icon

OGTT - test na cukrovku, jak jste to zvládly?

adelinda89
15. kvě 2018

Prosím o informaci od maminek, které podstoupily test na cukrovku.
Jak jste to zvládly a jak vám po testu bylo? Já se ptám, jestli si mám vzít dovču na ten den, nebo mám jít po tom normálně do práce.
Děkuji 🙂

Strana
z3
adelinda89
autor
16. kvě 2018

@gnozka no já jsem měla cukr malinko vyšší už v 1. trimestru. Tak nechci něco zanedbat. 🙂 ono to prý není dané tím, že by cukrovku měli jen ti, co jí sladké. Tak se to asi nedá ovlivnit. No jsem zvědavá jak dopadnu. 🙂

lussinka88
16. kvě 2018

@adelinda89 ja jsem pak byla unavena, ale byla jsem v PN, tak jsem do prace nesla. Jinak bych si asi vzala volno. Vysledek jsem mela normalni.

leymea
16. kvě 2018

@adelinda89 Prej těhotenskou cukrovku mají spíš ženy, které jí zdravě.

newwi
16. kvě 2018

Vzala bych si urcite volno a doprovod!Ja byla na nemocenske od zacatku tehotenstvi,tak jsem volno resit nemusela...To vysetreni je narocne v tom,ze musite byt docela dlouho na lacno a mezi tim vam nekolikrat berou krev... spouste nastavahicich maminek to nedela dobre-ja nastesti v pohode.Slysela jsem,ze maminkam take nedela dobre ta sladka tekutina,podana po prvnim odberu... Kazdopadne je to urcite minimalne na 1,5 hodiny!Sedite tam a cekate na dalsi a dalsi odber...

j.a.n.i
16. kvě 2018

@newwi Je to minimálně na 2,5 hodiny, pokud to má být správně provedený test, protože se bere odběr nalačno, pak to mají vyhodnotit, teprve pak se pije glukoza a po vypití se bere jeden odběr po hodině a druhý po 2.

piskle89
16. kvě 2018

Tak já test zvládla bez problémů. Vypít se to dalo. Byl se mnou přítel, protože jsem se bála, abych neomdlela. Cca 40 minut po vypití jsem měla pocit úplně mírné malátnosti, ale ihned bylo dobře. Mohla jsem se napít vody. Není čeho se bát 🙂
Proč ale píšu. Mám cukrovku a vůbec žádné příznaky ani rizikové faktory nebyly. Jsem hubená, stravuju se zdravě, ale občas jsem si sladké dala. Žádné velké pití, žádné velké nabírání, mimi ještě spíš menší, plodovka ok, v rodině nikdo cukrovku nemá. Lačné hodnoty vždy v pořádku. 5.týden na dietě, měřím cukr a říkám si, že to mám za pár 🙂

esufi
16. kvě 2018

@j.a.n.i no ten má smysl, že zjistí, jestli cukr po hodině odborouváš dostatečně. Jestli ne, pak je třeba řešit diabetologii. Za zbytečné naopak považuju přetěžovat matku i dítě nesmyslným ekvivalentem cukru na lačno a pak zkoumání x odběrama a zabíjením půli dne, kde to není potřeba, když poznaj už z prvního odběru, jestli tam problém je nebo ne. Zdravotnictví zrovna není výdělečnej segment, tudíž chovat se jak ožralej milionář a rozhazovat na nesprávnejch místech, mi přijde na hlavu. Dokonce ani tam, kde zdravotnictví výdělečnej segment je, nedělaj nesmyslný kroky. Když si zlomíš prst na noze, taky nepotřebuješ rentgenovat celý tělo 🙂)

esufi
16. kvě 2018

@j.a.n.i ono ta zátěž není moc smysluplná - já nevim, kolik z nás během těhotenství vypije 3/4 litru koly na lačnej žaludek nebo celý balení nějaký echt sladký ne moc kvalitní mléčný čokolády opět nalačno? Toliko totiž vypovídá ten test. Takový si nedělaj ani normální diabetici 😀

a_lian
16. kvě 2018

@esufi Hele ale ona to bohužel s tim cukrem po hodině není tak úplně pravda - mě vyšla zvýšená hodnota až po dvou hodinách a jen o 0,2. Na dietě po hodině i dvou od začátku jídla ze začátku dobrý, ale s postupujícím týdnem těhotenství mi přestávaly procházet do té doby v pohodě porce příloh, tak jsem musela upravit jídelníček. Ta zátěž se dělá takhle velká právě proto, aby se to chytlo i u těch, kterým sice nejdřív normální zátěž nic nedělá, ale zvýšenou už netolerují a mohla se nasadit dieta včas.
A k tý dietě - to by ses divila, co jsou lidi schopný sníst na posezení, ono fakt stačí kus dortu a půllitr nějakýho pěkně sladkýho smoothie a už tam máš ogtt ani nemrkneš :D

patmouse
16. kvě 2018

Mne nebylo vubec nic,proste jsem to vypila a cekala na odbery. V cekarne jsem pracovala na notebooku a pak letela normalne do prace...

lussinka88
16. kvě 2018

@esufi tehotenska cukrovka se nemusi poznat z jednoho odberu. Bere se docela v predstihu, protoze se snazi odhalit ty nejzavaznejsi cukrovky - ty co muzou celozivotne poznamenat dite. Tzn ze nemusi byt jeste plne rozvinuta proto se provadi v takovych intervalech a pak se vyhodnocuje krivka...

Mimochodem sklenka dzusu ma 20-25gramu glukozy. Kdyz si da clovek nejaky pecivo s marmeladou tak ten cukr je srovnatelny neli vetsi nez u ogtt.

calvac
16. kvě 2018

@adelinda89 ja za sebe uplne v pohode,je to individualni,nekdo je ok, nekdo zvraci,nekomu je nevolno,kamaradka i omdlela,to zalezi

z_kopretinka
16. kvě 2018

@adelinda89 u prvního jsem jela do práce, to se pil sirup hutný, loni to co jsem dostala mělo aspoň lepší kozistenci víc vodovou, normálně jsem pak courala po městě. Ale každý reaguje jinak. Bych se toho tak nebála. Při prvním nic a při druhém jsem cukrovku měla.

esufi
16. kvě 2018

@lussinka88 víš co, já si myslím, že ono se to nemá extra přehánět. Máš zbytkový cukr v moči - jasně, to značí problém. Je ti blbě po každym jídle - jasně, řešit. Nabírá ti děcko víc než je zdrávo nebo máš cukrovku v rodině, nabíráš moc kil nebo už začínáš s nadváhou nebo máš jiné predispozice, jasně. Ale pokud jíš v mezích normálu a jakous takous vyváženou stravu a miminko se normálně vyvíjí, nejsem přesvědčená o tom, jestli ty přínosy jsou silnější než ty negativa ve formě nárazové přetížení placenty a zrovna čerstvě se vyvíjejících játra mimina - naprostá většina je negativní, obrovská část má hodnoty skoro neznatelně zvýšené, se kterýma se stejně nic nedělá a u těch, kde to skutečně problém je, by se projevil tak jako tak dříve či později - a u těch bývá výsledek bývá zhoršený už při prvním obyčejném odběru krevního obrazu, který se dělá dávno před OGTT... Ale je to každýho svobodný rozhodnutí, pokud se pak doktoři k pacientce nechovají jako hovada, tak nechť si každá najde tu svojí cestu...

lussinka88
16. kvě 2018

@esufi no ono je tezky. Jsem zdravotnik a takovych pripadu, kde predispozice k cukrovce nejsou a presto se cukrovka objevi znam spousty. Ona ta tehotenska je trosku neco jinyho. Bohuzel jsou i maminky ktery se na test vyprdly/ nebo nebyl spavne provedenej a jejich deti maj dozivotni nasledky - cukrovku, nemocny srdce, ledviny, mozek atd a taky bohuzel se objevi i umrti... ale tak to jiste vis. On kdyz o tom clovek slysi, tak je takovy ze se to stane malokomu a vlastne se nas to netyka, ale kdyz to vidi a neni to zas tak vyjimecny tak to bere clovek jinak. Ale chapu....
Pred rokem kdyz jsem cekala dceru tak mi bylo 29, jsem hubena a v rodine vsichni zdravi (mame v rodine dlouhovekost 😊). Presto si me pozval znamy na kontrolu ve ctvrtek vecer do porodnice pac zrovna slouzil, namerili mi tlak 202/120... mela jsem tezkou preeklampsii dceru do 20min vyndali. Do rana by neprezila a ja mela jit dalsi rano na monitor, predispozice zadny a cely tehotenstvi v pohode. Me prijde ze nejakej test na cukrovku je fakt smesnej oproti tomu kdyz by to dite bylo “postizeny” kvuli tomu ze jsem si rekla ze je to zbytecny... ale kazdej podle sebe - stejne si ty pripadny nasledky ponese clovek sam

esufi
16. kvě 2018

@lussinka88 tak tlak je rutina a nutnost, stejně jako papírkovej test moči, o tom žádná. S těma celoživotníma následkama - kolik takových je, že ten cukr byl tak strašně vysoký, že tam jsou a jak je možný, že to nikdo nepoznal na rutinní kontrole plodu i matky? Zvlášť u nás, kde se dělá UTZ prakticky s každou prohlídkou, minimálně dvakrát se dělá klasický odběr, s každou prohlídkou se nosí moč a pokaždé se zjišťuje, jak na tom matka i dítě je?
A zajímalo by mne i kolik těch následků je skutečně ze skoro neznatelně zvýšenýho cukru - jestli ono to taky není takové to haló, jak u vakcín "způsobujících" autismus...

oveckaluky
16. kvě 2018

@esufi To si právě říkám, že ho asi vzdám...nabírali krev na krevní obraz ve 14. tt a zapomněli mi to říct předem, takže jsem nebyla na lačno, a stejně jsem měla cukr v normě. No, ještě to zvážím...

oveckaluky
16. kvě 2018

@esufi Vidím to stejně...

jipe
16. kvě 2018

@esufi čísla neznám, a na rutinní kontrole těžko poznají, že tělo špatně odbourává cukr - lačné hodnoty můžou být ok, velikost plodu normální, moč v pohodě, ale po jídle můžou ty hodnoty cukru stoupat nad limit. S pokročilejším těhotenstvím se to pak zhoršuje. Hypoglykemie plodu po porodu pak může opravdu skončit i úmrtím (miminku prudce klesne cukr v krvi, když ho odstřihnou od matky)

lussinka88
16. kvě 2018

@jipe to nema smysl vysvetlovat zatvrzelymu cloveku 🙂

jipe
16. kvě 2018

@lussinka88 jn, at si každý dělá, co chce, informace jsou dobře dostupné nápř. na tehotenskacukrovka.cz. já jsem teda riziková, máme diabetes v rodině, ale asi bych to bez řečí absolvovala i bez toho. Jsem schopná sežrat tabulku čokolády na posezení, takže nějaký přeslazený "ionták" mi nepřipadá jako riziko

werumka
16. kvě 2018

@esufi Koukni na to ještě z jiného úhlu. U našich maminek se těhotenská cukrovka neřešila. Ten nárůst výskytu těhotenské cukrovky u dcer je jedním z důsledků. Navíc žijeme v době, kdy ženy běžně berou hormony - nejdřív ve formě antikoncepce a pak třeba jako hormonální léčbu před početím a v prvním trimestru. Tyhle hormony jsou přímo odpovědné za zvýšenou inzulinovou rezistenci, která často vede k GDM. U testu na těhotenskou cukrovku se navíc odhalí i opačný problém a to je sklon k hypoglykémiím matky. Ty pak - když jsou neodhalené - vedou u dítěte k hyperaktivitě a potížím s učením, protože mají přímý vliv na jeho mozek. Stejně tak hypoglykémie po porodu - pokud nemáš diagnostikovanou cukrovku, tak dítěti glykémii neodeberou. Skrytá hypoglykémie po porodu může mít opět stejné důsledky, které jsem uvedla nahoře. Jenže to Ti pak řekne až pediatr, ke kterému pak s tím dítětem chodíš. Což už je trochu pozdě. Samozřejmě, že je možné stravovat se tak, jako žena s těhotenskou cukrovkou a na test nejít. To zbytkové riziko už je prostě věc individuální.
Ale přijde mi trochu zvláštní nejít na test a čekat na to, až se ukážou u dítěte potíže, způsobené vyšší glykémií matky. To už opravdu zátěž pro jeho slinivku je, protože musí korigovat zvýšenou hladinu cukru v krvi u matky a zbytečně to jeho slinivku vyčerpává. Zatímco jednorázová zátěž, při které glykémie ani nevystoupá k tomuhle prahu, pro něj nebezpečí nepředstavuje. Já fakt nemám potřebu někoho nutit chodit na test - pokud má žena přístup ke všem informacím, nastuduje si je a vyhodnotí je tak, že chce volit alternativní cestu, která dokáže ukázat relevantní obraz o tom, jak na tom je, tak i to je lepší cesta, než se na to vykašlat úplně. Bohužel se ale setkávám s tím, že žena si problematiku nezjistí a pak se ty informace o testu a cukrovce dostávají do takových obrazů, že se z toho chce jednomu občas plakat 😀 A ještě jedna věc - k té informovanosti patří třeba i to, že si žena zjistí, jak se ten test má správně provádět. To je jedna z věcí, ve které bohužel naše zdravotnictví stále pokulhává, protože v laboratoři často nerozlišují, zda se jedná o těhotnou, nebo člověka s diabetem 2. typu. V diagnostice se ale tyhle dva typy liší. Konec tapety a hezký večer 🙂

newwi
16. kvě 2018

@j.a.n.inepamatuji si to uplne presne!Odber,ihned vypit, pockat,odber,pockat,odber...

jipe
16. kvě 2018

@newwi ihned vypít je špatně, pokud je lačná glykemie vysoká, test se neprovádí, musí se ten první odběr nejdřív vyhodnotit 🙂

newwi
16. kvě 2018

@jipe no tak mi to udelali asi spatne 🙂 kazdopadne vse v pohode!

j.a.n.i
16. kvě 2018

@newwi Tak ono pokud ji nemáš, tak je to v pohodě, ale vem si když má někdo výrazně překročenou už tu lačnou a ještě vypije ten roztok...

newwi
16. kvě 2018

@j.a.n.i to ja verim,ze neni v poradku... nejsem lekar ani laborant.Jen pisi,jak to probihalo u me...

j.a.n.i
16. kvě 2018

@newwi No, ono je bohužel smutnou pravdou, že ten test hodně laboratoří provádí blbě...

esufi
16. kvě 2018

@jipe ale vždyť plod se hlídá se po porodu tak jako tak a hypoglykémii může mít po porodu aniž by matka kdy problém s cukrem měla, o tom šoku přece provedení OGTT testu nerozhoduje...

sviva
16. kvě 2018

Asi záleží, jak obecně jste odolná a jaký máte vztah ke sladkému. Obě těhotenství jsem měla v pohodě a mimo bolestí zad jsem byla poprvé i zatím teď bez problémů. Ráno nejsem úplně hodně zvyklá snídat a ráda si dám sladký. Test mi nevadil. Bez jídla jsem to zvládla v pohodě. Nápoj byl sladký jako různé sirupy z lékárny...jen ty se berou po lžičce a tohohle dostanete velký kelímek. Na vypití je, tuším, deset minut, ale přišlo mi lepší to mít za sebou rychle. Je to cukrový fuj, ale zvládnout se to dá. Taky asi záleží s jakou chutí do toho testu jdete, jak jste k tomu nastavená. Já to beru jako možnost, kterou můžu odmítnout. Šla jsem tam svobodně, tedy vlastně ráda a z dopoledního půstu, kýblu sladkýho a pár zkumavek krve si hlavu nelámala. Pokud má někdo s něčím z toho problém, nebo i s více, chápu, že to s ním může zamávat. V obou případech jsem zbytek dne normálně fungovala. S prvním v práci, teď doma s dcerou. Jen teď podruhé mi ranní první výsledek vyšel vyšší, hranice je 5,1 a já měla 5,3 tak jsem musela na gyndu a ještě následně na nové kolo do diabetologické poradny ve FN. Nicméně jsem si jídlo dát nestihla takže se všechno zvládlo ještě ten den s normálním negativním výsledkem. Doporučuji den před se hlídat, nejíst příliš pozdě (do odběru se nemá jíst 8-10 hodin)...na to já se vyprdla, ještě jsem měla trochu línější režim, protože jsem byla nachlazená a na první odběr šla extrémně brzo. Na druhou stranu ve FN mi dovolili narozdíl od původní laborky být venku v parku a popíjet po troškách vodu. Za což za oboje jsem byla fakt ráda.

Strana
z3