Mimčo o 2 týdny menší. Máte podobnou zkušenost?

novacka1276
19. lis 2021

Ahoj, chci se zeptat jestli nemáte někdo zkušenost.. Byla jsem v září na I. screeningu, to jsem byla dle CRL 13+5.
S tím, že týden před jsem tam byla, ale posunuli mě právě o ten týden později, že velikost neodpovídá, a že je na screening
ještě plod moc malý.. Za týden mi udělali screening, že plod je drobnější, ale vše v pořádku..
Před týdnem jsem byla na kontrole u mého gynekologa, to jsem byla 19+6, a ten mi řekl, že je vše tak jak má být, že i stehenní kost odpovídá přesně
19+6.
No a dnes jsem byla na II screeningu.. Bylo mi řečeno, že mimčo podle váhy odpovídá 19+6 a celkově, že je mimčo drobné.
Vypsali mi žádanku na superkonziliární ultrazvuk, kam jdu ve středu..
Absolutně nevím co mám čekat, jestli je něco špatně atd.. Doktorka mi dnes víceméně nic neřekla, jen že je mimčo
vyvinuto jak má, ale je prostě malé a neodpovída podle I screeningu na 22+1.. :(
První dcera byla také drobná, měla 2,8kg a 49cm..

merope
19. lis 2021

@novacka1276 Může to být chyba měření nebo problém. Mně doktoři říkali, že se to klidně může dost splést, měla jsem kolem 30tt stejnou velikost jako 2 týdny později. Byla to pak i porodní váha - zjevně přestávala fungovat placenta. Dobře že to pečlivě prověří. Dítě se normálně vyvíjí, jen míň (pomaleji) roste a jsi sledovaná (já byla pak velmi pečlivě - teda ne kvůli velikosti, to nikdo ještě neřešil, měla jsem jasné znaky preeklampsie a malý pak měl porodní ve 33tt 1560g, což je na tento týden dost málo).

novacka1276
autor
19. lis 2021

@merope No začínám mít strach co se dozvím.. Jen doufám, že to nebude nic až tak moc strašné.. :(

lanyza
19. lis 2021

Kdyt jsem cekala 1.dceru ( 1.dite), byla vzdy o tyden mensi nez by mela byt. Od cca 33.tt me strasily ze muze byt narozena driv, jeste jako malicka, tak byt v klidu.
Nejdulezitejsi je byt hlavne v psych.pohode. ddcera rostla jak mela, jen byla vzdy mensi. Narodila se tyden po terminu a mela 2660g a 47cm ... nektere nedonosene deti jsou vetsi. Druhorozeny syn mel 3050 g a 48cm ( taky nebyl zadny obr)
Pokud ty jsi taky mensi tak i miminka muzes mit mensi....
Drzim pesti at je vse ok a miminko roste jak ma. Hlavne psychickou pohodu

novacka1276
autor
19. lis 2021

@lanyza No menší, jsem spíš takový průměr.. mám cca 166cm.. No uvidíme, doufám, že to dobře dopadne 🙂 Děkuji

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
cinam
20. lis 2021

Náš první i druhý syn ještě na druhém screeningu odpovídali reaktivně, nějak jen o týden menší. Ve 30tt už byl první syn o tři týdny menší, druhý syn o dva týdny údajně. Já těm odhadům ale fakt moc nevěřím. Je to prostě +- 500 g, někdy i více (kamarádce se den před porodem sekli o kilo a čtvrt). Nakonec se první syn narodil na termín 2850 g a druhý 8 dní po termínu jen 2580 g 🤷 neměl ani žádnou plodovku. Ale od začátku je úplně v pořádku.

merope
20. lis 2021

@novacka1276 Tak ono je důležité, že to pak prostě líp a víc sledují, kdyby se náhodou dělo něco špatně. Ale sami doktoři mi říkali, že to je o opravdu maličkých rozměrech - to není ani, že to jeden doktor chytne o milimetr vedle, ale že to, co se chytá na počítači jsou samo o sobě pár milimetrové věci - a pak jeden doktor změří o desetinu milimetru jinak na každé straně a hned vyjde velký rozdíl výsledku. Držím pěsti.

lieselmeminger
22. lis 2021

Nevím, jestli tě to uklidní, ale můžu ti s jistotou říct, že to měření na utz prostě přesné není. 🙂 Na vyšetření jdi, to, že tě budou víc sledovat není na škodu. Já měla vysoké riziko růstové retardace (jak v první těhotenství, tak ho mám i teď) a chodila jsem na kontroly dost často, právě kvůli tomu, jestli miminko roste souměrně a vyvíjí se jak má. Nakonec jsem byla i docela ráda, přece jen jsem dceru na ultrazvuku viděla často a měla jsem takový ten pocit uklidnění. Jinak k tomu měření - před porodem mi tři lékaři (na dvou různých přístrojích) nezávisle na sobě řekli, že dcera má 3,5 kg. Jeden ještě dodával, že se nikdy o víc jak půl kila nespletou. No a dcera se narodila a měla 2,7 kg. 🤷🏻‍♀️ Ségra to měla zase naopak, tvrdili ji, že je miminko moc malé (kolem 2,5 kg) a když se narodilo, mělo přes tři a půl kila. Pokud se plod vyvíjí jak má, tak se ničím nestresuj, to není pro dítě a ani pro tebe dobré. 🙂

novacka1276
autor
22. lis 2021

@lieselmeminger já se spíš bojím toho, že zjistí něco, co bude ohrožovat mimčo.. Radši jsem ani moc nesrudovala cim by to vše mohlo být.. Ale největší strach mám z toho, že bude něco spatne pro mimčo 😒

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru