icon

Neschopenka od praktického lékaře.

saarunka
3. únor 2020

Ahoj holky ,dnes si mám jít pro neschopenku do práce. Vubec nevím s cim tam mam jit😢
Poradte prosím ,abych nebyla za blbku a normalne mi ji dal😫

Strana
z7
drep
3. únor 2020

@eviicka jenže zákon mluví jasně a ve chvíli, kdy tu překážku vidí jen ona těhotná, tak ano, může být doma, ale za své. Já netuším, s čím pracuje zakladatelka a nejsem její závodní lékař. Neschopenka ale neslouží k odpočinku ani řešení hysterie těhotné, slouží k léčbě nebo rekonvalescenci a je na konkrétní dg. A v mezinárodní klasifikaci nemocí není dg. “Nechce se mi do práce”, “platila jsem zdravotní, tak mám teď právo odpočívat”, “ mám šéfa blbce” anebo “ moje práce je náročná (ať to znamená cokoliv)”, a “bojím se i dýchat”.
Myslím to teď částečně obecně, ale pokud musí autorka položit dotaz, co má říct doktorovi, aby ji dal PN, tak jí zjevně nic moc nebude, kdyby bylo, tak ví i bez zdejšího fóra, co proč potřebuje být doma.

jjasmina
3. únor 2020

@amazonkajanik Tak to rozhodně, já jsem doma skoro od začátku, ale prostě nebylo na výběr a pak jsem byla za to i ráda no..

amazonkajanik
3. únor 2020

@jjasmina já právě taky. Navíc mi i končila smlouva,takže bych doma byla tak i tak a vracet se zpět v 5.měsíci by nemělo cenu,neměli by mě ani kam dát,kdybych nebyla na rizikovém . Dělala jsem v kuchyni a hotel na měsíc a půl zavírá každý rok

eviicka
3. únor 2020

@jjasmina já myslela ty manuální profese, že tam to tak často bývá. I když dnes se mzdy zvyšují, takže rozdíl to je už u většiny.

@drep mně to psát nemusíš, já jsem 19tt na neplaceném volnu (kvůli staršímu dítěti) a chodím dělat na dohodu. V prvním těhotenství jsem pracovala až do konce.

gingerbread
3. únor 2020

@saarunka napíše vám ji i normální obvodaka,pokud máte dobrého a vysvětlit a mu že je vám zle a pracujete v rizikovém prostředí....pak ji může prevest ke gynekologovi...

drakenn
3. únor 2020

Rizikové prostředí pro těhotné zjišťuje závodní lékař na mimořádné prohlídce. Stačí zajít na osobní oddělení, oznámit těhotenství a vyžádat si žádost. Sebou si těhotná vezme výpis ze ZD, zprávu z gynekologie o těhotenství. Pokud zavodak uzná rizika pro těhotnou, má být tehule přeřazena jinam. Pokud není kam přeřadit, je to překážka že strany zaměstnavatele a zůstává za 100% platu doma.

drep
3. únor 2020

@gingerbread dobrý obvoďák se pozná podle toho, že nedodržuje zákon?! Hm...

marcicek84
3. únor 2020

@saarunka asi, ze mas tak silne nevolnosti,ze uz to nezvladas,ze sis myslela,ze to pujde ale ne. A ze tomu ani nepridava fakt,ze pracujes s nejakym druhem chemikalii,ktera ti pachove uz vadi az v extremu...a uvidis...
A ty zasadove doktorky tady miluju,budou zasadoce do doby nez na to dojedou...nekdy proste se se zamestnavatelem domluvit neda,nekdy proste opravdu je to pro tu zenu extremne narocne,ale radeji vystavime riziku,nez napsat ty docasne davky...a navic uz vidim,jak takova zasadova lekarka odmitne neschopenku napsat romce/romovi...takze tak...

drep
3. únor 2020

@marcicek84 ano, pokud není neschopenka odůvodněná, tak ji nenapíšu. Muži, ženě, Romovi, (Ž)židovi, muslimovi, Vietnamci. Komukoliv. Jestli ty jednáš s lidmi různě podle jejich rasy Nebo víry nebo nevím čeho, je to tvoje vizitka, ale neházej mě k sobě do jednoho pytle.

ahyt
3. únor 2020

@gingerbread asi nejsem dobrej obvodak😊ale ja bych ji v tomto pripade nenapsala.Stejne jako soudce ,ktery ma důkazy o víně ci nevine podezreleho,nesoudi podle toho"jak ho kdo ukeca",ale podle pravidel.Co si o nás lekarich myslite? Ze jsme banda idiotu/ pardon za výraz/,kteri si nechaji diktovat co mají ci nemaji delat.?

marcicek84
3. únor 2020

no jo generace mladych doktorek co jsou super dulezite...pro me vseobecny lekar je jen na napsani atb a nebo odesila k odbornym lekarum...a co se neschopenek tyce s kazdym rozumnym doktorem se dalo domluvit,pokud tam vylozene neprijde dlohodoby zneuzivac,ja dojdu tak jednou za 5 let na atb,kdyz uz neni zbyti...bohuzel zadny vseobecny lekar me nebyl schopen presvedcit o sve potrebnosti,kor kdyz jsem si nekolikat v zivote musela hledat 2 roky bez pomoci diagnozu sama a diky tomu jsem se dostala na odborne pracoviste za minutu 12,takze ne,tohle odvetvi velmi velmi v mych ocich upadlo... Pokud vseobecny doktor neni schopny ani tu neschopenku napsat a nedokaze mit lidsky pristup,tak je ke zvazeni,zda sedi na spravne zidli...
Kazdopadne na blokla zada,bolesti hlavy a psychicke potize se da napsat neschopenka vzdycky (pokud si sam doktor s volbou diagnozy neporadi),jenom se u tech super dulezitych doktorek musi chodit na rehabky nebo po jinych odbornych vysetrenich,aby byly nalezite spokojene,ze se clovek leci...Uprimne co znam pripady z okoli,kazdemu to proslo, protoze zada ma pokrivene kazdej,migreny ma taky skoro kazdej a na nervy je taky kde kdo...A pro vysvetleni kdyz uz jsem pacient,tak ten,ktery neschopenky odmita,to uz by mi opravdu muselo neco byt,ale u tehotnych zen mam pochopeni pro lidsky pristup,protoze prece kazdy rozumny doktor musi uznat,ze stres matky rozhodne nesvedci plodu,ze muze vyvolat i predcasny porod ba dokonce potrat a to je v rozporu s hypokratovou prisahou,ktera se momentalne opomina a resi se jen to,ze by nekdo tehotny nedej boze zneuzival davek,ale co kdyby nenapsani nemocenske vedlo k potratu,kdo si to vezme na triko?ne,nad tim se mavne rukou,hlavne,ze nebyla zneuzita zadna davka,prece lidsky zivot je prd...nekdy je treba zasahnout driv,ne cekat,ze se v nejake male firmicce najde osvicenec co nekoho prevede nekam,uz to muze mit neblahy vliv na plod,no jo s takovou opravdu vymreme,ale hlavne,ze se nezneuzije zadna davka damy,ze...uz je to trapne...a ted si me tu klidne ukamenujte...

rosa106
3. únor 2020

@marcicek84 Hrozne mě bavíte. Co komentář, to perla 👌🏼😅

merope
3. únor 2020

Tak neschopenka v těhotenství mi přijde skoro jako vězení. Já teda práci kolem 22tt přestala dávat, neschopenku by mi i doktorka napsala, ale přišly Vánoce a pak už v podstatě volno v práci (učím na VŠ, takže o zkouškovém je volněji). Takže ač doktorka se na neschopenku v prosinci ptala, jsem ji nechtěla. Nemoci se hnout z domu víc než na pár hodin denně, nemoci si užívat těhotenství, zajet za rodiči, babičkou - a jenom sedět doma, by mi asi kleplo. Koneckonců problémy mi začaly právě až jsem začala sedět víc doma, míň pohybu a víc stresu.

Pokud se dělá v práci s chemikáliemi, tak se ptát na převod na jinou práci - nevěřím, že větišna firem podobnou práci nemá. Ač může být otravnější a nezáživná.

gingerbread
3. únor 2020

@drep proč by to mělo být nedodržování zákona? Pokud ji je zle a dela s chemikálií je to evidentně rizikové prostředí...A určitě ji to napíše i gynekologie nebo si neschopenky převedou...asi jsem použila špatný slovní obrat a měla napsat rozumný lékař ale kdo bude chtít bude se chytat jakéhokoliv slova...

drep
3. únor 2020

@marcicek84 ach, konečně mi někdo otevřel oči a já vím, že protože jsem respektuju literu zákona a nepodporuju podvodníky, nemůžu být dobrý praktik! Asi se budu muset vrátit k intenzivní medicíně, tam když píšu pacientovi neschopenku, tak obvykle proto, že není schopen sám dýchat 🙈

marcicek84
3. únor 2020

@rosa106 to jen fajn me totiz nebavi co se tu posledni dobrou rozmohlo takove hejno moralistek,ale ty jsou silne jenom na diskuzich,kdo vi jak by ony konaly v realu s nekterymi pracemi,aby prave nebyly doma mezi prvnimi ze strachu o mimimko,navic je to tak,neschopenka lidi omezi,ne kazdy ji chce ale kdo ji chce asi ten duvod ma a radeji se omezi,protoze uz v te praci zrejme nemuze...

drep
3. únor 2020

@gingerbread protože nevhodné prostředí, opakujeme to tu asi po milionté, se neřeší neschopenkou, neexistuje diagnoza nevhodné prostředí. Nevolno je každé, to by mohlo zůstat doma 100% těhotných a kdyby měla opravdu těhotenskou hyperemesis, tak se tu neptá, co má říct doktorovi. práce s chemikáliemi není důvod pro neschopenku. Práce s infekcí není důvod pro neschopenku. Práce ve stresu není důvod pro neschopenku. Zákon upravuje, kdy je to důvod pro převedení na vhodnou práci anebo ponechání doma za 100% platu.

marcicek84
3. únor 2020

@drep ne,ty mas jiny poblem,sama se sebou a svou dulezitosti...jsi papectejsi nez papez,tady o literu zakona nejde,jen o tve ego a pocit moci
@gingerbread ti to napsala hezky

drep
3. únor 2020

@marcicek84 naposledy. Neoprávněná neschopenka se může rovnat opravdu významnému finančnímu postihu pro lékaře. A to co chce zakladatelka je neoprávněná neschopenka. A je fuk, že jí to schválíš ty nebo někdo další na mk (protože si přece platím zdravotní a sociální a tak na to mám “morální nárok”).

marcicek84
3. únor 2020

@drep tak mozna jsi lekar ktery neumi stanovit spravnou diagnozu...obe toriz vime,ze zamestnavatele nekdy nejsou k zamestnancum fer,ale nekdo rozum mit musi,kdyz uz ani lekar ne,tak pak kdo???a pak to jen o tom,zda ten doktor ma lidsky pristup ci ne...diagnoza se da najit vzdy je-li vule...
No jo postih,jsou postizeni vsichni,kterym se z toho usudku vytratil rozum a lidsky pristup...

drep
3. únor 2020

@marcicek84 A jaká je to dg. “Nic moc mi není, ale nechci do práce protože,,,?” Jo, tak tu stanovit neumím. Není problém zdravotnictví, že zaměstnavatel není fér. A navíc, on ani moc nefér být nemůže, ve chvíli, kdy má potvrzení, že je dotyčná těhotná a Že žádá o přeřazení na vhodnou pozici, tak mu nezbyde, než tu pozici najít. Jenže dotyčná o to raději ani nepožadá a bude tu brečet, Že potřebuje neschopenku.
Tady je tady takové moderní pojmenovávat podvádění “lidským přístupem”. Ano, ráda budu každé onkologicky nemocné budu vypisovat žádost o neomezené návštěvy nebo ve svém volném čase zjišťovat, kam má chodit moje obézní pacientka do fitka, aby na ní blbě nekoukali. Rodinám svých kriticky nemocných jsem vždycky vycházela maximálně vstříc, včetně návštěv hluboko v noci a podávání informací při nich. Ale ne, nebudu podvádět, i když mě tu kvůli tomu nějaká diskutérka bude urážet.

jijulka
3. únor 2020

@marcicek84 jen pro poradek, hypokratova prisaha se opomiji neb se nesklada.
Zaprvé neni to hypokratova... zadruhé kdybychom se ji řídili, tak by se pacienti teprve divili. A opravdu zadna prisaha pri promoci me nezavazuje k tomu, abych sebe vystavovala postihu za vystaveni neopravnene PN. To je totiz to, to neni papeztejsi než papež, my za to muzem byt vylouceny z lekarsky komory, tudiz uz si neskrtnem. A za to nam žádná neopravnena PN nestoji. A ne, nevystavuju PN ani romum, kdyz na to přijde. A dokonce ani sanitky ne😁

sudylichozrout
3. únor 2020

@marcicek84 nrbo pracovat proste nechce a neschopenku zada proto, aby se mohla valet. Takovych lidi je...

jijulka
3. únor 2020

@marcicek84 pro uplnost - nepodam zene abortivum. Neriznu do ziveho... - to by vlastne pul gyndy a cela chira mohla jit do prcic 😀😀 a další obory... v ty přisaze je toho vic, doporučuji google

drep
3. únor 2020

@sudylichozrout ale fuj, o tom se přece nahlas nemluví! To jsou všechno duše křišťálově čisté, zneužívané ďábelskými zaměstnavateli ( co po nocích jedí mláďata pandy a tančí na hřbitově), které by tak rády pracovaly, ale bohužel, ty vnější okolnosti jim to neumožňují. Třeba musí do práce jezdit autobusem, v práci pracovat, práce je unavuje, práce je stresuje (to tu všechno za ten rok, co tu jsem, už bylo).
@jijulka a já bych ještě pro úplnost dodala, že ten nebohý Hippokrates byl Řek a proto se jeho jméno píše řecky s měkkým i.

jjasmina
3. únor 2020

@jijulka To mi uplně připomenulo, že když jsem měla nehodu, tak moje praktická neměla problem mi napsat sanitku, ale v nemocnici to už problém byl, řešila jsem to nakonec přes pojištovnu a ono ejhle , jak to hezky už šlo 😅

jijulka
3. únor 2020

@drep treba mysli jinyho 😂
Me taky prace unavuje, napises mi PN? 😀

jijulka
3. únor 2020

@jjasmina no jo, sanitky jsou vecny téma no 😀

jjasmina
3. únor 2020

@jijulka njn všichni mě měli za hypochondra asi... přestala jsem cítit prsty na noze, nemohla jsem už ani chodit a na poslední kontrole mě vezli rovnou na sal pro nekrozu měkkých tkání, hrozící amputace apod. A tomu se říká dobrá práce 😀

ahyt
3. únor 2020

@marcicek84 dekuji za poctu- mlade doktorky😊-mne/ano 3.pad se takto pise ,ne ME a i Hippokrates se pise takto ,doplnte si pravopisne vzdelani!!!!/je 66 let,40 let pracuji jako PL a svete div se,absolvovala jsem medicinu s cervenym diplomem.A pisete blaboly.Nerada urážím,ale tady nelze jinak.Vase argumenty jsou, jemne receno,směšné. Nas neurazite.Dost se totiz bavím 😂🤣

Strana
z7