Odmítly jste prvotrimestrální screening?

puutalo
22. srp 2016

Dostala jsem žádanku na prvotrimestrální screening. Váhám. Protože nebylo lehké otěhotnět a nakonec se nám to podařilo přírodní cestou, nechci se stresovat tím, že maličkému ublížím vyšetřeními. Navíc, kdyby to dopadlo špatně, asi bych neměla to srdce ho zabít.

Odmítla jste některá prvotrimestrální screening? A další vyšetření?

Děkuji.

alassel
22. srp 2016

Ja teda nechapu, jak byste chtela miminu ublizit... ???! Podle me je to nezodpovedny, radsi 100x na screening, nez abych mela postizeny dite..

blahova_andrea
22. srp 2016

já nějak nevidím důvod toto vyšetření odmítat. jde jen o utz dělaný přes břicho. bývají přítomní i tatínci, já tam měla i starší dítě nebo rodiče. je to krásný zážitek pro všechny. ano...v případě, že je vše ok. až v případě, že by se na utz lékaři něco nezdálo, tak by dopouručil další testy a vyšetření. tam jsem já teprve zvažovala co ano, co ne a proč. pokud bych zvažovala odmítnutí vyšetření, tak bych to udělala u tripple testu. ten je často falešně pozitivní, je nespolehlivý a nevidím důvod, proč se vlastně ještě dělá. podle prvotrimestrálního screeningu ti i upřesní termín porodu.

puutalo
autor
22. srp 2016

@alassel Své dítě bych nezabila, ani kdyby mělo být postižené. Jde mi jen o ten stres před vyšetřením, kterého se bojím.

michaelajadrnickova
22. srp 2016

Take bych urcite na nej sla neni to odber plodove vody (u tohoto bych asi byla nervozni)

puutalo
autor
22. srp 2016

@blahova_andrea Děkuju. Bojím se toho stresu před screeningem, každý stres miminku ubližuje.

puutalo
autor
22. srp 2016

@michaelajadrnickova Na ten posílají, když screening nedopadne dobře. Tak se chci vyhnout objímu, protože jedno je vázané na druhé.

rajani
22. srp 2016

Prvotrimestrialni screening se dělá tak, že se mezi 11-13tt měří jednotlivé znaky pomocí ultrazvuku (šířka nosní kustky, šíjové projasnění a spousty dalších, a na základě těchto dat se skládá statistická pravděpodobnost pro určitá postižení. Prvotrimestrialni screening je metoda celkem přesná, asi 98% záchyt, narozdil od tripletestu, které by vám dost zamotaly hlavu (40% falešná pozitivita)...na základě těchto testů a jejich pozitivite dostáváte nabídku (!!! ne nutnost) na vyšetření plodové vody s téměř 100% jistotou vady. Vše je na vás. Žádné vyšetření u těhotné není povinné, prvotrimestrial má " ulehčit " pripadny potrat plodu psychicky a fyzicky. Jestli prijmete dítě i s postižením, nemá vám co test co nabídnout. Ve 20-22tt půjdete na velký ultrazvuk. Kde se dovíte, zda je plod zdravotně v pořádku (tvar, fungování orgánů apod).

alassel
22. srp 2016

@puutalo tak v tom pripade budes stresovat mimino ty a ne samotne vysetreni!!

puutalo
autor
22. srp 2016

@alassel A jsem snad jediná, která je před tím vyšetřením ve stresu z toho, jak dopadnou výsledky? Kdyby těch vyšetření nebylo, bylo by těhotenství šťastnější. Nebo ty bys dokázala své dítě zabít?

bajjunka
22. srp 2016

Přijde mi to nezodpovědné, nemáte jak mimču ublížit. A já osobně bych se stresovala víc kdybych tam nešla, jestli to malé bude zdravé a je vše tak jak má být.

sara84
22. srp 2016

Ja uz bych na nej taky nesla...Dite bych pryc nedala a ty informace jsou jen pravdepodobnostniho charakteru. A mam v okoli nekolik pripadu kdy byly falesne pozitivni. Takze kdyby nekdy nahodou jeste bylo dalsi, tak nepujdu!

puutalo
autor
22. srp 2016

@bajjunka Proto jsem založila tuhle diskuzi. Jsem hrozně nahlodaná. Ale nedokážu zabít postižené dítě, nemám na to sílu, celý život by mě to pronásledovalo.

urtica
22. srp 2016

@puutalo Souhlas s @rajani. Pokud jste připraveni přijmout i nemocné dítko, je prvotrimestrální scr. zbytečný. Velký uz ve 20 tt bych ale určitě neodmítala (pokud by byl nějaký problém, je dobré o něm vědět i z hlediska vedení porodu apod. - v extrémních případech to může miminku zachránit život).

pampeliska1
22. srp 2016

@puutalo nic není povinné, pokud cítíš, že by ti test nic nedal, naopak by tě jen vystresoval, tak to neřeš a nechoď na něj. Já bych na potrat taky nešla, ale na screeningu jsem byla hlavně z důvodu, abych se na příp. postižení mohla připravit předem. V dnešní době je hodně maminek, které testy odmítají..je to opravdu jenom na tobě.

vozdinka
22. srp 2016

Já jsem se na tento test vždy těšila, protože jsem viděla miminko a dozvěděla jsem se i pohlavi😊

bajjunka
22. srp 2016

@puutalo pokud chcete takovou věc riskovat, je to na vás. Já bych si takové dítě nenechala. S přítelem jsme se na tom oba dohodly před prvními pokusy. Neměla bych sílu někam za ním docházet do ústavu a doma bych to taky nezvládla psychicky hlavně. Přijde mi to jako hrozné ubližování tomu dítěti, když si ten život nemůže užit jako zdravé dítě.

dzungala
22. srp 2016

No asi tak - když je vše ok, tak to matku uklidní, ale pak často vychází různé vady s různou pravděpodobností a ženský jsou pak na nervy a zakládaj diskuze na koníkovi, jestli měl někdo podobné výsledky. Máš právo odmítnout jakékoliv preventivní vyšetření včetně testu na těhotenskou cukrovku (já podruhé nejdu, už poprvé mi můj gynekolog říkal, že je to zbytečnost).

Záleží, jestli chceš zjistit, zda tvé dítě bude případně postižené (neboj nebude) co nejdřív, abys mohla jít na potrat a děcko nechat vysát a zlikvidovat. Ale ty pravděpodobnostní výsledky a čísla 1: 200 000 nebo 1: 50 000 nebo 1: nevím kolik ti stejně asi moc neřeknou a stoprocentní jistotu ti nedá nikdo (pokud třeba nechybí nosní kost nebo dítě nemá 5 hlav) a ty bys pak stejně musela řešit, že máš blbý výsledek, který ale nic neříká o tom, jak to ve skutečnosti je a budeš řešit něco jako sophiinu volbu.

Kamarádka na ty screeningy nikdy nechodí, je věřící, je z 8 dětí a ptala se doktora, na co je ten screening dobrý. "No může se zjistit, že dítě bude postižené"."A co uděláte? Pomůžete mu?" "Ne, můžete jít na potrat" Aha, řekla a nikam nešla.

Je to každého věc, ostatně do té pravděpodobnosti se započítává věk (což už dělá horší výsledky, které ale nic neznamenají, jen stresují, předchozí potraty, předchozí léčby apod.)

Já bych s největší pravděpodobností na potrat šla, kdybych měla jistotu, že dítě bude vážně mentálně nebo fyzicky postižené, ale nejsem si jistá, zda mi tuto jistotu dodá jmenovaný screening. Ale poctivě chodím a doufám, že mi teď na tom další prvotrimestrálním neřeknou nějaká blbá čísla, jen by mě to pak další měsíce stresovalo a to myslím škodí děcku mnohem víc.

Je to tvé právo a tvá volba. Držím palec a věřím, že se ti narodí úplně normální zdravé dítko.

blahova_andrea
22. srp 2016

@puutalo není důvod být před tímto vyšetřením nervozní. to je z celého těhotenství snad největší pohoda. co potom budeš dělat později, když se hroutíš už teď? 😉 musíš k tomu přistupovat pozitivně. vyšetření není nebezpečné ani bolestivé. prostě lechtání po břiše 😀 není důvod se předem stresovat. špatné zprávy si prostě nepřipouštěj. když jsi tak přesvědčená o tom, že by jsi ho nezabila, kdyby nebylo zdravé, tak pak není důvod se bát. a vědět předem, co tě čeká je přece taky fajn. aspoň by jsi se mohla nějak připravovat na to, co tě čeká po porodu, pokud by měly být komplikace. je to jen o přístupu. já si třeba připlatila za NT+ (utz + krevní testy) a krev nevyšla dobře, utz ano. pozvali nás do genetické poradny a doporučili amnio. to jsem odmítla. a spala jsem naprosto klidně. o zdraví svého dítěte i pohlaví jsem byla přesvědčená. amnio už stres a riziko je. ale to už je zas další level. rozhodně není pravda, že jedno je návazné a závazné na druhé. nikdo tě k ničemu nemůže nutit. je to tvoje tělo, tvoje dítě. ostatní ti mohou doporučovat a navrhovat, ale jednáš ty dle svého uvážení. nikdo ti amnio nemůže nařídit 😉

kacca11
22. srp 2016

A nebudes ve stresu z toho, jak to cele tehotenstvi dopadne? Pokud ri vadi stres, az takto, jak zvladnes cele materstvi? Podle me je nezodpovedne takovato vysetreni odmitat. A navic, ta vysetreni mohou odhalit i vady a postizeni, ktera jsou sice smrtelna pro dite nebo i pro tebe, ale kdyz jsou odhalena, je mozne je velmi uspesne resit a dite ci tebe zachranit.

alassel
22. srp 2016

@puutalo ja ziju cely zivot s postizenym brachou a vim, jak je to celozivotni obet a co to obnasi. Takze ano, sla bych na potrat! Takhle by byli nestastni oba, jak dite, tak matka..

sara84
22. srp 2016

@kacca11 obavam se, ze toto tento screening neresi. Max vas poslou na potrat. Toto resi az velku utz v 20tt.

dzungala
22. srp 2016
rajani
22. srp 2016

Proč zadavatelku moralizovat?! Je její volba zda si případně postižené miminko nechá či nikoliv. Na toto se zadavatelka neptá. Já jsem proto, aby zeny byly maximálně informované jaké vyšetření podstupují, jak se dělá a co přinese. Pak je zodpovědné ho jak přijmout tak odmítnout. A tuto cast nechejme na zadavatelce. Já ji jen mohu doporučit, najít si dobře informace k jednotlivým vyšetřením 🙂

dzungala
22. srp 2016

@rajani

ou jes! Díky i za zakladatelku za rozumný příspěvek. A popichovat autorku, že co jako bude dělat celé těhotenství a pak až bude matkou, když se stresuje už nyní, je nesmysl, přece nikdo nemůžeme vědět, co má už za sebou. Já čekala na dítě 7 let, mnoho a mnoho potratů atd atd a celé těhotentsví jsem se jen klepala, aby už bylo dítě živé na světě. Bylo to jistě nepoměrně odlišné těhotenství než těch, které otěhotněly bez problémů, nepotrácely, nepodstoupily IVF a jiné léčby a neprošly psychickým rozkladem už před otěhotněním.

Zase sytý hladovému nevěří a to je otrava...Jo a taky měla bys, musíš, jsi nezodpovědná, bu bu bu, to taky nikomu přece nepomůže.

Vyjde jí blbý výsledek, bude ve stresu pak odběr choriových klků již s rizikem (zase procentuálně vyjádřeným, kterému málokdo rozumí a ani doktoři ženě neysvětlí, jaké to riziko tedy je) nebo pak odběr plodovky - je jedno procento rizika úmrtí nebo poškození plodu při amnio moc nebo málo? A pak to nechat koňovi, ten má větší hlavu že.

Děcko bude zdravé a autorko, ty se stresuj co nejméně, dobře to dopadne a bez screeningu.

somalicats
22. srp 2016

@puutalo Zadne vysetreni v tehotenstvi neni povinne. Tedy ani prvotrimestralni screening.

puutalo
autor
22. srp 2016

@rajani Děkuju, velmi si toho vážím. Bohužel jsem od lékařky dostala jen tu informaci, že odmítnutím podstupuju riziko, které musím písemně potvrdit :(

Chtěla jsem si to ujasnit, jestli se odmítnutím opravdu vyhnu stresu. Asi nejpřínosnější mi byl poznatek, že by při porodu mohli brát větší ohled na to, že případný výsledek není dobrý. S manželem jen víme, že bychom to maličké zabít nedokázali. Jak bychom se ale dokázali dívat na nemohoucí dítě - naše nemohoucí dítě, s tím jsme se ještě vyrovnat nedokázali.

kajalka
22. srp 2016

Pokud víš, že bysis nechala miminko i s postižením, tak se na to vyprdni, je to tvé právo. Já bych přijmula své dítě takové, jaké je, se vším všudy, takže pokud bych v budoucnu ještě nějaké čekala, též na screening nepůjdu. Budu se těšit z těhotenství a nenechám se stresovat. A zvlášť né zaprděnými názory ostatních..

somalicats
22. srp 2016

@puutalo S tim pocitej, ze kazde odmitnuti musis podepsat. Tim podpisem pouze stvrzujes to, ze jsi byla poucena o rizicich.

dzungala
22. srp 2016

@puutalo

Tak zaprvé to bude dobré.

Zadruhé, na to klidně běž, dítěti to neublíží a protože budeš mít dobrý výsledek, tak tě to jen uklidní. Hlavně pak moc nestuduj tu zprávu a nějaké něco ku nečemu (čísla).

xoriska
22. srp 2016

@puutalo Já bych na ten UZ šla, když bude miminko v pořádku, nic se pro tebe nemění a pokud si rozhodnutá si miminko s postižením nechat , tak aleson budeš vědět co mu je a můžeš si zjistit více o jeho nemoci a tak mu poskytnout co nejlepší péči ... Já mám podobný problém , přirozené otěhotnění je u mě dle lékařu zázrak. Po umělém oplodnění jsem na podzim čekala miminko a na screeningu bylo zjištěno vážné onemocneníé, nemělo končetiny a i další deformace kostí v obličeji... Rozhodla jsem se těhotenství ukončit a byla jsem za to velmi ráda, než zjistit toto po porodu, ted čekáme zdravé miminko ... Odmítnout můžeš všechna vyšetření v těhotenství , jen tě lékař upozorní na další rizika, ale pokud si rozhodnutá si miminko nechat i přes nějaké vady , tak spíš můžeš být v klidu, jen se dozvíš s čím počítat 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru