Cukrovka 1.typu a odmítnutí odběru krve pri prvním screeningu

rendlik86
9. říj 2018

Ahoj. Už asi 17 let mám cukrovku 1.typu. dřív jsem měla spíš vyšší hodnoty, ale teď se to snažím držet hodně na uzdě, dost často mám i hypoglykemie. Chtěla bych znát vás názor. Prvotrimestralni screening dopadl dobře, ale odmítla jsem odběry krve, protože vím, že kdyby něco bylo špatně, tak bych stejně na potrat nešla, navíc když ten screening dopadl dobře...Ale mě gynekolozka se to vůbec nelíbilo a nasadila mi brouka do hlavy. Prý když jsem diabeticka tak je tam větší riziko a aspoň, kdyby to nedopadlo dobře, tak se na to můžeme psychicky připravit.

alassel
9. říj 2018

Nechapu proc jste to odmitla...vsechny testy delate pro svoje dite. Tak radsi zijte v nevedomosti, nez abyste pripadne vcas zachranila co se da. Navic nevim co maji testy krve spolecneho s cukrovkou, kdyz se testuji uplne jine hodnoty nez cukr... a pokud mate hypoglykemie casto, tak asi neumite spravne jist, coz vase dite 100% ohrozuje.

werumka
9. říj 2018

@rendlik86 Ahoj, pokud myslis tripple testy v 16. tydnu, tak jejich výpovědní hodnota sama o sobe vysoká není. Z druhe strany když se vysledky tripplu dají dohromady s vysledky z prvního screeningu, tak je ten přínos vysoký. My diabeticky mane vyšší riziko vrozených vývojových vad, ale pokud byl první screening v pořádku, byla bych celkem v klidu. Jinak sama ta sebe jsem také volila variantu, ze se chci na případnou komplikaci u miminka připravit už v těhotenství. Nechtěla jsem pouze invazivní test (plodovku). Ale na screeningu a tripplu jsem normálně byla.

werumka
9. říj 2018

@alassel já bych nebyla tak přísná. Hypoglykemie u DM1 jsou mnohdy rychlou záležitostí - 30 minut a hypo je na svete. A i při sebelepší kompenzaci k nim proste dochází. Zvlášť v těhotenství, kdy do všeho vstupují hormony a glykemie se chovají jinak než běžně. A to do k tomu přidej nevolnosti... 🙂

klea81
9. říj 2018

@werumka tak o to víc by se měla těhotná sledovat a měřit (byť sama doma), já si teda s těhotenskou cukrovkou musela hlídat i moč a ketolátky

werumka
9. říj 2018

@klea81 Jenze tehotenske cukrovka je neco jineho. Já se běžně merila každý den desetkrát (bez nadsázky). Ale pokud je člověk plne závislý na inzulinu z venku, tak to nikdy nebude moct tak dokonale korigovat a nebudou fungovat opravné mechanismy, které i při tehotenske cukrovce normálně fungují.

klea81
9. říj 2018

@werumka Ano, znám rozdíl mezi diabetem 1. a 2. typu ;o) O to víc, že to lítá, je to potřeba víc kontrolovat. Bratranec má taky jedničku, není těhotný a taky se měří klidně několikrát denně, kdy ž je potřeba. Nevím, kdy jindy by tělo mělo být ve větší rovnováze než při vývoji plodu. O ten screening mi nejde, to je každého věc, ale bagatelizovat cukrovku v těhotenství je docela velký risk pro dítě. Každopádně už teď je jeho slinivka přetěžovaná vyrovnáváním výkyvů. Hypoglykemie může být fatální. U hodnoty 3,3 byla moje diabetoložka v pozoru a to je teprve hraniční.

rendlik86
autor
9. říj 2018

Při cukrovce 1.typu opravdu glykemie kolísají a časté jsou hlavně noční hypoglykemie, což mi potvrdila i diabetolozka. Co se týče prvotrimestralniho screeningu, nenechala jsem si vzít odběry krve, ultrazvuk dopadl dobře, a to mi stačilo. Ale teď mě to hloda. Šla jsem k doktorce, jestli bych na to ještě nemohla jít, ale prý už by byly výsledky zkreslené, když jsem na tom byla před 2 týdny, v 11.měsíci. Ale prý se toho dá hodně zjistit i z toho vyšetření v 16.tydnu.

werumka
9. říj 2018

@klea81 Já se nepřu. Píšu svou zkušenost s diabetem 1. typu a těhotenstvím. Po bezmála třiceti letech s tímhle typem cukrovky jsem už trochu vysazená na konstatování "musíš se víc snažit." Snažíš se každý den. Každý den vykrýváš glykémie. Každý den reaguješ na různé situace. V těhotenství jsem měla glykovaný hemoglobin jako zdravý člověk a hypoglykémie také chodily. Ale když už víc dělat nejde? Tak je trochu nefér říct, že se ten dotyčný málo snaží. Snaží se pořád a žije s rizikem toho, že se to může každou hodinou podělat. Že se mu v těhotenství udělá po inzulínu a obědě blbě, vyzvrací ho a krizovka je na světě. Ani těhotným s DM1 se nevyhývají nevolnosti a nepřeju to nikomu zažít, když Tě děsí strach o miminko, ale i o sebe. Není to vůbec jednoduché a tak prosím, abys byla trochu shovívavější vůči těmto lidem...

werumka
9. říj 2018

@rendlik86 aha, tak jestli jsi byla ve 12. týdnu jen na ultrazvuku, tak pak jsou ty tripply diskutabilní z hlediska výpovědní hodnoty... asi bych se na to vykašlala a zašla si na podrobný ultrazvuk ve 20. týdnu (jako DM1 máš myslím nárok i na karido ultrazvuk plodu). Ale rozhodnutí je na Tobě 🙂

rendlik86
autor
9. říj 2018

@werumka a ty testy ve 12. a 16. týdnu spolu tolik souvisí? V tom 20.týdnu by ty vrozené vady taky vyšly najevo?

klea81
9. říj 2018

@werumka neříkám nic o snažení, ale nejde jen o její zdraví a zdraví dítěte, takže to nepodcenit

werumka
9. říj 2018

@rendlik86 Tam jde o tu výpovědní hodnotu - ve 12. týdnu se ten screening skládá z ultrazvuku a krve. A z toho se vypočítá poměrně přesné riziko. V 16. týdnu se bere jen krev. Tenhle test se dělal dřív, než se začal dělat ten prvotrimestrální. Ale má velké procento falešné pozitivity. Pokud se ale dají dohromady výsledky z prvotrimestrálního screeningu (krev + ultrazvuk) a z krevních testů v 16. týdnu, tak pak je to ještě přesnější, než samotný screening ve 12. týdnu.
Jistotu, že dítě nemá žádnou vývojovou vadu Ti nedá žádný test. Ani plodovka. Je to prostě riziko mateřství... jako diabetik 1. typu sama dobře víš, že spousta záludných nemocí se může projevit kdykoli. Ovšem v tom 20. týdnu už by orgánové vady - pokud nějaké jsou - měly být vidět. Aspoň tak mi to říkali, když jsem tam byla.

werumka
9. říj 2018

@klea81 Právě... ale myslím, že když se někdo fakt snaží, tak to opravdu nepodceňuje 🙂 Mojí psychikou těhotenství právě dost zamávalo. Právě kvůli tomu, jak mi často lidé nezapomněli připomenout, že teď to ale fakt nesmím podcenit a snažit se. Je to v podstatě stejné, jako by Ti někdo řekl, že když celý první trimestr prozvracíš, tak že se máš víc snažit. Taky to jde prostě jen do míry, do které to člověk zvládne.

merope
9. říj 2018

@rendlik86 Dřív se tyto testy vůbec nedělaly, dělal se jen tripple (vysoká míra falešné pozitivity). Otázkou je, o co ti jde - jestli si dobře pamatuji, tak tyto ve 12. týdnu odhalí jenom takové ty základy (Down a podobné chromozomální vady). Pokud víš, že bys na potrat stejně nešla a navíc to dopadlo dobře, tak bych na to kašlala. Ve 20. týdnu se potom jde na orgánová vyšetření - a tam je určitě dobré mít co nejlepší výsledky i proto, že pokud tam bude nějaký kritický problém, tak budeš rodit někde, kde na to budou nachystaní. Ale možná se mýlím, na 12tt screening jdu teď v pátek (na krvi jsem už byla - ono se na ni musí nějak docela včas). Doufám, že to bude ok a nikdo mně nebude nutit tripple test, protože o tom si myslím své (ale pokud tu někdo píše, že kombinace testů je ok, tak uvidíme). Na plodovku jít nechci, pokud tam nebude něco hraničící s jistotou (v případě jistého Edwardse či Pataua bych na potrat šla, u Downa zvážila, Turnerův a podobné syndromy mi nevadí).

tulikiss
9. říj 2018

a proc jste vlastne na ten screening sla kdyz jste ho vlastne nedokoncila a vysledky tedy jsou nic nerikajici.

rendlik86
autor
9. říj 2018

@tulikiss ten samotný screening (jako ultrzvuk) má asi 70 % vypovídající hodnotu, což je docela dost.

j.a.n.i
10. říj 2018

@rendlik86 Samotny utz neni zadny screening a vypovidaci hodnotu kolem 70% mit taky nebude. Nicmene je to tvoje vec, ovsem pravdou je, ze si na zadnem screeningu nebyla, takze nemuzes tvrdit, ze vysel ok.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru