Látkové pleny - jakou značku vybrat a kolik stojí

petranaty
24. zář 2019

Ahojky holky jaké máte zkušenosti s používáním látkových plen ? Jakou používáte značku ,kolik stojí ? Kolik kusů potrebuji ?

beatty
24. zář 2019

@petranaty sama se v tom akorat snazim zorientovat. 🙂
A co tak muzu rict, tak nejde jen o znacku, ale hlavne o typ plen, ktere vam budou vyhovovat.
Kazdopadne i nejdrazsi provedeni vas vyjde minimalne srovnatelne jako pleny jednorazove. Ale ty "vedlejsi" vyhody jsou k nezaplaceni.
Zkuste kouknout na latkovepleny.cz, tam najdete zakladni informace a jeste i poradaji bezplatne seminare, kde se dozvite vsechny prakticke informace. ;)

phedr
24. zář 2019

Do začátku doporučím z latkovky.cz stáhnout jejich rozcestník, uděláš si hrubou představu jaké jsou typy, kolik budeš potřebovat. Něco najdeš i na latkovepleny.cz a určitě doporučím FB skupinu Poradna pro látkovačky. Taky vybírám, já už mám do začátku spíš vybráno, ale tohle pomohlo.

phedr
24. zář 2019

Jinak nejlevnější varianta jsou čtverce+svrchních kalhotky, pak jsou kalhotové plenky a nejdražší jsou AIO (all in one) a SIO (Snape IT one). Čtvercová výbava vychází do začátku asi 7500 i s vkladačkama, vícevrstvými plenkami a tím ostatním jako jsou separačky, medvídek na prdku, látkové ubrousky. Výbava čistě z kalhotovek a svrchňaků cca 10-12 tis a AIO/SIO vychází spíš k 15 tis.

petranaty
autor
24. zář 2019

Děkuji tak já jdu pročítat a hledat 🙂

svntvt
24. zář 2019

@phedr mam ctverce a s castkou souhlasim, cca tolik jsem za to pred 2 lety dala. A vystacily sme 😊 sem tam se neco malo dokoupilo, ale jinak cela plenkova vybava me vysla cca tech 8 tis.

mourovatakocka
24. zář 2019

Používám klasické čtverce, pořizovací cena nula - jsou ještě po mně a i po moji máti, ty nejstarší jsou nejlepší. K tomu svrchňáky, ty jsem koupila tři velikosti na veletrhu za sníženou cenu, druhá jakost. Za mě jediná volba, kdybychom měli dalšího prcka. Jednorázovky máme jen na noc, dřív ještě i na výlety, ale už ani to ne.

merope
24. zář 2019

Doporučuji moc neinvestovat - já nadšeně pořídila nějaké newborn, pak naštěstí dostala od kamarádky, vyhovují mi jenom kalhotovky a svrchňáky, ty čtverce moc ne a skončila jsem na tom, že malému nevyhovovalo v podstatě nic. Čurá každou chvíli, papírovky mu nevadí, je v nich v pohodě, látkovky studí (prý se dá řešit používáním separaček) a tak jsem ho přebalovala tak po hodině, budil se mi ze spánku, takže jsem pak dávala látkovy už jen když nespal, jenže on tak nějak spal-nespal všelijak, občas přebaloval chlap a ten do látkovek přebalovat nechtěl, máma taky ne - a navíc když se počural a náhodou nevzbudil, byl z toho celý červený.

Takže jsem skončila u toho, že papírovky z Alberta jsou za 2,50 za kus a vydrží mu klidně 3 hodiny. Látkovky po hodině přebaluji, pořád peru, nemám kde sušit a kdybych chtěla používat separačky (pak to prý nestudí), tak jsem všude potkávala tak za 1 Kč za kus.

Původně jsem se k nim chtěla vrátit "až bude větší" (prý až bude větší, bude čůrat méně často a stolice bude kompaktnější). No, má 6 měsíců a zatím žádné zlepšení. Počítám, že je začnu používat v noci, až bude ve dne odplenkovaný.

Čili - pořiď si nějakou základní výbavu nejlépe od každého trochu (ty, co mi byly dány jako nejlepší mi vyloženě nevyhovovaly) a pak případně dokup.

beatty
24. zář 2019

@merope a muzu mit dotaz?
Ani jednou te nenapadlo, ze sice koupis super lacine umele pliny, ale diky jednomu diteti vzniknou tuny odpadu?
Pokazde nad tim premyslim, jestli opravdu vsechny maminky vidi jen smerem k diteti a nic vic neresi. Pritom jde vlastnw o budouci svet onech deti, ze.

petranaty
autor
24. zář 2019

Jsem ráda za každý názor ....samozřejmě i mě trápí vzniklý odpad ,ale obávám se toho že to třeba nebudu zvládat a sáhnu po jednorázových...proto se ptám a žádám vás o vaše názory ....

beatty
24. zář 2019

@petranaty taky si rikam co bude, kdyz to nepujde. I kdyz jak to delaly nase maminky, babicky... Vzdycky to nejak musi jit.
Kazdopadne pro pripady cestovani, vyletu, hlidani babickami, tam budu ja osobne asi volit co nejekologictejsi variantu plen, ktere se rozlozi.

popelucha
24. zář 2019

Pro orientaci a pomoc koukni na Zazij plenku k Milusce a já moc ráda nakupuju zahraniční plenky od Hanicky z Plenkoteky, která btw s výběrem a poskladanim výbavy ráda pomůže.

phedr
24. zář 2019

@petranaty samozřejmě mám i variantu ekolických jednorázovek. Mě z českých zaujali Parasol 3,8kc/ks, Mon Peri 3,8-classic, Kolorky cca 7 ks a pak dánské Bambo Nature 5,6 ks, nejdráže tuším vychází finské Muumi cca 14 Kč ks a hodně berou i eko pleny z DM

ah1234
24. zář 2019

Tiez doporucujem neinvestovat do toho vela - my sme extremne ekologicki zijuci ludia, bola som odhodlana latkovat, vybava za 8 tisic a prd z toho - po par tyzdnoch som to vzdala. Maly sa v tom oprudzoval, do hodiny bol mokry, jacal, len som mu tu plienku nasadzala a jacal cely cas, co ju mal na sebe.
Tak sme kupovali ekologicke plienky Muumi a na noc Moltex (ta jedina mu na noc vydrzi).
Od mala ale ideme BKM, takze mal tak 2-3 plienky na den a 1 na noc, teraz ma tak 1 plienku na den 🙂
Momentalne prave skusam sa k laktovkam vratit - je mi luto ze vyhadzujem skoro sucu plienku, tak som kupila minimalne plienky a dam do nich len stvorce, ktore mal ako mimino na blinkanie. Vybavu za 8 tisic som cca za 5.5 tisic predala, bola mi "k nicomu", kedze som vlastne nelatkovala nikdy poriadne.
Preto radsej skus zo zaciatku stvorce+bazarove svrchnacky a prid najprv na to, ci to je vobec pre vas. Moj v tom proste fakt nedokazal existovat.
Za mna najekologickejsie, co mozes urobit je od mala ist metodu BKM - co je ekologickejsie ako ze dieta cura a kaka do misky alebo zachoda? To sa nevyrovna ani latkovkam. Okrem toho mne osobne je dost neprijemna predstava, zeby moj syn mal kakat do plienky chudacik.

krucis
24. zář 2019

Já doporučuji nastudovat trochu teorii a pak se rozhodneš co potřebuješ. Také je dobré mrknout na bazar. Občas se tam vyskytnou nové nebo skoro nové plenky za super ceny. Výbavu SIO a kalhotkove plenky jsem pořídila cca za 8000,- a mám těch plenek opravdu hodně😉

merope
24. zář 2019

@beatty Tak pro mě byl hlavní důvod látkování to, že všichni říkali, jak se jim děti v papírovkách neopruzovaly a druhý byl právě ta ekologie. Když jsem ho nechala jenom chvíli v počůrané látkovce, už byl opruzený. Zjistila jsem, že to řeší ty separačky a že nejlepší jsou fleecové - koupit fleecovou deku, nastříhat na čtverce a pokaděnou prostě vyhazovat.

Takže jsem začala srovnávat - koupě fleecové deky, která se postupně vyhodí + denní praní pračky plné plínek (v noci jsem nelátkovala, takže řekněme, že za den jich bylo něco kolem 8 a stejně byl opruzený, budil se mi po obědě ze spánku, takže tam jsem taky začala používat papírovky a pak už to bylo řekněme jenom 5 látkovek místo 2 papírovek, zbytek byly papírovky). No proti tomu ty papírovky, které se hodí do popelnice a skončí ve spalovně. Jo, v té spalovně mají pleny nejspíše negativní energetickou bilanci (musí se teplo dodávat, aby se spálily), ale zase tak tragické to nebude. Takže jsem skončila na tom, že dokud čurá pořád, látkování prostě vzdávám.

A jenom doufám, že se mi podaří to, co se běžně děje u látkovek a u papírovek se asi budu muset trošku posnažit - že kolem roka bude bez plín a to bude asi nejlepší. A jako rezervu bude mít prostě ty látkovky, ale jen kvůli nehodám, ne jako plíny, do kterých se čůrá.

astyna88
24. zář 2019

Ahoj, ja jsem do toho dala asi 10 tisic, mam aio, kalhotovky, neco z ciny, ctverce, novorozenecke a jednovelikostni. Voda se pocita tezko, kdyz pribylo dalsi dite,tak nam vraci o 2000 mene. To vse jsem mela na dve deti - oproti jednorazu opravdu zlomek penez. A ten pocit,ze nezatezujes planetu je k nezaplaceni.

astyna88
24. zář 2019

@ah1234

Presne tak - koupit vic kusu od jedne znacky, prikoupit se da vzdy. Kdyz to potom nedopadne dobre,tak se to proda. Nejhorsi je koupit velkou sadu od jedne znacky, kazda je necim specificka. Prvni syn mel 3,3 a 52 cm a sedly bamboolik a anavy. Druhy mel 2,45 a 48 cm a sedly petit lulu a vse po prvnim synovi jsem skoro prodala a koupila jine....

astyna88
24. zář 2019

@beatty

Ony spis vidi ty hodiny,kdy nemusi prebalovat. A to,ze je dite v tech plenach z plastu x hodin jim nevadi,ale prebalit po hodine ano. To ja treba nepochopim. Cc jsou suche za par hodin, prala jsem klidne kazdy den. A to jsme byli v garsonce a mela jsem dva susaky. Ale nekdo to tak ma no...

astyna88
24. zář 2019

@merope

Jenze ony se nespali. V podstate vyjdou ve stejne podobe, ve skupine na fb byl o tom clanek ze spaloven,jake maji s plenkami zkusenosti. Jedine ty ekologicke,ale to jsi na nejakych 10 kc za kus a nespali se jen lepitka,dal komplet cela. Plenka je v podstate plast, to s papirem nema nic spolecneho.

Fleesovou separacku nevyhazuj,ja ji pouzivam nekolik let jednu. Z te se vse krasne vypere.

ah1234
24. zář 2019

@astyna88 ano presne, ludia maju pocit, ze plienka je "papier", ale to praveze vobec. Plienka sa dokonca rozklada o dost dlhsie ako trebars petka. Aj tie eko su jak ktore, niektore sa tvaria ekologicky, ale mne pride ze su skor nebielene chlorom jak naozaj ekologicke vyrobou ci rozkladom.
My pouzivame Muumi a Moltex prave pretoze tam mame aspon istotu, ze su ekologicky vyrabane. U napriklad takych DM eko plienkach ani panboh nevie - trdia ze su eko ale ani po opetovnom zistovani neviem co pre DM znamena "eko" - ich povod aj rozklad je mi neznamy.
Dalsia vec okrem ekologie je ze plienky typu pampers, tesco su neprirodne plastove parfemovane casto a skoro na tutovku bielene chlorom, takze za mna dost nevhodne pre dieta.
Ale samozrejme kupovat Muumi plienku znamena dat 12-15 korun za plienku, co chapem ze si nemoze dovolit kazdy. Viem ze jedna znacka aj neeko plienok nebieli chlorom, aspon to by som volila keby uz nemam na drahe plienky..
Samozrejme latkovky su idealne co aa ekologie a rozpoctu tyka, ale my to mozeme zase skusat az teraz ked uz je de facto bez plienky no 😕

aklin
24. zář 2019

Ahojky, latkovala jsem dokud dcera se nenaucila sama curat do nocniku. Me nejvice vyhovovaly ctverce, poridila jsem i kalhotovky a vkladacky do svrchnaku. 4 kalhotovky petit lulu, 50 ctverce t-tomi,
20 vkladacich plen + 5 svrchnaky Best bottom, 2 imagine svrchnaky, fleesove separacky, jednorazove separacky. Svrchnaku jsem mela hodne, protoze jsou tak krasne. Prace s nimi je v klidu. Nenech se od sveho rozhodnuti odradit.

aklin
24. zář 2019

Doporucuji eshop uhanky.cz. Vazne poradi, maji hodne zkusenosti.

astyna88
24. zář 2019

@ah1234

Ja nikoho neodsuzuju,jen mi obcas ty duvody prijdou usmevne. Ja uz latkuju skoro pet let takrka nonstop,prosla jsem nekolikrat latkovaci krizi, procuranym oblecenim, hnevem,ze toho necham. Pak jsem si spocitala,ze prumerne vyperu asi 20 prebaleni za dva dny, coz cini pri prumerne cene cca 4 kc za plenku 80 kc - za dva dny....me by odradila i ta cena. Me je pak lito tech deti,co pobihaji na hristi, s rancem skoro u kolen..

Navic,manzel je chemik a ten rekl,ze kdyz on pracuje s gelem v rukavicich,tak je prece nebude davat nasim detem na intimni partie. A zahrivat je.

olga_
24. zář 2019

@petranaty Látkuju dvojčata, takže zvládnout to jde. Posílám pozvánku do zdejší skupinky.

svntvt
24. zář 2019

@petranaty fakt se nenech odradit 😊 samozrejme jsou holky/jejich deti, kterym to nesedlo, ale z diskuze nepoznas, kolik jich je a kolik je tech, ktere latkovaly a byly spokojene. Urcite to zkus, at uz zvolis cokoliv. Ja zvolila ctverce kvuli penezum. Segra mi posleze popujcovala i AIO a SIO atd., ale zustala jsem u ctvercu, pro me nejlepsi nejlevnejsi varianta, navic se mi ty enky ted zas hodi na jine veci, kdyz uz mala plenky nenosi. A druhe budu taky latkovat. Ja jsem mela eko jednorazove (bamboo nature) vzdy pro babicky (nechtela jsem je trápit) a na vylety, kde bylo tezko s pranim (delsi pobyty, chata bez pracky apod.), jinak jsem latkovala v noci, pres den, na ven, furt 😅 az kdyz byla starsi (okolo roku a pul jestli se nemylim) tak uz jsem latkovani vzdala (zaprve se nevyplatilo prat par plenek-uz jich tolik nepocurala), za druhé mi prislo, ze v tom ctverci kdyz uz beha ma trochu omezeny pohyb, za treti uz ji neslo tak lehce prebalit a ctverec neni jednorazovka co zalepis a cau 😂 takze se kupovaly ,,ekologicke,, a bylo... Drzim pesti at Te neodradi ani příspěvky na diskuzi, ani ten velky vyber, ve kterem se budes muset zorientovat. Pro dite je to dobre, pro Tebe taky a pro planetu taky😂 good luck!!!!!😍

merope
24. zář 2019

@astyna88 Tak přebalovat v noci po 2 hodinách a přes den po hodině, kdy dítě chce spát 2 hodiny nejlépe v kuse - to se nevyspal ani malý ani jsem si neodpočala já. Proto v noci jsem zjistila, že fakt nee, při delších cyklech spánku jsem pak taky látkovky nedávala. Některé holky mi psaly, že když dítě spí, tak nečůrá. No, moje se prostě budilo tím, že je mokré.

S tou separačkou mi to psaly jako doporučení holky na fb, kdy jsem právě hodně řešila, zda se na látkování vykašlat či nikoli a sbírala zkušenosti (většina mých kamarádek aspoň chvíli látkovala) a právěže mi říkaly, že hlavní problém u mě byl, že jsem nepoužívala separačky. Předtím mi jiné holky říkaly, že separačky jsou zbytečné, že to z plínek snadno vyperu i bez nich - no, do froté se mi to zapatlávalo tak, že jsem se snažila odhadovat, kdy bude kadit a v tu chvíli dávala papírovky nebo perlany (a ty pak vyhazovala). A právěže jsem jako tip dostala, že ideál je vzít fleecovou separačku a tu pokud je pokaděná vyhodit.

Můj drobek nikdy neměl v papírovce větší ranec než když má kolem sebe omotané látkovky, v nich se nemohl skoro hýbat (proto jsem mu je jako úplně malému nemohla ani dávat - vůbec mi v nich nespal - až když měl kolem 3,5-4 kilo, tak teprve to nějak začalo jít s těmi nejmenšími newborn bez vnitřních vložek). A ano, možná už přestává čůrat každou chvíli a třeba zjistím, že to jde dřív jak v roce - momentálně mám cca 5-7 papírovek za den, v noci se mi nebudí kvůli přebalení a netrápím přebalováním ani jeho ani mě.

A ano, zjistila jsem, že nám tu to prádlo asi opravdu extrémně špatně schne - newborn kalhotovky (takové ty na druky) jsem sušila typicky cca 2 dny. Prostě severní byt. Ale mně i normální prádlo ten den, co ho vyperu, uschne jenom v největších vedrech, typicky je suché druhý den. Bavlněné kalhotky, co jsem vyprala včera večer ještě pořád nejsou úplně suché.

@ah1234 Já měla za to, že nebělené chlorem a neparfemované jsou u papírovek základ. Pokud tomu tak není, tak jsem asi napoprvé hrábla po správné značce. Resp. teda napodruhé, po propuštění z porodnice mu byly pořádně jenom ty nejmenší Pampersky, ač mi teda z mnoha jiných věcí nevyhovovaly. Od té doby už jedině ty z Alberta - nebělené chlorem, neparfemované. Mamka mi když jsem byla u nich na návštěvě koupila balík Pampersek, mládě hned červené (asi jako z látkovek ☹ ) a já si pak po pár dnech všimla, že to parfemují.

No, kdybyste chtěli, tak vám můžu zpřístupnit tu diskusi na facebooku - je tam hodně a hodně vyváženě pro a proti látkování. Můj výsledek z té diskuse byl, že newborn jsem zavřela do skříně (hlavně přes léto jsem byla na chalupě bez pračky) s tím, že počkám, až bude trošku větší. A mezitím jsem zjistila, že jsem na to látkování asi fakt pohodlná. Na druhou stranu to, že ho mokré budí a nelíbí se mu, mám v plánu použít na odplenkování v tom cca roce věku.

Ale každopádně pro @petranaty - jediný účel mého příspěvku měl být ten, že toho nemáš kupovat moc, že je možné, že zjistíš, že ti látkování nevyhovuje, že ti nevyhovuje konkrétní značka látkovek, konkrétní typ. Mě když už, tak moc vyhovovaly ty kalhotovky, co se zapínají stejně jak klasická plína, přes to separačka a hotovo. Jakékoli skládací čtverce, různě zapínací a tak, mi prostě moc nesedlo (bal do toho dítě, které se vrtí), ač to schnulo výrazně líp. Ale zase kamarádka, co od ní látkové plíny mám, jí naopak nejvíc vyhovovaly takové jakési sešité čtverce + froté dlouhá nudle nahoře rozšířená, co se naskládala na vhodné místo (ta teda sedla i mě, ale jen proto, že to schnulo aspoň přijatelně). A určitě stojí za to to zkusit. Koneckonců látkové plíny byla první výbavička, co jsem si pro malého kupovala 🙂. A nakonec přesně ty, co jsem si koupila, jsem snad z nich použila asi 3, protože ty zbylé mi nesedly (a pak jsem používala, co jsem dostala od kamarádky). Jo a výhoda látkovek je, že jsou opravdu moc hezké. Mě bavilo ho do nich balit. Ale pak jsme tu jen pořád zakopávali o sušák (to teda zakopáváme stejně, ale aspoň kratší dobu). Pokud máš sušičku, tak to může být zase jinak a možná to může dávat velký smysl.

svntvt
24. zář 2019

K tem separackam, co tu pise pani vyse, fleesove dceri nesedly, prislo mi ze je po nich opruzena, jednorázové jsem ze zasady nechtela. Narazila jsem na tyto a jsou super, prijemne na omak, pokud hovinko neni uplne tekute, jde sklepnout (https://www.latkacek.cz/separacni-pleny-sponky/...). Jinyk vyhazovat fleecove separacky pac jsou od hovinka mi prijde jako naprosta zhovadilost, clovek proste nemuze byt takova fajnovka, kdyz latkuje, hovinko se ze vseho vypere a z fleecu urcite taky!!! A s tim susenim- jo, ideal susicka, bez susicky jsou (opet dalsi jejich vyhoda) nejlepsi ctverce, schnou hned.

vercik83
24. zář 2019

Pouzivala jsem ctverce ev.s bambusovyma vkladackama pres den a na ven a na spani kalhotovky. I mit par kapsovych plen se vyplati na navstevy atd. Plastaky jsem pouzivala jen na dovolenou v zahranici. A ted je pouzivam na noc,pac moje furt jeste se pocurava a prat jednu plinu denne se mi neosvedcilo. Latkovani jsem mela moc rada.

majina89
24. zář 2019

Nejvíc mi vyhovují klasické čtverce. A nepromokavé svrchní plenky kalhotky. Čtverce jsem nejdřív skládala do novorozeneckeho skladu, cca do 6 kg dcery. A ted ctvercovku jen jednoduše složim mezi nožky. Ctverce nemůžeš sušit v sušičce, ale na susaku uschnou raz dva.

lennus
24. zář 2019

@petranaty Doporučuju tento krátký dokument:

https://www.youtube.com/watch?v=uDAPSHDbJB4

Já látkuju už s druhým, doma nejvíc čtverce Xkko a dřív i vkládačky, teď už se malá učí na nočník, tak bez. Na spaní kalhotkovky Anavy a Petit Lulu, troje svrchní kalhotky stejné značky. Na noc a na delší procházky doplňuju tedy papírovkama eko z DM.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru