icon

Neschopenka od praktického lékaře.

saarunka
3. únor 2020

Ahoj holky ,dnes si mám jít pro neschopenku do práce. Vubec nevím s cim tam mam jit😢
Poradte prosím ,abych nebyla za blbku a normalne mi ji dal😫

Strana
z7
pipi_puncocha
3. únor 2020

No tak buď máš nějaký zdravotní problém a na ten ti lékař vystaví neschopenku nebo ne...?

saarunka
autor
3. únor 2020

@pipi_puncocha no ,porad mi neni dobre ,ale myslim si ze tohle je dost blby argument🤷🏻‍♀️😅

jjasmina
3. únor 2020

Jako zjistila ste , že ste těhotná a chcete neschopenku nebo z jakého duvodu chcete neschopenku a zrovna u praktického lékaře? nejak nechapu ten dotaz.

jjasmina
3. únor 2020

@saarunka a teda pokud kvuli těhotenství, tak by měl bejt k neschopence nějakej pádnej duvod, mě ji vystavovala dr na gynekologii .

jitka_cv
3. únor 2020

Pokud ti není extrémně špatně nebo nemáš jiné zdravotní problémy tak není důvod k neschopence.

sudylichozrout
3. únor 2020

@saarunka tehotenstvi neni nemoc. Nevolnosti k nemu patri a pokud te neohrozuji na zdravi, neni k neschopence zadny duvod.

saarunka
autor
3. únor 2020

@jjasmina ne to ne, dost se bojím toho ,ze pozice co delam skodi miminku. Bohuzel nas mistr v praci není, tak me nema kdo dat jinam. Delam s chemikalii, uz se mi z toho “smradu” dela i zle.. tak bych zatím chtela na neschopenku.

areh
3. únor 2020

@saarunka tak to takhle řekni lékaři. Nemá cenu si vymýšlet. Ale neschopenku by ti měli vystavit na gynekologii.

drep
3. únor 2020

@saarunka zapsala bych do dokumentace, že žádáš neschopenku, protože se bojíš, že práce škodí miminku, že jsem tě poučila o tvých možnostech a neschopenku nevystavila. Ano, jsem zlá doktorka, co dodržuje zákon.

jjasmina
3. únor 2020

@saarunka Stejně si myslím, že byste měla jít na gynekologii a ne k praktickému lékaři.

ahyt
3. únor 2020

@drep souhlas jsem PL a postupovala bych stejne.Chapu strach,ale neschopenky jsou na nemoc a uraz.Resit se zamestnavatelem.Je zajimavy/ a to ted nemyslim pisatelku,ale všeobecně!!!!/ jak lide na jednu stranu neustale a casto hazi spinu na doktory a zdravotnictvi a na druhou stranu se snazi podvadet a vymyslet si finty ,jak ty blby doktory oblafnout.

sudylichozrout
3. únor 2020

@saarunka tak te musi dat zamestnavatel na jinou pozici a pokud ji nema, je to prekazka na jeho strane a jsi dima za sto orocent mzdy. Ale neschopenka v tuto chvili nema opodstatneni.

amazonkajanik
3. únor 2020

@saarunka tak jít za někým,kdo je nadřízený mistra? Pokud to tak máte? Jinak dělat v těhotenství s chemikáliemi je na prd,co si budem povídat,že

setba
3. únor 2020

@drep hele a nemá toto nahodou řešit závodní lékař? Ten by měl vědět jestli je ta pozice škodlivá pro těhotné nebo ne?

sylvusska
3. únor 2020

zajdi na gynekologii, doktorka to pochopi a da ti ji.

drep
3. únor 2020

@setba taky si to myslím, já v pozici PL přece nemůžu vědět, co jak pozice konkrétně vykonává, já můžu poučit o obecných věcech (nepovinné noční, že existuje zákon, co upravuje práci těhotných, úprava pracovní doby), ale fakt nevím, jestli práce s látkou x je v pohodě a látka xx je prokázaný teratogen

barulina
3. únor 2020

Nebuď blbá a zadej změnu místa. Pokud nelze máš nárok. Pobírat 100 procent platu bez vycházek bez omezení. Navíc brát neschopenku jen tak je protizakonne

amazonkajanik
3. únor 2020

@drep kdysi jsem četla, že chemikálie je vnější vliv,který může způsobit rozštěp patra i když se v rodinné anamneze nevyskytuje

handulkak
3. únor 2020

@drep
@ahyt
Pracuji ve zdravotnictví a taky se pořad divím, kolik lidi jde “dobrovolně” na neschopenku. Já se těšila obě těhotenství jak si budu užívat břicha v bílém a v práci a ne být zavřena doma. Nakonec mi to bohužel nevyšlo ani u jednoho, teď podruhé lezim doma znovu. Ale poslední dobou pozoruji, ze všichni raději na neschopenku, než dat zadost o jinou pozici - u mě v práci se změna pozice vyřešila za cca 5 min. 😁

eviicka
3. únor 2020

@sudylichozrout s těmi 100% platu to není tak jednoznačný, ona ta chemikálie vůbec nemusí být škodlivá. Těch míst skutečně i papírově nevhodných zase tolik není.

sudylichozrout
3. únor 2020

@handulkak Ja si myslim, ze hodne zalezi na typu prace a celkovem nastaveni te konkretni damy. Pokud dela nekde ve sroubarne na smeny, prace ji nebavi a je jeste mizerne placena, tak se kazda rada hodi marod. Zeny, ktere maji lepsi pozice, prestizni povolani a tak, tak ty se na nemocenskou nehrnou, protoze je vetsinou prace bavi a naplnuje.
Vsimla jsem si toho tady, PN tu prakticky resi v tomto gardu jen manualni profese.
N8c priti nim samozrejme. Jen popisuji, co vidim.

drep
3. únor 2020

@handulkak u mě to byla otázka jedné věty: “od června máš jednu žhavou kandidátku do anesteziologické ambulance”. Pravda, pak proběhla chvilková diskuze, že jsem přece intenzivista a jak mě to nebude bavit a jak to na resu bude super a všechno za mě bude někdo dělat, ale nakonec ten půl rok v ambulanci byl fajn.

@eviicka tak ale pokud není uvedená v zákoně, tak zřejmě neškodil. Jako dávat neschopenku na “mám pocit, že to dělat nechci, protože tu jedna holka před pěti potratila”, případně “mám strašně stresující kancelářskou práci a chci být doma” prostě nejde. Resp. Jde, ale je to protizákonné.

amazonkajanik
3. únor 2020

@sudylichozrout je fakt,že stát 8h ve fabrice u pásu jde asi jen prvních 5měsíců max. Změna pozice asi jde jak kde. Matne přemýšlím, když jsem byla jako holka na brigádě v drubezarne, kam by tu těhotnou dali? Moje mamka tam se mnou byla až do 8měsíce(jsem čtvrté dítě)a normálně makala,tahala bedny s kuřaty,atd. Ale dnes by to asi neriskovala...

eviicka
3. únor 2020

@drep já neříkám že ne, jen že tady na koníku se ve velkém doporučuje být doma pro překážky v práci, ale ty překážky často překážkami nejsou.

handulkak
3. únor 2020

@amazonkajanik no když ji nemají kam dat, bude doma za 100% platu a bez vychazek.

handulkak
3. únor 2020

@drep mě prave dali taky na ambulanci - predtim jsem byla na oddělení. Ale pak jsem po jedné 8 zaspinila a po druhé začala masivně krvacet. Takže byl odvoz do nemocnice a lezeni. Když ustalo krvácení začalo mi tvrdnou břicho a začal zlobit čípek.

amazonkajanik
3. únor 2020

@handulkak no právě, jenže v případě tazatelky tak ta psala, že tam není mistr, tak už by běžela pro PN. Ale musí tam být za něj někdo kompetentní, kdo ho zastupuje,aby rozhodl,jak v jejím případě postupovat dále.

eviicka
3. únor 2020

@sudylichozrout jojo to je pravda a znám to tak i ze svého okolí, a i z pracoviště, kde není problém aby těhotná měla dost velké úlevy. Stejně tam žádná nevydrží déle než do 16tt.
Ono to ale bude i tím, že rozdíl mezi výplatou a nemocenskou dávkou není tak velký (zvláště když se k tomu připočítá dojíždění atd.).

jjasmina
3. únor 2020

@eviicka Zase bych všechny neházela do jednoho pytle. No třeba já měla mezi platem a nemocenskou docela rozdíl 😅

amazonkajanik
3. únor 2020

@jjasmina já taky a hlavně ty první týdny,než to vyleze na těch 72%. Navíc jsem měla výplatu měsíčně stejnou bez ohledu na počet dní, ale nemocenská tím ovlivněna byla

Strana
z7