18. tt, screening. Mám se obávat?

15. čer 2023

Ahojte, viete mi poradit prosim?
Som v 18tt. Prave mi prislo od doktora toto:
Zhodnotenie výsledkov skríningu : negatívny
Riziko Downov syndrom- 1:300
Riziko NTD (rázštep nervovej trubice) - 1:7 000

Po prvom screeningu bolo riziko downovho syndromu 1:5736 po odbere krvi a morfologii prveho trimestra.
Je mozne ze sa to takto zmenilo?
Zatial mi brali krv, velke morfologicke sono ma este len caka.

merope
15. čer 2023

Jen pro jistotu, jak to taky číst jinak - riziko Downova syndromu je 0,33%, riziko NTD je 0,014%. Mimochodem pravděpodobnost úmrtí matky při těhotenství, porodu a šestinedělí je 0,01%. Takže ano, máš mírně větší riziko NTD než že umřeš než dokončíš šestinědělí. Jo a perinatální (před porodem a těsně kolem porodu) úmrtnost se slaví, že je pod 5 promile - tzn. 0,5%.

Předpokládám, že tu šílenou změnu mají na svědomí tripple testy, je to tak? Kolik ti je let? Pokud jsi jen o maličko starší (jako třeba je ti 30), tak tam to tripple zhoršují úplně neskutečně, u ještě starších tripple vychází v podstatě falešně pozitivně.

Ono to 1:300 vypadá hrozně, ale pořád to je, že jedno dítě z 300 je nakonec nemocné.

autor
15. čer 2023

@merope ano mam tesne po 30tke. Toto su len vysledky krvi. Ale aj tak ma to desi, lebo doteraz vsetko v poriadku.

merope
15. čer 2023

Takže 1. screening (krev + ultrazvuk) 1:5736 a potom znovu krev a Tripple testy a 1:300? To je asi standardní změna po Tripple testech.

autor
15. čer 2023

@merope ano ale velke sono 2.trimester ma este len caka, tak dufam ze sa nic nepotvrdi

merope
15. čer 2023

Samozřejmě stát se může cokoli, ale ty pravděpodobnosti jsou minimální, 1:300 po tripple testech - to je opravdu NEGATIVNÍ, jak je hned na tom prvním řádku.

laxesis
15. čer 2023

Ahoj, a je to tripple, nebo ten kombinovaný odběr? To je dost rozdíl. Tripple testy už se moc nedělají, ale ten kombinovaný ještě občas ano a ten je daleko přesnější, než bývaly tripple testy. Tak zalezi...každopádně riziko 1:300 mi nepřijde zas tak zásadní, je třeba si uvědomit, že šance na nemocné mimčo je 1x za 300 porodů. A je to stále test jen z vaší krve, ne od miminka.

autor
15. čer 2023

@laxesis neviem vobec co tymto testom lekar sledoval, ci to boli tripple testy alebo to bude kombinovat so sonom. Velke sono 2.trimester mam az o 2 tyzdne.
Kazdopadne to vyhodnotil ako negativne a ja netusim ake su hranicne hodnoty a pod. Ci je to normalny vysledok, lebo na mna to posobi desivo

laxesis
15. čer 2023

Kombinovaný se kombinuje s výsledky 1.screeningu a má 98,xy% přesnost. Tripple testy mají tak 60-70% tuším. Pro mě by to tedy byla zásadní informace a podle toho bych se rozhodovala, jestli podstoupit ještě další vyšetření, nebo na to dlabat. Mám pocit, že riziko 300-900 je šedá zóna, výsledek nad 900 je negativní (v pořádku) a výsledek pod 300 pozitivní. Ale jistá si nejsem, mě u 2.screenu tentokrát krev nebrali.

autor
15. čer 2023

@laxesis pozerala som este podrobne vysledky z 1.screeningu. Tam je down dokonca na urovni 1:8760. Neverim ze by sa to takto zhorsilo.
Hlavne mne bude brat lekarka krv aj o tie 2 tyzdne. Aky test sa robim v 16.-17.tt? To mi robila naposledy kde to vyslo 1:300.
Dakujem.

laxesis
15. čer 2023

Já bych asi zvedla telefon a ptala se =) protože netuším, já neměla okolo těchto týdnů náběry žádné. V prvním těhotenství jsem měla výsledek 1.screeningu horší (okolo 1:1000) a tam mi dělali právě kombinovaný test pak v tom cca 16tt. A ten vyšel líp, než první screening. U tripplů mi řekli, že to vůbec dělat nebudou, že ty většině vyjdou hůř a matky jsou pak akorát ve stresu a o to nikdo nestojí. Tripple testy se nicméně stejně, jako kombinovaný test, taky nabírají v tomto období 16tt cca, takže bez toho, aby ti řekla, co ti tedy dělali za test a zda to kombinovali s výsledky prvního screenu, to nezjistíš. A nejsem genetik ani doktor, takže těžko říct, obecně se berou jako nejdůležitější výsledky prvního screeningu a ty máš úplně vzorné 🙏 Takže bych se tím trošku uklidnila, doktorky se zeptala, jestli to byly tripple testy..a pokud ano, tak bych si dala nohy na stůl, maximálně se objednala do Profemy (jsou u nás nejlepší), na genetický ultrazvuk a konzultaci výsledků a byla bych v klidu.

autor
15. čer 2023

@laxesis ano, napisala som doktorke a som aj objednana k takemu top doktorovi na slovensku (grochal) na sono. Je to specialista presne na taketo situacie, aj k nemu posielaju pacientky ked nieco nesedi.
Tam mi vysiel down vyse 8000 preto nechapem teraz to zvysenie na 1:300.
Moze to byt ovplyvnene tym ze beriem lieky na zrazanlivost krvi?

laxesis
15. čer 2023

Těžko říct, co všechno to může ovlivnit, je to prostě časově oddělený test, takže změny samozřejmě možné jsou, miminko je větší a ty hladiny v krvi jsou od něj zase jiné, než byly, když bylo maličké. Má na to vliv i věk, ale nejsem schopná vysvětlit, co konkrétně věk vlastně ovlivňuje, jen že starší maminky (chápej nad 30 let), můžou mít ty krevní testy tímto řízlé a zkreslené, tělo funguje malinko jinak, hormony můžou mít lehce jiné hladiny.. Já si na srážení píchám fraxiparin, ale ten to zdá se nijak neovlivnil a ani mi k tomu nikdo nic neřekl. A teďka jsem si uvědomila, že jsi vlastně na Slovensku, tak tam je dost pravděpodobné, že furt dělají ty pitomé tripple testy, protože kamarádčin doktor z BA ani o existenci toho kombinovaného nevěděl 🙈

autor
15. čer 2023

@laxesis Kedy hovoríme o zvýšenom riziku?
Normálne akceptované riziko je 1:250 pre ženy mladšie ako 36 rokov a hovorí, že z 250 detí, ktoré sa takýmto ženám (vek nižší ako 36 rokov, tripple test ukáže riziko 1:250) narodia, 249 bude zdravých a jedno bude mať Downov syndróm.
O zvýšenom riziku hovoríme, ak výsledok testu poukazuje na vyššie riziko ako 1:250. Vtedy si môžete si dať spraviť ďalší test, ktorý určí, či je dieťatko postihnuté alebo nie.

autor
15. čer 2023

Ja potom naozaj nerozumiem ako su tu nastavene parametre. Ci zbytocne stresujem alebo co mam robit

laxesis
15. čer 2023

Mě bylo řečeno tak, jak jsem psala =) Riziko vyšší jak 1:300 (tj 1:299) je zvýšené riziko a doporučuje se to řešit aktivně, 300-900 je šedá zóna, to je prostě něco mezi a doktoři to většinou nechávají na mamince, případně dalších okolnostech (ty byly třeba u mě, protože já bych na plodovku měla při 1:900 jít, v blízké rodině máme postižení)... a riziko nižší jak 1:900 (1:901) je v pořádku.

laxesis
15. čer 2023

Tu hranici, od kdy máš plašit, ti nikdo nenastaví, protože on žádný z tady těch výsledků, krom odběru plodové vody, ti nic neřekne ani na 99%. Je to zkrátka odhad. Za mě - 1:300 je ještě výsledek dobrý. Kdybych 300x rodina, jedno miminko by MOHLO být nemocné. Nemuselo. Takže v tomto pohledu mi to přijde ok. Ale vím, že u nás postižení v rodině je a pro můj osobní klid bych to chtěla řešit dál.
Nicméně - pokud by toto byl výsledek nepřesných Tripple testů, tak bych to neřešila dalšími testy (Prenascan, Nipt, odběr plodové vody), ale jen bych šla na ten genetický ultrazavuk. Toť vše🙂

autor
15. čer 2023

@laxesis hlavne ja som citala ze ked vysiel prvy screening v poriadku tak down nie je nieco co babatko zrazu dostane. Pritom my sme boli u toho grochala a tam to riziko bolo vyse 8000. Preto sa mi nechce verit ze teraz by to vyslo takto zle.
My mame aj s muzom geneticke testy spravene, lebo sme o prve babo prisli. Tie mame v poriadku. V rodine nemame nikoho s postihnutim.

autor
15. čer 2023

@laxesis ale nebranim sa dalsim testom. Lebo toto ma len stresuje.

laxesis
15. čer 2023

Jako upřímně si myslím, že ti nechala doktorka udělat Tripple test - zbytečně, naprosto. Tím tě teď vystresovala, taky úplně zbytečně. V ČR už se tyto testy skoro vůbec nedělají (jen někteří dinosauři to furt nabírají, ale neměli by..), ale mám pocit, že na SVK to ještě není tak vymýcené, jako u nás. Buď v klidu, 1. ultrazvuk byl v pořádku? Nosní kůstka, NT? Pokud ano, tak si dej čokoládu na nervy a zkus to prokonzultovat na tom genetickém ultrazvuku u Grochala. Řekne ti podle mě to samé, že Tripple testy nejsou dobré, ultrazvuk je v pořádku a máš si těhotenství dál užívat.
Ale úplně tě chápu, já jsem úplně stejně nervózní vždycky, když je někde něco na hranici a podobně.

autor
15. čer 2023

@laxesis dakujem moc za podporu ❤️ je to niekedy psycho, hlavne po strate. Aj ked to bola “len” pupocns snura a vsetky testy dobre, aj tak mavam stres. Hlavne ma babo od rana kopka, asi mi chce povedat, ze je v poriadku nech sa ukludnim

autor
15. čer 2023

@laxesis bol to tripple test.

laxesis
15. čer 2023

No myslela jsem si.. =) nerozumím, proč to vůbec dělala... buď klidná, pohlaď mimčo přes břicho a užívej si těhotenství🙂 🍀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru