Jak překousnout tělesné změny v těhotenství
Ahoj holky,
asi se potřebuju jenom vypovídat a nemám komu... Předem říkám, že na děťátko jsme čekali skoro dva roky, takže jsem šťastná jako blecha, že ho čekám. Ale nějak nemůžu překousnout ty změny, které se dějí s mým tělem. Jsem v 17 tt, na váhu jsem přibrala asi 2-3 kila, takže nic extra, ale prostě moje tělo je... rozkydlé? Rozbředlé? Před otěhotněním jsem hodně cvičila (fitko), trávila čas venku (kolo, turistika), od srpna do prosince jsem i zhubla hezkých pár cm... A pak přišel leden, únor, nepříjemnosti prvního trimestru a moje vydřené tělo šlo do háje... Teď už mi není špatně, energie na rozdávání nemám a je to lepší, dneska se chystám do bazénu, zaplavat si, ve čtvrtek mě čeká první těhotenské cvičení... Ale třeba dlouhé procházky, to leda o víkendu, pokud tedy nemám pracovní sobotu, ve všední dny jsem ráda, že obstarám, co je potřeba a můžu si jít brzy lehnout... Jak se přes tohle myšlení přenést? A bude hůř, bude jaro léto, čas triček, šatiček a já si neumím představit, že budu kynout zrovna v tomhle období... Jinak co se týče životosprávy, baštím téměř stejně jako před otěhotněním, jen si teď jídlo nevážím a jím dost podle pocitů a chutí, ale pořád držím poměr bílkovin, tuků a sacharidů, necpu se žádnými dorty... původně jsem si myslela, že budu normálně cvičit dál celé těhotenství, ale leden jsem byla ráda, že jsem ráda, dokonce jsem byla dva týdny na neschopence, únor nebyl o moc lepší a teď už jsem z toho natolik vypadla, že se přiznám, že mám strach něco začínat - při větší zátěži mě táhne bříško.
Máte nějaké tipy, jak se udržovat fit i během těhotenství, jak se třeba hezky oblékat, aby tělo vypadalo těhotně a ne tlustě, jak si to rostoucí bříško užívat? Asi bych si přála být hlavně víc v pohodě a se vším srovnaná....
@malinkaelinka ono pak děsně záleží, jaké bude dítko a jestli máš někoho na hlídání. Každý den obejdu buď s kočarem nebo s šátkem sedmikilometrový okruh (jsem z ústí nad labem, čili půlka je pěkně do kopce) a asi třikrát týdně vezmou dceru babičky a tak místo toho jdu běhat nebo na koně a většinou zvládnu ten den třeba ještě jednu kratší procházku pro rohlíky. V těhotenství jsem zdravý životní styl držela normálně, jen jsem těch jogurtů, vloček a jablek jedla lehce víc. Při začátku kojení a se spurtama jsem otesánek a výjimečně mám chuť i na sladký, ale jinak jsem se ke zdravému životnímu stylu vrátila hned po porodu. Jako fakt nevím, co dobrého si dítě vezme z brambůrků nebo zmrzliny nebo salámu junior 😉 kočár je houby, ale s šátkem nebo nosítkem se dá provozovat turistika celkem rychle.
@malinkaelinka měla bys být pyšná na to, že jsi byla schopná otěhotnět, to v dnešní době není samozřejmost. Nos hrdě bříško i ty kila navíc. Já jsem říkala partnerovi na poznámky o rostoucím zadku, že nějak se musí kompenzovat rostoucí břicho, abych se nepřevážila 😁
Je úžasné, jak se tělo mění a přizpůsobuje potřebám rostoucího miminka, připravuje se na porod.
@malinkaelinka já jsem nabrala v prvním těhotenství 30 kg. Za dva týdny po porodu jsem měla navíc pouhých deset, pak jsem ukončila pokusy o kojení a šlo to dolů hůř.
Tělo ví, co potřebuje. Miminko si chystá zásoby 😉
já nevim, no..sorry, ale mně tohle přijde jako docela malichernosti k řešení. já myslela, že jsi špatná ze zdravotních neduhů spojenejch s těhotenstvím. tohle prostě neřeš. tělo přibírá a celkově se mění v těhotenství samo, jako uzná za vhodný a nic moc s tím nenaděláš. a po porodu to třeba pude úplně samo, jakože se to vrátí do původního stavu, ani nebudeš muset nic moc dělat. jen je dobrý nemít ty očekávání. že třeba budeš mít mimino, co bude standardně spát a bude schopný bejt s někým jiným, než s tebou, at y budeš moct běhat po fitkách. může se totiž stát, že to nepude a ty budeš x měsíců fakt jen přivázaná na něj a nestihneš nic, než jen základně obstarat jeho a domácnost.
chápu, že sis chtěla jen postěžovat. ale tak asi tě to fakt trápí, jinak bys to sem nepsala;) tak se na to prostě vykašli. bude, jak bude. zaměř se na podstatnosti.;)
a jak píšeš, že to jsou pro tebe prostě velký změny...tak počkej, co bude po narození dítěte:D tohle je jen malej předvoj:D
@normalnimatka Ne ne, jsem připravená spíš na horší variantu nespícího uplakánka :D Nijak si nemaluju hodné spící miminko, naopak si představuju tvrdý galeje, ale i tak jsem s tím smířená, koneckonců, to že jsem si představila všechno to hrozný, co mě s dítětem čeká a i přesto jsem si řekla, že ho chci, tak to pro mě znamenalo, že už mi asi teda tikají ty pověstný biologický hodiny :D Ale představuju si samozřejmě to pěkný a na to se moc těším a to mě těší i ted, to malé bříško mi dělá radost, přijdu si hrozně důležitě s ním :D Ale rostoucí prdel mě prostě těší krapet míň, no :D
@normalnimatka A těma velkýma změnama nemyslím jen to, co se děje aktuálně teď, ale celkově co se všechno změní pro mě s dítětem... pomalu se loučím v práci (ale už se teda poohlížím po jiné, něco co bych mohla dělat při mateřské), budu muset prodat své milované auto a pořídit jiné (a to je teda velká bolístka 🙂 ), pomalu uzpůsobujeme bydlení a přístup k financím...
ja jsem svoje telo v tehu nesnasela, nabrala jsem 30kg i presto ze jsem byla aktivni - vyslapy 20km i v 3.trimestru, do 37tt v praci behala, jedla stale stejne, no proste jsem byla sama sobe oskliva i kdyz okoli me porad chvalilo jak mi to slusi... no toho pocitu jsem se nezbavila, dokud jsem zase nezhubla a nemohla si na sebe vzit svoje stare obleceni... takze vlastne neporadim co s temi pocity, ale aspon vis ze v tom nejsi sama! a co na sebe? jestli mas male tehu brisko a jinak ses v ramci normy tak je to asi jedno... ja mela 90kg a to uz je podle me jedno, co si clovek vezme, stejne jsem vypadala jak vorvan vyvrzeny na breh😃
@lida9 díky díky, jak mě utěšuje, že v tom nejsem sama :D

Já byla zvyklá také hodně sportovat. První trimestr jsem měla klidový režim po předchozím potratu, ale zvladala jsem alespoň jógu (předtím to nebyl žádný sport pro mě). Pak jsem začala hodně chodit, byli jsme na dvou dovolených, na konci šestého měsíce jsem pořád ušla 20km denně. Pak najednou ze dne na den marnost, tvrdnutí břicha a bylo po pohybu. Jinak naštěstí mi rostlo jen břicho, takže jsem nosila hodně šaty a v těch jsem si připadala hezky 😊 teď 4M po porodu je to bohužel horší. Kila mám sice dole, ale rozkydly se mi boky do strany a zatím se toho nemůžu zbavit.