icon

Obezita v těhotenství - lékaři josu arogantní

kristynasch
13. črc 2018

Ahoj. 🙂 Jsem 13+5tt, je mi 23let a mám 170cm a 107kg, na začátku roku jsem měla 120kg. Věděla jsem, že u doktorů nějakou negativitu kvůli mojí váze můžu čekat, ale že takovou aroganci a neochotný přístup? U mojí gyndařky jsem se setkala jen s příjemným a ochotným chováním, ale teď na prvotrimestrálním screeningu strašný! Paní doktorka na mě už od začátku byla dost nepříjemná. Nečekala jsem, že bude vše krásně vidět kvůli tomu, jaké mám břicho, ale čekala jsem aspoň trochu milý přístup s kterým jsem se bohužel nesetkala... (ještě mi neustále s odporem říkala, ať si držím to břicho ať tam vůbec něco vidí) Na ultrazvuku bylo naštěstí vše v naprostém pořádku a jsme oba zdravý a bylo vše krásně vidět.. a ona nám vytiskla i tak hroznou fotku. :( Nechci si tím vůbec kazit náladu ani moje nadšení z těhotenství 🙂 Jsem naprosto spokojená, že se nám to povedlo a vše probíhá tak jak má 🙂 Jen jsem se chtěla zeptat, zda tu nějaká z vás se taky setkala s nějakým takovým chování kvůli svojí váze? Doufám, že to tak nebude probíhat všude.
Děkuji za informace 🙂

Strana
z3
kristynasch
autor
13. črc 2018

@cuuza Děkuju 🙂 Házím 🙂))

simona_33
13. črc 2018

@lenkas1982 hele ja nejsem idiot, je jasne ze kdo moc zere a malo se hybe bude pravdepodobne tlusty. Ale nekdo vic a nekdo proste min. Ja sama jsem tlusta a nevinin z toho nikoho jineho, urcite ale nemam nejhorsi stravovaci navyky na svete, naopak si myslim ze jim celkem zdrave, ale to je jedno.... muj manzel je typ, ktery kdyz sezere cokoliv a bude jen lezet tak nepribere. jeho metabolismus je proste desne rychlej, takze vidim na vlastni oci, ze nekdo to takto ma... a znam zas sportovce co proste nejsou zadni hubenouri... neee opravdu nejsou vsichni lidi stejni.

martina1317
13. črc 2018

@kristynasch ahoj, ja merim 165cm a zacinala jsem tehu s 89kg. Ted jsem na 92kg. U moji dr bez problemu, na screeningu jsem dostala sprdaka za prazdny mocak (nevedela jsem ze je lepsi prijit s naplnenym). .a take tam byla nejaka poznamka o viditelnosti "pres speky", ale nelamu si s tim hlavu. Citimc se dobre, mimco je zdrave, tak co vic si prat. . .ted se s jidlem hlidam vic nez pred tehu (jim vic ovoce, male porce casteji) a rekla bych, ze je vse v poho. Planuji pribrat max na 100kg a pak zhubnout po porodu alespon 30kg do 5ti let. . .

ariadna12
13. črc 2018

Moje gynekolozka v pohode, obcas utrousila, at si podrzim brisko, ale uplne normalne. Nasledne jsem byla na rizikovym a dochazela do Podoli a tam naprosto vsichni se chovali jako k bezne pacientce, a to mam cca 160 cm a mela jsem 115 kg. Nikdo ani muk. Od tvych lekaru je to neprofesionalita. Nikdo te sice za vahu chvalit nebude, ale nemel by se chovat ani arogantne a mit netaktni chovani. Muzes jit jinam?

ariadna12
13. črc 2018

@absintka19 rekla bych, ze tady nikdo vinu na nikoho nehazi. Samozrejme neni to nejhorsi forma obezity, avsak zacina se ji blizit a je treba s tim neco delat. Jak by se ale libilo tobe, kdyby se k tobe na gynekologickem kresle choval lekar hnusne, treba kvuli tomu, ze mu nejsi zrovna sympaticka? Hledala bys vinu u sebe?

lenkas1982
13. črc 2018

@simona_33 Samozřejmě, že máme každý do vínku jiné předpoklady. Každý máme jinou tělesnou konstituci, z někoho nikdy 50kg drobek nebude. Ale o tom jsem nepsala. Psala jsem o tom, že kdo se převážnou část života chová tak, aby z něj nebyla bečka (nemyslím hladovění a diety), tam z něj ani "na stará kolena" bečka nebude. Kdo má nadváhu nebo obezitu, vždy je za tím objektivní příčina, která, když se člověk trochu pozorněji podívá na jeho životní styl, je nasnadě. A dědičnost a genetické předpoklady jsou v tom spíše okrajově, zpravidla jsou to spíše návyky, které si člověk v rodině vybudoval.

dadulakk
13. črc 2018

@absintka19 to není o obezitě. Ani o metabolizmu. Je to o tom že přispíváš do diskuze která se tě evidentně vůbec netýká jenom aby si vyrejvala.

timotek69
13. črc 2018

@kristynasch tak urcite by se tam melo jit. Kontroluji se rozstepy, ledviny, organy vcetne srdicka, ja byla na srdce tzv.fecho zvlast dokonce;) rucky, nozky a pod...je to dulezite;)

dura175
13. črc 2018

No já nevím, ať už to má zakladatelka a i jiné uživatelky jakkoliv, obezita je prostě rizikový stav pro každého člověka. To je, myslím, všeobecně platný fakt. Takže by se měl především každý sám za sebe snažit mít přeměřenou hmotnost. V tomto případě se lékař choval nevhodně, to bez pochyby, každopádně těžko soudit, jestli kvůli obezitě nebo proto, že měla doktorka zrovna PMS... Na druhou stranu, taková lékařka dokáže velmi dobře posoudit možné komplikace související s obezitou. Takže ona za tím třeba vidí jen další v řadě potenciálně komplikovaných případů.

janinamartina
13. črc 2018

čau holky, tady taky jedna bacule, za měsíc rodím, nez jsem otěhotněla, tak jsem zhubla asi deset kilo, takže jsem začínala na 96, ted mám 115, takže mazec 🙂 Taky na mě nikde nikdo nebyl protivnej, akorát říkali, že jsem špatně prostupná a je blbě vidět, ale nakonec všechno v pořádku. Můj gynekolog naprosto super, vždycky jen říka, že jsem kus ženský atd...konec konců jeho paní mu dělá sestru a taky má určitě 120kg, takže k němu chodím moc ráda. Věřím, že když to šlo dolů před těhu, tak to půjde i po. Hlavně, že malinká je v pořádku. Měla jsem strach z cukrovky, byla sjem přesvědčená, že ji mít budu, svte div se, nemám, a maminky co měli 60kg ji měli. Tak nám všem přeji porod bez komplikací a krásný zdravý miminka

dadulakk
13. črc 2018

Tohle se mi dost nelíbí když někdo tvrdí že genetika v tom nehraje žádnou roli. Já sem zdědila metabolismus i stavbu postavy po svoji babičce. Ale komplet. A stejně jako ona celý život bojovala s váhou tak bojuji i já. A je to dost těžký, psychicky náročný. Hlavně protože se nemůžu stravovat jako ostatni lidi, jako můj manžel, kterej je hubenej a to jím mnohem méně než on. Takže asi tak 😍

janinamartina
13. črc 2018

@dadulakk Taky si myslím, že genetika v tom roli hraje.

irena1111
13. črc 2018

@kristynasch Já měla u obou těhotenství mezi 110 a 120 kg, dokonce i naplánovaný císař a nikdy jsem se s žádnou negativní reakcí nesetkala. Tedy takové ty věty, přidržte si břicho, přes tuk je hůř vidět atd. ty jsem brala jako normál a neřešila jsem to. Takže žádnou extra aroganci od doktorů jsem naštěstí nepoznala. Tu znám jen od lidí a na takové mám svůj názor. Kašli na to a užívej si těhulkování. Hlavně že jsi ty i miminko v pořádku.

ajja87
13. črc 2018

@kristynasch ahoj, já taky nejsen žádný hubeňour, při výšce 160cm jsem před otěhotněním měla 72kg, takže tajy nadváha a hele v pokročilejším stadiu jsem si připadala hrozně hezky...jako vůbec jsem neřešila váhu,nosila oblečení, které bych si za normálních okolností nenosila, protože bych si v něm přišla tlusta a hrozně jsem si tu postavu užívala 😊😉😁 po porodu jsem sice zhubla ještě šest kilo pod původní váhu,ale dnes mám zase vše zpět a ještě dve tři navíc.... neřeš to, buď ráda, že je prcek zdraví a užívej těhotenství a kecy ohledně tloušťky neřeš....a jak tu někdo píše o životním stylu,infarktu apod....houby ví o tom,co to je celý život držet diety,a že do jisté míry v tom hraje i dědičnost.... vím, že určitě na zdraví to má vliv,ale pokud to není šílená obezita...a taky podívej se na staré babičky,ty taky nebyli štíhlé jako proutek a dožívají se vysokeho věku

luciapaja
13. črc 2018

@kristynasch Uprimne po precteni mam pocit,ze jsem to prozila uplne stejne.Muj dr v poho,jen me upozornil,ze z fotek nic moc nebude.....ale kardio traga byla jsem tam na 3...mala se nechtela otocit a pokazde jsem se dozvedela,ze tam pres ten tuk nic nevidi.1screenin totez dr me servala at to bricho drzim poradne....Zvlastni je,ze jak se mnou zacal chodit muj chlap tak nikdo nerekl ani popel....

leymea
13. črc 2018

@simona_33 tak to mame stejny chlapy 😀 manzel toho sni hodne, nijak nesportuje a je hubenej. To se nekdo ma. Ja bych mela 100kg. Bohuzel ja taky vazim trosku vic, ale jeste se to da. Zacnu s tim neco delat. Od porodu mam porad 5kg nahore a to malymu za chvili bude rok (me kojenim vaha dolu nesla). Jsem proste ostuda 😀

petaov
13. črc 2018

Souhlasím s @pavca1982, že jsou protivní i na hubené, tak si to tak neber. Mi ten 1.screening ani přes břicho nešel udělat, dr. ho dělal vaginálně a taky měl u toho kecy.

simona_33
13. črc 2018

@lenkas1982 ano s navyky souhlasim, genetika proste ale funguje... ano vetaina ludi ji precenuje a vymlouva se, ze proste to maji v rodine a ja nejsem vyjimka, my mme ty navyky nic moc, ja jedina s tim neco delam, ale proste pro ne zhubnout 5 kg je mnohinasobne vice usili nez pro jineho.... a ano mam z toho hubnuti depku, coz mi i prupomina, ze to pribirani je taky psychicke, denni rezim a spol.... casto jsou tlusti lidi co ji vlastne malo... ani jsem nerikala ze jsi psala neco spatneho o pribirani.... ja jen proste rekla ze metabolismus ma velkou a zasadni roli.... a kdybych to nevidela na manzelovi tak tomu neuverim, nesportuje, nejradsi ma vepro knedlo a opravdu ale opravdu nepribere. a tohle rozhodne geny jsou... obcas bych mu za to nafackovala 😂

simona_33
13. črc 2018

@lenkas1982 *me zhubnout*

simona_33
13. črc 2018

@leymea ja taky kojenim nezhubla ale beru to jako promarnenou prilezitost, protoze zcela otevrenw priznavam, ze proste jsem mela desny hlad a chut na sladke, behem kojeni jsem nic nepribrala ale kdybyvh tak jedla a nekojila, mam 20 kg nahore.... takze ted to lojeni uz vyuziju a zhubnu... je to proste trochu frustrujici.. ano ja mam rada sladke, ale fakt nejime nijak hrozne... pred prcnim tehu jsem zhubla 20 kg, porad jsem pocitala vazila, jedla casto a chodila... do prace jsem sla miato metrem pesky a fakt jaem hubla celkem rychle.... ale s tim ditetem to nedavam. zeru vecer, ted jak uz beha tak spis porad na nej nekde cekam a tak z toho pohybu celkem nic neni... nastesti ma syn geny a metabolismus po tatkovi, ted jestli bude mit dcera po me tak me trefi 😂

koordinatorka_odboje
13. črc 2018

@absintka19 nevsimla jsem si, ze by shazovala vinu na nekoho jineho

koordinatorka_odboje
13. črc 2018

@kristynasch ke mne se podobne choval dr.v Prenatalu v Brne. Odjakziva mam spek na spodni strane bricha - zrovna tam, kde je ulozene mimino - plus delohu obracenou dozadu, coz asi taky neprospiva. Take jsem si vyslechla o spatne viditelnosti nebo prosvicenosti nebo jak tomu oni rikaji. Slusne jsem se ho zeptala, jak mu mam v tomto pomoct - tak trochu zkrotl a fotku mame nakonec peknou.

xkalisto
13. črc 2018

@kristynasch rozhodně gratuluju k mimi a přeji ať to potom s hubnutím dobře pokračuje ^_^
Teoreticky se ani na tu původní váhu nemusíš dostat. Ve tvé váhové kategorii se doporučuje přibrat jenom 4-9 kilo. Uvidíš co ti řeknou dál na gyn, třeba se doktorka příště vyspí líp.

@dadulakk genetika je pár procent a většinou ovlivňuje hlad a ofc výšku. Vyšší lidi prostě můžou jist víc. Kalorie fungujou u každýho stejně. I člověk co má blbou 'genetiku' zhoubne když sníží příjem na úroveň pro něj správnou.

janinamartina
14. črc 2018

A souhlasím s tím, že je lepší si na UTZ a prohlídky brát s sebou tatínka, to jsou doktoři pak jak miliusi a vždycky si s dr pokecal, víc než já 🙂

dadulakk
14. črc 2018

@xkalisto no z vlastní zkušenosti vím že metabolismus hraje docela zásadní roli. Sama mám v okolí dvě děvčata, sestry. A znám je od malička. Jako malé měly naprosto stejný denní režim, celé dětství jedly přibližně úplně stejně. A přesto je jedna hubená jak lunt, a ta druhá dost podsaditá a to už od dětství. Aha??

lioness34
14. črc 2018

@dadulakk já mam takhle dcery - stejný režim, jsou rok od sebe a každá je jiná co se týká postavy - stejný režim - pohybu hafo přesto jedna má nadvahu.... ale! Je třeba říci, ze jedna by se cpala a miluje jídlo víc. Chce si přidávat, častěji ji honí mlsná, má chutě atp a druhá zase jist moc nechce....obě jezdí od malá na kole, lyzuji, chodí, běhají atd pohybu mají moc. Je to složitější a nedá se říct stejný režim stejne podmínky protože jedna proste sní z toho talíře víc a druhá skoro nic....

Každopádně se to tahle s každým tím jak žije - ono vymlouvat se ze je to geneticky umí každý - ale dle mě je to jasné - příjem vydej pohyb a voda .... neznám nikoho kdo by byl silný a měl hafo pohybu a jedl zdrave a spravne a pil dost vody.... takže svádět to na genetiku - jo někdo to má těžší ale ne tak ze má přes 100kg a bude říkat genetická genetika....blbost

ladyhacek
14. črc 2018

já teda se setkala docela sdobrým přístupem (můj Dr teda, že nevadí, že nepřibírám, že mimimá z čeho čerpat - a nidky více nekomentoval)

na 1.screeningu mi doktorka doporčula abych si zajela do prahy na ten další UTZ že tam mají lepší vybavení a je to lépe vidět. Že kdyby ona měla tělesnou konstrukci (nebo jak to řekla) jako já že by to udělala.V przae DR mojí váhu vůbec neřešil. profesionál rovnou k věci.
A byla jsem jednou na pohotovosti kde budu i rodit a jako DR super - vtipný vše vysvětlil podal to fakt pěkně > no bát se o dítě nemusíte je chráněno více než dost a smál se (syn mi hupsnul na břicho) tkaže mi na UTZ Dr vše ukázal změřil vrstvy, které jdou k miminku.... neřekl, že jsem tlustá nebo tak nekomnetoval to ošklivě naopak mi vlastně řekl, že můžu být ráda jaká jsem že mám mimi více chráněno (laicky řečeno 🙂) Byla jsem moc spokojená a snad ho zastihnu i na porod 🙂

dadulakk
14. črc 2018

@lioness34 samozřejmě ale logicky někdy má dané geneticky mnohem horší podmínky, často je to dost vyčerpávající hlídat si každé sousto. Za mě, prostě se to celej život striktně dodržovat nedá.

lioness34
14. črc 2018

@dadulakk já si myslím ze obézní lidi si nehlidajj každé sousto nebo ze nejsou obézní proto ze si nehlidajj každé sousto - proste málo pohybu a špatne ji.... to ze si das občas něco sladkého z toho nikdy nikdo obézní není....obézní jsou z prejidani a ze špatného jídla - všechny víme jak se máme stravovat a ze pohyb je proste důležitý.... zeptej se obézních lidi co vše za den snědi kolik vypiji vody a kolik měli pohybu.... ano někdo to má těžší a někdo snazší ale ne tak ze by to bylo o brutálním hlidani.... někdo se i vyžere a pak to jde blbě dolu to je jasný... - to mluvil i k sobě - v tehotenstvi proste jsem jedla a holt jsem přibrala hodne. Tečka. Kdo chce hledá způsob a informace a snaží se, kdo nechce tak to vzdá..... ono je snadné říci nejde mam to geneticky ....

lioness34
14. črc 2018

A další věc je ten obézní lidé si mysli ze jdou na procházku a mají kdo ví kolik pohybu... kolik obézních chodí denně 10tis kroku ??? To jim projde strašne moc.... kolik ujedou tydne na kole?? Kolik nachodi km??? Drtivá většina noc moc - proto jsou tam kde jsou.... a řeči typu nestíhám nemůžu apod - výmluvy, vždy se dá udělat víc a vždy je to něco za něco.... tak ráno vstanu dřív... večer nekoukam na ordinaci ale půjde ven a ordinaci si pustím jindy přes záznam...

Strana
z3