icon

Letadlem v 7tt - je to rizikové?

luczinka
1. zář 2018

Ahoj, zatim jsem v 4tt a nic neni jisté, ale mam letenku na září kdy budu 7tt a mam letenku a ubytko na dovcu. Přímý let 3.5h. Cetla jsem ze to je rizikové. Máte někdo zkusenosti? K lékaři je zatím brzy a potřebuju vědět jestli to rušit nebo ne. Predem diky.

Strana
z2
akcejn
1. zář 2018

Letela jsem a vse ok. Brala sem to tak ze do 12tt se stejne muze pokazit tolik veci ze pokud to ma vyjit tak to nevadi. Navic stale nevim co by melo na litani vadit, nic mi to s brichem nedelalo.

martina1317
1. zář 2018

Letela jsem letos v dubnu, byla jsem myslim 5 nebo 6tt a vse v pohode. Jeste jsem nemela ani zadne tehu priznaky (zvraceni, unava atp). Nebala bych se toho 🙂

vendelinka08
1. zář 2018

Pokud se budes citit dobre..tak bych se letu nebala. Take jsem letela a uplne v pohode..

luczinka
autor
1. zář 2018

@martina1317 tak to mě uklidňuje. My jsme nečekali ze to vyjde na poprve a na tu dovcu se fakt tesim.. 🙂 let neni dlouhy. Pro jistotu to samo reknu i doktorovi a uvidime 🙂

andelka
1. zář 2018

Já letěla koncem 10 tt, po 4 dnech zpět, let necelé 2h,jen v rámci Evropy. Před cestou jsem byla u Dr, srdíčko bilo,nikde nic špatně,tak jsem letěla. Bylo to zaplacené a ještě jako svatební dar. Týden po jsem šla zas na kontrolu a vše ok,teď už jsem 19 tt.

journals
1. zář 2018

Zkušenost mám, cca v 9 tt a nedopadlo to dobře, já osobně bych v prvním trimestu neletěla. Ale je pravda, že já letěla cca 11 h. Samozřejmě, nikdo ti neřekne zda letět, nebo neletět, ale pro mě je ten první trimestr tak křehký, že by mi to za to nestálo. Ale to je jen má zkušenost. Nicméně že tam určité riziko je, to ti řekne každý dr. Nikdo vyloženě nad letem v 1. trimestru nejásá.

tulikiss
1. zář 2018

ono taky zalezi kam, clovek musi myslet i na to ze by se mohlo stat ze to nedopadne, tak at tam je normalni zdravotnictvi. ale 3,5 h to je jeste evropa to by snad melo byt vpohode

lucca13
1. zář 2018

Letěla jsem v 7 tt do Řecka a úplně v pohodě 🙂
Ale strach jsem měla, to jo...

sarkoc
1. zář 2018

@tulikiss Evropa nebo sever Afriky, to už je horší :/

vineta
1. zář 2018

@luczinka Letěla jsem v 10 tt, těhotenství nedopadlo, ale nemyslím, že by to bylo letem, i když kdo ví. Lékaři mi let nevymlouvali, nenašla jsem žádný rozumný opodstatnění, proč neletět, ty dohledatelný rizika vyplývají vesměs z toho, že první trimestr je loterie sama o sobě. Ale známá říkala, že sestry ve špitále, kde byla s potratem, říkaly, že ze svý zkušenosti to za zvýšené riziko považujou, protože se jim tam ženský po absolvovaným letu vyskytují relativně často. Takže kdoví... Já už bych teda neletěla. Ale znám dost holek, co ano a bylo vše ok.

merope
1. zář 2018

Já to docela zkoumala a vypadá to, že velký problém je to, že v kabině letadla je jiný tlak vzduchu než je běžné na zemi. A že to opravdu způsobuje potraty. Stejně jako ve třetím trimestru už skoro nikdo těhotnou nechce přepravovat letadlem, protože to pro změnu způsobuje porod.

Pokud jsi mladá, vyšlo ti těhotenství hned napoprvé a nebude pro tebe potrat velkou tragédií, kdy by sis pak vyčítala, že možná kdybys neletěla... tak se to asi riskovat dá. Osobně jsem 7tt po 5. pokusu IVF, tak mi při zkoumání rizik vyšlo, že neletět (a zkoumala jsem to, protože jsem tak nějak počítala, že bych ještě zaletěla před porodem za sestrou do Anglie, než se vrátí do ČR a zjistila jsem, že tak max ve druhém trimestru a to ještě kdo ví jestli).

starbucks
1. zář 2018

Letěla jsem v 11tt a nevidím v tom problém. Sám gynekolog doporučoval raději let, než se trmácet autem (uvažovali jsme nad Chorvastkem)

zelenaesmolda
1. zář 2018

@luczinka je to rizikove,v prvnim trimestru hrozi samovolny potrat a ve tretim zase predcasny porod.ja jsem v 7tt letela a bylo to v pohode coz ale neznamena,ze riziko neni.rozhodnuti je na tobe.

chumlee71
1. zář 2018

Já jsem letěla cca v 7.tt pět hodin a v pohodě. Určitě se ničeho neboj, pokud se to má udržet tak se to udrží 😉

kimuskaska
1. zář 2018

@luczinka Letela jsem v 8tt do USA a za mesic zpet, mudra me uklidnila, ze pokud neni tehotenstvi po umelem oplodneni, zadny problem, by nastat nemel. Nebudu, ale nalhavat, ze jsem nemela nahnano! Ale zvladli jsme to vsichni🙂

anazuzzuzana
1. zář 2018

Pokud se to má udržet, tak se to udrží. Já jsem si z různých článků na netu vydedukovala to, že v 1. trimestru obecně hrozí samovolné potraty - až 15%, takže pokud na tebe náhodou padne černý Petr, tak je pak samozřejmě lepší být ve své domovině než někde, kde je třeba horší zdravotní péče a hlavně není rameno, na kterém by se mohl člověk vyplakat. Ale let jako takový na to vliv nemá...já letěla v 13tt zaoceánský let + dva přestupy v Evropě... na konci jsem myslela, že umřu, ale to bych se cítila stejně, i kdybych těhotná nebyla... jen by to bylo lepší, že bych se mohla přiopít a trochu zaspat 🙂

urtica
1. zář 2018

@anazuzzuzana spíš 30 % - kamarádka, co se pohybuje v oboru dokonce tvrdí, že nedopadne víc jak 50% těhotenství , ale jsou v tom i velmi raná těhotenství, kdy žena ani neví, že je v tom. Sama jsem prodělala komplikovaný SP v 8 tt s následnou hospitalizací, takže bych se rozhodovala spíš podle zdravotní péče v cílové zemi...

xkc
1. zář 2018

Já letěla v prvním trimestru dokonce 2x, kolem 5tt a kolem 11tt s mezipřistáním. Radila jsem se i s gynekologem, zda můžeme vyrazit, a dovolil mi to, také říkal, že je lepší letět než cestovat dlouhou dobu autem. Teď jsem ve 21tt a úplně v pohodě 🙂

Mimochodem mám za sebou jedno nevydařené těhotenství a to jsem tehdy neletěla vůbec nikam, takže souhlasím s názorem, že když se má miminko udržet, tak na to letadlo nemá vliv. Jen bych určitě nejela někam do Afriky.

vendelinka08
1. zář 2018

@luczinka ono celkove je to nevyzpytatelne do 12tt...v podstate mozna cele tehu. To by clovek nemohl delat nic. Pokud se neco ma stat tak se to stane i bez letu. Moc toho ovlivnit nemuzes. Kdyby to bylo tak rizikove..tak by to lekari asi i zakazovali. Ale sami vi...ze je to hop nebo trop. Tak si uzij dovolenou..pojisti se pro klid duse...

teeerez
1. zář 2018

Letela jsem v nejakem 6 tt a pak 10 tydnu, 15 hod. let (s prestupem tedy), konzultovala jsem to dost rozsahle s lekarkou a ne, neni v tom zadny zasadni problem. Jedinne, co bylo fakt neprijemne byly po tom dlouhem sezeni dost brutalni otoky nohou, ale to by na 3,5 hod letu byt snad jeste nemelo - jen radeji volnejsi boty 🙂 (nikdy mimo tehotenstvi jsem zadne otoky nemela) + jak je telo trochu poblaznene hormony tak jsem se poprve (a nastesti zatim naposledy :D) v letadle dost iracionalne bala :D Ale na dovcu urcite let a krasne si ji uzij!

