Očkování. Nechala jste se některá proti covidu v těhotenství?

susinekk
12. dub 2021

Zdravím, nechala jste se některá z Vás naočkovat proti covidu během těhotenství? Jsem 7+3tt a v zaměstnání mám možnost očkování. Máte některá zkušenosti?

aneta_v
12. dub 2021

@susinekk těhotná bych se nenechala očkovat ani kdyby to znamenalo dřepět 9m doma. Nikdo neví, co vakcína způsobí z dlouhodobého hlediska, takže bych zdraví dítěte fakt neriskovala. Já se nenechám očkovat ani jako kojící

somalicats
12. dub 2021

Ano, ja, ale v 1.trimestru jsem nebyla. Zatim jsou doporuceni ze zahranici neockovat pred 14.tydnem tehotenstvi.

tez83
12. dub 2021

@susinekk čekám na SMS,kdy u nás bude vakcína...nevím,jestli to do porodu stihnu.🤷Probírala jsem to s gynekologem a jeho argumenty se mi zdály smysluplné,takže jsem se přihlásila s tím,že to snad můžu kdykoliv odmítnout,kdyby se mi to nezdálo.

marcicek84
12. dub 2021

Tak uz budou pokusnymi kraliky i nenarozene deti,kam ten svet speje 🤦🏻‍♀️ A to,ze nektere maminky po ockovani potrati i ve vyssi fazi tehotenstvi to taky chcete risknout? No,at si kazdy dela co chce...jeho volba...🤷🏻‍♀️

pampeliska1313
12. dub 2021

Sama jsem se nenechala, protože za chvíli mám termín. Ale probrala bych to s lékařem a zhodnotila situaci - pokud máte možnost zůstat doma a opravdu nemáte další kontakty, tak je šance nakazit se minimální a tak bych to nechala. Pokud musíte do práce, uvážila bych to. Já teda celou dobu ve škole byla těhotná na nervy, navíc když byl někdo pozitivní a teprve nedávno nám vakcíny nabídly, ale to už mi přišlo zbytečný. Ono, stejně záleží na Vás. Ale určitě bude ještě chvíli trvat, než se prověří dopad v těhotenství. A určitě je potřeba počkat po prvním trimestru.🙂

darinka84
12. dub 2021

@susinekk nenechala bych se v těhotenství očkovat ničím...

leniczka23
12. dub 2021

@marcicek84 mohla bych poprosit zdroj těch potratu po očkování? Děkuju.

cilkat
12. dub 2021

v prvním trimestru bych do toho nešla, tam je to těhotenství ještě příliš křehké. Po půlce druhého trimestru už bych o tom uvažovala (což ti asi vyjde jako "nepřednsotni" termín).

pexi
Autor odpověď smazal
Zobraz
zuzroko
12. dub 2021

Teď nedávno koloval příběh po IG od jedné zdravotní sestry ze zahraničí jak byla nadšená z očkování ve 20. Týdnu a že je v naprostém pořádku. V 22 týdnu porodila mrtvé dítě. No, teď otázka zda by se to stalo i kdyby očkovaná nebyla 🤷🏻‍♀️
Spíš se člověk musí zamyslet sám nad sebou zda to má cenu. Obojí je risk, ale ta vakcína tu není tak dlouho, aby se vědělo jak doopravdy funguje. Potom nechala byste se očkovat nějakou jinou vakcínou v těhotenství? Za mě je teda každé očkování veliká zátež pro tělo a v těhotenství bych si to teda určitě nedala. Můžou být i vysoké horečky a co potom? 🤷🏻‍♀️Za mě je pořád větší riziko nechat se naočkovat v těhotentství, než se tomu snažit vyhýbat a být zbytek těhu téměr izolovaná 😀 ale každý na tohle má názor jiný.

hojda
12. dub 2021

@leniczka23 Taky už jsem se na tuto informaci ptala v jiné diskuzi, ale odpověď žádná, tak jsem zvědavá tady....

marcicek84
12. dub 2021

@zuzroko presne...14 dni po ockovani to opravdu muze mit souvislost.Ono to ockovani ma stale v pribalaku jako kontraindikaci tehotenstvi a kojeni,takze za me to je risk neuveritelny.A vubec nechapu,ze pri teto kontraindikaci bez studie to nekdo chce riskovat....

somalicats
12. dub 2021

@marcicek84 jedna technicka- tehotenstvi ani kojeni neni kontraindikovane u tohoto typu vakcin.

mamikry
12. dub 2021

@susinekk Nechala bych se ockovat, pokud by bylo velke riziko, ze se mohu nakazit. Ale pockala bych alespon po 1. trimestru. Obdobne, jako tu nekdo psal o potratu po ockovani, ja mam zase v okoli dve holky, co prodelaly covid a nasledne tehotenstvi skoncilo zamlkym potratem. Souvislost to ale samozrejme mit nemusi ani po ockovani ani po covidu. Ale za me je mensi riziko nechat si dat nezivou vakcinu, nez na sebe nechat pusobit vir v plne sile.

dadanana
12. dub 2021

Dělám ve školství a mela jsem též nabídku a odmítla sem.
Od pondělí jdu do práce. Covid už jsem prodělala v prosinci. Tak věřím a doufám že ještě nějaký protilátky mám.
V těhotenství bych se nenechala naočkovat ničím.

hanka158
12. dub 2021

Ty vakciny jsou tady zatim velmi kratko, je to novy typ vakciny, ktery jeste nikdy nebyl schvaleny. Aktualne nejsou ani radne schvalene, jen pouziti v "nouzovem" rezimu... tj. ze benefity prevazi nad riziky, ale nezapomente, ze covid je rizikovy pro lidi s vaznymi nemocmi, se super nadvahou a pro stare lidi nad 65 let... ostatni maji v 99% prubeh v pohode, nekdo o tom ani nevi, nekdo jako horsi chripka. Pro tehotne jsou jine virozy a stavy mnohem nebezpecnejsi, jen se o tom denne nepise v novinach... Ten maly tvorecek v brisku je strasne citlivy, zvazte jakekoliv ockovani behem tehotenstvi... obzvlast v 1. trimestru. Nikdo nevi jestli se vam pak nenarodi postizene dite... viz ta udajna afera viru zika... v te dobe se v jizni americe zacaly ockovaly tehotne zeny proti detskym nemocem (zaskrt, tetanus, cerny kasel).... 1 rok byl problem a ted uz kolik let jsme o tom neslyseli.. .ze by vir zika zmizel?? spis uz prestali ockovat tehotne... takze pozor... proti chripce se take v tehotenstvi neockujete, nebo?

mamikry
12. dub 2021

@hanka158 Bohuzel to uz s nastupem britske mutace neni tak uplne pravidlem. Vedle lidi s komorbiditami konci v nemocnici s tezkym prubehem i lide v dobre zdravotnim stavu a dobre fyzicke kondici, ac to procento je patrne porad mensi nez u starsich a oslabenych. Mam to ale prenesene od zdravotniku, ktere znam. Statistiky jsem nezkoumala. Pred chvili psala do jine diskuze maminka, ze v 7. mesici prisla o dite par dni po prodelanem covidu a ze se podle matriky zvysuje pocet mrtve narozenych miminek ci zamlklych tehotenstvi (cerpam pouze z jejich slov). Nemusi to mit samozrejme souvislost, ale opatrnost je v tuhle chvili asi na miste.

hanka158
12. dub 2021

@mamikry ano, ale tehotne zeny se zacaly teprve ted ockovat, ani nemuzeme tusit co to pro miminko znamena, protoze ta data jeste nejsou a hned nebudou. Ano britska mutace asi muze byt zakernejsi, ale stale jsou to spise jednotky, maximalne desitky mladych lidi z 10,5 milionu, kteri maji vaznejsi potize. Opatrnost ano, ale zase to neprehanet... jsou i jine nemoci a potraty bohuzel byvaji dost caste... Maminka by mela byt hlavne v klidu, to miminku prospeje nejvic.

mamikry
12. dub 2021

@hanka158 S tim naprosto souhlasim. Podle me je jen treba zvazit, co je v dane situaci vetsi riziko pro zenu i dite. Ono se i male procento bohuzel muze dotknout kazdeho z nas.

letadlo_
12. dub 2021

Ano, nechala, tak od pulky druheho trimestru, urcite ne v prvnim. Bohuzel covid je pro tehotne zeny rizikovejsi, mnohem casteji konci na ventilaci. Co jsem si nacitala k vakcine, tak u Pfizeru by vubec nemelo dojit k prechodu pres placentu. V USA dostavaji tehotne ockovani prednostne jako rizikova skupina, takze se, doufam, brzo dostaneme k nejakym relevantnim vysledkum.

orisek56
12. dub 2021

@mamikry no jen mě straš. Já prodělala v lednu ostrejsi covid, mám pořád nějaké následky a obtíže a za cca 14 dní po něm jsem otehtonela. Tak snad doufám že je malé v pořádku, zatím doktor nic neříkal a budu končit 1. trimestr

mamikry
12. dub 2021

@orisek56 Strasit vas nechci, to se omlouvam, dala jsem to jen do kontrastu s tim, ze se muze neco stat po ockovani. Muze, ale nemusi. Stejne je tak s nemoci. A vlastne cele tehotenstvi by clovek hruzou nespal, kdyby to mel resit. Preji, at je vam lepe a miminko, at je zdrave.

marcicek84
12. dub 2021

@mamikry tak si to srhnme,pokud dojde k umrdi ditete,tak proto,ze covid ma vliv na srazeniny v placente a prutoky pupecnikem,vzhledem k tomu,ze toto jsou i NU vakcin,tak si clovek nevybere,ze to je jiste lepsi cesta.Ano lze se ockovat pred tehotenstvim,po ukonceni kojeni,ale v tehotenstvi vliv na plod neni znam. Za me je ockovani tehotnych nebo testovani ucinky vakcin na nich a jejich nenarozenych detech neeticke a prave z toho duvodu bych v tom mela docela jasno . Ano je strasne,ze muze plod zemrit vlivem jakekoli nemoci i blbe souhre nahod,ale ani ockocani nezaruci nenakateni a pak,zda mirnejsi prubeh nemoci nadela mene skody...🤷🏻‍♀️

drep
12. dub 2021

@hanka158 nemám v ruce oficiální statistiku, nicméně moje zkušenost z covidového ára za půl roku-tři těhule, poměrně dost dvacátníků i třicátníků na umělé plicní ventilaci, na ecmu třicátníci, čtyřicátníci, ti ale měli nadváhu všichni (ale když tu procházím zeď na modrém koni, tak to je problém i velké řady mladých žen). Já bych taková optimistka nebyla. Taky jsem se utěšovala tím, že jsem zdravá běžkyně s bmi 19. Když jsem jednoho chlapce s bmi 19, který byl ještě o deset let mladší než já ve dvě v noci zaintubovala, tak jsem se tím uklidňovat přestala.

mamikry
12. dub 2021

@marcicek84 Neetické mi to nepřijde, pokud se sama matka rozhodne, že je daná rizika ochotná podstoupit. Pokud by ji někdo do očkování nutil, pak by mi to neetické přišlo. Já bych se nechala v těhotenství očkovat tehdy, pokud by riziko nákazy bylo bezprostřední. Jak jsem už psala, pořád je pro mě přijatelnější dostat neživou vakcínu, přestože nemá dlouhodobé studie, než dostat covid, který je nemá také, ale už teď prokazatelně víme, že může zabít mě, a tím pádem i nenarozené miminko. To je ale pouze a jenom můj názor.

mamikry
12. dub 2021

@drep Můžu se zeptat, jaká je v tomhle případě šance na zotavení? Myslím u mladších osob na umělé plicní ventilaci? Četla jsem, že mají větší šanci, než například senioři, kterým ventilace může spíš uškodit.

marcicek84
12. dub 2021

@mamikry ja to zase beru tak,ze matka svym rozhodnutim muze ovlivnit kvalitu zivota toho nenarozeneho ditete,pokud by se u nej negativne projevily NU,proto mi to prijde neeticke...

mamikry
12. dub 2021

@marcicek84 jenže to by pak za neetické mohlo být považované téměř cokoli, co se může nějak negativně projevit na vývoji miminka, například odběr plodové vody, který má prokazatelné riziko potratu. A přece se podstupuje, protože má řada maminek víru, že pro své dítě dělá to nejlepší (tím se nechci pouštět do diskuze, je to pouze příklad). Stejně tak to beru u očkování. Pokud se necháte očkovat s úmyslem ochránit své dítě, přece to není neetické.

marcicek84
12. dub 2021

@mamikry jenze uz je i alternativa z krve k amniu,takze dost spatny priklad. Vakcina v tehotenstvi je naproti tomu velmi invazivni a je to bez alternativy a navic bez potrebnych studii na zhodnoceni realnych rizik pro plod a pak je to pouhy experiment,ktery je z meho pohledu neeticky.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru