Lze chodit na utz častěji jak 1x / měsíc?
Ahojky. Pokud vím, tak většinou se chodí na kontroly v těhu cca 1 x / měsíc a pokaždé by měl dr. dělat utz ne? Máte některá zkušenosti ale s tím, že jste třeba chodily častěji na vlastní žádost (např. každých 14 dní) z důvodu, že jste chtěli mít ten utz častěji? Pokud ano, platili jste si pak za ten utz? Chtěla bych chodit častěji právě než jen 1x / měsíc. Díky moc za vaše zkušenosti!
@ruzicka06 strach mame vzdy...ale nic se nema prehanet...utz neni pro detatko moc dobry..mozna proto se nefela tak casto jak by maminky chtely...asi je to z nejakeho duvodu..vyzaruje urcite vlny ktere mimcu nejsou prijemne...ani utz ti nezaruci ze je a bude vse ok...asi bych se snazila verit tomu..ze je vse v poradku...
@vendelinka08 Ano strach je vždy, ale já své uvažování určo nepovažuji za to, že bych něco přeháněla. Vím, že mi utz nic nezaručí. Ale budu vědět, že mimi je ok. Já tomu věřím že prcek se udrží, ale po každém utz jsem vždy prostě pak ještě klidnější.
Myslim ze strach o deti tady bude vzdy a je jedno jestli jsou v brisku nebo jak jsou stare....a rekla bych ze cim jsou starsi..tim vice je zivotnich nastrah. A neni pravda ze kdyz uz jsou deti..ze ta bolest pri ztrate je mensi...jen nemas cas se tim zabyvat a musis dal fungovat a sve pocity potlacit..coz take neni nec moc.
@vendelinka08 nezaručí,ale lepší zjistit to dřív. Já se těšila na velký utz a myslela jsem, že jsem už v půlce těhotenství,a ono se zjistilo,že miminko už minimálně 3 týdny nežije.
@ruzicka06 ahoj, také jsem po ZT, cekam teď první miminko a také bych uvítala více kontrol, vím, ze ani utz nemusí přijít na všechno, ale proste to uklidnění, ze tam miminko je a bije srdicko, pro mě znamená hrozne moc.. vím, ze spoustu maminek se na to divá jinak a jsou racionální a nad věci, ale ZT je proste neprenosna zkušenost.. Navíc my jsme měli i s otehotnenim velké problémy, snažili jsme se radu let a bylo poměrně dost komplikaci i ted v začátku tehu.. Trochu mě mrzi, jak se spoustu lidi ohani “škodlivosti” utz, žádná z nas přeci nechce miminku ublížit..ale nejsou k tomu žádné relevantní studie.. navíc těžko se dá v těch studiích prokázat přímo špatný vliv utz, vzhledem ke všemu co v dnešní době muže negativně tělo ovlivnit - ecka ve stravě, vsudypritomny signál Wi-Fi, signál z telefonu apod. Takže nekolikaminutovy utz jednou za 14dni to myslím už nějak zvlášť nezhorsi.. pořad si myslím, ze to je menší zlo než dlouhodobý stres.. Ani argument ze jinak by ho lékaři dělali častěji, kdyby to bylo bezpecne.. na více kontrol u všech těhotných žen není taková kapacita, navíc by to musela proplacet pojišťovna a ta samozřejmě musí drzet své limity a u většiny fyziologických a jinak bezproblémovych těhotenství je současný počet prohlídek asi OK.. Je to všechno hodně individuální no. Ale taky se vždy Klepu do další kontroly, už se těším, až se dockam pohybu mimika a budu ho citit🙂 Moc držím palce! 🙂
Holky, ja si rikam, ze se stresem se da pracovat i jinak nez zkontrolovat mimi na utz. Idealni by bylo se zvlaste v tom prvnim trimestru venovat nejakym relaxacnim technikam, meditace, apod.. aby se clovek uklidnil a zmanagoval sam sebe.. Sama jsem samozrejme nic takoveho nedelala 🙂
Zkus si o svem strachu promluvit s dobrou porodni asistentkou nebo dulou. Anna Kohutova, Kristina Neubertova Zemankova, napr.. Neustale o sobe pochybovat, snazit se mit veci pod kontrolou, to je cesta do pekla. Ve vsech oblastech, nejenom v tehotenstvi. Drzim pesti. Ps. A pak je tady prenatalni komunikace a je uzasna!
@mythologist Tak nejak 🙂 Zacinam chapat, ze tehotenstvi je lekce jak byt v klidu kdyz nemas vsechno pod kotrolou.. opravdu pouzitelne i v jinych oblastech zivota..
@ruzicka06 teď končím 12tt a koncem tydne mě ceka screening, tak se modlím aby bylo vše OK..<3 A ty?
Jinak souhlasím, ze jsou určitě relaxační techniky dobre..a ze je potřeba důvěřovat svému tělu.. hodně mě o trpělivosti naučila celá naše petileta cesta k miminku, v hodně věcech jsem se posunula, ale zároveň přišla i na jednu věc, mít strach je přirozená věc a já už se nechci stresovat tím, ze se za ten strach budu obviňovat..hodně lidi zabývajícími se alternativou a přirozeném zenstvim, které jsem potkala, mi doporucovali, aby se člověk naladil a necítil to a ono..ale každý jsme individuální a jiný.. Našla jsem si par relaxaxnich metod, které mi vyhovují..ale teď jsem třeba cely první trimestr musela být na rizikovem a mít klidový režim, tak je pak těžký takovou dobu hlavu zaměstnat, někdy se to daří lip a někdy hůř, občas tomu “strachu” proste člověk po tom vsem neporuci.. ale moc tomu malému mimiskovi verim <3
@mythologist o prenatalni komunikaci jsem zatím moc neslysela, zkusim něco nastudovat 🙂 dekuji za tip! 🙂
@alishaa Já jsem teď 13tt, screenig mám za sebou, naštěstí ok. Určo bude ok i u vás!! 🙂 Držím palce!!! Ano, relaxační techniky jsou fajn, také souhlasím. Také jsme měli problém vůbec otěhotnět a teď jsem se dala fakt do klidu po tom druhým SP a ejhle do 2 měsíců se zadařilo 🙂 Takže být v klidu je určo důležitý a myslím, že já v klidu docela jsem. Ale jak říkáš, strach je opravdu přirozená věc a nemyslím si, že bych se chovala nějak nepřirozeně nebo dělala něco nenormálního. I my prckovi věříme a těšíme se na něj 🙂
@keksikova1 je to popularni! clanek, ne studie. Ve vysledku nerika, ze by uz byly jednoznacne vysledky. Clanek je kvalitni, ne z nejakeho ppchybneho webu. Tedy: at si to kazdy prebere po svem. Za me: v pripade problemu bych se mu nebranila, ale jako zabava mi to vhodne neprijde, pokud je tam byt naznak rizika.
Opakovani nekolikrat do mesice “pro jistotu” bych nepovazovala za rozumne uz z tohoti duvodu. Stejne to nic neresi a blokuje to cas, ktery muze dr stravit s nekym kdo to fakt potrebuje. ;) a naopak zakladatelka muze tento cas travit necim prijemnejsim 🙂
@ruzicka06 kdyby měl miminku škodit tak by mi asi gynekolog při každé návštěvě nedělal ultrazvuk, který jenom od něj jsem měla asi 7 + na ultrazvuku srdíčka plodu (to bylo zase u někoho jiného než u gynekologa) + asi 3x - 4x v porodnici + záznam každý den 14 dní v kuse + ještě ten jejich přístroj na poslouchání srdíčka v porodnici co 2x - 3x za den během 14ti dní co jsem ležela v porodnici + ještě tedy ve 28 týdnu 3 dny co jsem tam ležela s rozběhlým slepákem, který mi naštěstí zastavili kapačkami ...
@bartakova_veronika No, ja si to predstavuju jako s lekama. Taky mas na pribalovem letaku kolonku Vedlejsi ucinky, ze jo. A taky je doktori predepisujou...Tak podobne to bude s utz.. jakykoliv zasah do rovnovahy tela neni bez vedlejsich ucinku a vlivy se vzdy projevuji soucasne na vice rovinach.
@urtica u nás v porodnici používají ještě stále zvon, který na mě využili 2x :D
@jednaholkaa kdybych neměla tak časté kontroly ultrazvukem asi by to nemuselo dobře dopadnout .... ve 33 týdnu bylo zjištěno špatné průchody pupečníkem a od té doby jsem měla častější kontroly ultrazvukem .... ve 34 týdnů jsem měla další kdy jsem byla poslána do porodnice na pozorování a tam mi dělali za 14 dní další asi 3 ultrazvuky kdy u posledního zjištěno úbytek plodové vody a tím pádem konečně naplánovaly císařský řez ... stejně mi odtekla plodová voda o den dříve, takže plánování skončilo a musela jsem ještě ten den na sál ... čekání 5 hodin kdy konečně mi mohli malou vyndat bylo strašně dlouhé ... nakonec se z jistilo, že kdyby tam byla ještě pár dní déle tak by to nemusela klidně přežít, takže jsem za ultrazvuky opravdu ráda. Malá se sice narodila se šišatou hlavou, měla jí hodně protáhlou dozadu ale naštěstí je tu mezi námi už skoro 10 měsíců a je prozatím vše OK .. sice musíme cvičit vojtovu metodu, protože se narodila malinkatá ... pouze 42 cm a 2150 gramů ale snad to vše zvládnem a i když mi v 10ti měsících neleze, nesedí ani nechodí tak je to zdravé, spokojené miminko 🙂
@alishaa : za tipy na alternativu a prirozene zenstvi budu rada. Klidne do sz. A rada se i podelim o tipy a zkusenosti s prenatalni komunikaci 🙂
@andelka to ano, já neříkám, že je utz špatný... jen říkám, že není vhodný na každé kontrole nebo co 14 dní, jak uvádí autorka.... ted ve čt jdu na utz na kontrolu jestli je srdíčko a po špatné zkušenosti mám spíše stres co doktor uvidí nebo neuvidí, takže upřímně se na utz ani netěším.... a jde o to, že pokud je jinak těhotenství v pořádku tak utz jednou za mesíc stačí... pokud ne, tak chápu, když je třeba ho dělat častěji... ale tady se bavíme, dělat ho co 14 dní na vlsatní žádost....
@bartakova_veronika Moje řeč. Taky si myslím, že to nemůže škodit, jak některé tady píšou. Ale to je věc názoru, rozhodně nikoho za jeho názor neodsuzuji, lae já mám v tom jasno.
@jednaholkaa No srovnání utz s lékama v těhu...nevím teda, to je trochu o ničem jiném si myslím. Kdyby se u léků celkově a to nejen v těhu měl člověk řídit tím, co je psaný ve vedlejších účincích, tak si nevezmeš pomale ani blbý kapky na kašel. Já na začátku těhu třeba dostala od dr. napsaný lék pro rozvoj plodu a ve vedlejších učincích se psaly takový věci, že jsem si říkala mám to brát nebo ne. Ale řekla jsem, že dr. snad ví, proč mi to napsala, takže v tomto jsem jí věřila, takže jsem to brala a nebabrala se v tom, jestli je to dobrý nebo ne. Proč taky, já jsem laik a dr. snad ví, co dělá - je to o důvěře k lékaři prostě a ta moje dr. důvěru moji teda má.
@ruzicka06 myslím, že by ses měla mrknout na nějaké knihy, které tě provedou celým těhu a porodem.. na trhu je jich hodně. myslím, že i porodní asistentka by ti nějakou doporučila... po přečtení na to mám prostě svůj názor... myslím, že pokud je třeba užít utz, tak je to v pořádku.... a pokud to není nutné, tak je to zbytečné.... přečetla jsem si Rozhovory s porodní bábou a je tam přímo část věnovaná utz.... i o tom jak se vyšetřovalo, když utz nebyly atd... ale hlavně i o nás ženách, jak se chováme v době těhu a jak se doktoři chovají k nám v době těhu.... a pravda je taková, že těhotenství je přirozený stav... jsou věci, které se dějí a budou dít a doktoři s tím nic neudělají ani tii nedají odpově´d, viz samovolný potrat a zamlklé těhu.... žádný doktor ti nedá odpověď, proč se to stalo a stane se to ještě? je to věc těla.....
@vendelinka08 Tak jestli je nebo není utz vhodný to je asi věc názoru. Každá tady možná máme v něčem svým způsobem pravdu, ale každá si stejně budeme tvrdit to svoje. Mě jen popravdě mrzí, že jsem tady vznesla myšlenku třeba nechat si udělat utz 2x do měsíce a hned názory, jak kdyby chtěla svýmu mimi bůhvíjak ublížit. Na knihy se klidně podívám, proč ne. Ale také by se dalo říct pak, že si něco načtu, budu počítat s tím, že to tak v těhu běhu a skutečnost může být jiná. Já si čtu různé odborné články a tak, ale rozhodně se na něco neupnu, což tady některé uživatelky možná jo - někde si něco načetly a hend že to tak vždy musí být. A ještě k utz - pokud mi dr. řekne, že mi ho udělá, já bych to neodmítla, naopak. Ještě k té psolední tvé větě, že Ti dr. nedá odpověď na to, proč se stalo zamklé těhu - v některých případech se ale po testech zjistí, kde byla příčina zamlklého těhu. Jen u nás se bohužel na nic nepřišlo.

@urtica Jinak děkuju, snad to bude ok u nás 🙂