icon

Rh+ matka a Rh+ otec a přesto protilátky?

mruvka34
29. čer 2016

Ahoj holky, setkal se nekdo s tim ?
Mam Rh+ a otec ma taky Rh+. Dneska mi volala doktorka ze dle krve vznikaji protilatky a mam zitra dojit na lrev znovu.. Mam se neceho obavat ? Pravdepodobne prcek bude mit 0- jinak si to nedokazu vysvetlit. Dekuji moc

Strana
z2
dadaamstaff
29. čer 2016

@jhoki Děkuji 🙂

jhoki
29. čer 2016

@urtica Doporučení pro tyto zvlášní případy právě vydává imunohematolog. Pokud matka má totež co dítě řekla bych, že aplikovat imunoglobulín jí nebudou. Základ je, mít dostatek informací, měla by mít v průkazce jasně napsáno, co vyšetřili v UHKT a co doporučují.

urtica
29. čer 2016

@jhoki No, já mám zkušenost, že se na to vyprdnou a budou 🙂 - ale asi záleží na konkrétní porodnici a konkrétním lékaři...každopádně pro mě dobrá informace, že všechny matky s tímto Rh jsou označeny jako Rh-, díky.

jhoki
29. čer 2016

@urtica Jinak zbytečně dostane imunoglobulín třeba i žena v případě potratu po 12. týdnu, když je Rh negativní. Jaké Rh měl plod se neví...třeba byl také Rh negat.

urtica
29. čer 2016

@jhoki Jj, určitě...ale tam ten reálný důvod je - na druhou stranu mi přijde škoda aplikovat zbytečně něco co je prostě...zbtyečné. Mně ho chtěli dát po potratu už v 8tt,ale odmítla jsem (manžel je Rh-).

jhoki
29. čer 2016

@urtica Klasická laboratoř, zvláště ta, která nepatří pod transfuzku a zjistí Rh "něco mezi" má označit jako Rh negativní. Když si s tím neví rady, dát vyšetřit jinam.

jhoki
29. čer 2016

@urtica Zbytečných věcí se děje plno a naopak co by se mělo dělat se nedělá, to je těžké. Já jsem zdravotník a osobní zkušenosti jako pacient mám děsné, možná asi proto, že mám tu profesionální deformaci.

urtica
29. čer 2016

@jhoki Mně právě klasická laborka označila dceru jako Rh+ - byť se slabým antigenem a z toho pak byly všechny patalie 🙂

mruvka34
autor
30. čer 2016

Tak mi vzali znovu krev a nic mi nerekli.. Neco tam sestra placla ze ma partner krev AB, ale to neni mozne, kdyz ma prece 0... Asi se to nekde popletlo ?...

jhoki
30. čer 2016

@mruvka34 A partnera vyšetřovali? To se přece nedělá..🙂

mruvka34
autor
30. čer 2016

@jhoki ne nebrali, ale on pravidelne daruje a ma 0+... Ja se ji nejdrive ptala na ty rh faktory a ona ze to ovlivnuje i krevni skupina a pak placla ze ma partner AB a ja ze to neni mozne ze ma 0.. No a pak hned rekla ze ona neni kompetentni, ze to sdeli doktorka potom... Tak ted babo rad

urtica
30. čer 2016

@mruvka34 Ona nejspíš nevěděla - uvidíte...pak dejte vědět, ale věřím, že - jak psaly místní expertky, to bude Ok.

kika_21
30. čer 2016

Ta opice je makak Rhesus-od toho Rh..

jhoki
1. črc 2016

@mruvka34 Plácala nesmysly, radím se tím vůbec nestresovat. To, že máte pozitivní screening protilátek vůbec nic neznamená a poslední slovo má hematolog, pokud se nějaká protilátka najde. Gynekologové tomu nerozumí, takže hodnocení a postup nechávají na těch, kteří s tím pracují dnes a denně. Držím palce!

lhubajda1
19. zář 2017

Dobrý den, prosím co to znamená když v těh. průkazce mám napsáno protilatka ET na 3křižky ? Hledala jsem na internetu ale nic jsem nenašla a mám strach co to je za protilátku. Děkuji za odpověď

nkacko
19. zář 2017

@lhubajda1 zdravím, nelze to vyfotit a poslat fotku? protilátku ET neznám, tak třeba je to jen tak naškrabáno 🙂

marton
21. zář 2017

@lhubajda1 není to enzymový test?

lhubajda1
22. zář 2017

@nkacko
@marton Již už informace vím, jsou to protilátky proti erytrocytům. Ale děkuji za odpověď. Naškrábáno to určitě není, je to tak a mám to dokonce od dvou gynekologů.

nkacko
23. zář 2017

@lhubajda1 ano, vím, že existují protilátky proti erytrocytům, ale zarazila mě zkratka ET, kdy jste psala, že je to "nějaká protilátka", když přitom protilátka ET není, tudíž jsem vám napsala, že by to mohlo být naškrábáno. To, že gynekolog používá zkratku ET, ok, tak používá, běžné to není.

lhubajda1
23. zář 2017

jj, ale v průkazce mi to napsal právě do políčka, kde se zapisují protilátky, no to je jedno. Hlavně, že vím co to už znamená a sice není to úplně OK, ale trochu jsem se uklidnila, když konečně vím co to znamená 🙂

Strana
z2