Nesnesitelný šéf = problemové těhotenství. Jak se mám zachovat?
Ahoj holky, mám strašný problém se šéfem. Zjistila jsem těhotenství v 5tt a hned sem si nechala vystavit potvrzení o tehu, které jsem mu předala. Nadšený nebyl, to sem ani od něj nečekala, avšak jsem zaslechla jeho rozhovor s kolegyní, kdy řekl, že se mě musi zbavit, ale když sem těhotná, je to problém. Koncem roku mi končí doba určitá a on mi na ferovku řekl, že mi smlouvu neprodlouzi. V praci mi dělal opravdu peklo, az sem z toho začala mít prujmy. Nechala sem si napsat neschopenku, přičemž si sef opět vymyslí zpusoby, abych dala výpověď. Teď mi poraďte prosim, jestli mam marodit do konce smlouvy a pak jit na pracak? Nebo jak se mam zachovat? Děkuji
@merope Přesně, taky bych tomu nevěřila. Jak jsem psala hned na první stránce: já si takhle uhnala ulecerozni kolitidu. Ale vím, že tem, kdo to nezazili, tomu těžko budou věřit a budou to zlehčovat. Já si za to asi trochu mohla sama: měla jsem odejít dřív, poprvé jsem chtěla po 5-6letech a to mě ještě nasliboval hory doly a já uvěřila. Po 8,5 už ne. Ale chápu, že někdy to není tak jednoduchý odejít, když práce není a účty ano....
Každopádně jsem ta poslední, co by zastávala automatickou PN v těhotenství - naopak. Samotnou mě sere, že od dubna jsem nezaměstnana: skončila mi smlouva, už jsem byla těhotná, navíc jsem v zahraničí a tak to nějak musím pretrpet. A upřímně se cítím strašně k ničemu a neuzitecna, aspoň se snažím doma dělat úplně všechno. Pracovala bych ráda...
@vineta vsak taky nepisu, aby v tehotenstvi hledala praci. Jen me zarazi, kolik holek tu ma tak debilni praci a uvedomi si to az tim testem. Vetsinou to neni zase takove prekvapeni. Jen uz dopredu pocitaji, ze az se zadari, pujdou na neschopenku. To je to, co tu od zacatku “nechapu”
@laka_lacenda Tak já mám výhodu, že jak dělám ve školství, tak není problém s místem - dokonce se mi podařilo teď od září nastoupit na 0,2 úvazek na úplně novou smlouvu (syn bude mít cca půl roku) a potom to trošku protáhneme a uvidím, jak to bude fungovat s hlídacím chlapem (může malého hlídat dopoledne).
@journals No, aniž bych to chtěla nějak obhajovat, momentálně jsem “uvízlá” v práci, která mě fakt nebaví, ale prostě podmínky pro odchod na mateřskou ideální. Já mám teda pohodu, nikdo se po mě nevozí, dělám v kanclu a neschopenku neplánuju, ale chápu, že jsou životní období, kdy prostě měnit práci není pro ženskou zrovna jednoduchý- většinou se musí rozhodnout, jestli vydrží třeba fakt hnusnou práci, nebo ohrozí jistoty, nebo o něco odloží mateřství. No a jistoty si může dovolit ohrozit jen ten, kdo má finanční zázemí. Takže se tomu nedivím. Nijak mě to netěší, ale nedivím se.
@merope Tak já tenkrát odešla naštěstí sama od sebe, prostě už toho bylo moc i na mě. Nedovedu si představit, kdybych v té době otehotnela...
@vineta jo, to ja chapu. Vlastne moje prace byla taky takova. Ano, byla velmi zajimava, atraktivni a vim, ze mnoho lidi by za ni dalo pul kralovstvi. Velmi dobre placena, ale vykoupena stresem a nutnou casovou flexibilitou. No, nebavila me. Ale pred materskou to byl v urcitem smyslu ideal. Ale je rozdil v tom, ze me prace nebavi X mam fyzicke obtize sotva se rekne prace. Samy tu holky pisou, jak je zivot kratky, ale na sebe a sve zdravi nehledi. Sice zvraci, maj prujmy, migreny a milion jinych priznaku, ale z pro me nepochopitelnych duvodu v praci zustavaji. Takze nepochybuji o tom, ze vetsina takovych pripadu neschopenku dopredu planuje. A to je to, co resim. A nemyslim, ze by v Plzni nesla sehnat jina prace 😉 v dnesni dobe? Neverim!
@journals Tak ono se to může vyhrocovat postupně - já na tom místě do výpovědi vydržela pár měsíců, celkem jsem tam byla s výpovědní dobou asi půl roku. Žaludeční potíže jsem začala mít poslední měsíc před výpovědí - a chvíli trvalo, než mi došlo, co že se děje a že to mám z práce.
@3mama Potrat je součástí přírodního výběru. Vůbec celý ten mechanismus spojení vajíčka a spermie je tak sofistikovaný, že se vúbec divím, že nějaký děti vznikají... ale tělo je prostě fascinující organismus. 🙂 Potrat v prvních týdnech tětotenství je přirozená věc a v drtivé většině případů je z důvodů vážného poškození plodu a není nic, co by žena mohla udělat, aby tomu zabránila.
Jinak momentálně je práce všude dost, v mém okolí si borec, kterého vyhodili na hodinu pro hrubé porušení pracovní kázně, sehnal práci, líp placenou a blíž k domovu ai během 14 dní. A to ho na pohovoru prosili o okamžitý nástup. (Podotýkám, že má nulové vzdělání.)
@journals hele, já bych o stresu mohla napsat román, jednak už přímo z povahy mý práce (a věř, že pocit: “ ona mi tu umírá pod rukama a já tomu nedokážu zabránit” nepochopí ten, kdo to nezažil), ale i proto, že jsem rok zažíla poměrně solidní bossing, navíc od extrémně inteligentního člověka, kterýho jsem do tý doby považovala za kamaráda. Chodila jsem do práce se sevřeným žaludkem, z práce s brekem, zhubla deset kilo a bylo to peklo. Práci jsem nezměnila, já své místo miluju a dotyčný pochopil, že se beze mě prostě obejít nemůže, resp. Že v jejich malých mocenských bojích s druhým šéfem jsem žolík, takže jsme se naučili zase spolu vycházet. Ale neschopenka by mě nenapadla ani jako těhotnou.
A mateřství mě teda stresuje sakra hodně, tak nevím, jestli budu nějdy znova těhotná, tak nedám dítě na rok k babičce, víš, kdyby něco, náhodou 😂😂😂
Já byla v podobné situaci, taky poměr na dobu určitou. Oznámila jsem těhotenství v práci, šéfová v první chvíli gratulovala, pak se jí to asi rozleželo a z ničeho nic za mnou přišla, že končím. Nabídla mi dohodu anebo si prý najde důvod pro okamžité skončení. Tak jsem se s ní hádala, že takový důvod nemá (ona tvrdila, že jo). Řešila jsem tedy, jestli jít na neschopenku, abych od ní měla klid, dohodnout se s ní nebo se "nechat vyhodit" a pak se s ní soudit. Usoudila jsem, že nejjednodušší varianta je dohoda - ostatní jsem v těhotenství nechtěla řešit. Akorát jsem si tedy vyhádala dohodu tak, abych měla zaplacené 2 měsíce navíc a zkontrolovala si na sociálce, že budu mít nárok na mateřskou. Než abych se s ní musela dohadovat anebo řešit, že kvůli neschopence nemůžu odjet na dovolenou, oželila jsem tu trochu peněz (na podporu v nezaměstnanosti nárok nemám). Je to o prioritách - peníze nebo klid. U tebe navíc ještě peníze nebo zdraví, takže volba by pro mě byla jasná.
Devcata, rozjela se tu nepekna diskuze. Omlouvám se všem, které jsem pohoršila, příběh samozřejmě není celý. Jak jsem psala, v 5tt jsem to zjistila a předala sefovi potvrzeni. Na neschopenku jsem šla o mnoho déle. Cca 9 týden. A holky, za tu dobu prujmu a neschopnosti přijmout jidlo jsem během pár týdnů zhubla 5 kilo. Proto ta vyšetření a následně doktorem doporučené ukončení práce a nastup na Neschopenku. Snažila jsem se pracovat, nechtěla jsem "zneuzit" cizich peněz a podobně. Nikdo neví, co vše se dělo a nadále děje. Ani nic rozepsat nemohu, jelikož mam podepsanou dohodu o mlčenlivosti s tim, že mi tento tyden smlouvu sef pripomenul. Nevim, jestli příspěvek četl, nebo ho někdo upozornil. Avšak teror pokračuje. Měla jsem ho tu na kontrole. Byl velmi zlý a necitlivy a nazval mě "simulantkou". Neberu těhotenství jako nemoc, ale po jeho návštěvě jsem několikrát zvracela a dvě noci nespala a plakala. Ano, možná jsem citlivka, ale po tom všem, co jsem pro něj v práci dělala, kolik hodin prescasu zadarmo odpracovala, mi řekne, že až to potratim, vracet se nemam... to bylo na mě moc. Proto prosím všechny, které jste tu odsoudili "pocurany papirek" uvědomte si, že úplně vše napsat nemohu a opravdu byl duvod zustat doma. Děkuji za podporu i pochopení, jsem tu pár dní a přemýšlím o opuštění konika. Některé z Vás mi otevřely oči, že si mám nechat osobni život jen prp sebe. Takže díky
@caverina Popravdě moc nevěřím tomu, že by se bezva šéf sekundou, kdy mu pracovnice oznámí těhotenství, stal tyranem. Momentálně je práce fakt všude dost a i s ohledem na to, že za dva tři roky může situace na trhu práce vypadat úplně jinak, bych si snažila najít práci, kde si mě budou vážit a budou rádi, když se vrátím po mateřské zpět.
@pathan Tak on mohl byt tyranem i v dobe kdy tehotna nebyla a ted to proste vygradovalo,protoze mu doslo,ze prijde o zamestnance ,ktery nikdy moc nevybocoval z rady...a co se tyce toho dostatku prace...do urcite miry mas urcite pravdu,ale v jakych profesich? No nic v tom se neshodnem...stejne jako ja nepochopim u snazilek to vecne sledovani ovulace a delani si testu hned prvni den zpozdeni,tak ty ktere se nikdy nedostali do podobne situace nepochopi zase tohle...osobni zkusenost je totiz neprenositelna...
@caverina v Plzni asi malo moznosti nebude 😉 a o to jde. Co si budem povidat, asi nejde o hluboce intelektualni a nezastupitelnou pozici, takze neverim, ze praci neslo zmenit. Me porad zarazi, ze dotycna chtela poradit co ma delat. Kdyz je jeji stav tak vazny, tak je preci na neschopence a neni co resit. Takhle se nemuzu zbavit dojmu, ze to bylo planovane 😶
@alsendra, a co místo neschopenky raději mrknout do zákona a zjistit si, na co mas jako těhotná zaměstnankyne při těžké práci nárok. Ale jasne, chápu, toto je jednodušší. Jinak na neschopence můžeš být až do nástupu na RD, ale myslím si, ze na mateřskou mít nárok nebudeš, protože Ti to nevyjde časové.
Ja se divim, ze nejdete na nemocenskou hned druhej den po sexu 😍😍😍😍zeny, musime neco vydrzet!!! Nechci vas tehotne strasit, ale stres teprve prijde😂

@journals No, jenže v těhotenství jen tak jinam kvůli zlým šéfovi neodejdeš, teda minimálně je to sakra těžký něco sehnat- zvlášť když máš ještě novému zaměstnavateli hlásit (dle konsenzu části Koně), že jsi těhotná, aby to bylo fér. Takže buď budeš denně zvracet stresem a klepat se, co zas bude, nebo neschopenka, moc jiných řešení to nemá- ještě teda pracák nebo být doma za předem naspořené prachy na tuhle příležitost 🤷🏻♀️