Letět na dovolenou v těhotenství?

15. bře 2024

Ahoj holky potřebovala bych poradit můj manžel se zbláznil a prostě chce ještě letět někam na dovolenou jsem poprvé čerstvě těhotná 12tt tak než se zeptám gynekologie tak v kolikátém týdnu to je bezpečné letět a jak dlouhý let je ok jaké teploty Jsou OK ..opalovat se asi nesmím že?! Jak to je v těhotenství s bazénem musí Být nějaký speciální tampón a to samé jestli platí i pro moře??

krisstina93
15. bře 2024

A kdy chce letět? A kam hlavně. Můžeš do třetího trimestru, pak už te většina pojišťoven nepojisti, některé přepravní společnosti nepustí do letadla a je to celkove nebezpečné. Neletela bych do žádné exotiky, neriskovala bych nemoci a taky tam bývá mizerná zdravotní pece, řešit nedej bože předčasný porod někde v Egyptě fakt nechceš. Takže pokud někam chcete jet, tak bych to stihla do 7.mesice a nejlíp evropské destinace a předem si zjistit jak je to tam s nemocnicema apod. Já třeba potřebovala nějaký zásah na gynekologicke pohotovosti v každém těhotenství.

xleni
15. bře 2024

Já jsem byla v 18tt, 5 hodin letu. A nijak jsem se neomezovala. Ono záleží jak se cítíte.

bunicka
15. bře 2024

Byla jsem na dovolené ve 20 tt na Mallorce v létě (2. dítě). Doporučuje se létat v 2. trimestru. Letěli jsme myslím z Vídně, takže cesta autem a pak asi 3 hodiny letu. Vše bylo v pohodě a užívala jsem si moře, bazén i sluníčko. Opravdu záleží, jak se těhotná žena cítí. Pokud bych zvracela, jak moje kamarádka až do 39 tt, tak by to asi nešlo. Určitě bych volila kratší let a v místě dobré zdravotnictví, kdyby něco.

chumlee71
15. bře 2024

Já jsem letala úplně normálně poprvé v 7tt, pak 15tt, 20tt ,24tt a i ve 27tt. Letěli jsme od 3h až po 5 h.

cilkat
15. bře 2024

Kolem 23 tt jsme letěli na Kanáry (4,5 h letu?). Celkem v pohodě. Trochu mi vadil vydýchaný vzduch, vadilo mi delší stání ve frontách (pak mě někdo upozornil, že jsem si měla říct o přednostní odbavení... ale to bych musela kvůli sobě táhnout i celou rodinu včetně prarodičů).
Probírala jsem to tenkrát i s gynekoložkou, říkala, že "moře bývá super, s minimem zdravotního rizika. Naopak bazény jsou horší, ale reálné riziko není nijak tragické." Dala mi s sebou preventivně nějaké čípky, kdyby se objevil zánět, abych ho mohla blokovat rovnou. (Nepoužila jsem je) Žádné tampony a nic takového. Opalování prý z lékařského hlediska problém není, dokud nedochází k přehřátí. Já ale na sluníčko skoro nemohla, protože jsem měla přecitlivělou kůži a miminko prakticky nesneslo přímý zdroj tepla.

nazka
15. bře 2024

Já letěla pokaždé v těhotenství, jednou asi ve 20tt. A podruhé v 11. Ale teda jen krátký let do Řecka. A vše ok, naštěstí.

gruyerre
15. bře 2024

Byla jsem na dovolené v prvním i druhém trimestru a nikdy jsem se v ničem neomezovala. Já se tedy na slunci nikdy nepražím, takže to jsem nedělala ani teď, ale v moři jsem se koupala samozřejmě bez tamponu (ten může mít smysl někde ve špinavym rybníku, moře je v pořádku).

rebe
15. bře 2024

I jako těhotná můžeš naprosto běžně fungovat. I opalovat se klidně můžeš, jen je fajn chránit bříško, aby se nepřehřálo. Nekoupat se ve špinavé nebo závadné vodě, abys nechytila zánět, a po koupání nezůstávat v mokrých plavkách. Sjednat si pojištění, což ti omezí cestování na konci těhotenství.

autor
15. bře 2024

Holky moc moc děkuji určitě pojedeme v tom 2 trimestru akorát let bude 8h manžel chce na Kapverdy tak snad se to dá vydržet 🙏🏻

1pomnenka
15. bře 2024

Obrovské vlny, bude tam vedro, řekli mi, že pokud bych potřebovala do nemocnice, tak se vozí na kliniku do Senegalu. Jako těhotná bych tam neletěla a už vůbec ne na Boa Vista. Byli jsme v prosinci a 27 stupňů ve stínu, stále červená vlajka.

petulkadodo
15. bře 2024

Manžel tě chce vzít na ostrovy u Afriky, kde je všeho všudy jedna slušná nemocnice, úroveň péče je tam na Afriku sice slušná, ale pořád je to Afrika. Řádí tam nemoci jako úplavice, malárie apod., je doporučeno několik očkování. Taky si zjisti, zda tě některá pojišťovna jako těhotnou pojistí, mimo EU neplatí evropská kartička pojištění.

1pomnenka
15. bře 2024

@petulkadodo Přesně tak, její manžel nemá rozum. Bez očkování proti žloutence bych tam nejela.

bunicka
15. bře 2024

My letos poletíme na Kapverdy podruhé a i tak je to fuška ten let, natož pro těhotnou. V oceánu si nezaplaveš-obří vlny, slunko pálí fest a lékařská péče fakt nic moc. Těhotenství není nemoc, ale vybírala bych něco v Evropě a rozhodně blíž.

gruyerre
15. bře 2024

Souhlasím s ostatními, jet na dovolenou v těhotenství je fajn, ale není rozumné jet někam, kde je zdravotnictví na tak mizerné úrovni. Copak v Evropě se nedá udělat krásná dovolená? A troufneš si tam bez očkování? Doporučuje se tam očkování proti břišnímu tyfu a žloutence, někde i proti malárii a choleře...

zanett
15. bře 2024

Na Kapverdy bych neletela ani jako netehotna. Ja pred lety na dovolene na Kypru ( severni, turecka cast) skoncila v nemocnici s silenou otravou z jidla a byla jsem tam sama, bylo to peklo, i kdyz relativne o nic neslo. A bylo to 'jenom' Turecko. Nechci si predstavit, jak by tohle dopadlo nekde v Africe...od te doby si sakra dobre vybiram kam jedu, nemusim videt vsechno....

A propos - mam trochu dojem, ze tvuj manzel bude takovy ten sobecek, ktery kdyz neco chce, tak se mu cely svet musi prizpusobit. Opakovane jsi v souvislosti s nim pouzila vyraz 'on chce'. Tvl! To bude dalsi takovej chlap, kterej si mysli, ze tehotenstvi prece neni nemoc a JA CHCI jet na Kapverdy, tak se, zenska, vzchop, protoze JA si chci uzit, az prijde dite, tak si nic neuziju. No gratuluju, takovyho neempatickyho sobce mit doma bych fakt nechtela (a ne, neznam tvyho manzela, vychazim jen z toho, co jsi o nem napsala a z toho popisku nemam pocit, ze by to byl vnimavy a empaticky chlap, ktery bere ohled na tebe a tvoje potreby).

autor
15. bře 2024

Holky já si rada nechám poradit 🙏🏻 na Kapverdách jsem už byly bylo to fajn ale tyhle rizika jsem úplně opomenula 😬 to víte ze já bych byla radši doma a setrila na výbavu 🫣 jo jo s manželem to je složitější mám pocit ze vůbec neřeší ze jsem těhotná a chce mi udělat radost ze mě vezme na dovolenou mě by se líbil třeba Řecko v létě ale to zas ze v létě je vedro všude 🫣

bunicka
15. bře 2024

Ti chlapi to vnímají jinak, teda spíš nevnímají 😀 Já k moři vyloženě chtěla, protože jsem věděla, že se tam 3 roky nepodívám. Ale fakt stačila ta Mallorka. Řecko je taky super a za 2 hodiny seš tam. Určitě si to užij, než přijde dítě. Pak už jsou jiné starosti a myšlenky a já už si nikdy dovolenou tak neužila, jako před dětmi 😀

anonymmm88
15. bře 2024

Ja byla před měsícem v Egyptě. To jsem byla ve 23.tydnu. A uzila jsem si to. Úžasná dovolená. Jedla jsem tam všechno na co jsem měla chuť. Tohle je na každé, jak se cítí a jak to i psychicky zvládne. Někdo řekne, že by tam neletěl, záleží i na úrovni hotelu.

Ja sama jsem teda řekla, že se poletí za teplem a chlap to nechal na me. Nakonec krásná dovolená v teple.

jiss
15. bře 2024

Když už bych měla letět někde takhle daleko, tak Kanáry nebo Réunion, to je pořád EU a civilizace. Nebo Azory, ale tam nejsou flákací pláže.

reeeza
15. bře 2024

Hele já nevím, nechcete to spolu prodiskutovat? Nebo je u vás ve vztahu směrodatné jen to, že manžel chce na Kapverdy? Na tom kam chceš ty nebo že bys raději někam blíž, na dálku se těhotná necítíš, na tom nezáleží??

drep
16. bře 2024

Já teda nebyla žádná těhulka, co leží na gauči a nechá se obskakovat, letěla jsem dvakrát na kongresy - na konci první a v druhém trimestru (ale byla to Kodaň a Cambridge, kdyby cokoliv, potkala bych se s evropským zdravotnictvím) v druhém jsme jeli autem do slovenskeho ráje a na začátku třetího jsme ještě vyrazili do rakouska, kde jsme oblejzali kopce a dali klidně 1000m převýšení po svých. Ale neletěla bych do Afriky. Ani do egypta, který jinak miluju a vím, že se v něm umím chovat tak, abych to nijak neodmarodila. Do rakouska cesta byla podobně dlouhá jako ja kapverdy a už jsem sezení měla plný kecky, ale mohli jsme zastavit, kde jsme chtěli, klidně se na hodinu projít po salzburgu a zase pokračovat.

tereza0111
17. bře 2024

Ja teda letela na Filipiny, ale jeste v prvnim trimestru a byl to docela mordor. Jak je ten let dlouhy, tak mi strasne, ale strasne otekly nohy a splaskavala jsem pak 2 dny. Letela jsem jen protoze jsme tehotenstvi uplne neplanovali a dovolena uz byla daavno zaplacena.

Primo v tehu si cilene objednat Kapverdy do toho bych nesla - krom vyse uvedenych duvodu, ono je neco uplne jineho obecny dotaz na litani v tehu a let 8 hodin. V tehotenstvi, ve 2 trimestru uz docela s briskem, nacmana v male sedacce 8 hodin je uz hodne neprijemne. Pokud to neni nutne, je to zbytecny diskomfort. Musis pocitat s tim, ze vzdycky je moznost, ze to bude dost hazet, nebudes se moct projit prakticky vubec..
Jedte blizko - Recko, Spanelsko, It, Fr, uzijes si to mnohem vic, bez obav aby se neco nestalo a bez odepsaneho dne na vzpamatovani po ceste

nellinka123
18. bře 2024

Já bych tedy hlavně nic nezařizovala několik týdnů předem, jasně, vždy se dá dovolená stornovat, ale pokaždé jsou s tím jen starosti. Já třeba chtěla v druhém těhotenství s našima a starším synem na týden do Bulharska (začátek září) a nemohla jsem ani tam, neboť do 20tt jsem zvracela až 10x denně, což tedy asi tvůj případ nebude, když má manžel takové plány.
Jinak osobně bych letěla třeba okolo poloviny června na ostrov v Řecku, nebo Španělsku, let je krátky, příjemné počasí, v moři se již dá koupat a hlavně je to Evropa.

autor
18. bře 2024

Holky všem moc děkuji doma jsme si o tom promluvili ze téma dovolená je jen otevřená nic co se musí uskutečnit … a kdyby se jelo tak jsme vybrali Maroko let 4,5h a 5* hotel a dam si záležet na pojištění 🙏🏻

bereni
18. bře 2024

Letela jsem v 20 tydnu, do Turecka. Let OK, zadna omezeni ve 2 trimestru, opalovat ne, lezela jsem pod slunecnikem, tampon jsem brala ten specialni povoskovany akorat do bazenu, more ne. Bylo to bozi, jediny obdobi, kdy jsem nezvracela 😂

linusha
18. bře 2024

Upřímně já bych jako těhotná neletěla ani na Kapverdy ani do Maroka. Asi je to o odvaze. Ale já bych jako těhotná nejela ani do Bulharska protože i tam je zdravotní péče úděsná.

gruyerre
18. bře 2024

Tak zrovna Maroko je, co se týká zdravotní péče a hygieny, stejná hrůza jako Kapverdy. Tam je jedinou výhodou kratší let. Doporučené očkování proti žloutence a břišnímu tyfu budeš mít, nebo to riskneš bez nich? Asi úplně nechápu, co vás vede zrovna v těhotenství do těchto destinací, ale i tak držím palce, ať si to užijete a vše je v pořádku.

xleni
18. bře 2024

Teda mně Maroko prijde ještě horší nez Kapverdy. Ale co, nakonec to bude vše v poradku a dovolenou si užijete.

zanett
18. bře 2024

Tvl, zakladatelko, pry Maroko😀 Ty a nebo tvuj manzel proste mermomoci potrebujete zazit adrenalin, Evropa je vam evidentne malo. Pocitam, ze chlap se nechce vzdat utkvele predstavy, ze s ditetem uz budete jezdit jen po Evrope, tak nez se to narodi, je cas na poradnou exotiku, takze Maroko😀

V Maroku jsem byla v roce 2012. Casablanca a Tangier. Nevim, jak se to tam od te doby zmenilo a vlastne me to ani nezajima, protoze to tam bylo dost tristni, muj tehdejsi pritel rekl, ze uz by se mnou do takove destinace nejel - bal se o me a ja jsem se tam dost bala taky, se priznam. Jako blondyna jsem tam vsude vycnivala a ta mentalita tech lidi tam, je to proste zeme tretiho sveta, zadna civilizovana Evropa, bohuzel. Jako tehotnou by me tam nikdo nedostal ani neverem...ani kdyby to byl 10* hotel.

1pomnenka
18. bře 2024

Než Maroko, raději bych seděla doma. 5 hvězdiček v Maroku, jsou 3 hvězdičky u nás. Všude špína a problém s vodou, nesmíš si dát led do pití, žádné ovoce, které se nedá oloupat. Evropané nedají ani zeleninu a ovoce umyté v té jejich vodě. Oni jsou zvyklí. Promiň, ale zlaté Kapverdy. Zvolte Řecko nebo Turecko, Španělsko.... a dovolenou si krásně užijete.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru