Let na dovolenou ve 13. týdnu těhotenství: Co dělat?
Ahoj holky, dovolená zaplacená už půl roku, přišlo nečekané těhotenství, 9.let snažení, IVF, prodělané zákroky, 2 potraty (1 nerostl 2 těhotenství bylo uloženo nízko), měla jsem hematom, ze kterého jsem špinila, ale bylo to jen týden a už dobrý. Dovolená je do Řecka, takže hodně teplo. Budu začínat 13.týden v den odletu. Moc chci letět, jedno dítě mám a chci, aby si užilo prázdniny a moře. Ale mám i strach…z potratu. Také jsem se informovala a peníze za letenky by nám bohužel nevrátili. Má doktorka je zásadně proti, nechce, abych někam letěla. (Tlaky, turbulence, horko na dovolené) A já nevím, co mám dělat…Na dovolenou moc chci, ale zároveň mám strach.
@milujicimaminka89 Já bych to probrala ještě s jiným lékařem. Ale pokud nejsou problémy, nevidím důvod proč neletět. Mě osobně by mrzelo poslat rodinu na dovču a já zůstat doma...
Já bych teda letěla. Není evidence based, že změny tlaku způsobují potrat. Turbulence jsou úplnej nesmysl, to bys nesměla projet autem po žádný český okresce. Horko vadí, dělá tachykardie plodu, ale na slunku bych se neválela těhotná ani tady, v řecku bych byla zalezlá ve stínu. V prvním trimestru je potrat hop nebo trop a chování těhotný nemám prakticky šanci to ovlivnit. Ale já jsem opravdu tvrdý racionalista a na pověry nevěřím, takže kdybych potratila, uměla bych sama sobě zdůvodnit, že to tak mělo být a letadlo za to nemůže. Pokud bys tohohle nebyla schopná a případný neúspěch si do smrti vyčítala a celou dovolenou se deptala tím, co když… tak pak se na to vykašlala.
@milujicimaminka89 tak s tím vedrem bych jí docela nevěřila, tady je ted daleko hůř než u moře kde dost fouká a je to snesitelnější. S letadlem nevím, ale nikde jsem neslyšela, že by to mělo způsobit potrat, uvnitř letadla je normální vzduch jen při startu bych chtěla sedět vpředu. Nesmí se lítat od nějakého 32 tt kvůli možnému porodu. JInak rozhodnout se musíš ty a vzít na sebe tu zodpovědnost, ale pravdou je, že stát se to může třeba i v buse na trase Praha- Brno.
Po 9 letech snažení, ztrátách a problémech nad tím premyslis? Jsi blazen 🙂 Ať jede syn s manželem a ty buď doma.
A ty řeči, že potratit můžeš i doma. Ano, můžeš. Ale potrat v cizině není jen tak. Jiný kraj - jiný mrav. V tomto stadiu už normálně porodíš, a zrovna v Řecku neumožňují rozloučení jako u nás, neudělají ti obtisk nožiček, fotku.. nic. Žádný pohřeb. Prostě plod odvezou do spalovny a nic ti nezůstane.
Stát se to v ČR je rozhodně komfortnější. To jen na doplnění. K hláškám že stát se to muže všude.
Pokud ti to zakáže tvoje doktorka co o tobě má všechny informace, myslíš že ti tu holky na koni poradí lip? Neletěla bych, asi bych si tu dovolenou ani neužila a furt myslela na to co by kdyby, když byla Dr proti a čekala co se stane. Takových dovolených bude. Pošlete prarodiče s prckem. ☺️
@milujicimaminka89 Taky mi kdysi bylo líto přijít o dovolenou. Ale upřednostnila jsem miminko před dalším případným potratem. Nemusí se stát nic a vše bude doslova zalité sluncem. No anebo budeš mít dalšího andílka a do smrti budeš uvažovat, jestli by se to stalo, kdybys nedala přednost penězům. Mmch je fb skupinka zrušené zájezdy, dost se tam prodávají věci, za které by ti jinak propadly peníze. Je to jen o prioritách a hazardu.
@milujicimaminka89 potratila jsem tehdy v Řecku na Korfu. Ale byla jsem tehdy tuším v 8-9tt. Zda za to mohl let nebo ne těžko říct. Toto si musí zvážit fakt každý sám. Ač do té doby vše ok,tak pokazit se může kdykoli cokoli ..
@milujicimaminka89 s tím co píšeš ze mas za sebou… ještě ze doktorka nedoporučuje… bych neletela … poslala bych jen manžela a dite, ať si užijí dovcu … neviděla bych důvod aby jsme všichni seděli doma … a udělala bych si jinou “dovolenou” a užila po svým … z druhé strany dovolených s detma u moře ještě bude … první a poslední není.. kdyby to nevyslo, vycitala bych si to … za to me to nestojí a povahu na to nemám..a těch “par tisíc” co pripdne za tebe … počítám, ze do otehotneni už padlo taky dost peněz, pripdne dost peněz ti “uteklo” ruznyma neschopenkama atp..týkajících se nevydarenych těhotenství …
Neletěla bych z jednoho důvodu - kvůli tomu, že manžel se bojí, nechce, abys letěla a v případě nejhoršího scénáře by ti to vyčítal. Co kdyby jsi náhodou potratila (ne kvůli turbulencím ani horku, ale prostě "jen tak")? Riskuješ vztah s manželem, tuhle situaci by málokdo ustál.
Nevidim duvod, proc by nemohl letet manzel s ditetem a ty zustat doma.
Mate uzavrene cestovni pojisteni? Jestli ano, dovolena byla zakoupena pred tehotenstvi a dokotorka ti napise, ze letet nesmis, tak by tu tvou letenku mohli i vratit (z pojistky) ne?
Doktroka k tomu co rika bude mit asi nejaky duvod. Namlouvej si jak chce, ze je vsechno v naprostem poradku, ale proc potom beres Utrogestan? Asi tam nekde nejake riziko je. Zvysovat ho jednou "blbou" dovolenou mi prijde naprosto zbytecne
Pokud poletíš a nedejbože potratíš a tvé svědomí a hlava si to zpracují, tak prostě leť 🤷♀️. Já bych si to vyčítala, ale to neznamená, že to tak mají i druzí.
@milujicimaminka89 kdyby se tu ptala zdrava zena, ktera nikdy nepotratila, tehotenstvi mela v poradku, tak bych rekla urcite letet, ale v tvem pripade mi prijdes sobecka, ale pokud se neco stane, bude to jen Vase ztrata a vy si to budete vycitat. Takze zalezi jen na tobe. Ja osobne bych neletela. Dovolenou muzes prodat a nebo bych poslala manzela se synem.
@milujicimaminka89 ja som zastanca toho, ze tehotenstvo neni choroba a clovek ma fungovat v ramci moznosti normlane.
Ale po 9 rokoch snazenia, potratoch a odporuceniach lekarky by som si teda rozhodne jednu dovolenku odpustila.
@milujicimaminka89 Ahoj, tak ja se taky vlozim do diskuze a napisu sem svuj nazor. Tim, ze jsem o 2 tehotenstvi prisla, tak bych si uz nelajsla. Jiste, potratit muzes i tady doma, ale nedejboze by jsi potratila v Recku, tak by sis to strasne vycitala a sypala by sis popel na hlavu. Hlavne kdyby se ti tady doma neco stalo, hupsnes do auta a jedes ke svemu doktorovi. Nase zdravotnictvi je prece jenom jinde nez v Recku. Tam bych se bala jaky by bylo zdravotnictvi a ke vsemu by se ti to dost prodrazilo. Btw ja jsem pred 2 mesicema zrusila cestu do Amsterdamu a neni mi to lito. Jestli vazne stojite o dite tak ti i ja radim aby jsi zustala tady v Cechach.
Pokud se prece jenom rozhodnes odletet, tak si to hlavne uzij a ne ze tam budes lezet a jeste se vic stresovat, to by vazne za to nestalo 😉.
A doporucuji taky si zaplatit pojisteni pro tehotne. Tak drzim palce at se rozhodnes spravne. 😊
@milujicimaminka89 pošli manžela s dítětem a ty si hod doma klidecek a nohy nahoru. K.mori pak můžeš kdykoliv jindy.
@milujicimaminka89 no, tak já přemýšlela dlouho jestli letět nebo ne.. a začátek těhotenství nebyl úplně nejruzovejsi ... A to jsem na dovolenou fakt chtěla zaplacena od ledna.. ale rozhodla jsem se obětovat peníze a zůstat pro jistotu doma.. v zahraničí bych se v nemocnici nedomluvila kdyby se nedej bože něco stalo.. nedávám už ty vedra tady u nás.. pokud ti to doktorka nedoporučuje nevím nad čím přemýšlíš.. dovolených ještě bude dost ne?
@milujicimaminka89 pokud by se mělo něco stát, stalo by se to i doma.. tady mi přijde, že se "omlouváš" ... Já bych si to na triko nevzala.. rozhodni se podle sebe.. ale za mě zbytečně riskujes.. úplně zbytečně..
Na 1.screeningu se ještě zeptám a taky podle toho, zda bude vše v pořádku…a rozhodnu se. Pojištění jsem uzavřené neměla, takže by nám vše propadlo. Manžel se synem sám jet nechce, bylo by mu líto mě, že tam nejsem s nimi, no takže radši nepoletí nikdo. Pojištění pro těhotné bych si uzavřela, to určitě. Nevím, proč se let v těhotenství nedoporučuje…Kvůli změně tlaku v letadle, turbulencím? Potom tam bude opravdu horko, přes 40stupňů i. Všichni mě odrazují od letu, ať neriskuji, ale když se cítím dobře, když vnitřně cítím, že to bude dobrý? Ale samozdřejmě, že mám i strach a nervy, co kdybych tam začala krvácet…Achjo.
@milujicimaminka89 hele u my měli letět s kamarády a moji 16letou sestrou, naší blbosti jsme si to letos nepojistli.. partner semnou chtěl zůstat automaticky doma, ať mi to není líto a já mu řekla, že chci, aby letěl už i kvůli moji segre, která se na to celou dobu těší. Domluvili jsme se že poletí s kamarády a s ní, předěláváme smlouvu, nevrátí mi celou částku, ale prachy budou - my nebudeme. Rozhodně na vahách vyhrálo vytoužené miminko - též jsem po dvou potratech, screening vyšel na 💩 musela jsem na NIPT testy. Jasně jsem si řekla, že to štěstí, že je mrňousek v pořádku nechci pokoušet. Ale já to mám v hlavě jasně nastavený a to mi doktor ani nezakázal. Ale když jsem "dala na váhu" dovolenou u moře - dítě a přijít o peníze, tak já se teda nemusela rozhodovat vůbec. I kdyby mě doktor pustil.. kamarádka na dovolené potratila a měla těhotenství od začátku v pohodě. Díky, nechci. U mě vyhrálo naše dítě a příští rok, si užijeme dovolenou jako rodina i s naším štěstím. Pokud jsi na vážkách, tak mi bez pardonu přijde, po tom všem, co máš za sebou, že dovolená a ztracených pár tisíc je pro tebe důležitější než vlastní dítě, když ti to ani doktor nedoporučí. Tady evidentně čekáš jen na to, že ti každá řekne ať letíš. Leť - ale pak tady nepiš, kdyby se ti nedej bože něco stalo, respektive miminku. Tvůj nick milujícímaminka za mě promiň, ale ztrácí smysl. Milující maminka by dala na rady doktorů. Neber to na sebe jako útok, jen ti tady nehodlám mazat med kolem huby a pochlebovat ti ať jedeš, že to bude dobrý. Za mě jsi absolutní blázen, co chce zbytečně riskovat zdraví sebe, ale hlavně dítěte.
Když jsem čekala dcerku, taky jsem měla v plánu dovču. Řešila jsem se svým gynekologem (kamarádem) a ten mi řekl, ať zůstanu radši doma, že mi to za ten risk a strach nestojí. A pokud bych potratila, určitě bych nechtěla tohle řešit v zahraničí. Tak jsme si užili dovču v ČR.
@milujicimaminka89 taky jsem se celé těhotenství cítila dobře, nemám za sebou ani to co ty a přesto jsem ve 20 týdnů letěla v noci na pohotovost s pravidelnými bolestmi. Doktoři mi řekli, že jsem si to způsobila nepřiměřenou aktivitou. Přijde mi to docela praštěné. Tvůj manžel nechce, aby jsi jela, tvá rodina to nechce, spousta žen ti tady napsala, že jsi blázen a zbytečně riskuješ, protože dovolených ještě bude mraky a ty stejně přemýšlíš, jestli jo nebo ne. Jedna dovolená vs 9 let snažení, očividně chceš dát přednost dovolené. Tak jeď, každý svého štěstí strůjce...
@anetacoufalova tohle tvý dojímání by mělo smysl, kdyby bylo jakkoliv prokázaný, že let je riziko. Jenže ono není. Nebo turbulence, jakože fakt? Žádna těhotna nikdy nejela po D1 nebo rozbitý okresce? Takže akorát naprosto zbytečně vyvoláváš pocit viny v holce, která nechce dělat vůbec nic špatnýho. Moje moderní gynekoložka, která je erudovaná a nedeptá těhotný svými domněnkami a pocity, neměla problém ani s mým letem ve 12. Týdnu ani ve 24. Týdnu. Nechť se autorka rozhodne podle sebe, já už jí napsala, že bych letěla, ale trochu mě štve, že se tu hysterie vydává za opatrnost a racionalistu a každý, kdo není hysterka, je hrozně nezodpovědný a smrtelně riskuje🙈
@milujicimaminka89 Upřímně po 9ti letech snažení a zákazu od Dr. bych dovolenou zrušila prodala pod cenou a jela s rodinou někde v tady. Nemusí se nic stát a těhotné létají dnes a denně, ale kdyby se přeci jen něco stalo vyčítala bych si to, a ani tu dovku bych si nebyla schopna užít, byla bych ve stresu s každého píchnutí, zaboleni břicha ,nevolnosti prostě ze všeho..žádné moře by mi nestalo zato. Příští rok můžete letět všichni.
Nevím, jestli můžeš potratit kvůli letadlu, ale jestli máš teď nevolnosti, tak v letadle budeš zvracet celou cestu. Jinak bych si hlavně rozmyslela to, že na zdr. problémy spojený s těhotenstvím a porodem (předčasným) se cestovní pojištění většinou nevztahuje. Být tebou, tak bych fakt nejela, a to jsem na začátku 1. těhotenství letěla do Londýna a bylo to Ok.
Spíš nechápu manžela, že se nepřemůže a nevezme syna na dovču sám. To mi přijde fakt sobecký. Jestli to chápu dobře, tak syn asi není jeho, ale i tak….
@milujicimaminka89 pokud se cítíš dobře, těhotenství není rizikové, chceš jet, jsi schopná nést riziko, že budeš muset vyhledat lékařskou péči v té zemi (a nemyslím si, že bys ji musela vyhledat kvůli letu nebo kvůli dovolené u moře, ale asi u tebe je o něco vyšší riziko komplikací kvůli tomu, čímž si prošla, horko si snad umíš vyřešit tím, že budeš v chládku - ve vodě, ve stínu, v pokoji), tak jeď a užij si to 🙂
@drep ted trochu odbocuju od tematu, ale opravdu neni let pro tehotnou zadne riziko? Verim, ze zcela bezproblemovy, kdy se jen postupne vyleti vzhuru, pak si hodinu az 2 sedi a da dzusik a zase pomalu sleti dolu je v pohode, ale co kdyz prijdou turbulence? Takove ty velke, kdy se letadlo propadne o nekolik desitek metru a clovek ma na chvilku pocit jak na volnem padu na pouti, ze uz je dole, ale zaludek jeste zustal nahore (a napoje apod. tam zustaly taky). Co se v tu chvili s telem deje, vazne to nemuze byt hodne blby vliv na mimco, takovehle velke zmena tlaku? Nebo co se to tam vlastne deje?
@drep a ty jsi v době letu měla za sebou IVF, potraty a x let boje za početí? Protože to je hodně velký rozdíl. U autorky hrozí mnohonásobně větší riziko, že se zdravé těhotenství po💩 a ono řešit to v zahraničí, je docela na prd. A pokud autorka plyně neovládá jazyk země, do které jede, tak obzvlášť. Je určitě dost velký rozdíl mezi tím - nějak se domluvím i v zahraničí a tím - řeším možná začínají potrat, mám toho hodně za sebou, pomozte mi. 🙂

@milujicimaminka89 když chceš za každou cenu jet tak si ještě zjisti,jak je to s pojištěním, nevím jak je to teď, ale bývalo to tak, že když lékař cestu nedoporučil/ zakázal...tak pak pojišťovna ošetření v zahraničí neproplacela...