Očkování proti covidu v těhotenství. Máte podobnou zkušenost?
Dobrý den dámy,
zase to očkování ....chtěla bych se zeptat jestli je někdo v podobné situaci .... Před očkováním jsem zjistila těhotenství. Nyní jsem tedy bez ochrany. Jsem v úplném začátku. Jste na tom někdo podobně? Zvažujete kladný přístup k očkování? Česká vakcinologická společnost doporučuje kdykoli jít do vakcinace. Můj gynekolog 12tt. Jak jste na tom? Vidím to asi jako nejlepší cestu pro ochranu sebe a miminka, které by mělo protilátky. Pokud se teda nepromořím ještě přirozeně čekala by mě stejně ještě dlouhá cesta do 12 tt.
@marcicek84 Ano, to uz vime, ze nezadouci ucinky se objevuji, vime i ze jsou hlaseny na SUKL. Vime taky, ze nezadouci ucinky, a to i ty vaznejsi, ma vetsina dnes dostupnych a, dle tvych meritek, schvalenych leku. Neni na svete vakcina ci lek, ktery nema nezadouci ucinky. Dokonce ani kapky do nosu si nemuzes striknout s jistotou, ze ti po nich nepotece krev z nosu, nebo vzit antikoncepci bez strachu z trombozy. Dokonce i z takove veci, jako je tampon, muzes mit toxicky sok. A rves kvuli tomu na sitich? Asi tezko. Konci. Vsem nam tu tim prokazes sluzbu.
@marcicek84 SUKL zverejnuje hlaseni, ne potvrzene NU. Kdyz napisu, ze jsem si 15 min po ocku zlomila nohu a nahlasim to, bude to tam. Musi
@marcicek84 proč by treti dávka nemela být bezpečná? Neliší se od předchozích... a vakcina stále velmi dobře funguje i na deltu, proto není nutné chvátat se změnou. Navíc myslím FDA trvá na další klinické studii změněné vakciny, což by trvalo v současné situace moc dlouho. Tlak proto na upravenou vakcínu není - původní funguje a momentálně je opravdu klíčové očkovat.
@sorboni30 u gynekologa jsi chytla covid přes respirator ?
@krisatko prosim te tak to je dobra hloupost... ja jsem nemohla přirozeně otehotnet 17 let. Pri umelem se nam povedly dvojčata. Na ockovani jsem byla v dubnu pak druha davka. Ano rozhodilo me to trosku menses i ovu, ale v srpnu jsem otěhotněla přirozeně. Je nesmysl tvrdit, ze z ockovani je neplodnost protoze ja jsem primym dukazem, ze to sice muze rozhodit telo, ale neprijdes o plodnost! Jsem clovek ktery je rizikovy. Jsem po rakovine slinivky, transplantaci jater, jsem po ochrnuti.. mam za sebou opravdu hodne.. a ockovat jsem se nechala. Ja neresim kdo je nebo neni ockovany.. každý ma na to svuj nazor a nelibijestli se mi natlak ze se lidi nuti. Ale rikat, ze diky ockovani jsem neplodna...? Az ty holky otehotni a at uz to bude za mesic, rok nebo 10 let jako ja.. napis nam, ano? Dekuju 😎
@drndadrnadova citíte dobře,určitě lépe očkovat.Miminko bude mít protilátky s nejv.pravděpodobností taky.
@marge_s no a podivej se kolik tam toho je,to nevypada na nahodu,ze...🙈
@jelenice_zavodnice pročtu, a věřím že protilátky se přenášejí a o tom se v tomhle článku pojednává. Nic o rizicích, bezpečnosti apod jsem zatím nenašla. Nicméně stačilo mi dojít k větě, že se doposud !neshodli! na očkování v době těhotenství. 🤔
@tynka9 protoze kazda vakcina obsahuje nejake latky a hlavne po aplikaci je telo oslabene,takze jak to bude s imunitou cloveka po 3., 4. a dalsi davce,vime?s nejvetsi pravdepodobnosti dost nevalne a cim casteji tim horsi a pak, abychom ten covid nechytli,ze jo...
Zvažte i to, že reakce na očkování jako horečka, zimnice, neuro problém, střevní problémy mohou miminku taky ublížit. A nejsou ojedinělé. Vlastně u nás jsme si prošli takovým malým covidem po očkování a spíše tedy ženy. Chlapy to všeobecně snášeli lépe. A já osobně bych se bála sraženiny v pupečníku, včera o tom psala jedna porodní asistentka u sebe na profilu, že je to bohužel častý jev a to jak po očko, tak u nakažených...
Jo ještě dodám, že přeci není tak hrozné na těch pár měsíců se chránit a omezit aktivity (kina apod) a nechat to po těhu 🤷♀️
@danvitka Ano, stejne jako jsou odbornici, kteri se neshodli na jakychkoliv jinych lecivach nebo zdravotnich ukonech na tehotnych.
@marcicek84 vy to vedet nemusite, staci, kdxz to vi vedci 🤷🏾♂️
@danvitka nevim, co je na tom k smichu, studie probehly, samozrejme, to muzes videt i na tom, jak se menil pristup, prosinec-nedostatek dat, kveten - po prvnim trimestru atd..,protoze proste pribyvalo ockovanych tehotnych, i “omylem” ockovanych tehotnych.
K vyrobci: precti si pribalak
P.S. Jestli o to fakt stojis, tak ti to vyhledam, opravdu ted nemam potrebu a cas se v tom ted hrabat, neni to pro me aktualni a spokojila bych se s prohlasenim CDC a vakcinologicke spolecnosti. Jsou to odbornici. Tedy: dej mi pls cas
@marcicek84 v té vakcíně není nic závažného - jsou v ní buď tělu vlastní látky (lipidy, mRNA), nebo již dlouhé roky používané a prověřené látky. Není se čeho bát. Jsou jasná data, že po třetí dávce imunita letí solidně nahoru. A ano, neví se, jak často bude potřeba preočkovávat do budoucna, ale je možné, že to bude podobně jako chřipka s preockováním každý rok, může se stejne dobře stát, že to bude podobně, jak s klíšťovkou (kde jsou mimochodem poměrně rychle za sebou 3 dávky a potom už stačí přeočkování po 3-5 letech. A nikomu to mimochodem nepřijde divné). A to se opravdu ještě neví, protože tu tak dlouho kovid nemáme. Je to i pro náš imunitní systém nový vir, proto může být imu odpověď po prvních dávkách slabší, ale boostrem se aktivuje natolik, že už pak opravdu tak časté očkování nebude třeba. To ještě ukáže čas.
@danvitka https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/...
Přímo stanovisko vakcinologické společnosti, na konci mraky citací
@marcicek84 Ockovani imunitu nenici, naopak ji stimuluje k tomu, aby se trenovala na dalsi patogen. Co imunitu oslabuje, je setkani se silnym virem. Ve vakcine jsou viry bud "mrtve", tedy neschopne se dal reprodukovat, nebo jenom jejich cast, jako je treba protein. Imunitni reakce trva vetsinou max. tri dny, tedy podstatne mene, ze trva organismu vyrovnat se s virem v plne sile.
Diky vsem za rychlost
tady mas prvnich par tisic americanek, jestli je ti to dost https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMx210016
@danvitka nemám už dost času dohledat aktuálnější info z Čech, ale tady moc hezké z Irska
https://www.rcpi.ie/news/releases/information-f...
Nestihala jsem to projít komplet celé, ale co jsem viděla, mají hezky zpracované
https://www.vakcinace.eu/doporuceni-a-stanoviska
Nakonec ještě tady - ve 4. stanovisku jsou info i k tehotným ženám.
@krisatko Tak takovou hloupost už jsem dlouho nečetla. Každá žena tady na koníku, která se delší dobu pokoušela otěhotnět, ti řekne, jak je snaha o početí komplikovaná a často se ani nezjistí, proč to nejde. Diagnózu neplodnost žádný lékař nestanoví po pár měsících!
@tynka9 jenže... jak očkování na chřipku, tak klíšťovku, jsou dosud stále DOBROVOLNÉ a u covidu už dělají bubu že bude povinné, nejprve pro určité skupiny lidí a potom pro všechny, pro děti??? jako sory, ale tohle už je fakt moc. Neříkám nikomu jestli se má nebo nemá očkovat, každého vlastní názor, to že mi tady lidi napíšou že neplodnost po očkování covid je hovadina, fajn, nesetkali se s tím, nebudu vymlouvat, ale stejně bych uvítala, kdyby někdo nepodsunoval mě opačný názor, že je očkovaní s jakýmikoliv vedlejšími účinky (od horeček, bolesti kloubů, svalů, přes sraženiny, dlouhodobé následné komplikace již zhoršeného zdravotního stavu atd.... a že jich fakt je hodně....) lepší, než se neočkovat vůbec. Mám v rodině očko i neočko. Mamka po očkování má problémy s rukou, my jsme si všichni prošli covidem neočko a třeba manžel ani neměl pozitivní pcr test, byť je jasný, že ho měl... Vsadím boty, že kdyby šli všichni lidi v ČR na test protilátek, bude okolo 80% mít už PŮVODNÍ virus za sebou. To, že se teď objevují nové mutace (nově vzniklé, neboť podle toho co jsem četla, už nevím kde, třeba omnikron či jak se to jmenuje už nenese znaky původního viru) a přesto se stále očkuje PŮVODNÍMI vakcínami, asi nemá ani cenu komentovat.
Jenže taky je druhá věc... Já, jakožto neočko a nemám v plánu ani tam jít i kdyby já nevím co... bydlím na vesnici a jediné, kam jdu, je na polňačku za barák, ke koním, na zahradu... Nemám potřebu courat po obchoďácích, kavárnách a i těhotenství (v době covidu druhé vlny) jsem byla celou dobu doma na rizikáči. Jinak to vidí lidi z města, kteří prostě nemají kam jinam, než do těch kaváren a obchoďáků jít a i já bych se třeba v bytě 9 měsíců a pak ještě 3 roky asi zbláznila, možná bych mluvila jinak.

@mamikry mam tam preklep SUKL tam.melo byt ne CSU a uz opravdu koncim,je to stale dokola...