Nevím, s kým jsem těhotná...
Ahoj, momentálně se potýkám s velmi složitou situací. S mým přítelem jsme spolu šestým rokem, máme spolu ročního syna. Před několika měsíci jsem se však dozvěděla, že jsem znovu těhotná. Bylo to přesně na naše výročí, 20. října. Oba jsme byli trochu v náladě a nepoužili ochranu, přítel se do mě udělal. (Normálně bych se asi na další miminko těšila, jenomže… s přítelem jsme si tou dobou procházeli velmi kritickým obdobím, probíhaly nějaké hádky a já se cca od poloviny září do poloviny října stýkala s někým jiným. S dotyčným jsme používali ochranu). S přítelem jsme tedy začali uvažovat o tom, že si dáme pauzu. Proto jsem si hned druhý den zaběhla pro pilulku po, konkrétně Escapelle. S přítelem jsme se samozřejmě zase pohádali a já udělala tu největší blbost v životě. S tím dotyčným jsem se vyspala znovu. Bylo to hned ten druhý den, 21. října, na kamarádčiny narozeniny. Hodně se pilo, já byla nešťastná, doma to vypadalo na rozchod a prostě se stalo. Znovu jsme měli kondom, takže se neudělal do mě, ale co jsme tak poskládali ze vzpomínek, tak jsme spolu spali vícekrát, pak i bez kondomu - před ejakulací ho vytáhl. Pyšná na to nejsem a vím, že to celkově byla nehorázná blbost. Po tomhle jsem měla velké výčitky, doma se to urovnalo a já si svatosvatě slibovala, že takovou blbost už znovu neudělám. S přítelem jsme spolu samozřejmě předtím i potom spali… Poslední menstruaci jsem měla nějak koncem září, přesné datum si však nepamatuji, za září jsem si to zapomněla zapsat. JENŽE - I přes tu tabletku mi další menstruace už nepřišla a za pár dní se na testu ukázaly dvě čárky. Vzhledem k tomu, že už jedno dítě mám, na potrat jsem jít nezvládla i přes riziko, že by dítě nemuselo být přítelovo. Druhý dotyčný se o svém případném otcovství nechce ani bavit, zablokoval mě a prý „nepřichází v úvahu“, aby dítě bylo jeho. Dle mé poslední menstruace, kterou jsem od oka udala jsem teď ve 12+4, dítě je však o týden menší, což odpovídá 11+4. Termín porodu mám stanovený na 6.7, pokud bychom to však počítali s menší velikostí dítěte, termín mi vychází na 13.7. Je tu někdo, kdo řešil něco podobného? Na koho to podle velikosti dítěte sedí? Proč mi ta tabletka nezabrala? Je tu nějaká možnost, že jsem otěhotněla s tím druhým ještě dříve… že by se protrhl kondom? Ale jediný, kdo se do mě opravdu udělal byl přítel… S přítelem chci být, nevěru jsem mu zatím nepřiznala, už jen kvůli synovi. Nikdo není dokonalý, každý děláme chyby, ale jsem z toho špatná a hrozně si to vyčítám…
@tinaprofi Frajer moc prudit tuším nemůže - pokud není v RL, je tam někdo jiný - nemá jak dokázat, že je dítě jeho. A jinak co se týče toho, zda dítě je či není jeho - já mám vajíčka od dárkyně, takže plně geneticky dítě není "moje", ale stejně je moje - nejdřív ho 9 měsíců nosím, pak ho budu vychovávat, dám mu v podstatě vše vyjma toho "genetického materiálu". A ono to je podobně i u chlapů. Blbý je jenom kdyby se rozešli - tam by měl mít muž tu možnost říct, že fajn, ale dítě podporovat již nebudu (anebo možná bude - pokud se bude brát jako jeho táta a matka bude rozumná a dítě budou vychovávat oba).
@merope ono pozor vy jste do toho šli s tím že víte že je vajíčko darované, to je stejné jako u dárce spermatu, ten pár do toho s tím jde a ví o tom. Když mu dá zakladatelka šanci aby se rozhodnul a přijal riziko že může vychovávat cizí dítě a bude ho milovat jako vlastní ok je to v pořádku je to jeho volba, ale návrhy aby mu tu volbu vůbec nedala jsou podle mě špatné...
@mona91 já taky nesouhlasím s tím, aby dítěti i partnerovi celý život lhala. Ale proč ničit život všem už teď? Když mu řekne teď, že ho podvedla a dítě možná není jeho, zvlášť když se dřív hádali a měli krizi, tak ji opustí. A pak vyjde najevo, že je to jeho, rodina už bude zničena, starší dítě přijde o tátu doma, a i kdyby se potom vrátil, tak přijde o fázi těšení se na miminko a vztah s ním.
Když se bude těšit na miminko, urovnají možná své spory, a také je možné, že snaze přijme za své i cizí dítě, protože už to bude mít rád...
@merope Ale to je něco úplně jiného - tvoje rozhodnutí (které by hodně lidí nedalo a i tak to u vás jistě nebylo rozhodnutí ze dne na den) vs. být postaven před hotovou věc bez možnosti s ní cokoliv udělat a ještě dlouhý čas žít v tom, že ti partner lže.
Jasně, že tu je možnost, že i kdyby dítě nebylo jeho, tak ho přijme a bude ho brát jako vlastní, ale obávám se, že čím víc mu bude lhát a čím víc bude prodlužovat tu dobu, kdy to vědět nebude, tak tím menší má šanci a úspěch v tomto směru.
@kittyy17 to chápu ale když mu to řekne po porodu tak ji opustí stejně a ona zlstane s dítětem a novorozenětem vyšťavená sama... je to prostě hrozně těžký jak je to den po sobě kdyby aspoň třeba delší dobu že by se ta pravděpodobnost otcovství trošku víc přiblížila...ale klasika náhoda je svině, pravděpodobnost že dítě je milence je podstatně menší, ale klasika stane se to co je nejmíň pravděpodoné....
já bych nesrovnávala situaci, kdy vědomě za prachy odnošíš lidem děcko, všichni o tom vědí se situací kdy souložím potají s frajerem a pak jsem překvapeně těhotná. Prudit může v tom smyslu, že se tam objeví a bude třeba trvat na testech otcovství, nebyl by to jedinej ani poslední případ. Nikdo neví co se stane za tejden natož za pár let. Takže v podstatě obalamutí frajera, bude mu do jeho smrti lhát že je děcko jeho a příští rok vyjde další statistika v novinách a zatajovaných děckách a kdo všechno živí své nebiologické potomky 🙂)) dobrý... aspoň už se tím ženské netají, doba jde dopředu, dneska se veřejně už řeší to, jak to na frajera hodit a podvádět ho vlastně s čistým svědomím 🙂))
@journals Tak vše je asi hlavně o pravděpodobnosti, že to dítě je opravdu partnera a nikoli milence - s partnerem "nezabrala" pilulka, ale styk tam byl, s milencem byl chráněný nebo přerušovaný = vyšší pravděpodobnost je, že to je partnera.
A pak tedy stavíme dvě možnosti proti sobě:
- je to partnera (vyšší šance), ale tu nejistotu nedá a odejde ještě před porodem, po porodu bude těžko hledat vztah k tomu dítěti a kdo ví, jak to dopadne
- je to milence (nižší šance), pro partnera šok, ale buď to zvládne nebo nezvládne, jelikož se má dítě narodit někdy v červnu, tak už je stejně těhotenství docela probíhající a postupně je otázkou, kdy tedy říct a proč ne za pár měsíců
Pokud nevyřeší včas papíry na matrice, tak tam prostě tak jako tak uveden nebude, protože ho tam nikdo bez papírů z matriky nezapíše. A pokud to není ultra zodpovědný otec, tak ho nějaké vyřizování papírů ani nenapadne. Já osobně myslela, že papíry na matrice jsou jenom proto, aby dítě nemělo v porodnici automaticky příjmení po matce a že tam bez papíru z matriky otce ani nezapíší, i když bude přítomen a bude tvrdit, že je otec, to by mě ani nenapadlo. Jinak sama budu asi testovat fungování zákona vs. realita, dle zákona je partner automaticky otcem (po IVF), ale jelikož je to "nová" (rozuměj 5 let stará) změna zákona, tak mám pocit, že si ten paragraf ještě nikdo ani nepřečetl, tak jsem zvědavá, zda ho do RL zapíší či nikoli.
@tinaprofi Nebo třetí varianta je ta moje - kdy prostě jsou tam darovaná vajíčka / spermie a taky se to dítě bere jako "moje" resp. "chlapa" bez ohledu na genetický materiál.
Jinak tedy osobně si myslím, že je fajn po porodu prostě zjistit, jak to je opravdu (tzn. kdo je otec) a podle toho teprve jednat. Co jsem kde četla, tak pokud otec (milenec) není v RL a je tam někdo jiný, tak může prudit, jak chce, ale má smůlu.
@merope Nevím, jestli jde v tomto případě hrát na pravděpodobnost. Hlavně ani dotyčná si není jistá co všechno se dělo a nedělo. Z toho vycházím.
ok, pokud se papírování ohledně RL nevyřídí včas a volné políčko tam zůstane. Co když otec bude dost logicky požadovat, aby v něm byl dopsaný? Co mu řekne pak??? To přeci není řešení situace. Nebo nějak si neumím představit manžela, který by si nějak nedomyslel, nedožadoval se vysvětlení a nápravy? Zase nemůžete mít chlapy za úplné tupce, kterým to fakt nesepne.
@merope pozor, zakladatelka psala, že spolu spali víckrát a ten inkriminovaný večer bez ochrany, Takže 20.sex s partnerem pak pilulka po. 21.hádka, alkohol (což by jistě mohlo vyvětlit i neúčinnost pilulky po ale nejsem si jistá jaké tam je časové období účinosti) a sex s milence opakovaný, pod vlivem alkoholu bez ochrany, s tím že v té opilosti tvrdí že neproběhla ejakulace... no nevim nevim ale řekla bych že alkoholových dětí po mejdanech běhá po světě velké množství
Nj, ted si procitam ten komentar zakladatelky znovu a jedna takova myslenka....... Ona si vzala tu pilulku po sexu s partnerem, nikoliv po tom s milencem....... Tak jak muze vedet ze pilulka nezabrala u pritele? Kor kdyz jeden den vrzne tam a druhy den vrzne jinde, to ty dny fakt nejdou presne urcit. No nevim jak funguje ta ucinost toho prasku, ci mel vliv jeste druhy den, to uz je spis pro hlavy pomazanejsi, ale jako sance na milencovo dite bude asi velka, no nevim teda.
@journals Ano, musí dořešit genetické testy rychleji než matriku 🙂. A ano, moc neví, co se stalo, ale myslí si, že ho před ejakulací vytáhl - kdežto s přítelem spala. A asi opravdu záleží na chlapovi - plno chlapů, co znám, nerado běhá kdekoli po úřadech a pokud na dopsání/zapsání otcovství (=nepodstatný papír) není časový limit, tak to neřeší. V podstatě jediné, co chlapům typicky vadí, je to, že dítě má příjmení po matce a to je dokope, aby tedy nějaký RL dítěte dořešili. Pokud se spolu doma tak jako tak hádají, tak je dost možné, že to opravdu moc řešit nebude.
A ano, kdyby přišel sám aktivně s tím, že musí na matriku, tak je možná na místě jít s pravdou ven, že tam byly nějaké problémy a že si chtěla být jistá, že je otcem on.
@biedronka10 Pilulka PO by měla spustit menstruaci - bez menstruace mohlo zahnízdit úplně cokoli.
@merope No tim padem ma slusne dilema. A nemuze vyvratit ani jednoho z panu
@biedronka10 Proto bych to prostě zaonačila, udělala genetické testy a pak řešila, co dál. Za necelé 3000 to lze zcela anonymně.
@merope farmakodynamika tohohto léku není v tom že spustí MS, ale zabraňuje ovulaci a oplodnění, jestliže ovulace už začala tak je neúčinný. Jedna tabletka podaná v preovulační fází zabrání až 84% oplodnění. A záleží i na BMI ženy, při vyšším BMI je nutné vzít hned při prvním užití 2tabletky.
To jsem si nevycucala z prstu ale oficiální vyjádření SÚKL.
Takže jestli už ovulovala nebo začala tak to může být stejně přítelovo tak milencovo. Když vememe v potaz i alkohol.... a do toho další aspekty které účinnost této látky výrazně snižují...
@mona91 Aha, koukám, že v tabletkách "po" se nevyznám 🙂. Já myslela, že všechny prostě spustí menstruaci a hotovo. Na druhou stranu to znamená, že je to pravděpodobněji přítelovo - protože vajíčko zpravidla vydrží cca 1 den - tzn. pokud ovulovala v den styku s partnerem, je šance, že by vajíčko bylo oplodnění-schopné ještě následující den, je mizivá (ač ne nulová). Naopak v den styku s milencem ovulovat již možné nebylo, protože to ten lék nejspíše stopl. Samozřejmě možné je vždy všechno - protože spermie mohou vydržet klidně i 7 dní a vajíčko taky může vydržet déle.
@journals Mno, záleží, jaký je to chlap. Jestli máte doma nějaké pečliváky stran úřadů, tak asi ne. Já znám většinou chlapy stran úřadů nepečlivé, kteří podobné věci budou řešit pouze na pokyn ženy a opravdu to jediné, co by jim vadilo, je to, že dítě nenese jejich příjmení (a některým ani to ne - můj chlap prohlásil, že by nejraději obě a když to nejde, tak mu to je jedno). Na "nebudeš uveden v RL" řekl něco ve smyslu, že jako no a co. Já tedy mezitím zjistila, že v RL by měl být automaticky, ale nebýt to po IVF, tak opravdu to asi ani řešit sám o sobě nebude. Pravdou je, že já taky mám trošku fóbii z lítání po úřadech a kam nemusím, tak tam nejdu.
@merope já znala jen postinor před X lety teď už toho je mraky, ale tak mám možnost se podívat přímo na informace další nejen na příbalový leták a tak mi to nedalo. Stejně jako že tenhle lék by se měl užít jen tehdy kdy nemůžeš léky PO které jsou založené na hormonálním působení, právě proto že ta účinost není taková u tohohle. Co se otěhotnění týče, jako můžeš otěhotnet i 4 dny po ovulaci úplně s přehledem, záleží na vajíčku a i čí spermie vydrřží dýl a rychlost. Jako když byla v období ovulace tak neví jestli ovu proběhla 20.,21., nebo třeba 22...
Jste v pěkně hnusné situaci, ale to Vy víte a není třeba Vás tu soudit. Souhlasím s fungováním pilulky PO, jak zmiňují ženy nade mnou. Nemám věšteckou kouli, nemohu to vědět, ale odhaduji, že je dítě s největší pravděpodobností přítelovo. Pokud pilulka po nezabrala, tak už probíhala ovulace a spermie se rovnou uchytila. Anebo jste pak ovulovala až později, kdy byl opět styk s přítelem. Milování s milencem bych považovala na spíše neplodné, protože pilulka PO je pěkné svinstvo a v takovém prostředí by ty spermie těžko přečkaly na nějakou ovulaci. Která už stejně spíše proběhla den,dva předem.
Etický aspekt... je na Vás. Milujete svého přítele a chcete s ním být? Bude milujícím otcem pro obě Vaše děti? Pokud bude dítě aspoň trochu podobné na přítele, tak mu nic neříkat v zájmu dítěte, ať ho má rád. Milenci říct, že jste si nechala udělat test otcovství a že dítě je skutečně přítelovo. Tím snížíte riziko, že se bude chtít někdy prokecnout, anebo se Vám mstít či Vás vydírat... Zda přiznat nevěru... V tuto chvíli nic neříkat? Kdyby na to přišlo, tak tvrdit, že nevěra proběhla s ochranou? To za Vás nevyřešíme. Ale visí nad Vámi riziko, že přítel (nyní po přiznání všeho) odejde, bude se s Vámi přetahovat o děti/dítě apod.
@mona91 Tak to jo, já nejsem farmaceut ani nic kolem - mé zkušenosti jsou čistě načtené z webu a znám tu stránku "chci, aby se to povedlo" (od 30 let prohlašuji, že od jistého věku má žena spát jen s těmi, u nichž by to dítě prostě nevadilo - a vlastně jsem to tak nějak praktikovala vždy, protože osobně nepovažuji žádnou antikoncepci za spolehlivou 🙂 ). Takže z toho si pamatuji, že vajíčko vydrží "oplozeníschopné" zpravidla méně jak 24 hodin a spermie se uvádí 3-5 dní. Od gynekoložky z CAR vím, že to může být u spermií i víc jak 7, když jsou šikovné - a z toho vyvozuji, že i některá vajíčka mohou přežít déle. Jak přesně funguje to blokování ovulace u tabletek PO jsem nezkoumala - já jen vím, že Ovitrelle naopak ovulaci uvolňuje a to tak, že večer vezmeš a druhý den se provádí inseminace 🙂.
@merope jojo u ovitrellu to takhle platí a nám tehdy v CARu říkali když nám naplánovali styk že večer píchnout druhý den na to vlítnout a další den to pozichrovat...(stejně to neklaplo). Já si taky ráda počtu na netu spíš praktické věci ale co můžu si ověřuju odborníky mám jich kolem dost z oboru 😉

ty rady tady jsou k nezaplacení 🙂)) zatloukat se dá když o nic vážnějšího než sex nejde, ale tady jde o děcko 🙂) pak se za pár let frajer objeví a začně prudit, že děcko je jeho 🙂)) pravda a nic než pravda...