Kolik běháte v těhotenství?
Ahojky holky🙂 kolik km běháte v těhu? Je tu někdo kdo běhá i desítku? A mate s sebou pití nebo na pohodu v tehu vydrzite tu desítku bez vody?
Přirozený pohyb (procházka, domácnost, lehká práce kolem domu) je v těhotenství užitečný, 10 km běhu, nepovažuji za vhodné, s břichem už vůbec ne, ale je to tvoje věc.
Pokud jsi zvyklá běhat (máš naběháno, znáš své tělo, poznáš kdy máš dost, umíš aspoň bazálně pracovat s tepovkou a nemáš žádné těhotenské problémy)’, tak je běh v pohodě a nenech se deptat gaučákáma. Vzdálenost ti nikdo neřekne, to je hodné individuální a závisí to výkonnosti a těhotenství. Pro mě desítka standardní tréninková dávka, těhotná bych to nedala. Vodu nad osm km nosím standardně i netěhotná. Já osobně v těhotenství běhala a jezdila na koni jen v prvním trimestru, pak mi začalo vadit břicho (spíš mentálně, fyzicky jsem žádný neměla), ale aspoň jsem hodně chodila (jakože klidně 20km a 1500m převýšení). Možná i díky tomu jsme měla fakt pohodový porod.
@miskatus pro inspiraci: http://www.krivankovi.eu
V záložce ,, Těhotenství a Návrat,, má Simona hezky popsaný svůj trénink v průběhu těhotenství a po porodu. Pokud můžu radit,dej hlavně na své pocity. Já jsem běhání v těhotenství dost omezila,ale nemám moc dobrý běžecký styl, takže mi ty otřesy moc dobře nedělaly. I přesto ve druhém trim.jsem ještě chodila pravidelně běhat tak na 30-40 min. Také jsem jezdila na kole až do porodu, klidně na 1-2 hoďky,plus turistika také hodně. Pokud je tělo na pohyb zvyklé,je fajn se hýbat i s břichem. Jo a porody zcela bez problémů, přirozené, třikrát 🙂.
Také souhlasím s komentářem drep, běhávala jsem běžně 8 - 10 km až do osmého měsíce, moje doktorka to věděla a neměla s tím vůbec problém mimochodem🙂.
Já prave těsně před otehotnenim neběhala... napsledy jsem behala je to 3 roky a to jsem behala desítku a půl maratony... kratší ne. Teď tři roky jen cvicim s vlastní vahou těla kardio i posilování, 4-5 hodin týdne a to i teď v třetim těhotenství stále cvicim jen ne s vysokou tepovkou ale včera jsem si tak ze srandy zabehla 4 km a tak mě to zase bavilo ze to zařadím do režimu. Cítím se skvěle jen prave jak jsem byla zvykla na dlouhé tratě tak proto jsem vznesla tu otázku... Ale nebudu to hrotit na dálky, zkusím max 8km a uvidím 🙂 Dekuju holky za názory ♥️🙏
@miskatus já měla teda rizikový, ale i kdybych to neměla nařízené , bala bych se o dítě. Když si představím jak tam při tom běhu nadskakuje v břiše a šňůru kolem sebe.. první 3 mesice pohoda, to si tam plave a je ochranene, ale v pozdějším stadiu bych to zvazila a nechala na názorech Dr. Mě teda od 7.mesice vadilo i dojít na zastávku busu. Musela jsem vsude autem. Ale měla jsem 2ks, tahlo mě to při pohybu dolu, i když břicho malé.
@miskatus Já i v těhotenství běhala delší tratě, běžně kolem 10ti km i více (však jen do práce jsem to měla cca 9 a v zimě jsem radši běhala, než jezdila na kole), ale nebylo vedro, takže bez vody to šlo, se 3.tím trimestrem pak udeřila dusna a vedra a v to jsem s běháním sekla, určitě je to individuální. V tomto těhotenství neběhám vůbec, protože se na to vůbec necítím, ale chůze mi dělá dobře...tak ráda bych se viděla třeba i v bazénu, ale smolík v této době..Pokaždé je to jiné, ale už se těším, až to zase zkusím, i když nechci na tělo spěchat (mám k tomu asi tendenci, tak doufám, že vydržím).
Před prvním těhotenstvím jsem běhala týdně kolem 40km v tréninkovym tempu 5:30-6:00/km. Běhala jsem vzdálenosti 5-21km, nejčastěji kolem těch 10km. Plánovala jsem, jak budu běhat až do porodu a ještě před těhotenskym testem se mi z ničeho nic začalo běhat strašně těžce. Tak jsem vlastně už zjistila, že jsem asi těhotná. 😀 takže bohužel moje tělo si v těhotenství běh nepřálo, rozhodně jsem to netlacila na sílu a vyměnila za Nordic walking, plavání, jógu. 🙂 Ale pokud se ty cítíš, tak klidně běhej až co to půjde. 🙂 Ale poslouchej své tělo a zpomal. 🙂 Vzdálenosti bych taky nepřeháněla. Rozhodně je nesmysl, že je nebezpečný v těhotenství běhat. Není to nemoc že. Jen je opravdu důležité poslouchat své tělo.
Já běžela 5km, bez vody, bylo mi zle a dva dny jsem zvracela 😀 tak počkám po porodu už radši .
Ja mam teda podobnou zkusenost, pred otehotnenim jsem vzdy cvicila, docela intenzivne, myslela jsem jak budu takova ta fit tehotna, ale vubec, moje telo nesnese ani jogu, nic. I chuze mi dela problemy, hrozne me boli v krizi, tak to nehrotim a zkusim to zas po porodu. Ja se proste nejak necitim ve sve kuzi 🙂 ale fandim ti a zavidim 🙂
@miskatus já jsem tedy do pohybu magor a moc to neřeším, v 9. měsíci jsem den před porodem byla na spinningu, v 8 měsíci jsem jezdila na prkně ve volném terénu a skákala po skalách a atd. Ale do běhu bych prostě nešla. Ty otřesy mi prostě nepřijdou ok a zvlášť když píšeš, že nějakou dobu neběháš, tak nevím, zda je ideální čas v těhotenství začít běhat.... Je přeci tolik lepších a vhodnějších aktivit (tím tedy nemyslím třeba to prkno u mne). Kamarádka (doktorka) byla běžecká nadšenkyně, s během nehodlala přestat ani v těhu, prý je to nesmysl, že by se nemohlo. Běhala cca 10 km denně, v 5. měsíci potratila, vyčítá si to do dnes. Jasně, nikdo nikdy neřekne, že to bylo během a nebo nebylo, ale..... Všichni včetně doktorů si to myslí (když začínala mít problémy, doktorka jí řekla přestaňte, nepřestala, měla svojí hlavu, že běh je ok, když běhala i předtím). Za mne škoda riskovat.
Já jsem otehotnela uprostred příprava na pulmaraton. Od 6 tt mi bylo fakt blbě, takže to nepřicházel běh v úvahu, 11 tt mi už bylo dobre, jeli jsme na dovolenou, tam jsem ai pár lehkých vybehu dala. Jenže po navratu do.u udeřila sněhy a ledy a nez to světlo, narostlo mi už pěkné bříško a k běhu už nemam odvahu. Takže intenzivně chodím s kocarem, tak jako od prvního porodu. 10 - 15 km denně, teď jsem 23 tt, fyzicku mám pořád perfektní a prostě to beru jako udržovací čas, po sestinedeli se zase občas probehnu a jak bude vše ok, navazu na trénink a ten pulmaraton zabehnu 😁
@blondynka400 já miluju běh, ale v těhotenství jsem si ho odpustila. cvičím raději doma těhotenské cvičení podle aplikace od Kinisi a chodím na fyzioterapii. Mám to tak i pocitově, ten běh tělo hodně vyčerpává a já si energii potřebuji spíše schovat.. na druhou stranu, ale chodím denně na hodinu ven se psem.. Také mám za sebou dva nezdary a v případě třetího těhotenství si nedokáži představit, že bych ho nějak ohrozila a pak si to vyčítala.. tak i na horách jsem si odpustila zimní sporty.. prostě nejde dělat všechno a něco musí mít prioritu 🙂 ale je to na každém..
@miskatus otřesy nejsou dobré pro miminko takže bych se poradila z doktorem.Ten ti poradí líp než my tu
@miskatus ano běhám když zrovna neumírám na nevolnosti 😁 ptala jsem se přímo lékaře který se sportem v těhu zabývá a naopak pohyb velmi doporučuje, hlavně když byla žena zvyklá a nemá rizikové těhotenství (fyzička usnadňuje porod i zmírňuje nevolnosti atd) ☺️ akorát je třeba si ohlídat kolik, já mírně ubrala tempo, délku trasy dávám podle pocitu ten den, tak ať se cítím dobře 🙂 mám v těhotenství vyšší tep takže si jen dávám pozor ať to nepřepalim ☺️ a ano nad 5 km běhám s vodou (ale to i před těhu, mám zvýšenou žízeň od narození )

@miskatus jsem ráda, že se vyskrabu do 4 patra 😀