Odběr plodové vody na klinice Gennet. Jaké máte zkušenosti?

miki19
14. srp 2020

Milé maminky,
vím, že o odběru plodové vody je tu dost diskuzí, ale potřebuji poradit. Vyšlo mi riziko Downova syndromu 1:200. Špatná krev, ale na utz nic vidět nebylo-mimi je dle dr. v pořádku, ale nabídnul mi 3 varianty: 1) genetický ultrazvuk 2) odběr plodovky 3) prenascan (odběr krve). Ještě mě napadlo, že v Gennetu dělají jejich cfDNA test, který je hrazený (měla jsem ho při první dcerce). Nicméně mi řekli, že stejně bych musela na genetickou konzultaci, což samozřejmě pro mě není problém. Jde mi o to, že stejně prý při špatných výsledcích stejně posílají na tu plodovku. S manželem nemocné dítě nechceme (prosím, neodsuzovat, je to každého věc), ale jít na odběr plodové vody se mi prostě příčí, bojím se potratu, kdyby miminko bylo zdravé. Každopádně se chci zeptat maminek, které šli na odběr té plodovky a byli v Gennetu (konkrétně Praha Letná) jaké máte zkušenosti s tímto pracovištěm ohledně AMC? O Prenascanu přemýšlíme, ale momentálně je to pro nás v tuhle chvíli dost peněz .
Předem díky za názory a zkušenosti.

zuzka017
14. srp 2020

NEodpovim primo na tvou otazku, ale...me se spatnou krvi nejdriv poslali na to jejich cfdna, to vyslo dobre. Tak pak jsem bylo na me jestli i pak chci i na Amc. To uz jsem ale nesla.

ninyoka
14. srp 2020

@miki19 měla jsem stejný problém v 16tt jsem měla špatně výsledky krve a dobrý ultrazvu, a to tak, že riziko mi vypočítali na 1:30, ihned tentýž den ( protože jsme tam byli s partnerem) jsme šli na genetiku a hned potom na odběr choriovych klků. Nakonec všechno dopadlo dobře, dle výsledků máme zdravého kluka. Žádné komplikace jsem po odběru neměla. Ano byla jsem v gennetu na letné teď v červenci.

klokanka31
14. srp 2020

@miki19 Já být tebou tak se nestresuju, mám pocit že snad každé vychází falešně pozitivní výsledek, co tak čtu a slyším ze svého okolí... Moje sestřenka taky, zaplatila si nějaký další testy, a vše v pořádku, jen vyhodila spoustu peněz, a byla zbytečně vynervovaná.

joy85
14. srp 2020

@miki19 mela jsem tez spatnou hodnotu z krve, riziko na Downa 1:256. Dle utz vse v poradku. V gennetu mi doporucili ten jejich cfdna test, byla jsem na vysetreni primo u Dr.Hynka, ktery tento test dela. Odber plodovky byl pro me i pro nej z hlediska % zbytecne riziko. Test dopadl dobre, vse negativni. Kdyz jsem tam jela ve 20tt na kontrolni utz, zjistil lekar, ze dcera ma rozstep pusinky. Na zaklade toho me doporucil odber plodove vody, protoze v tu chvili uz bylo riziko dalsich vad vetsi. Odber jsem podstoupila ihned primo u nej. Nebylo to nic strasneho. Doporucuji pak nekolik dni klidovy rezim. Ja jsem mela klid pouze 1 den, pote mel manzel srdecni zastavu, u ktere jsem byla a volala zachranku. Od te doby klidovy rezim sel mimo me, obrovska psychicka zatez. Miminko se i presto udrzelo a rodit bych mela do 7.tydnu. Test byl opet negativni, takze krom rozstepu bude snad uplne zdrava. Pred kazdym vysetrenim probihala jeste geneticka konzultace, v podstate jen klidny prijemny rozhovor s pani doktorkou, ktera mi vzdy vse znovu vysvetlila.

kaja2016
14. srp 2020

@miki19 No, my nebyli v gennetu na odberu, byla jsem v Podoli, ale v genetu letna jsem byla nekolikrat, kdyz se nam nedarilo otehotnet a duveru k tomuto zarizeni nemam ani nahodou. Naopak.
Mam ale zkusenost se stejnym rizikem na DS - tez pouze z krve a UTZ naprosto v poradku. Slo teda o dvojcata a to riziko me delal i vek. Me to v Podoli vysvetlili takhle
1). Test - 99,9% jistota, jak to je
2.) Amnio - 100% jistota, jak to je

Amniocenteza je rizikova cca 1:200, ze do 48 hodin potratis. Ten potraz vubec nesouvisi s nicim, neda se to dopredu rict, ze zrovna tato zena potrati - defacto nahoda.

Kdyz vyjde test pozitivni a budes li chtit jit na potrat, tak musis stejne udelat amniocentezu a na tu pockas az do 16tt.

Jinak jedno z dvojcat DS opravdu melo.

lucie7411
15. srp 2020

@kaja2016 ahoj snad nevadi, ze se zeptam..jak jste pak prosim resili DS u toho jednoho z dvojcat? take cekam dvojcatka a DS mam 1:150 diky krvi a veku 😔😥

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru