icon

Neschopenka od praktického lékaře.

saarunka
3. únor 2020

Ahoj holky ,dnes si mám jít pro neschopenku do práce. Vubec nevím s cim tam mam jit😢
Poradte prosím ,abych nebyla za blbku a normalne mi ji dal😫

Strana
z7
ahyt
3. únor 2020

@jjasmina pojistovna ma nepsana pravidla.Resit kazdy takovy spor ohledne sanitky,cestou nejmensiho odporu.Vyhovet!!!! To znam z praxe moc dobre.Takze to nebylo vitezstvi,ale obvykla praxe ZP.

sudylichozrout
3. únor 2020

@jijulka
@drep
@ahyt
Tedy dámy, já nejsem lékařka, jsem jen pouhopouhým "pisálkem", ale také se královsky bavím nad natvrdlostí některých dam tady 😀 A obdivuji vás, že máte sílu to dokola vysvětlovat 🙂

jjasmina
3. únor 2020

@ahyt Nebrala jsem to jako vítězství, vítězstvím pro mě bylo až když jsem se po pul roce zase mohla postavit na nohy bez vozíku a bez berlí.

neomenia
3. únor 2020

Jeeee,
@marcicek84 ty jsi hlava mazaná! To se často nevidí. Škoda, že nejsem taky všeobecný lékař. Na pediatry bys neco neměla? Prosiiim, čekám na nějakou super motivující reportáž o sve práci, to bude počtení!

puhelin
3. únor 2020

Zacne se nekdy na lekarskych fakultach ucit kvalitni pisemny projev?

jade85
3. únor 2020

Mně by celkem zajímal názor/zkušenost gynekologa na vystavování PN v těhotenství (místní PL prominou, předpokládám, že s tím tolik zkušeností nemají, těhotné se na ně s tímto asi moc často neobracejí). Padají tu silná slova o porušování zákona a drastických sankcích typu vyloučení z LK... Ale mně můj gynekolog někdy ke konci druhého trimestru zcela bezproblémového těhotenství sám PN nabídnul a to jen na základě toho, že jsem mu na otázku jak se mám odpověděla, že všechno fajn, akorát už to moc nedávám v práci (tím jsem nemyslela, že tam kolabuju, ale spíš mi můj pregnancy brain prostě přestal sloužit natolik, abych mohla dostatečně kvalitně dělat svoji práci). Nakonec jsem si neschopenku nevzala, nějaký čas jsem se ještě kousla, dovybrala dovolenou, šla na mateřskou 8 týdnů před TP, ale jako neříkejte mi, že neexistuje nějaká dg, kterou gynekologové těhotným v podobné situaci legálně píšou, když mi tu PN sám nabízel...?

sudylichozrout
3. únor 2020

@puhelin Ja jsem na pravopis a stylistiku velky pes, ale zrovna u lekare opravdu ocekavam jine dovednosti, nez je bezchybny pisemny projev.

sudylichozrout
3. únor 2020

@jade85 Podle me to sroubuji na takove ty skutecne velke nevolnosti, pripadne treba na hrozici riziko potratu. To je celkem neprustrelne a neda se prokazat, ze tomu tak uplne neni.

marcicek84
4. únor 2020

Koukam ze se pichlo do vosiho hnizda a opravdu mi tu zadna super dulezita dr. nebude nakecavat jaky nejste chudinky a ze diagnoza neni a jake nejsou pro lekare postihy,je to jen o vuli nejakou schudnou najit...apropo to se divim,ze ta lekarska komora funguje,kdyz se pise tolik zbytecnych diagnoz pro ruzny nemakancenka...ale tehotne se rekne,ze to neni nemoc a klidne si potrat...
Pokud tady ma potrebu nekdo opravovat preklepy,tak zrejme jsem poradne uhodila hrebicek na hlavicku,opravdu to opet to ukazuje neci dulezitost...
Pediatri,vzdyt je to podobne,detska nikdy na nic poradnebo neprisla,kdybych nemela vlastni rozum,mala je naockovala horem spodem bez rozumu od 2 mesicu,pac to se zase kazdy ohani,ze musi (samozrejme,ze jde o penize) a nejlip psat kortikoidy i miminku,svete div se prirodni lecbou je dcera bez atopickeho exemu a mila pani pediatricka si jen na papirek napsala cim jsem si ji vylecila,sama jaksi nevedela ani kozni ne...takze ne,pro me urcite profese lekaru propadaji,pouze si hraji na dulezite kvuli neschopenek,coz predvadi i tady na diskuzich.
Kazdopadne pokud se nekdo boji,at si najde jinou praci,kde jeho rozhodovani nemuze ublizit,konecne jsem pochopila,proc je to zdravotnictvi tam kde je,kdyz se ta prisaha uz nesklada,to ten praktik snadno podleha mylne predstave o sve bozske dulezitosti...porad se omila nejake zneuzivani neschopenek,mozna by si doktorky mely vyzkouset byt tehotne u manualni profese a pak by se na to mozna divaly i trochu jinak,jak jsem psala diagnoza se da najit vzdy,ale pouze je-li vule...myslim,ze by lekari meli byt trestne prave zodpovedni za spatne rozhodnuti,ktere zpusobi smrt,to si myslim,ze by prestaly nesmyslne diskuze na tema zneuzivani neschopenek tehotnymi a kazda postrasena doktorka by najednou psala,aby nahodou nekdo nepotratil jeji vinou,protoze nekdy je cloveku opravdu tak zle,ze to jinak nejde...a vsechny vime,ze ne kazdy zamestnavatel je tady fer,100procent platu je nekdy jen pekne psani,ktere v praxi prilis nefunguje.
A klidne si tu piste co chcete,vse je jen o vuli a uhlu pohledu...urcite neni na miste v diskuzich tepat kazdou tehotnou,ze to je podvod,ze se to napsat neda apod.,ani jedna dotycnou poradne nevidite a uz vynasite soudy,co to nechat na jinych a prestat svymi neopodstatnenymi soudy obtezovat,stejne kdo chce,lekare ktery nezije v pocitu vlastni dulezitosti na napsani neschopenky,vzdy najde...

sudylichozrout
4. únor 2020

@marcicek84 🤦‍♀️🤦‍♀️😂🤦‍♀️
Nemam slov.

konidana
4. únor 2020

@jade85 nejsem lekar ani gynekolog ale zdravým rozumem, pokud je těhotné špatně, tak klidně by mohla dostat neschopenku na časté nevolnosti. Posle mne to je zdravotní indispozice. Totéž masivni otoky nohou atp. Muj laicky názor.

widowblack
4. únor 2020

Týjo , tak tady se člověk "pobavil" ... jinak zakladatelce chci vzkázat to co tu již xy padlo - jít k závodnímu lékaři a tam probrat to zda je vhodná práce pro těhuli nebo ne . Nebo pokud máš opravdu silné nevolnosti že kolabuješ nebo máš hlavu v míse od 5 od rána do 10 dopoledne tak tam bych zvážila se dohodnou s gynekologem o tom jít dočasně na pn než se situace zlepší, kor když by mohlo hrozit pro mdloby riziko úrazu . Já osobně taky zvracela na začátku těhu ( asi jako každá ) hold sem si odběhla vyklopila a šla zpět ( kokegyně na mě koukali že sem blbá že tam sem a taky mě posílali domů , ale k čemu ? To že si jdu během dopo odplivnout max5 x ? To k tomu patří i když já zvracení nenávidím !!! Radši mi uřízněte prst - manžel o mě tvrdí že když zvracím tak je to jak když se páří dva jeleni 😂 prostě to neumím ) pracovala sem normál do 6 měsíce - ve skladě tahání těžšich beden, rovnání, kontrolování - takže někdy sedět celej den , jindy stát atd .... ale pak mi začalo tvrdnout břicho víc než normál , hlásilm to gyndaři - dáváme magnézko v koňské dávce - už tahám míň těžký balíky ale i tak nic moc , tak po konzultaci a zkušenosti že sem první těhu měla celé rizikové ( krvácení od 3 měsíce do 8 kdy sem porodila) tak sem se nechala upíchnout na neschopenku s tím že jsem svou první neschopenku měla před 12 lety právě taky od gyndaře na rizikový ( tak sem si řekla ok , tak toho využiju když už si odvádím zdravotní 🤣🤣🤣 ) a musím říct že ten měsíc a půl ( než sem šla na mateřskou byl hroznej !!!! prvních 14 dní bez vycházek 🤦‍♀️, pak jen určený) je fakt že pupek se zklidnil , už tak netvrdl . Takže ten klid o měsíc dřív pro mě byl fajn 😉

somalicats
4. únor 2020

@sudylichozrout To vis, pak se ale tyhle damy divi pristupu zamestnavatele k tehotnym. Jesteze moje specializace neni PL, a nemusim resit "vymahani" neschopenek kazdym nemakacenkem.
@drep, @ahyt, @neomenia - z techto trubek, co uznavaji akorat dr. Google, si nic nedelejte. Zaplat Buh se kvalitni lekar pozna jinak nez tim, ze na pozadani vystavuje neschopenky jak na bezicim pasu.
A kdyz vezmu svoje 3 predchozi tehotenstvi, tak 2x jsem neschopenku vyuzila docasne - blila jsem jak alik, hrozila mi hospitalizace a fakt jsem nepotrebovala resit, co reknu svemu gynekologovi, ten se pak spis divil, ze chci neschopenku ukoncit, kdyz se mi udelalo dobre. Ted jsem taky za exota, ze ve 24.tydnu stale pracuju - a proc bych nepracovala, kdyz je mi dobre? Moje pracoviste je rizikove, tak holt ty rizikove cinnosti ted nedelam a je klid.

drakenn
4. únor 2020

@marcicek84 to 100% platu při nepreřazeni není jen pěkně psaní, ale realita. Máš na to narok! podložený zakonem. Bohužel 99% těhotných v téhle pozicích má staženou prdel a než by si duply a šly s papírem, který je k tomu opravňuje za zaměstnavatelem, budou vymyslet zdravotní problemy a otravovat obvoďaky a gynekology.. Jo, tam a na MK mají hubu, to jo, ale tam kde se ozvat mají, to si netroufnou!
Ke tvé osobě podotknu jedno a to o hlouposti a nadnášení..

sudylichozrout
4. únor 2020

@drakenn Diky za trefny odstavecek. Ja nemela silu...

editah222
4. únor 2020

Díky za tyhle dotazy. Hned si jako šéf připadám jako naprosto dokonalá, protože moje zaměstnankyně ve většině případů pracují až do MD. Na neschopenku jdou v případě, že mají opravdu potíže a většinou na ni jsou pár týdnů a vrací se do práce. Proč? Protože jsou za dobře odvedenou práci dobře zaplacené a být doma ne PN se jim nevyplatí, navíc k tomu ty vycházky ;)

Nemám ráda zneužívání PN a pokud těhotné ženě nic není tak má chodit do práce a pokud se ji pracovat nechce tak si to má zařídit jinak než na úkor ostatních. A ne, kecy typu, že ostatní kradou ve velkém a co je jedna "ošizená" neschopenka - neberu.
Pokud je těhotné špatně, krvácí nebo má nevím jaké potíže tak je neschopenka na místě a každý gynekolog ji určitě napíše.
Pokud těhotná pracuje na pozici pro těhotnou nevhodné, má zažádat o přeřazení na jinou pozici, i hůře placenou, rozdíl ji bude doplacen. Pokud zaměstnavatel takovou pozici nemá tak doma za 100% platu. Že se to zaměstnavatelům nelíbí? No jasně, že se nám to nelíbí, ale stejně tak se nám nelíbí spousta jiných zákonů a i přesto je dodržujeme! A tam kde je nedoržují tak doporučuji vyvolat kontrolu nebo úplně nejlépe, vůbec tam nebýt zaměstnaná.

drep
4. únor 2020

@marcicek84 já bych tuto diskuzi uzavřela tím, že asi moc nechápeš psaný text. Nikdo tu neříká, že má těhotná rubat v kamenolomu nebo rukama přebírat radioaktivní odpad. Já tu jen říkám, že (ne)vhodnost práce pro těhotnou upravuje česká legislativa jinak a že k tomu neschopenka neslouží. Stejně tak nikdo neříká, že pokud někdo zvrací 15x denně, má jít do práce. Takovému člověku ráda napíšu neschopenku a bude mi fuk, jestli je těhotný.
V mém světě je podvod prostě podvod a je fuk, jestli ho spáchá “chudinka” těhotná, chudinka nezaměstnaná, chudinka samoživitelka nebo chudinka ve stresu (nejmocnější zaklínadlo dnešní doby) nebo jiná, modrým koněm oficiálně uznaná chudinka. V tvém světě se podvodu říká lidský přístup. A potrácí se tam zjevně ne z imunogenetických příčin, ale kvůli superdůležitým mladým praktičkám. Tak určitě 🙈

sudylichozrout
4. únor 2020

@drep Ja malokdy takhle explicitne v debatach hartusim, ale madamme je skutecne hloupa jak stoudev.

astyna88
4. únor 2020

@amazonkajanik

Mamka blila jak alik az do porodu,mela mavic teh cukrovku,pribrala asi jen dve kila,segra mela 4,5kg. Pracovala u masin,ktere tkaji nite. Prace ve stoje na 10h denne,vedl masiny mela kybl,ktery vzdy asi po hodine vylila do zachodu. Delala az do 8.m, tri tydny pote porodila segru. Ale mama je taky dost tvrda zena a maloktera by to dnes zvladla.

astyna88
4. únor 2020

Take jsem si vsimla,ze Pn vetsinou chodi manuane pracujici holky. Na jednu stranu se jim nedivim, prace jina tam vetsinou neni,casto 10-12h smeny a mizerny plat,takze penize z neschopenky tak moc neresi,protoze casto nemaji ani dluhy,pujcky, narocny zivotni styl.

Kamaradka je pojistovak,makala az do porodu,kazdy dem stovky km autem, nedokazala si to bez prace predstavit. Do toho byla povysena,takze zodpovednost za nove agenty, do rana na pc, skype jel skoro furt...Kdyby byly fakt fest problemy,tak by doma byla, ale pro ni by to bylo strasny

setba
4. únor 2020

Já si dovolim lehce offtopic odkaz na clanek o Hippokratove prisaze, zde pěkně vysvětleno (pro info, chirurgie byla v davnych dobách samostatná, nebyli to lékaři ale takoví low grade felčaři)
https://www.starostove-nezavisli.cz/hrabova/ost...

marcicek84
4. únor 2020

@sudylichozrout neměj slov, mně zas nebaví číst, jak tu každá pořád každou popotahuje, že si dovolila jít na neschopenku, nebo že o tom jen uvažuje, to už se taky nedá číst, je to několikerá diskuze, na mě to už působí jako červený hadr na býka, kdy každý dostane čoud co si to vůbec dovoluje na něco takového myslet, ale ani jedná "chytrá" paní diskutérka nežije daný život a to mi bytostně vadí...
A konkrétně k tvojí osobě, taky do všeho musíš "kvákat", to by nebyla diskuze, aby ses nevyjádřila, tím "svým" způsobem a taky se to po tobě nedá už číst, řekni mi, kdo normální sedí od rána do večera na netu na MK a píše ve dne v noci, to už je internetová závislost, která je ke zvážení, zda nevyhledat odborníka (odbornic je tady dost, určitě ti pomohou), protože minimálně tvoje rodina musí fest trpět tvým nezájmem.

Jinak souhlasím s @konidana a dodávám, že nemakačenka tady nikdo neobhajuje, lidský přístup je pouze jeden, zákon není všemocný, v praxi v některých případech selhává. Každopádně všechny víme, že vzhledem k tomu,že těhotenství je jiný stav, tak ho každá z nás může pociťovat jinak. Osobně jsem blila 3 x denně do 20 tt vždy po každém jídle a byla jsem tak v pr.... že se mi celý dny 2-3 měsíce motala hlava, vůbec si nepamatuji, jak jsem dovedla vykovávat svou práci, hodinu jezdit do práce a z práce, kdy se člověku v MHD permanentně navaluje je opravdu super, ne, pro neschopenku jsem si nešla, ale kdyby to od toho 14 tt nepřestalo ustávat, tak bych pro ni jistě šla, protože už se to nedalo. Dokážu proto pochopit ženy, které na té neschopence jsou a nepotřebuju je pranýřovat stylem, že nevolnost je přece normální, ano je, ale každý máme tu hranici jinde. Proto, když mi tady budou doktorky tvrdit, že neschopenka není na co napsat, tak by si měly uvědomit to, že každá žena to snáší jinak a ohled by se to brát měl, ne jen rozhodovat plošně od stolu, té se nechce pracovat, to má řešit zaměstnavatel...

@drep - ale chápu, jenom ten postoj je absurdní, ty vytahuješ věci, o kterých víš, že tak horké nejsou a lakuješ tu veřejnost, to mi taky vadí. Každý totiž použije jen to, co se mu hodí, bohužel nejsem ta, co bude držet pusu a krok. Hold je třeba říct i to B.

sudylichozrout
4. únor 2020

@marcicek84 Boze, ty jsi legracni stvoreni 😀

somalicats
4. únor 2020

@marcicek84 Ty seš fakt neuvěřitelná. Nikdo ze zde přítomných MUDr netvrdí, že těhotná nemůže neschopenku dostat. Celou dobu se tu řeší to, že podvod je vypsat neschopenku v situaci, kdy je těhotná zdravá, a je problém s prací (ať už oprávněný, nebo neoprávněný). Asi by bylo dobré, aby ses vrátila na ZŠ, tam se učí mimo jiné chápat psaný text.

sudylichozrout
4. únor 2020

@somalicats Nepomuze. Nekterym zkratka neni dano.

marcicek84
4. únor 2020

@somalicats tazatelka jasně psala, že ji je blbě při práci s chemikáliemi a ne všechny chemikálie jsou pro těhotnou nevhodné, ostatními byla seřvána, že je zdravá na co chce neschopenku, ano prvotní dotaz položila špatně, ale ve sledu diskuze to bylo vysvětleno...

somalicats
4. únor 2020

@sudylichozrout No jo, no, to bychom po některých asi chtěly moc 😀

marcicek84
4. únor 2020

@sudylichozrout
@somalicats
no a některé zase neumějí číst sled diskuze...taky jim není dáno...co s tím nadělám...

journals
4. únor 2020

@marcicek84 kdyz ono je to o tom, ze o neschopence se nepremysli. To se ti tu vsechny snazi vysvetlit. Bud duvod je, nebo neni, ale neschopenka se neplanuje.
Premysleni o neschopence je rouhani a takovym bych neprala, aby opravdu zjistily k cemu takova neschopenka opravdu je 😖

sudylichozrout
4. únor 2020

@journals Tak tak.

Strana
z7