ckei
1. zář 2018

@luczinka já letěla a potratila. Ovšem zda za to mohl let, těžko říct. Doporučuji mít raději větší obnos penez v hotovosti pro případ nezbytného osetreni či zákroku v nemocnici.

ckei
1. zář 2018

@luczinka a pak jsem jela na dovču autem, 11,5hodiny v 11-12tt a vše absolutně bez problémů.

martina1317
1. zář 2018

@luczinka i ja se ptala doktorky, to ti nikdo nepovi. . .je to moc mlade tehotenstvi. Bud to bude dobre nebo ne. . .ja to brala tak, ze miminku verim, ze je silne, ze se udrzi, ze bude vse v poradku. Jsem preci jen tehotna, ne nemocna 🙂 tak jsem letela vcelku bez obav a vse bylo v pohode. Taky nam to vyslo neplanovane na "prvni zapomenuti se" jak tomu s manzelem rikame 🙂 tak jsme mysleli pozitivne a uz se tesim na prosinec az tu bude s nami 🙂

thalia
1. zář 2018

Mně by vadila ta radiace, těhotná bych neletěla.

zelenaesmolda
1. zář 2018

@ckei hotovost mit nemusi,ja byla v tehotenstvi na kanarech v nemocnici protoze jsem zacala krvacet tak mi nasli hematom a platila jsem asi 400euro kartou 🙂

@thalia jaka radiace proboha?takovou kravinu jsem dlouho neslysela

@luczinka jak uz tady nekdo prede mnou zminil vyrid si cestovni pojisteni a schovej si pak vsechno,letenky,doklady od ubytovani,kdo s tebou jel apod.,po me tohle vsechno chteli i kdyz se to stalo dva dny pred odletem a tim padem dva dny pred ukoncenim pojistky.chteli vypisy z uctu,ze jsem byla v UK vic jak pul roku pred uzavrenim pojistky.proste hodne papirovani s tim ale proplatili mi to.kdybys nahodou nejake osetreni potrebovala hlavne chtej faktury at to muzes pak narokovat.

andelka
1. zář 2018

@thalia tak žádná radiace není. Nějaké záření jo,ale ve vysokých výškách a u dlouhých letů.

thalia
1. zář 2018

@zelenaesmolda žes o tom neslyšela, neznamená, že je to kravina. Myslím, že je vcelku logické, že v těch výškách je větší expozice kosmickému zářeni. Stačí zagooglit. Pokud se nepletu, let do usa je jak dva rtg plic (vím, že tazatelka tak daleko neletí).
@andelka můj manžel pracuje v blízkém oboru a nerad služebně lítá, byť jen do Bulharska, a to není těhotný.
Jen jsem to uvedla k zamyšlení.

vineta
1. zář 2018

Takže výsledek klasika... ty, co potratily, by to znovu neriskovaly, ty, co nepotratily, říkají leť a užij si to. No, je to na každém.., a není to o důvěře a síle, je to o osudu, náhodě a hlavně případné schopnosti se s tím vědomím srovnat, protože "co by, kdyby" se člověk nikdy nedozví.

luczinka
autor
1. zář 2018

Mám letět na Kypr kde jsem žila a dobře to tam znam a mam tam i přátelé jak české tak místní v tom problém urcite nevidim. Pritel bude semnou. My jsme mimco plánovali, Ale nevěděli jsme že se zadaří na první pokus, Ale doufáme a věříme ze to vyjde 🙂 ja Kypr miluju a těším se moc až si říkám že by mi snad uškodilo vic zklamání ze neletim.. Tak uvidíme jeste co řekne doktor 🙂

lennus
1. zář 2018

Žádný trimestr není zaručeno, že vše bude ok, přitom ve druhém je to nejméně rizikové. Já letěla ve druhém a těhotenství skončilo ve 23.t., ale nemyslím si, že to bylo letem, dopadlo to špatně až skoro dva měsíce po návratu, měla jsem ale nějaké dispozice, které jsem si nepřipouštěla. Jinak bych se nebála, mám hodně kamarádek, které lítaly a jak říká kamarádka z USA, my Češi jsme v tomto dost zaprdění, tam se lítá běžně ze států do státu i za prací, těhotná netěhotná až do konce. Držím palce a pěknou dovču!

Strana
z2