Vysoký tlak v 8+6tt, máte zkušenost?

kajkaa
4. kvě 2015

Na kontrole mi sestřička naměřila 148/77 a podle doktorky je to vysoký tlak, poslala mě tedy k obvoďačce která mi dnes naměřila 140/80 a prý je to v pořádku tak kdo má tedy pravdu ? Máte někdo zkušenosti s vysokým tlakem v těhotenství ?

lusiana125
4. kvě 2015

@kajkaa mě naměřila 140/100 ale měla jsem to ze stresu, pač jsem tam šla s výtokem...ani se se mnou nebavila hned mi napsala léky na tlak dopegyt 3 krát denně...od tý doby je beru noo..

vanule
4. kvě 2015

@kajkaa já teď měla v poradne 140/80 a dle dr. v pořádku.....

berblin
4. kvě 2015

@kajkaa u tlaku je rozhodující spodní tlak, který by v těhu neměl být vyšší než 90.

kajkaa
autor
4. kvě 2015

Aha, gynekoložka mi taky do té zprávy napsala že má obvodní napsat dopegyt ale obvodní nic. Jediné co tak si mě objednala na středu

lusiana125
4. kvě 2015

@kajkaa mě ten dopegyt napsala rovnou gynekoložka

vanule
4. kvě 2015

@berblin přesně tohle mi říkal doktor...

anushe
4. kvě 2015

Jsem tehu podruhe,tlak mam vysoky od 19 a lecim se s nim. Vysoky tlak v tehotenstvi neni legrace ,ale podle mych zkusenosti kolikrat starosti o nej pusobi kontraproduktivne. V prvnim tehotenstvi me desili,posilali po ruznych poradnach,nakonec se muj kardiolog nepohodl s gynekologem ohledne davky Dopegytu a me poslali na oddeleni jakychsi rizikovych a patologickych tehotenstvi v dusledku cehoz mi po uvodni prednadce,o tom jak jsem nezodpovedna a dam na radu kardiologa opetovne stoupal tlak... Vydesena bylo slabe slovo.Jsem tehotna podruhe. Uz predem jsem si rekla,ze se nebudu stresovat, kdyz dopadnu na Dopegyt nebudu si delat vetsi nervy,vymenila jsem gynekologa,vysadila uplne praci,jim zdrave,hodne spim. Na kardiu i gynde vedi o mem syndromu bileho plaste a hele-tlak mam prumerne 110/65.neberu zatim vubec nic...Moje doporuceni: porid si tlakomer,jednou denne se mer,hodnoty si pis. Tyhle hodnoty jsou mnohem vic vypovidajici nez co ti nameri u doktora.Takhle ti to taky meli rict.Kdyz bude potreba a budes brat Dopegyt,nedelej si hlavu vic nez je potreba. Muj prvni syn se narodil v terminu,naprosto zdravej,dodnes -5let-bych rekla az extremne vitalni,chytrej kluk. Bud v klidu,jen se pro jistotu doma mer.. Nasadit Dopegyt na zaklade jedne hodnoty je dost extremni. Za me by mela resit tlak kardiologie nebo internista.i moje soucasna gynekolozka to tvrdi.

endys876
4. kvě 2015

Podle mé doktorky se musí léky řešit tlak u těhotných nad 145/95 (určitě ale ne při jedné naměřené vysoké hodnotě). Sama beru Dopegyt jednou denně, vysoký tlak jsem měla už před těhotenstvím. 140/80 je ještě hodnota, při které mi léky doporučeny nebyly, ale tlak se musel hlídat.

zo_ja
4. kvě 2015

Hraniční hodnota je 140/90. Pod to je to OK. Větší problém je, když přelízá diastolický, tzn. ten spodní. Systolický (ten horní) reaguje hodně na stres, na atmosférické vlivy (tlak v souv. s počasím) a prostě na něj mají značný vliv vnější okolnosti.
U těhotných se navíc doporučuje zvýšené hodnoty řešti v prvé řadě úpravou režimu (jako že klidový - neznamená ležet, ale hodně odpočívat, přes den si 1x - 2x aspoň na půlhod lehnout, žádný stres, žádná velká fyz. námaha atp.), a to do hodnot 150 u systolického (horní) a do 100 u diastolického (spodní).
Problém nastává, když je spodní přes 110 nebo horní přes 170 - to je na hospitalizaci.

Jak už tu padlo, hypertenze se předpokládá, pokud je naměřen vyšší tlak u dvou návštěv lékaře.
Ale je taky důležité vědět, že velmi záleží, čím dr. měří - spolehlivý je jen kalibrovaný rtuťový tonometr, u digitálních se má měřit třikrát po sobě a udělat průměr.
Taky si můžeš nechat změřit tlak na druhé paži, někdo mívá rozdíl a znatelný.
Vždycky při naměřené hodnotě chtít měření znovu a za chvilku.
Mám opakovanou zkušenost, že digitály měří nesmysly, a to i v porodnici, takže žádám vždy o přeměření rtuťovým, který tam ještě mají a ejhle, nesmyslná čísla se nekonají.

Obvoďáci píší ten Dopegyt rádi, jakmile je ten tlak někde mimo tabulku, ale většinou ho neumí dávkovat a rozumí tomu jako koza petrželi (pardon, ale zkušenosti). Medikovat by měl příslušně specializovaný internista nebo kardiolog. Někteří gynekologové tomu nerozumí, jiní se hrozí, když slyší, že praktik medikuje těhotnou...

Tlak je třeba hlídat v souv. s bílkovinou v moči a otokama, to značí problém.
Tvůj zvedlý tlak je v normě, přes těch 140 to není ideální a to je tak všechno.
Oplatí se pořídit si tonometr domů (asi digitál, a pak jednoznačně Omron), dá se koupit do 1300 a mít doma tonometr se hodí.
Je důležité vědět, jestli tlak jde nahoru někdy, nebo jsou ty hodnoty vyšší často.

Obvyklejší postup je ABPM - tzv. tlakový Holter - tj. monitoring tlaku po dobu 24 hod. ALE!!! Zase to chce někoho, kdo to dobře vyhodnotí, zohlední, kdy jsi spala, kdy jso co dělala a ne nějaké automatické nastavení, pže např. ve spánku je hranice nižší, tlak nemá stoupat, ale když někdo nezohlední, že jsi nespala, ale vstávala... Nebo fyzickou aktivitu - při zátěži jde tlak nahoru všem a je to fyziologicky normální.

U měření tlaku je potřeba být před tím chvíli v klidu, ne např. doběhnout do čekárny poté, co jsi šla ještě třeba 3 patra schodů.

S hodnotama, které uvádíš, bych léky nebrala, ale tlak si často měřila. Už jen to, že gyndr Tě pošle k obvoďákovi místo ke specialistovi mi přijde trochu mimo, a jejího přístupu bych se nedržela. Obvoďačka má pravdu v tom, že 140/80 je ok.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru