icon

Neschopenka od praktického lékaře.

saarunka
3. únor 2020

Ahoj holky ,dnes si mám jít pro neschopenku do práce. Vubec nevím s cim tam mam jit😢
Poradte prosím ,abych nebyla za blbku a normalne mi ji dal😫

Strana
z7
marcicek84
6. únor 2020

Apropo v casech,kdy rapidne klesa porodnost a rosrou potraty a komplikace v tehotenstvi mi prijde fakt mimo toto kritizovani,dle meho opravdu snaha o dulezitost a zastrasovani tehotnych...radeji 100 x neschopenka nez jeden zbytecny potrat

marcicek84
6. únor 2020

@jade85 je to marny,marny,marny urcite tu nejsme jedine,kteri si toho vsimly,vzlast kdyz clovek chodi nepravidelne nebo cte jen sem tam,jedno jmeno je opravdu vsude,ale zavisli si tuto zavislost bohuzel nikdy nepripusti...

marcicek84
6. únor 2020

A jeste bych rada dodala,ze z gynekologickeho hlediska je kazda zena nad 30let povazovana jako stara matka a rizikova rodicka,mozna proto se ty nemocensky obvykle pisou a nikdo s tim nema problem,jo vlastne nekteri zdejsi diskuteri obvodaci ano,mozna jim ta specializace chybi...

eviicka
6. únor 2020

@marcicek84 pokud se žena necítí dobře, něco nezvládá je neschopenka OK (to tu ale tvrdí všechny diskutérky), ale co to má společnost s věkem nad 30 let? Jako že mi je nad 30, tak se mám bát každého prdu? Jinak to že se neschopenky v těhotenství zneužívají a je to všeobecně tolerováno je zkrátka fakt (už jen kolik lidí se diví že těhotná pracuje - např. sestra na ogtt, když mi potvrzovala propustku).

Ta diskuzem se tu zbytečně hrotí.

drep
6. únor 2020

@marcicek84 hm, škoda že to nevědí moje gynekoložky z gyn por kliniky. Byla jsem 32letá těhotná a na neschopenku mě nehnaly.
A jinak, ohledně těch canců o právní zodpovědnosti, tu samozřejmě máme, ale musí být prokázaná příčinná souvislost mezi doktorským postupem a důsledkem (tedy v tomto případě mezi nauzeu a potratem). A to prokazuje soudní znalec, ne tady nějakej Urválek na MK.

martiina_k
6. únor 2020

já jsem se teda nechtěla zapojovat, ale tady se to strašně vyhrotilo... přeci zdejší lékařky netvrdí, že neschopenku těhotná mít nemůže, že by jí těhotné nenapsaly, když by měla problémy. Ale napsat neschopenku bez objektivního důvodu prostě nechtějí a já to chápu.
Jinak co se týče právní odpovědnosti, tak tu lékaři vždycky měli a mají.

setba
6. únor 2020

Já se nebudu vyjadřovat k některým slovním průjmum které tu padly, ale neodpustím si poznamenat následující fakt...pokud má těhotná gynekologické problémy, které souvisí s těhotenstvím, tak by měl PN vystavit gynekolog. Pokud se to týká jiného (například chripka) pak by to mělo být v gesci praktika. Vy se tu opakovaně navážíte do praktiček a argumentujete gynekologickými obtížemi, ktere si praktik nemá v ordinaci jak ošéfovat. V takovém případě se pak nedivte, že se praktik cuká stran vydání PN.
Je to celkem jednoduché, mam-li gyn. potize a jsou objektivní a nic si nevymyslim, pak vám každý GYNEKOLOG tu neschopenku dá. Pokud máte jiné objektivní potíže , vystavi vam PN PRAKTIK. No a nakonec, pokud nevíte jestli je vaše pozice pro těhotnou vhodná, půjdete na ZÁVODNÍM lékařem, který zná patřičné zákony a nařízení týkající se práce těhotných.
(Pozn. Více se k této diskuzi vyjadřovat neplanuji)

marcicek84
6. únor 2020

@drep asi takhle, kamarádce byly předepsány prášky na snížení tlaku v těhotenství, ok tak je brala, až se zjistilo, že v 16 tt srdce dítěti dotlouklo a ono zemřelo, rodila mrtvé dítě, pitva neprokázala, že byl problém plodu, ale do zprávy byla napsána nějaká blbost typu úmrtí bez zjevných příčin (syndrom náhlého úmrtí), aby z toho neměl nikdo problém. Neoficiálně ji bylo sděleno při změně gynekologa, že ty prášky na snížení tlaku způsobily zástavu srdce plodu, ale že to do zprávy nikdo nenapíše, obzvlášť pokud gynekolog pracuje v nemocnici, kde se prováděla pitva, tak jo, soudní znalec netřeba, vždyť se tady kryjí lékaři vzájemně, jak to pak má člověk prokázat? A tady se lékaři hájí, proč nevypisují neoprávněné neschopenky a jaký to je podvod, opravdu se mi chce smát, momentálně se musím pousmát i za tu právní odpovědnost @martiina_k ta totiž v praxi absolutně nefunguje. Pokračování příběhu, ta kamarádka absolvovala genetiku, na nic se nepřišlo, dokonce i odběr plodovky už kolem 10 tt, taky nic, pak teda prášky na tlak nebrala a byl ji zjištěn pouze syndrom bílého pláště a porodila zdravou holčičku. Přijde mi přitažené za vlasy, že lékaři řeší podvody s neschopenkami a sami podvádějí, aby neměli problémy když něco zanedbají, tak si myslím, že by si měl každý zamést před vlastním prahem a ne se tu do někoho neustále navážet.
Konkrétně vyhrotily si to lékařky samy, rétorika lékařek se zmírnila až poté na dalších listech, kdy se člověk nenechal. Lékařky nás přišly poučit, že podvod je podvod a že ony podvádět nebudou. Mně se nelíbí, že se pranýřuje jedna skupina a to těhotné ženy a zneužívání neschopenek, druhá skupina lékařů jsou ti svatí a správní. Takže co si pak z toho vzít, kdo z nás je bez viny, ať hodí kamenem.

martiina_k
6. únor 2020

@marcicek84 to je demagogie, kdyby to nebylo smutné, tak bych se smála ☹ jinak napsala jsem, co jsem chtěla a víc se také nevyjadřuji.

amazonkajanik
6. únor 2020

Hele,holky,nebylo by lepší to tu už ukončit? Dotaz byl zodpovězen (až moc) a dále netřeba se tu dohadovat, jak slepice o žížalu. Vždycky bude na jednu věc více názorů, zkušeností, dohadů, apod. Svět není ani černý,ani bílý. Jsou hold praxe, kde se to dělá jak má, kde se občas něco obejde,ale je to v zákonné rovině a někde se na to kašle. Když to projde,co by ne. Stavíme se zde do rolí obhájce,žalobce a soudce a to nám nepřísluší ...

drep
6. únor 2020

@marcicek84 nebudeš tomu věřit, ale kamarádka porodila mrtvé dítě ve 33. Týdnu, do té doby to bylo klidné těhotenství a to před to, že byla na neschopence (na svojí hysterii, jiný důvod k tomu neměla). Byli oba vyšetřeni horem dolem a příčina se nenašla. Chápeš, že tenhle můj příběh je úplně stejně irelevatní jako ten tvůj? Ano, embryo/plod někdy zemřou, je to šílený, zažít bych to nechtěla a nepřála bych to ani svému nepříteli, ale stává se to. Ja tímhle tuhle diskuzi končím, protože řečeno s klasikou černošké gangsterky: “diskutovat s tebou je jako masturbovat se struhadlem. Zajímavá, ale dost bolestivá zkušenost”.

sudylichozrout
6. únor 2020

@drep 😂😂👍

marcicek84
6. únor 2020

@drep no já věřím tomu, že po tom, co tady předvádí lékařky za výrazy, že se nedivím, že si pacienti stěžují většinou na aroganci a nepochopení, ta medicína vážně upadla a to hluboce dolů...pokud lékař není schopen udržet nervy na uzdě a jednat s lidmi, svou odborností to je jen velmi těžko vyváží...já jsem si tady toho početla, ale zajímavé je na tom, že jsem se k takovému výrazivu nemusela uchýlit, to beru jako takovou malou morální výhru...souhlasím s @amazonkajanik debata nikam plodně nesměřuje, je na čase ji ukončit...

somalicats
6. únor 2020

@marcicek84 No vidíš, a já loni přišla o mimčo v 16 tt, jediné dva rozdíly oproti současnému stavu jsou ty, že tamto byl chlapeček a že jsem měla zrovna klidový režim, protože jsem měla dovolenou. Teď čekám holku a mám v práci takový fofry, že nevím, co dřív, volno si vezmu až v březnu. Jo, a problém se nenašel ani u dítka, ani u mě. Tohle se holt stávalo a stává a fakt to nestojí primárně na tom, zda má dotyčná neschopenku nebo nemá (pomíjím situace, kdy je pro neschopenku objektivní důvod, tj je tam nějaká diagnóza. U mě například nebyla). A to, že každá rodička nad 30 let je riziková - to platilo tak možná před 10-15 lety, dneska je takový věk běžný a není to rozhodně důvod koukat na těhotnou jako na rizikovou.

marcicek84
6. únor 2020

@somalicats no a tobě někdo napsal léky na snížení tlaku? že to takhle vůbec dokážeš srovnávat. Kamarádka taktéž přišla o chlapečka, neřekla bych nic, kdyby ji lékař nenaordinoval léky na snížení tlaku které nepotřebovala!!!Tady se zase bagatelizuje a vytahují úplně jiné zcela nesouvisející případy...nikdo totiž netvrdí,že může být smrt dítěte bez objektivních příčin, ale bez objektivní příčiny je takový smrt, kdy nebereš žádné léky a přesto se to stane...

amazonkajanik
6. únor 2020

@marcicek84 to už nemá cenu,fakt. Vykasli se na to. Já kdybych měla psát veškeré špatné zkušenosti od lékařů,po úřady, tak tu můžeme být týden. Prostě se stalo, mělo to ten a ten důvod, dál se neřešilo,protože se buď nechtělo,nebo to nebylo třeba. Znám porodnici,kde jsou dva týmy. Jeden tragédie a druhej špička ve svém oboru. Pak jeden doktor mě odbil, že mi nic není a u druhého jsem skončila na sále,atd atd

somalicats
6. únor 2020

@marcicek84 A Ty víš, o co přesně se u té kámošky jednalo? Víš kulový, stejně jako my všichni ostatní. Navíc já teda tyhle informace, notabene zprostředkované, beru s hodně velkou rezervou, protože moc dobře vím, jak dokážou pacienti překroutit to, co jim lékař řekne (a nemyslím to ve zlém, Ty jako laik nemáš šanci rozumět úplně všemu, ostatně od toho se píší lékařské zprávy). Nepopírám, že zrovna u té Tvé kámošky nemohlo dojít k chybě lékaře (a pak je ale úplně jedno, zda by neschopenku měla nebo neměla, pokud skutečně dostala špatné léky, tak je to jedno), stejně tak ale mohla mít hypertenzi a dostat správnou medikaci a problém mohl být jinde. Ty pitvy většinou neřeknou nic.

marcicek84
6. únor 2020

@somalicats tady nejde o neschopenku, ale o zametenou vinu lékaře pod koberec vs. nějaké řešení oprávněnosti vypisování neschopenek pro těhotné, že jakože to pohoršení není úplně na místě

eviicka
6. únor 2020

@marcicek84 pořád se tady navážíš do arogance místních lékařek, jako by ti tu oponovaly jen ty, přitom většina z nás na této diskuzi má se zdravotnictvím zkušenosti jen jako pacienti a stejně to nevidíme jako ty.
(Jo a jak můžeš případnou teoretickou chybu jednoho lékaře svádět na holky na této diskuzi? Jako kolektivní vina jo? Hm...)

marcicek84
6. únor 2020

@eviicka je to porad dokola,uz jsem napsala co jsem chtela opakovala bych se,zkus si precist historii diskuze,mozna se to tam doctes...

drep
6. únor 2020

@marcicek84 hele, fakt mě mrzí, že tě tak pohoršilo slovo mastrubace. Nicméně nejsi moje pacientka a já teď nemám bílý plášť ani modrý ani červený montérky a nejsem v práci. Naopak, na to, jak podpásový a osobní argumenty používáš bych si troufla říct, že diskutuju věcně a slušně, akorát si dovolím nesouhlasit. A off topic, věř mi, že za osm let na aro a záchrance jsem musela prokázat, že udržím nervy na uzdě v mnohem horších situacích než je nějaká diskuze na webu.

marcicek84
6. únor 2020

@drep a jeste delas nechapajici,to je dost tragicke, pracovnik ara ma byt pohotovy a mel by si uvedomovat dusledky sveho chovani i jednani,ma ro byt jedna ze stezejnich osobnostnich charakteristik cloveks ..otazkou je co jsou nervy na uzde,taktez to muze byt odosobnely pristup,ktery je ve zdravotnictvi bezny jev...podpasove a osobni urazky byly naopak pouzivany zdejsim osazenstvem "zdravotniku"na mou osobu,ale tim se vetsina diskutujicich zde odkopala...jsem rada,ze jsem se nedala a mozna se nad tim konecne zamyslite a prestanete byt utocne na tehotne na neschopenkach,kdyz z diskuze jasne vyplynulo,ze chyby v radach zdravotniku nas stoji i lidske zivoty,nekdy to ma trvale nasledky a to tak pak finance celkem vyjde takova pece...chtelo by to misto pranyre tehotnych na nemocenskych trochu sebereflexe,nebot kdo z nas je bez viny,necht prvni hodi kamenem,ja uz se tadky k tomu vyjadrovat nechci,je to porad dokola

amazonkajanik
6. únor 2020

@drep kdo nezažil, těžko mu vysvětlovat, jaký je rozdíl diskutovat a řešit osobní náhled na věc a jít a mít v rukou život a osud člověka ...

viki999
6. únor 2020

Bohuzel nemam kapacitu precist celou diskuzi, ale tak polovinu jsem přečetla a chapu oba tabory...
Rozhodne nejsem pro zneuzivani PN, jak zde na MK uz xkrat padlo, kdy holky jedou klidne k mori v ramci PN..
Chapu ze z lekarskeho hlediska musi byt duvod... jenze ono to hodnoceni je proste subjektivni.. treba ja byla zarny priklad toho, kdy mi jedna Dr. rekla, ze neni duvod pro PN a druha mi ji navrhla jak me videla..
Na jednu stranu jednotlive to nebyly zadne velke problemy, dohromady mi to udelalo z tehotenstvi peklo..

cynthia19
10. únor 2020

Normálně jdi na gynekologii, řekni He děláš v práci kde jsou chemikálie, výpary a toxické látky, řekni že by jsi chtěla jít raději na neschopenku, já jsem to taky udělala ale já protože se tam tahame taky s těžkým zbožím, hlavně se toho nebát

Strana
z7