icon

Alkohol v těhotenství. Neuškodí maličko slivovice na nízký tlak?

sima2323
11. říj 2019

Zdravím,sem v 15tt a mívám po ránu strašně nízký tlak az se mi stoho točí hlava...zvýšení tlaku cukrem ,jídlem ,kafem atd...nefunguje a vše vývrátím,bylo mi doporučeno od jiných už teď mamin,že jim pomohl frťan slivovice,i moje máma ,říkala když čekala mě a bráchy,že jí to doporučil kdysi doktor,že malý frťan neublíží ,maximálně co se může stát ,tak to taky vyvrátim ...myslíte ,že to můžu v pohodě zkusit? Navíc už měsíc bojuju s virozou,bolenim v krku a kašle,léky nemůžu ,měsíc v posteli a ovoce pomůžou na chvíli a pak se to vrátí a ten frťan by mi mohl taky pomoc k vypálení bakterií v krku,ale je to jen moje domněnka,chci vědět co si o tom myslíte vy 😉

Strana
z3
magdadunajova
12. říj 2019

V rámci posledního mého komentářů do téhle diskusí nechám Vám tady odkaz na výzkum ohledně alkoholu v plodové vodě. Když někdo neumí anglicky tak doporučuju translator google. https://www.nature.com/articles/jp201257

A tady ještě odkaz na graf, pokud se vám nechce tolik číst: https://www.nature.com/articles/jp201257/figures/5

Pěkný večer.

magdadunajova
12. říj 2019

@kaja2016 podívej na můj poslední komentář. Jsou tam dva odkazy a opravdu alkohol v plodové vodě drží se dyl než ve krvi.

kaja2016
12. říj 2019

@magdadunajova prectu si to jeste detailne, ale takhle me z toho nevyplyva, ze by 2dcl obcas byl problem.... ano zustava dele ale v nizsim meritku a otazka zdali skodi v teto mire ci pusobi napr sedativne, ja nevim az bude chvile prectu cele... ale spi me to prijde jako studie zamerujici se na heavily drinkers...

merope
12. říj 2019

@magdadunajova Tak zase trošku matematiky - 500.000 žen pilo alkohol v těhotenství, z toho 64.000 žen pilo opravdu hodně. 15% těhotenství ze všech skončilo potratem - to znamená 75.000 potratů. Mezi ženami, co pily opravdu hodně, to bylo 45% - tzn. 28.500 potratů. Tzn. u žen, co pily občas to bylo 46.500 potratů na 436.000 žen, takže cca 10% těhotenství skončilo potratem a je otázkou, nakolik za to mohlo příležitostné pití alkoholu. Nutno poznamenat, že právě co jsem se dostala ke studiím z USA, tak většinou jsou ženy buď fanatičky, co vůbec nepijí nebo naopak pokud pijí často, tak k tomu užívají často i drogy. A na tom se asi shodneme, že takový kokain (běžně užívané v těhotenství podobnými ženami) pro dítě vhodný není.

V článku řeší cosi o alkoholu za 2 hodiny po vypití - jenže pokud je to opravdu malé množství alkoholu (což je to, o čem se tu bavíme), tak za 2 hodiny po vypití v krvi prostě dávno není. Píší, že za hodinu se množství alkoholu u dítěte začíná přibližovat množství alkoholu u matky - ale my se tu bavíme o množství, kdy za hodinu již matká ma toho alkoholu nula. Jestliže se to má odbourávat 3,5 hodiny (obrázek 5), tak to je rozhodně násobně víc než malý panák nebo malé pivo. Opět něco, o čem se tu nebavíme.

cital
12. říj 2019

@kaja2016 jojo... Však záleží i na délce pití a jestli k tomu jis, apod. A tak male pivo asi necucas 2 hodiny.
Nevím, jako kdyby se mělo v těhotenství všecko hrotit tak jist jen bio ze zahrady, nejist rychle cukry, žádné léky a nedychat smradlavy vzduch....
Proste zdravý rozum do hrsti. Doba je zlá 😉, jedovatá...

kaja2016
12. říj 2019

@cital Hrotit ne, ale zase neblbnout. Neco omezit nelze, ale zase delat, ze vlastne o nic nejde, to mi taky nesedi. Jinak ja teda srkam male pivo dve hodiny.-)

kaja2016
12. říj 2019

@merope Jen doplnim, ze obecne kazde 4 tehotenstvi skonci potratem v 1.trimestru. S vekem to jeste stoupa.

alechandris
12. říj 2019

Obcas jo, kdyz ti pada casteji, kup si 100% juice z granatoveho jablka, na tlak pomaha vyborne. Jinak cerny nebo zeleny caj.

cital
12. říj 2019

@kaja2016 já jsem po 3 těhotná a panáka jsem neměla v těhotenství nikdy. Nepiju ani pivo. Občas si dám kvalitní víno, decku, decku a půl a pocucavam. Ale na druhou stranu vím, jak může být cloveku zle a jak je ze situace zoufalý... Ze proste vyzkouší ze zoufalství všecko.
Strašit tady postiženým ditem a alkoholovym syndromem z jednoho malého panáka slivovice, kterého si zakladatelka ani nedala mě přijde fakt hodně na hlavu....jak tady někdo psal.

xantista
13. říj 2019

Já jsem nepila první tři měsíce, pak už jo. Kafe taky tak. Tvrdý jsem sice nepila, ale protože krom míchaných drinků mi nechutná. Bavila jsem se o tom s gynekologem, důležité je to hodně vyvážit pitným režimem. Takže bych se toho nebála, jednoho panáka..alkohol piju v přiměřeném množství pořád, i když kojím. A máme úplně zdravé a veselé miminko 🙂

petulik81
13. říj 2019

Tvrdy alkohol v těhotenství ne,ale malou sklenicku piva po tezsim obědě ,nebo jednou za cas bile vinko,tez decku,dve mi doktorka sama schvalila, ja na to nemela chuť,po vinku me palila žáha,ale jak jsem nepivař,pivo mi najednou ohromne chutnalo , tak jsem jela v birelech, asi mi chybelo becko ,po porodu me to zase preslo😁,máma mela nakazany dve kafe za den,jinak omdlevala,nohy hore si dat nemohla, protože pracovala, neni ze me kofeinovy závislák,ale kafe miluju, hlavně latte,jeho vůni,nic jineho mi neudělalo,ale kdyz si da nekdo jednou ,dvakrat v těhotenství pro nachlazení panacka, asi se nic nestane,ale v dnešní době existuje mnoho bylinných pripravku i pro těhotné 😉

merope
13. říj 2019

@petulik81 Tak on ten tvrdý na takové to bolení v krku a dezinfekci je nejlíp kloktat a to se toho pak vypije tak málo a tak pomalu, jako usrkávání malého piva 🙂

jituli84
13. říj 2019

Nechápu ani vubec tenhle dotaz, v těhotenství tvrdej alkohol? opravdu??

kaja2016
13. říj 2019

@cital tak jasne, nektery reakce byly fakt prehnany, ale ja za sebe bych nnnizsky tlak, coz neni nic tak hrizneho bych volila jinou variantu, napr kafe a jit se projit....-)

janapetrvalska
13. říj 2019

na zvyseni tlaku cerny caj, kdyz ne kafco, coz v tehu taky. neni ok, ale urcite alkohol ne! jsou i ruzne bylinky ktere pri zvykani zvysi tlak. Staci vic patrat nez zjistovat jestli vadi panak .. 🙈🙈

kaja2016
13. říj 2019

@janapetrvalska kafco je v tehu ok. jde o celkove mnozstvi kofeinu a teinu za den. takze zapocitat i cokosku a tak....

jituli84
13. říj 2019

@kaja2016 Mě zase dr řekla, že raději vynechat

jituli84
13. říj 2019

@janapetrvalska Řeknu vám. co mám odpozorováno za tohle léto, sedime u rybnika, maminka si odkojí, pak si donese pivo a k tomu si dá cigaro, další maminka dvě děti, potácí se opilá před námi, absolutně ji nezajímá že její chlapeček si vylezl na kopec, nasledně spadnul . ani se nedivim že ji tam přítel seřval... Takže v dnešní době se už nedivím ničemu

cital
13. říj 2019

@kaja2016 mě naštěstí káva taky pomáhá. Piju 2 a ještě ráno zelený caj. Ale někomu ne no... Vlastně jsem začala pít kávu v prvním těhotenství na doporučení dr. 😁

cital
13. říj 2019

@janapetrvalska na tlak je lepší zelený caj, oproti cernemu. Káva je taky v pořádku, nesmíte vypít 10 salku denně. Určitě je zdravější než bezkofeinova varianta. Na bylinky bacha, hl.na bylinkové smesi. Tam je to v těhotenství velká alchymie. Hodně se jich fakt nesmí. Já jsem takový bylinkar, ale v těhotenství je značně omezují.

cital
13. říj 2019

@xantista tak do mateřského mlika se alkohol nedostane. Tedy dostane, ale tak zanedbatelné množství, ze se nema cenu o množství vůbec zmiňovat. Tam je hlavně problém v opilé matce a o neschnosti se nepostarat o dítě. Což je velký problém.
Já jsem v 6 neděli trpěla hodně na záněty v prsu, nepomahalo nic... Měla jsem je fakt silné. Dokonce jsem dostala tip přímo z porodnice mazat prso slivovici a dát si i panáka. No toho panáka jsem ani nedala jak mi bylo zle, ze.

janapetrvalska
13. říj 2019

@cital nic se nema prehanet, to je snad logicky co se tyce bylinek i caju, kav.Ale alkohol je proste Tabu, a byt na miste tazatelky kombinuji rozum s konzultaci s dr. a pochybuji, ze nejaky Dr. povoli panaka. tod muj nazor.

janapetrvalska
13. říj 2019

@jituli84 zapomnela jste dodat, ze jak je nejaky problem place se na vsechny strany , a pomozte mi ...

jituli84
13. říj 2019

@janapetrvalska Však jasný, já třeba nepiju čaje, kafe ani pivo a žiju 🙂

cital
13. říj 2019

@janapetrvalska tak jsou byliny co způsobí potrat a předčasný porod. Ale to je jiné téma.

janapetrvalska
13. říj 2019

@cital nez zacnu uzivat , tak si zjistim, kazdy kdo ma trochu rozumu to tak dela...kdo ne, a placne do sebe kde co, tak to uz je bezkomentare 😂🤷🏼‍♀️

milu2015
13. říj 2019

Když mě čekala mamka a měla nízký tlak, tak ji také doporučil každé ráno malého "frťánka". A víte co? Jako mimino jsem byla zdravá a myslím, že mi to nijak neuškodilo 😉 to co tu některé píšou je občas mimo mísu 😀

elwe
13. říj 2019

Já četla moc zajímavou knihu o spánku. Psali tam, že ve spánku se tvoří spojení v mozku, a že alkohol vytváření těchto spojení brání (u dětí i u dospělých). Proto je alkohol v těhotenství problém, a to mnohem větší problém než třeba tvrdé drogy. Já už po této informaci v těhotenství pít nebudu, přestože u první jsem si občas skleničku dala. Přece jenom vývoj mozku mého dítěte kvůli alkoholu ohrozit nechci.

astyna88
14. říj 2019

@obil

V citronu je zanedb mnozstv vit c,podobna chyba jako mnozstvi zeleza ve spenatu. Nejvic c je v paprice.

K alkoholu se vyj nebudu. My ho taky pijeme doma preventivne, jsme Moravaci. Ale co jsem tehotna,tak utrum a smitec. Na horecku, virozu vezmu paracetamol, zalehnu a rano jsem zdrava.

Strana
z3