icon

Očkování. Nechala jste se některá proti covidu v těhotenství?

susinekk
12. dub 2021

Zdravím, nechala jste se některá z Vás naočkovat proti covidu během těhotenství? Jsem 7+3tt a v zaměstnání mám možnost očkování. Máte některá zkušenosti?

Strana
z3
hanka158
12. dub 2021

@mamikry vakcina muze udelat to same, zabit tebe i miminko... Kdyz zabiji i obycejne lidi, napr ty mlade zeny co zemrely bezprostredne po ockovani na plicni embolii..?

mamikry
12. dub 2021

@marcicek84 teď už ano, ale řadu let nebyla a za neetickou se nepovažovala tehdy, ani nyní, ale to jste přehlédla mé upozornění, že to nebyl námět k diskuzi. Neetické by bylo experimentovat na nenarozených dětech, pokud by k tomu nebyl vážný důvod. V době, kdy se světem šíří nový virus a jeho čím dál tím horší mutace, by mi přišlo neetické spíše to, že těhotné ženy nebudou mít možnost zvolit očkování či podání léku, byť s vědomím rizika, které ale mají možnost zvážit.

mamikry
12. dub 2021

@hanka158 Samozřejmě, to riziko zde je a já ho nepopírám. Ale pořád je to riziko v procentech menší, než je procento úmrtí na covid, a zrovna riziko embolie je po prodělané nemoci nemalé. Navíc pokud vím, min. jedno z těch úmrtí po vakcíně bylo ve skutečnosti úmrtí na jiné zdravotní komplikace, možná spuštěné vakcínou, možná ne.

marcicek84
12. dub 2021

@mamikry no ale pokud nejsou hotove studie,kde ty rizika znas,coz u amnia znas,tak je to pouhy neeticky experiment,ted to ockovani u tehotnych v jine fazi bohuzel neni...Ja chapu,ze strach je mocna zbran,ale v tehotenstvi by mel byt clovek spise v klidu a pohode,nez aby se neustale strachoval...😉

mamikry
12. dub 2021

@marcicek84 Ano, znám, ale abych je znát mohla, musela nutně nastat fáze testování. Stejně tak například u vakcín vyvinutých pro děti. Já zase chápu, že lidmi cloumají emoce a strach z nového a neprozkoumaného, ale já třeba beru vývoj vakcíny jako velký pokrok a dává mi naději, že se z toho všeho nakonec vyhrabeme. Nese to s sebou rizika jako vše, samozřejmě. Ale opět opakuji, máte možnost ta rizika zvážit.

drep
13. dub 2021

@mamikry ano, výrazně vyšší. Ne že by nám i mladí pacient občas neumřeli, ale je to vzácné, většima si pobyde na ventilátoru pár dní, většina se odvyká rovnou extubací, nikoliv tracheostomií, jak je to u starších. Ale je pravda, že u těch ultra mladých jsme asi (je to můj dojem, studii na to nemám) mnohem agresivnější v tom, když zaintubujeme.

kaaacaaatkooo
13. dub 2021

NE.

codal
13. dub 2021

@susinekk pokud bych plánovala další dítě, očkovat bych se nedala.

hanka158
13. dub 2021

@mamikry kdyz jsou rizika neznama, neni moznost je zvazit... nikdo nevi co se stane s naockovanymi za 5, 10 let... protoze ta vakcina je nova. A neni to jen strach z noveho, naopak je to racionalni posouzeni moznych prinosu a rizik v pripade mladeho zdraveho cloveka. To ze se nekdo necha naockovat obzvlast v tehotenstvi neotestovanou vakcinou je prave to, ze je vystraseny ze zprav, ktere nas kazdy den 24 hod denne masirujou, ze covid je nejhorsi nemoc na svete a kdyz se naockujeme, tak uz budeme zit stastne naveky a budeme nesmrtelni.

mamikry
13. dub 2021

@hanka158 Ano, to je vse jiste pravda, ale opakuji, vy nevite ani to, co ve vasem tele udela za 5 az 10 let covid. Jedno, zda jste tehotna, nebo nejste. Takze si muzete vybrat, zda se vystavite pusobeni covidu, ktery v tuto chvili mate velkou sanci chytit, pokud nechcete sedet dalsi rok doma. Nebo zda si nechate do tela vpravit vakcinu. Ano, jiste muzete covid chytit i pres ni, ale podle vseho vam nehrozi tezky prubeh, zniceni plic a dalsi potize. Zde taky opakuji, je to o zvazeni rizika pro konretni osobu. Ja treba do porodu muze sedet doma s muzem na home office a nakupy z Rohliku. Nekdo dela do porodu s lidmi, je to individualni.

mamikry
13. dub 2021

@hanka158 To, co si z medii vezmete, je vase volba. Nekdo hleda informace i mimo media. A pokud vim, nikde se netvrdi, ze vakcina je ucinna na 100%. Lepsi cestu ale v tuto chvili nemame. A uz se ukazalo, ze promoreni populace vede ke vzniku dalsich a agresivnejsich mutaci.

weronyc
13. dub 2021

Jako učitelka jsem tu možnost měla, ale rozhodla jsem se ji nevyužít. Z očkování mám přirozený respekt i tak, natož teď, když čekám miminko.

travnulee
13. dub 2021

@susinekk nevím jestli takhle najdete někoho se zkušenostmi, jelikož se to zatím u nás nedoporučuje. Zkuste poradnu na vakciny.net, poradna je tam sice za menší poplatek, ale pokud už jsou nějaké zkušenosti nebo první zaznamy a zkušenosti, tak bych typla, že Petráš, který web zpravuje, je bude mít první prostudované. www.vakciny.net

drep
13. dub 2021

@travnulee psala tu na první stránce @somalicats, že se nechala očkovat jako těhotná. Je to doktorka a s vakcínami pracuje (jen jsem asi skleroza a zapomněla jsem, co dělá za obor).

travnulee
13. dub 2021

@drep aha, já pročítala diskusi zběžně a bohužel to zapadlo mezi tou furou názorů na očkování, vůbec jsem si té informace nevšimla.

somalicats
13. dub 2021

@drep Jo jo, imunologie jest mým oborem 🙂

susinekk
autor
14. dub 2021

Děkuji všem za Vaše odpovědi. Včera jsem byla na kontrole a konzultovala s lékařem, který mne informoval, že Česká lékařská komora zatím nedoporučuje toto očkování v průběhu těhotenství. Proto se očkováni nezúčastním.

supermatka
14. dub 2021

@susinekk řeším podobný problém, Nastupuji do práce jako pečovatelka do domova důchodců. Asi po mě očkování bude vyžadováno. Je očkování na covid povinné? Očkování proti žloutence povinné je tak snad případnému těhotenství nevadí. Zatím jsme ve fázi o snahu o početí

travnulee
16. dub 2021

Tak dnes info na idnesu: Británie doporučuje těhotným Pfizer a Modernu, protože existuje dostatečné množství dat, že jsou bezpečné 😉

tez83
17. dub 2021

@travnulee když nejhorší je,že dopředu nevíte,co vám dají...🤷

marcicek84
17. dub 2021

@travnulee porad to nema dlouhodobou studii brzpecnosti,porad se bavime o ockovani na vlastni riziko,takze i netehotna bych do toho nesla natoz tehotna...

hojda
17. dub 2021

@tez83 treba v Pardubickem kraji budou mit v centrech jen pfirez, zenecu a modernu davaji obvodnim lekarum. Zenecu mivaji vetsinou obvodni lekari kvuli snadnemu skladovani.

tez83
17. dub 2021

@hojda u nás teda kolegyne-jdeme na ockovani-taky říkala,že si myslí,že tu aktuálně mají Pfizer...no,ale uvidím po,co jsem dostala.

travnulee
18. dub 2021

@marcicek84 píšu jen co bylo na idnes a nic o dlouhodobých dopadech. O dlouhodobých dopadech aktuálně samozřejmě nemůže nikdo nic vědět, a týká se to i nemoci i očkování. Takze sdelujete naprosto samozřejmou informaci a to, že nenecháte očkovat, tu čtu asi po stý. Tak na mě prosím už příště nereagujte.

travnulee
18. dub 2021

@tez83 musíte předem podepsat informovaný souhlas s vakcínou, někde ho posílají i předem emailem, tam už je vakcinacni látka uvedená.

tez83
18. dub 2021

@travnulee nic takového jsme nepodepisovali.Jen vyplňovali na netu.A jdeme zítra a pozítří...možná to dostaneme tam.Ale kolegyně rikala,že její matka nevěděla,jakou vakcínu jí dávají,až dokud ji neměla v sobě a nedostala do ruky očkovak,kde to bylo uvedené.

marcicek84
18. dub 2021

@travnulee pokud nekdo nechce,aby na jeho prispevky lide reagovali,tak udela nejlip,kdyz se verejnych diskuzi nezapojuje,jina rada na to neni. 🤷🏻‍♀️

hojda
18. dub 2021

@tez83 V očkovacích centrech bývala někde u vstupu cedule, čím se v ten den očkuje, ale nevím, jestli je to tam ještě pořád, nebo už to nedávají.

travnulee
21. dub 2021

@marcicek84 a nebo třeba požádat konkrétní osobu, ať mě příště vynechá 😉

travnulee
21. dub 2021

@tez83 to je podle mně ale chyba. Je to lékařský úkon se kterým by měl člověk předem souhlasit a tudíž s nimním být obeznámen. Ale jak vidím,že jiný kraj, jiný mrav. Tak jsem ráda, že u nás se to předem ví.

Strana
z3