Holky poraďte. Šly byste na odběr plodové vody, nebo to odmítly?

gambrinkax
23. lis 2020

Ahoj holky , mám za sebou 1. screening . Na utz vše v pořádku, miminko má vše co má mít a prospívá. Z krve mi vyslo zvýšené volně beta HCG a riziko na downa 1:180. Dr říkal že by mi doporučil odběr plodové vody. A já od té doby přemýšlím jestli jít na odběr nebo ne. Abych se přiznala , tak mám z tohoto odběru strach a nejradši bych ho odmítla, když na utz bylo vše v pořádku. Jaký máte na to názor...šli by jste nebo odmítli?

rickym
23. lis 2020

@gambrinkax Já po prvním screeningu měla 1:50 na Edwards syndrom. Měla jsem jít na klky. To jsem odmítla, potřebovala jsem čas. Šla jsem do jiného zařízení na opakování screeningu. Utz v pořádku, ale krev špatná. Domluvili jsme se na kontrole v 16tt. Bohužel to už lékař objevil rozštěp v obličeji. Hned ten den odběr plodovky a další den bohužel potvrzení.
Můj konec je špatný, tvůj nemusí být. Máš menší riziko, přeji ať je vše v pořádku. Záleží jak by ses postavila k výsledku. Za mě je lepší vědět, než nevědět. Po odběru ležet, jen wc a bude to dobré. Nebo se zkusit domluvit na neinvazivním krevním testu, který je ovšem placený (cca 12tis.)
Přeju ať je vše v pořádku a miminko je zdravé🍀❤

emillyhk
23. lis 2020

Ahoj, nám vyšel ultrazvuk taky dobře, ale vyšší riziko vycházelo z krve na Edwardse (jsem "starší"). Odběr plodové vody jsme nechtěli, to riziko bylo vyšší než případně vrozené vady. Takže jsme si zaplatili NIPT, je to teda drahé, ale velmi přesné. Tam nám vyšlo, že je mimčo na 99,99% v pořádku. Je to těch cca 12.000 Kč, ale je to neinvazivní...
Držím palce, ať je vše v pořádku 😊

barmil
23. lis 2020

@gambrinkax vyšel mi z krve down 1:100 a jeste rozstep páteře, na utz vše ok, uz na to geneticka rikala, ze to je falešné pozitivní, že obě vady najednou mít nelze, ale doporučila odběr plodové vody "pro jistotu" , odběr jsem odmitla, v 16tt kontrolní screening včetně speciálního vyšetření od specialisty na kardiologicke vady a vse v poradku. Mám úplně zdravé dite

sumitra
23. lis 2020

Ja mela riziko 1:120. Na odber plodovky jsem sla, potrebovala jsem vedet pravdu, jinak bych cele tehotenstvi nervovala. Vysledky dopadly dobre a mohla jsem byt v klidu.

gambrinkax
autor
23. lis 2020

@emillyhk
@rickym
@barmil
Holky děkuji vám za vaše názory. Začátek těhotenství jsme neměla lehký. Občas se objevilo silné krvácení , následně zprávy od gyn a vyšetření z nemocnice zněly, že se embryo uložili hodně nízko, těsně nad děložním hrdlem. Takže od začátku říkali že to odchází z krvi že nemá šanci přežít. Vše v 6 TT ustalo miminko je bojovnicek a nevzdal se teď už jsem 14+3 a vše v pořádku. Teď už jen hrozí předčasný porod se kterým mám počítat.Spíš se bojím toho odběru jestli by to neneslo rizika když je miminko hodně v dolní poloze.

mourovatakocka
23. lis 2020

@gambrinkax Pokud máš peníze, doporučuju spíš neinvazivní test z krve. Je velmi přesný a nehrozí absolutně žádné nebezpečí miminku. Absolvovala jsem dvakrát, zaškrtla jsem si i že chceme vědět pohlaví a nemusela jsem se obávat odběru plodové vody.

gambrinkax
autor
23. lis 2020

@mourovatakocka právě že abych dala 12 tisíc jentak nemám🤷 😏

janedv
23. lis 2020

@gambrinkax existuje i verze NIPT kterou ti na indikaci genetika zaplati pojistovna, zkus to. Zavolej svemu gyn nebo gyn, kde ti delali screening, vysvetli to tak, jak nam tady - ze test chces, ale kvuli vysokemu riziku predcasneho porodu a jinym komplikacim se bojos jit na invazivni test a jestli by ti nedopprucil tadejo konzultaci u genetika. A tam se muzes domluvit na to nipt, ktery proplaci pojistovna.
Neni tak komplexni jako ten original delany v hongkongu, ten fakt umi ja ani nevim kolik mutaci a vad odhalit, tento je cz a dela ty zakladni, vc edwarda, downa. Stacil by ti. Princip stejny, z tve krve se vyhledaji fragmenty dna ditete a ty se analyzuji

gambrinkax
autor
23. lis 2020

@janedv děkuju za info to jsem ani nevěděla 😉

janedv
23. lis 2020

@gambrinkax ale musi tam byt ta indikace genetika, takze uvidis. Ja mela konzultaci proto, ze jsem mela mezi 1.a 4. tehotenstvim 2 zamkla. Geneticka mi nabizela vsechna mozna invazivni i neinvazivni vysetreni, ja vse odmitla, protoze screening byl "dobry" (riziko 1:120, ale bylo mi 39 let, kdyby mi bylo o deset min, stejne hodnoty by udelaly riziko radove nizsi). Uz mi bylo blby ji vsechno odmitat, tak kdyz nabidla tohle, tak jsem souhlasila. Ja myslela, ze je placeny, ja bych to i zaplatila, ale ne, bylo to na pojistovnu. Byl lehce pod 10tis, ale taky uz jsou to 2 roky.

rickym
23. lis 2020

@janedv asi je to i na doktorech. Já měla to riziko o dost vyšší a když jsem řešila krevní test, nabízeli jen placené. I pak když jsme byli na genetickém vyšetření a ptali se na možnosti v dalším těhotenství, tak se tvářili, že test zdarma nejde. Za chvíli mě čeká první screening, tak budu doufat, že bude výsledek takový, že to nebudu muset řešit..

janedv
23. lis 2020

@rickym to urcite ano, ja byla v gennetu a vim, ze ta geneticka byla takova, ze by nejradeji udelala vsechny testy mne i manzelovi (ktery tam se mnou nebyl, nevidela jsem duvod). My uz jedno zdrave dite, pocate uplne bez obtizi, meli, 2x pak ZT v 6+1, coz je pocatek organogeneze, takze to u obou plodu byly vady neslucitelne se zivotem. Ja tak nejak vedela, a to nejsem zadna ezotericka lesana, ze kdyby melo byt spatne, tak se to podela hned v 6+1. Jestli prezilo zacatek, pak uz je ok, u nas. Takze jsem nechtela zadne testy sebe, muze a uz vubec ne plodu. Ale jak rikam, bylo mi uz blby tam sedet a vse odmitat 🙂 holcicka je zdrava jako ripa, tehotenstvi taky ok. (na konci trochu problem s plodovkou, ale to nesouvisi s downem nebo edwardsem). Takze ano, urcite je to i na doktorech, jake maji limity u pojistoven a tak. Drzim palce, at jse vse v poradku

gambrinkax
autor
23. lis 2020

@janedv jsem domluvená na poradnu v genetice 1.12. tak se na to zeptám 😉

domza
23. lis 2020

Ahoj měla jsem riziko na Downa 1:142. Dva dny jsem usilovně premyslela jestli na plodovku nebo na ten test za 12 tis. Věděla jsem ze něco udělat musím protože bych jinak fakt nedokázala být v klidu. 12 tis není málo ale asi bysme je dali ale nakonec jsem se rozhodla pro plodovku. Poskytne více informaci a pokud testy z krve jsou pozitivní stejně se dela plodovka. Byla jsem na odběru minule pondělí. Bala jsem se hodně ale popravdě to bolelo méně než následující odber ze žily. Připlatili jsem si za pcr test na 21 chromozom takže už večer volali ze Downa miminko určitě nemá. Na kompletní výsledky ještě cekam. Po odběru jsem se snažila opravdu poctivě odpočívat a s dvěma dcerami mi přijela pomáhat mamka. Tři dny jsem měla silnou bolest hlavy ale teď už se cítím dobre. Miminko mám hodně dole a po celou dobu odběru jsem ho sledovala na uz. Ani si nevsimlo ze se něco děje :D kdybych se znovu rozhodovala jestli jít tak bych zase šla. Je to riziko ale kdybych nesla tak se neskutečne stresuji.

zelenaesmolda
23. lis 2020

@gambrinkax ja bych sla,nedokazala bych se starat o postizene dite

jandy83
23. lis 2020

Ahoj, tak ja byla na odberu plodovky presne pred tydnem. Taky me vysel pozitivni screening v 13.tt, utz naprosto v poradku, jen krev mi vysla hodne spatne! Riziko na down jsem mela 1:4 !!! 14 dni cekani bylo silenych. Odber samotny nebyl zrovna prijemny , ale dalo se ro vydrzet a bylo to rychle. 4 dny potom jsem hodne lezela a celkove klidovy rezim, ted po tydnu uz uplne ok. Vysledky mi volali hned ten den vecer. A vsechno v poradku 🙏🙏🙏 down vyloucen. A dnes kontrola u meho dr, a mimco si tam vesele poskakovalo ;)

vendes
23. lis 2020

Ne, nešla jsem, odmítla jsem. Riziko, že to nedopadne je 1:100, tedy větší než bylo u nás riziko DS. Byl nám nabídnut neinvazivní test z krve, byli jsme připraveni ho zaplatit, ale šel na pojišťovnu.
Dítě bychom si nechali, ať by to vyšlo jakkoliv.

tynulaa
23. lis 2020

Mě gynekolog říkal, že do 1:499 prenascan test pojišťovna proplací a že já osobně to mám zkusit i s hodnotu 517 aby mi to proplatili. Ovšem jsem chytla doktorku, která řekla, že v žádném případě to není zadarmo. Ale vy to zkuste 🍀

2hanah
23. lis 2020

@gambrinkax Odmítla, pardon, jsem zaujatá a budu psát čistě za sebe, ale už jedině odmítla za takových podmínek! De facto jsem byla přesně ve Tvé situaci před třemi lety, stejně vysoké riziko na Downa, jen ten výsledek z krve jsem měla prozměnu moc nízký, ale měla jsem dobrý pocit, intuice mi říkala, ať jsem v klidu a na ultrazvuku taky vše v pořádku - nosní kůstka přítomna, tloušťka záhlaví v pořádku, žádná volná tekutina kolem, ani žádné abnormality jinde, poučena z předchozích těhotenství jsem odběr choriových klků i plodové vody odmítla a od 14.týdne až do 20. do mě všichni doktoři tak hustili, až mě nahlodali a já souhlasila. Doktor zkušený, arogantní, mi do břicha udělal díry 3!!!! Protože mu plodová voda nešla nabrat, až na 3.vpich, mám sníženou imunitu, takže jsem pak celý víkend umírala hrůzou, že z těch tří vpichů určitě musím dostat infekci, odteče mi plodová voda a miminko umře! Hrozně jsem si ten zákrok vyčítala, za pár dní mi zavolali, že miminko je zdravé a já si vyčítala navíc, že jsem měla poslechnout svůj zdravý rozum a intuici, už od více lidí jsem slyšela názor, že tohle je hlavně tahání peněz z pacientek. Pocitově ten zákrok nebolí moc, ale příjemný opravdu není, taková hnusná tupá bolest a ten stres u toho je hnus. A kdyby mi příště někdo řekl, že čekám Downa, vysměju se mu do obličeje, protože ten náš chlapeček s tím "Downem" je naprosto dokonalej - milej, hodnej, krásnej, chytrej, šikovnej a hlavně zdravej!!! Děti mám tři, tak snad můžu posoudit. A navíc, ve 20.týdnu je další screening, tak snad i tam by případný problém mohli odhalit místo odběru plodové vody. Držím pěsti!

loylii
23. lis 2020

@gambrinkax taky jsem měla jedno dítě až skoro v krčku a to nad nim ještě leželo dvojce. A říkali mi od začátku to samé co tobe. Otvirala jsem se od 30.tt a nakonec vydrželi až do konce.

hasara33
23. lis 2020

@gambrinkax ahoj, 1. screening v pořádku, ale druhý z krve riziko na DS 1:90. Po konzultaci na genetice a po kontrolním, podrobném UTZ, který byl naprosto v pořádku jsem se pro odběr plodové vody rozhodla ze dvou důvodů - 1. je to naprostá jistota, že se DS a jiné buď potvrdí nebo vyvrátí narozdíl od krevních testů a za 2. výsledky byly do druhého kde kdežto na výsledky z krve bych musela čekat 10-12 dní což by pro mě bylo šíleně stresující nehledě na to, že kdyby to opět vyšlo pozitivní tak bych stejně tu plodovou podstoupit musela.
Osobně si myslím, že když se po odběru striktně dodrží všechna doporučení tak je malá pravděpodobnost potratu. Já jsem se první tři dny po odběru v podstatě vůbec nehýbala kromě chození na záchod a 14 dní jsem se nenamáhala s taháním ničeho těžkého a to třeba ani menšího nákupu ne.
Takže já bych odběr podstoupila, protože bych chtěla mít naprostou jistotu a tu by mi krevní testy prostě nedaly. Pokud si smířená s myšlenkou toho, že i v případě postižení dítěte by sis ho nechala a dokázala mu dát náležitou péči tak na odběr nechoď, ale pokud víš, že by ses nedokázala postarat o postižené dítě tak na odběr jdi. Přeji hodně štěstí a věřím, že vše bude nakonec v pořádku. 🍀

elencze
23. lis 2020

@gambrinkax jaká si zdravotní pojišťovna? většina už dnes test z krve proplácí, pokud 1. screening vyšel pod 1:500. Nech se objednat na genetiku, tam ti udělají tenhle test v rámci veřejného zdravotního pojištění. Hlavně se nenech odbít. Já takhle na nich byla, jen byly bohužel neprůkazné pro vyšší BMI. Pro mě bylo riziko potratu u odběru plodovky nepřijatelné, takže jsem na ni nešla ani tak. Dnes mám zdravé dvouleté dítě, druhý screening nic co by DS nasvědčovalo nepotvrdil, takže i genetička vyhodnotila, že by byl odběr zbytečný.

gambrinkax
autor
24. lis 2020

Holky moc vám všem děkuji za reakce. Vážím si vašich zkušeností a upřímnosti. 1.12. jdu do poradny má genetiku na vše se vyptam a poradím se co a jak dál a pak se rozmyslím. Ještě jednou moc vám všem co jste mi napsali děkuji 😉

badyr
24. lis 2020

@gambrinkax řešila jsem nedávno, ultrazvuk ukázkový, ale z krve vyšlo riziko na downa 1:250 a doporučen odběr klků. Nakonec jsem se pro něj rozhodla a potvrdilo se, že miminko je zdravé. Jsem ráda, že jsem odběr absolvovala. Každý si musí uvědomit, zda je schopný přijmout dítě s postižením, pokud ano, odběr je zbytečný. Já jsem v tomhle slaboch, syn se nám narodil předčasně, měl velké problémy, velký záhul na psychiku, i to byl jeden z důvodů, kdy jsem se pro odběr rozhodla. Přeji hodně štěstí a zdravé miminko.

vendes
24. lis 2020

Jen bych ještě poznamenala, že žádné z těch vyšetření není povinné, pouze doporučené. Ani případný odběr plodové vody po pozitivním NIPT není povinný.

inkheart
24. lis 2020

Nešla bych, nechala bych si udělat neinvazivní test z krve NIPT. Stojí hodně, ale nehrozí potrat. Přesnost 99.9%

inkheart
24. lis 2020

Teď čtu,, že nemáš těch 12 tis, tak jedině zkusit domluvit ten test na pojišťovnu, jak psaly holky. Držím palce!

almara2
24. lis 2020

U prostředniho jsem byla na plodovce, ani jsem nepremyslela, že bych nešla. U posledního jsem měla jít taky, ale byla jsem děsně nastydl, tak mi testy za 12000Kc z krve nechali odebrat na pojišťovnu. Byla to z doporučení genetika.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru