icon

Let na dovolenou ve 13. týdnu těhotenství: Co dělat?

milujicimaminka89
3. črc 2024

Ahoj holky, dovolená zaplacená už půl roku, přišlo nečekané těhotenství, 9.let snažení, IVF, prodělané zákroky, 2 potraty (1 nerostl 2 těhotenství bylo uloženo nízko), měla jsem hematom, ze kterého jsem špinila, ale bylo to jen týden a už dobrý. Dovolená je do Řecka, takže hodně teplo. Budu začínat 13.týden v den odletu. Moc chci letět, jedno dítě mám a chci, aby si užilo prázdniny a moře. Ale mám i strach…z potratu. Také jsem se informovala a peníze za letenky by nám bohužel nevrátili. Má doktorka je zásadně proti, nechce, abych někam letěla. (Tlaky, turbulence, horko na dovolené) A já nevím, co mám dělat…Na dovolenou moc chci, ale zároveň mám strach.

Strana
z3
drep
5. črc 2024

@tereza0111 přiznávám, že nejsem 100% uptodate, rešerši jsem si dělala ve chvíli, kdy se mě to týkalo, tj. V roce 2018, tak nevím, se od té doby věda někam posunula, ale nebylo nikdy prokázáno, že by let zvyšoval riziko potratu. To je pro mě podstatný.

drep
5. črc 2024

@cherie24 dobře, moje bias je, že se nebojím, že bych se někde v zahraničí nedomluvila. Ale když si přečteš to story, tak je to sice dlouhá doba snažení, ale potraty byly celkem jasný - špatná nidace a zřejmě missed abortion někdy na začátku. To nejsou věci, které ve 13. Týdnu může ovlivnit cokoliv.

somalicats
5. črc 2024

@cherie24 zase nehysterci. Je potrat a potrat. Kupa tehotenstvi skonci na zacatku prvniho trimestru a neni to zadna patologie. Jediny problem je samotny zdravotni stav tehotne, ktery muze to vznikle tehotenstvi komplikovat a to pak jsou situace, kdy je na miste zustat doma. To, ze autorka absolvovala.IVF, neznamena automaticky rizikove tehotenstvi. Podstatne je, jak se to tehotenstvi vyviji dal a zda je dotycna zdrava nebo neni. Pokud neni, je jakakoli cesta nerozum, i kdyby jela autem. Pokud je zdrava, pak je na miste se hlidat standardne.
A co se zdravotni pece v zahranici tyce, to je jedina vec, kterou bych zvazovala, podle destinace. Stat se ti muze kdykoli cokoli, i jako netehotna muzes skoncit v nemocnici. Od toho se mas pojistit na asistencni sluzby, kdy ti v pripade hospitalizace pomohou vcetne zajisteni tlumoceni, pokud neovladas jazyk.

anetacoufalova
5. črc 2024

@drep evidentně v dojimani tady nejsem sama ;)

junetule
5. črc 2024

@anna987 ahoj, no nevim. Cetla jsem celou diskuzi, porad to vypada od autorky, ze si chce jen ospravedlnit, proc letet. Z meho osobniho pohledu, ivf bylo 6x, z toho se tri neujali a 2x ZT. Posledni bylo uspesne, take jsme meli jet na dovolenou, jen tady v Cesku. Muj lekar mi striktne zakazal byt jen delsi cestu autem (4hodky po dalnici s prestavkami). Po tom, cim jsem si prosla i kdyz se ted citim dobre by me nenapadlo jet. Jel manzel s dcerou a mym tatkou a uzili si to, zatimco ja byla s babickou v klidu na chate. V tomto tehotenstvi jsem si taky prosla hematomem, znicehonic jsem krvacela v noci a okamzite jela do nem, kde si me nechali par dni na kapackach. Kdyz si predstavim, ze bych byla nekde v cizi zemi, mam uplne husi kuzi.

milujicimaminka89
autor
5. črc 2024

@evik19 Samozdřejmě syn je jeho…🙂 Nedařilo se nám z důvodu nízké sliznice…

lilian2111
6. črc 2024

@milujicimaminka89 Nešil. Přijde mi fakt mimo že vůbec ještě přemýšlíš 😀🙈 ať jede manžel sám, nebo pošlete prarodiče. Ale tohle bych fakt neriskovala. Ty léky na udržení nebereš jen tak a ošetřující gyn ti taky neřekla že ne jen tak. Nechápu, opravdu ne.

Strana
z3