icon

Neschopenka od praktického lékaře.

saarunka
3. únor 2020

Ahoj holky ,dnes si mám jít pro neschopenku do práce. Vubec nevím s cim tam mam jit😢
Poradte prosím ,abych nebyla za blbku a normalne mi ji dal😫

Strana
z7
drep
4. únor 2020

@lucitka91 a to je taková hezká tečka za naším příběhem o zneužívání neschopenek, “protože to vycházelo finančně líp než chodit do práce”. Nestresovaly tě ty omezené vycházky příliš?

jjasmina
4. únor 2020

@lucitka91 jj , jako tady se haní zneužívání neschopenek zaměstnancem , ale co já mám zkušenost , tak většinou jsem neschopenku prakticky odmítala já a doktoři je cpou vcelku často a když je člověk nechce, tak ještě začnou vyhrožovat, že se zdravotní stav zhorší apod.

jijulka
4. únor 2020

@jjasmina tak to uzavreme.. kdyz ji clovek chce, tak ji nedostane a kdyz nechce, tak je mu vnucovana. Hanba nam doktorum, diplomy vratit, nic neumime a jeste si tady honime ego na chudacich pacientech, nelidsky bestie, bez spetky empatie a citu.

jjasmina
4. únor 2020

@jijulka Zbytek ste si domyslela sama...

lucitka91
4. únor 2020

@jjasmina no když jsem se doktora ptala hned na začátku jestli je PN nutná, že nemám fyzicky náročnou práci tak mi řekl, že mi ji vypisovat nemusí ale je tu riziko potratu. To asi žádná nastávající maminka nechce slyšet.

@drep pak už mi nikdo nenabídl zrušení PN a ano z finančních důvodu jsem se po tom ani nepídila a na neschopence už zůstala. Netrpěla jsem nevolnostmi a kdyby mi doktor neřekl, že nějakou cystu mám tak jsem nevěděla, že by mi cokoliv bylo. Chápu proč mi nakázal klidový režim, ale když se ve finále člověk cítí vlastně dobře tak hold vycházky se mi nelíbili. Ale byla jsem ráda, že aspoň nějaké mám.

sasui1
Autor odpověď smazal
jjasmina
4. únor 2020

@lucitka91 Přesně tak a pokud lékař argumentuje takhle, málokterá z nás by řekla NE.

jijulka
4. únor 2020

@jjasmina vycetla jsem to z celé této velmi plodne a obohacujici diskuze 🙃

drep
4. únor 2020

@jjasmina už fakt poslední příspěvěk a pak ten svůj marný boj o osvětu vzdám. Několik doktorek vám tu argumentuje, proč je to špatně. Všechny jsme byly těhotné, máme děti. Máte pocit, že nám na nich v těhotenství nezáleželo? Že jsme se nebály? Že bychom měly nenáročnou a nerizikovou práci (diskutují tu praktičky- riziko infekce, rentgenoložka a riziko záření, já jsem jsem z áro- unfekce, záření, agrese pacuentů)? Že bychom neměly běžné těhotenské obtíže? A přesto jsme na neschopence nebyly. Ne, fakt to není proto, že jsme blbé nebo nezodpovědné, ale proto, že umíme tuhle mateřskou hysterii zkrotit. Protože riziko potratu je vždycky (20% v prvním trimestru a jsou to imunogenetické mechanismy) a v zásadě s tím nic neuděláme. Píšu to tu vždycky, u nás gynekoložky dokonce běžně slouží s takovým břichem, že se divím, že ještě rukama dosáhnou na stůl. Samozřejmě chápu, že zdejší samosoudkyně tomu rozumí víc, než holky, co se porodnictvím živí, mají atestaci, vzdělávají a podobně. Fakt to nikomu není divný?!

journals
4. únor 2020

@lucitka91 🤦🏻‍♀️🙈 ano, toto presne nazorne doplnuje diskutovane tema.
Mas odvahu, se svym vyplnenym profilem verejne priznat zbytecnou nemocenskou 😖

madbetka
4. únor 2020

@jijulka
Mně ji doktorka opravdu vnucovala. Řekla, že učitelky prostě až do mateřské nenechává. Nabídla mi ji v podstatě hned po potvrzení těhotenství, divila se, že ji nechci a ptala se na to pokaždé.
Já jsem pak tedy začala krvácet a byla na ní až do konce. Ale jak moc odůvodněně, to vlastně nevím. Podle paní doktorky jsem v podstatě jen zázrakem nepotratila, podle ní bylo v podstatě 100%, že jinak než císařem neporodím, stejná paní doktorka mě několikrát vyděsila tak, že jsem po návštěvách u ní brečela strachy, jestli to dítě donosím. Zvláštní je, že diagnóza se SAMA vyřešila ve chvíli, kdy paní doktorka onemocněla a já se dostala do péče jiné. Od té doby nikdo nechápal, protože to těhotenství bylo zřejmě od začátku úplně v pořádku, až na ten jeden malý hematom. Což mi, milá @drep, opravdu divné je. Jak je to možné, když doktoři jsou něco jako polobozi?

Jsou doktoři a doktoři, jako je to všude, že. A po pravdě mě fakt mnohem víc sejří jiné věci, než těhotná, které je v práci zle a tak zůstane chvíli doma.

jijulka
4. únor 2020

@madbetka ale tak tady nikdo neřeší tehotny, kterým je zle... tady se resi vhodna pracovni pozice.. nez aby si o ni tehotna rekla, tak si půjde vymrcet (zbytecne) neschopenku a my tady jsme za necitlivy zrudy. Protoze bezproblémové těhotenství není důvod k pracovni neschopnosti. Stejně jako kocovina ci to, ze me sere sef.

ahyt
Odpověď byla odstraněná
madbetka
4. únor 2020

@jijulka Pozic opravdu nevhodných pro těhotnou, které jsou dané zákonem, zase tolik není. To víme obě. Stejně tak obě víme, že mimo ně existují další pozice, které té těhotné mohou činit obtíže, ale nikdo vlastně nemá povinnost to řešit. A pak se neschopenka nabízí jako řešení. Možná ne úplně správné, ale rozhodně minimálně lidsky pochopitelné. Že těhotná vlivem hormonů, strachu o dítě a nevím čeho všeho jiného, jedná občas mimo chápání normálního člověka, to víme taky obě (já sama sebe považuji za celkem normálního a dokonce inteligentního člověka a sama se nestačím divit, co občas jako těhotná prožívám).
Možná bych právě od lékařů čekala minimálně trochu empatie, trochu pochopení, lidského přístupu? Lékařů si vážím, jsou mezi nimi odborníci a samozřejmě ráda přijdu, když je mi zle, byla bych pokrytec, kdybych tvrdila, že ne. Ale že ten obyčejný lidský přístup a pochopení dost často chybí, to jistě není jen moje zkušenost. To víme taky všichni 🙂

lucitka91
4. únor 2020

@journals žádnému lékaři jsem nelhala a ani si o PN sama neříkala, takže to, že mi ji vypsal a já nepociťovala žádné příznaky nevidím jako problém. 😉

@madbetka Naprosto souhlasím.

sudylichozrout
4. únor 2020

@sasui1to musela byt nejaka velka ukrutarna, kdyz ti ten prispevek pro me admin smazal... Nebo ne? 🙂

marcicek84
5. únor 2020

@ahyt a ty si myslis,ze jsi kdo,ze mne budes castovat invektivy,oprskla drza doktorka,co si hraje na boha??? myslim,ze tohle neni jedine podobne tema,kde ty "super dulezite" doktorky radi jako cerna ruka,vsak staci poklikat,casto se objevuje jmeno journals pokazde vas kazdy posle nekam,ale ne,vy porad pokracujete ve svem tazeni na MK dal a pak kdo to nema v hlave v poradku co?a uz to tady bylo receno nekolikrat,ze jen malo pozic neni vhodnych pro tehotne a ze presto zbyva plno dalsich,ktere zakon neresi a tehotna mit obtize muze,neni nemocna,ale taky ma velke obtize praci vykonavat z duvodu zapachu (chmikalie,kuchyne),nekdy o to dite ma strach z duvodu vdechovani udajne neskodnych vyparu a to ma v tom pripade delat co?prosim porad mi co v takovem pripade by ta tehotna dle tebe mela delat,aby nebyla zneuzita nemocenka,opravdu jsem na tvou radu zvedava...

sudylichozrout
5. únor 2020

@marcicek84 journals znam osobne, neni lekarka. To jen, aby bylo jasno.

marcicek84
5. únor 2020

@sudylichozrout to je jedno, dělá to pořád dokola, už by si mohla dát pohov, nakonec je to každého věc i svědomí...mě taky sejří úplně jiné průsery státu o dost víc, než těhotné na neschopenkách....

journals
5. únor 2020

Ach jo, nechtěla jsem tu už vůbec dál přispívat. Tak ještě poslední příspěvek v této diskuzi.
Ano, dovolila jsem si zde celé DVA příspěvky. Ne, doktorka nejsem (neměla bych pochopení pro ten správný lidský přístup 😀 ). Myslím, že pohov by si tu měl dát někdo jiný 😉 Nebo už nevíš s kým se dál hádat, že mě do toho vtahuješ taky?
Jo, přiznávám, že na mě tyhle stupidní dotazy na to, jak dostat neschopenku fakt dráždí. Ale možná ještě víc mě vytáčí ten způsob myšlení "on to dělá taky, tak proč ne já?" případně "on krade ve velkém, tak se můj malý podvůdek nepočítá". Počítá! Sakra počítá! Tady všechny řešíte to, že to málo na které máte nárok nikomu neuškodí. Co třeba přemýšlet naopak? Když si každý nebude chtít nahrabat všechno co by mohl od státu dostat, třeba se i víc dostane na ty, kteří to potřebují. A není to o nastaveném systému. Je to o nastavení každého jedince, každého z nás! Třeba by se dostalo i na rodiny které fakt potřebují každou korunu. Třeba ty s postiženými dětmi.
A pořád si nějak nemůžu odpustit to, že tyhle přivolávané neschopenky jsou rouháním a pokoušením osudu/Boha/vesmíru/aury (každý ať si tam dosadí to své...)

@marcicek84 Omluv mě, nebudu na tvoje příspěvky reagovat, diskuze s hloupými lidmi mi nejdou k duhu 🤒

drep
5. únor 2020

@journals holka, mluvíš mi z duše, já mám z těhle diskuzí vždycky trochu depku, protože take home message je, že podvádět je správný a kdo to nepodporuje, tak je ten špatný, potažmo v mém případě nelidský vrah nenarozených dětí. Je to totálně absurdní, podvádět prostě normální není, nebylo a nebude a není to ani správný ani omluvitelný. A je to přesně tohle komunistický nastavení, že kdo nekrade, tak okrádá rodinu, který vede tuhle zemi do pekel. Protože když můžu podvádět já, tak jak to pak můžu vyčítat politikům!? Protože i dobře nastavenej systém dokážou lidi obejít a očůrat.
Jsem alergická na kec “já si platila zdravotní/sociální, tak mám nárok na ... dosaď si sám”, protože fakt důvěrně vím, kolik stojí den léčby třeba polytraumatizovanýho člověka.

sudylichozrout
5. únor 2020

@drep @journals Presne! Holky, do kamene tesat ty vase prispevky. Naprosty souhlas.

jade85
5. únor 2020

@sudylichozrout ne že bych souzněla se vším, co tady
@marcicek84 píše, ale s tou diagnózou závislosti to u tebe myslím celkem trefila. Já se nachomýtnu jen sem tam k něčemu, ale snad jsem nenarazila na diskuzi, kde bys netrousila moudra. Jako říkat si, že je to místo televize/chlastu/whatever je hezký, ale zkus si psát, kolik tady strávíš času, třeba se budeš divit. Omlouvám se za nevyžádanou radu.

sudylichozrout
5. únor 2020

@jade85 Chodi mi upozorneni, takze vim, ze sem nekdo psal, proto reaguji hned ted, at to mame vyresene a ja muzu jit konecne spat... Bufu hovorit ke vsem, hromadne, nejen k tobe. Sliznes to za vsechny, byt te tu mam celkem jinak rada.
Uprimne receno, nechapu, co je vam po tom, jak travim svuj cas, kde a s kym si povidam a co delam. Vase pece je skutecne az dojemna, jen si rikam, ze kdybyste se mnou souhlasily, jiste byste si nechaly tyto nevyzadane plky pro sebe. Nemely byste duvod me napadat. Skutecne me nebavi se tady zpovidat jak mala holka nejakym anonymum, ktere mi tu davaji kazani, pricemz vzdy nezapomenou dodat, ze "kdyz nahodou nakouknou do nejake diskuze." Pokud me vidite "vsude", musite byt vsude. Tim padem procitate jednu debatu za druhou, stravite nad tim hromadu casu, plus pak pripoctu jeste neco na pilovani jedovateho komentare. Damy, vubec nemate pravo na to, mi davat kazani. Nejen z toho uhlu, ze je vam do meho zivota skutecne hovno, tak i z toho, ze vy samy jste online, vracite se opakovane do debat, mate potrebu komentovat. Je to z vasi strany trochu chucpe.
Jestli jsem na necem zavisla, tak je to cokolada a svym zpusobem asi i cigarka. I kdyz kourim skutecne malo, kourim a tuto nerest si neodpustim, coz klidne priznam vsem moralistkam navzdory. Modryho kone muze vzit klidne das a bude mi to prakticky u zadku. Koho jsem tu poznat chtela, toho jsem poznala a to mi staci.
Vice se k tomu uz nebudu vyjadrovat a velmi pekne vas zadam, abyste si laskave nechaly svou dojmologii pro sebe, protoze na ni skutecne nejsem zvedava.
A jeste jedna vec na konec. Opravdu si myslite, ze je fer se do me opirat, ale pekne me pokazde oznacit, abyste me znovu vtahly do debaty, kterou uz ani nechci vest a "nutily" me tak k reakci (protoze jsem starej kus vola a mam pocit, ze je slusnost odpovidat), na niz mate pak okamzite kontra, ze jsem tu porad a jsem zavisla? Ja si myslim, ze ne...
Preberte si to, jak chcete, damy.

jade85
5. únor 2020

@sudylichozrout
1) nic mi do toho není. Stejně jako tobě není nic k milionu témat, ke kterým se vyjadřuješ.
2) vidím tě všude tam, kde komentuju (tak jedna diskuze týdně, možná ani to ne). Plus v příspěvcích, který si jen čtu (občas třeba při uspávání). Tak je to asi náhoda, že na tebe pořád narážím víc než na jakýkoliv jiný profil?
3) nikdo tě nenutí reagovat. Jen ty sama. Jo, máš pravdu, je to svým způsobem jako nabízet alkoholikovi ještě poslední drink, takže ne, není to fér, ty si to stejně nepřipustíš (což bylo něco, v co jsem asi marně doufala).
Ještě jednou se omlouvám, bylo to poprvý a naposledy, co jsem tady napsala někomu něco tak osobního.

sudylichozrout
5. únor 2020

@jade85 No vidis. Ty sem chodis napr. pri uspavani (coz nedelam ja, protoze kdyz uspavam, tak nemam cas na mobil), ja sem chodim pri cestach MHD, pri relaxu od prace a podobne. Vtip je ale v tom, ze sem chodime obe a pokud me vidis v hromade debat, hromadu debat procitas. Je jedno, jestli kazdy den, nebo jich proctes jednou tydne X a stravis u toho 4 hodiny. Proste sem chodis a jsi tu aktivni. I ja te vidam, takze vim, ze jsi. Ja si opravdu nemam co pripoustet a musim rici, ze tuhle manipulaci ti proste nesezeru. Jestli neco skutecne nesnasim, tak je to tenhle zpusob komunikace, kdy jedna zacne postupne prihustovat a obvinovat druhou, pricemz ta se proste chte nechte branit musi, protoze musi celit nepravdam. Povazuju to za dobytkarnu.
Omlouvat se nemusis, chtela jsi to udelat, chtela jsi me tu taky pokosit verejne. Mozna doufas, ze se jeste nekdo prida a ja tady dostanu coud, pricemz si budete, samozrejme online, placat ramena, jak jste to te drze lichozroutce nandaly. Kdybys mi totoz chtela dat skutecne nejaky podnet, kor v tak "osobni" rovine, jak pises, napsala bys mi to do soukrome zpravy.

jade85
5. únor 2020

@sudylichozrout mně je fuk, jestli se někdo přidá, nemám potřebu to někomu nandat, mně na tobě v podstatě nic nevadí, jo, asi jsem to měla napsat soukromě, to mě nenapadlo.

marketa11112
5. únor 2020

Ma gynekolozka neschopenky nedava. Ano, tehotenstvi neni nemoc. Pri prvnim tehotenstvi jsem ji hlasila od 20. tydne nevolnosti, boleni bricha, chvilkove krece. Dle gynekolozky bezne priznaky u tehotnych. Pri kontrole ve 28 . tydnu jsem ji zacala rodit primo pri kontrole v ordinaci. Konecne pochopila. Byla vydesena vic nez ja. Skoncilo to predcasnym porodem syna. Syn mel krvaceni do mozku. A ja mohu ,,dekovat bohu,, , ze neskoncil s mozkovou obrnou, mentalnim postizenim a pod. Problemy ma a mit bude, zcela zdrav neni. A ted mi reknete, kdo je vinen. Popel na hlavu si sypu ja. Vycitky mam a budu mit vzdy. Synovi se snazim ,,vse,, vynahradit, ale vse je malo.
Pri druhem tehotenstvi jsem dostala neschopenku na konci 3 mesice. Stacilo rict,ze se necitim dobre. A ejhle. Ve 20. Tydnu pohotovost. Lezeni. Ve 24. Tydnu opet kontrakce a tvrdnuti briska, ve 28. Tydnu nastup do nemocnice. 5 tydnu kapacek, 6. tydnu leku. Ale stoprocentne jsem si tu nemocenskou ve tretim mesici nezaslouzila. Nedostat ji, zrejme bych mela i druhe dite nedonosene.

Nechci tvrdit,ze se nemocenske nezneuzivaji. Jiste,ze ano. V praci toho vidim dost. To by jste meli videt ty experty, co pracuji treba jen jeden den a sup, maji nemocenskou nekolik mesicu. A pokracuji takto v nekolika zamestnanich po sobe. A nikdo s tim nic nedela. To tehotenstvi je alespon docela padny duvod.

A reci,ze tehotenstvi neni nemoc nebo,ze drive zenske rodily na poli a zase hned dal makaly, nesnasim. Co ja jich slysela v praci. A to i ve chvilich,kdy uz jsem rozdychavala kontrakce. Nikde uz se ale nemluvi o tom, kolik deti drive zemrelo pri porodu, nikdo nemluvi o velmi vysokem cisle nedonosenych deti, o poctu potratu a pod. Nikoho to nezajimalo,statistiky se nevedly. Ale co vim z vypraveni babicek , bylo to silene.

sudylichozrout
5. únor 2020

@jade85 Mela. A mohly jsme si o tom v klidu pokecat v soukrome rovine. Tenhle nastup se fakt moc nepovedl. Ale dobry, v pohode, i ja tu mam obcas blbej zasek, vim to.
Pujdu uz chrnet, mam toho za dnesek plny brejle. Dobrou.

marcicek84
6. únor 2020

@marketa11112 jenze ono si to tady nikdo nepriuna resi se podvod misto zdravi a a zdrave donoseni miminka,protoze i stres na tehotnou spatne pusobi...moralistek je tu dost,uplne se ale vytratila podstata a lidsky pristup,vynaset nejakou domenou neopravnenost na neschopenku nad lidsky zivot mi prijde mimo.Ne,hned tady psa to okradani a komunistickem pristupu,to je zbytecne to vysvetlovat,ony proste chteji rozhodnout o neschopence ale nechteji prevzit zodpovednost za komplikace,rikam trestne pravni zodpovednost pro lekare,jedine reseni...

Strana
z7