32tt - výtok, tvrdnutí břicha, cukrovka - co jíte?

lakukacka
17. zář 2012

Ahoj,
tak jsem dnes tak různě přemýšlela a "navalilo" se mi pár nejasností.
Jsem ve 32. týdnu těhotenství a občas mám výtok - průhledný nebo bílý. Všimla jsem si že více to mám, když je vedro. Je to normální nebo není a měla bych alespoň zavolat svému doktorovi?
Někde jsem četla, že od 30.tt je normální tvrdnutí břicha. Mají to všichni? Jak to poznám? Co to znamená když břicho tvrdne nebo naopak netvrdne?
Mám těhot. cukrovku a už mi nějak dochází nápady na to co jíst. Navíc mám poslední dobou celkem hlad a chutě. A když mám na něco chuť, nechci si dát zase okurkru, kterou jím vlastně pořád. Co tak během dne jíte a v jakém množství?
A poslední věc, která mě vlastně přiměla o všem přemýšlet. Dnes jsem volala do porodnice (v Neratovicích), abych se zaregistrovala a objednala na předporodní vyšetření. Na stránkách mají napsáno, že se tam mám dostavit ve 36. týdnu. Sestra mě ale objednala "až" na 30. října (což je jen 16 dní před TP, můj doktor stanovil TP na 16. 11., v Gennetu mi napsali TP 12. 11.). Takže mám trochu obavy, abych nerodila předčasně a tím pádem ani nestihla předporodní vyšetření. Na tom jsem se chtěla zeptat třeba na to, jak dlouho po odtečení plodovky nebo jak častých kontrakcích mám přijet, na to jeslti manžel bude semnou celou dobu nebo ho přizvou opravdu až když bude jasné, že mimčo vyleze na svět, zda mají na pokojích víceméně plno nebo poloprázdno, atd.
Co (kromě doporučeného) mít s sebou do porodnice?
Používáte/používali jste rychlozavinovačky? Kolik jich mám pořídit?
Jaké jsou Vaše zkušenosti nebo co kdo radí Vám?

lakukacka
autor
17. zář 2012

Jo, a ještě.. Od kdy jste pily malinovník a jedly lněné semínko?
Nějaké recepty? Nebo prostě semínko jen přimíchat do jídla a neřešit?

A kolik cca je potřeba dudlíků? Nějak vůbec nemám představu, jeslti mi stačí 2ks a nebo jich mám mít třeba 10?

slundo
17. zář 2012

🙂 tak se pokusím odpovědět Ti alespoň na něco . Výtok pokud je čirý nebo bílý, bez zápachu , svědění apod. je v těhu normální. Měla jsem to po celou dobu a doktorka s tím nikdy nic nedělala. Pokud bys pociťovala svědění, pálení , tak k dr. zajdi a ona Ti doporučí nějaké čípky. Jinak tvrdnutí břicha je individuální, ale většina těhotných se s tím setkává už v druhém trimestru. Bříško se jakoby stáhne, je tvrdý a za chvilku to povolí. Pokud by tě to zlobilo, stačí brát magnesium, pít magnesii a na prohlídce se zmínit dr. Jinak nic 🙂 Jinak nevím co má být předporodní vyšetření, ale u nás se ve 36. bere kultivace z pochvy, aby se zjistilo, jestli žena nemá streptokoka - pokud ano, je nutné před porodem podat ATB. A chodí se na monitory, de se sleduje srdeční akce miminka a činnost dělohy. Pokud Ti odteče plodová voda, je nutné jet do porodnice ihned , nejdéle do 2h, pokud neodteče, jezdí se při pravidelných kontrakcích po 5 min.... Co se týká manžela u porodu, tak se mnou byl asi jen hodinu předem, v jiných porodnicích tam jsou tatínkové celou dobu, to záleží na každé porodnici. Jinak do porodnice si vezmi to co píšou v povinné výbavě - jako vložky, plínky, vlhčené ubrouky apod. Já si ještě přibalila nějaké svoje látkovky, abych nemusela pořád chodit za sestřičkama pro čistou když si malej ublinknul, taky svoji noční košili, některý holky si nechávaly donýst švestkový kompot kvůli zácpě a docela se i hodí bepanthen - na bradavky. Kojení je ze začátku náročný, chvíli trvá než si prsa zvyknou a bepanthen je výbornej. Je dobrej i na opruzeniny. Rychlozavinovačky jsme měli, jednu malou, jednu větší a pak ještě po nás klasickou zabalovajdu. Rychlozavinovačky mi přišly praktický a i účel splňovaly , takže za sebe můžu doporučit. S dudlíkama bych neplašila, nevíš jestli bude dudat nebo ne a ze začátku se to moc nedoporučuje, kvůli kojení, aby se to prcek naučil. Takže jeden až dva bohatě stačí 🙂 Malinovník by se měl pít až od 36. týdne a lněné semínko klidně i dýl..... mně v obchodě říkali , že se má zalít horkou vodou a nechat 12h , pak to vypít. Teda to je román 😀 , alle snad Ti alespoň něco pomůže, klidně ještě napiš, rádi poradíme 🙂

ustarana
17. zář 2012

@lakukacka Ahoj, tak Ti skúsim tiež niečo napísať. Výtok, pokiaľ si ho doteraz nemala Ťa može dosť vystrašiť. Ja som ho tiež z ničoho nič dostala asi v 25. tt, tak som celá vyplašená bežala k doktorke, či mi náhodou netečie plodová voda (samozrejme hysterická prvorodička, čo čítala o tehotenstve všetko, čo jej príde pod ruku). Doktorka ma ukľudnila s tým, že pokiaľ je bez farby, zápachu, pálenia a svrbenia, tak to je len príprava organizmu k porodu. Tiež mi doporučila menej čítať na internete 😀 . Ale zas na druhú stranu vravela, že je lepšie 10x príjsť zbytočne, ako raz neskoro. Takže pokiaľ máš nejaké pochybnosti, tak si minimálne zavolaj doktorke. Za to nič nedáš a budeš mať kľudné svedomie.
Tvrdnutie brucha som v prvom tehotenstve tiež nemala. V druhom tehotenstve mám krče už teraz a zobem magnézium ako lentilky 😝 . Takže toto je veľmi individuálne. Pokiaľ cítiš pohyby, nebolí ťa brucho a nekrvácaš, tak buď rada a nezháňaj si takéto nepríjemnosti. Ranné nevoľnosti Ti asi tiež nechýbajú, že? 🙂
Predporodné vyšetrenia v porodnici som tiež nemala. Všetky odbery mi spravila moja doktorka a do porodnice som šla asi až v 37. tt na monitor.
S tehotenskou cukrovkou ti nepomožem, nemala som ju a dúfam, že i tentokrát mi dá pokoj.
Odjaz do porodnice pri krvácaní alebo odtoku plodovej vody má byť okamžite. Všade sa píše, že by si mala vyraziť do porodnice, keď máš kontrakcie po 5 minutách. U nás v porodnici (Pardubice) mi vravela porodná asistentka, že u prvorodičky, je to lepšie skor. Takže ja som volala sanitku, keď to bolo po 8 minutách. Než ma sanitka doviezla do nemocnice už to bolo po 3 minútach, ale i tak som rodila ďalších 10 hodín. Tieto informácie by ti mali povedať na prehliadke porodných sálov na predporodných kurzoch. Pokiaľ na žiadny nechodíš, tak skús zavolať do porodnice a spýtať sa, či nemožeš prísť na prehliadku samostatne. A zároveň sa povypytovať na všetko, čo ťa zaujíma. Akurát odporúčam, dopredu si napísať, čo Ťa zaujíma. Mňa ta prehliadka tak dostala, že som si skoro nespomenula ani na svoje meno.
Po príchode do porodnice som mala najprv príjem bez manžela. To je prehliadka, vyplňovanie papierov a podpisovnie roznych prehlásení (súhlas s narkozou v prípade potreby, súhlas o podávaní informácii... ), potom následovalo ďalšie vyšetrenie a klystýr. Po ňom som už mohla odbiehať za manželom. Potom sprcha a potom som ho už mala na pri sebe. No boli to cca 2,5 hodiny od príchodu do porodnice.
Do porodnice som mala len to, čo požadujú a aj tak som tam vliekla 2 cestovné tašky. Veľa miesta ti zaberú plienky pre prcka. Pokiaľ ti bude niečo chýbať, tak ti to može priniesť manžel.
Zavinovačku som mala jednu, ale vobec som ju nepoužívala. Malý bol 10 dni nahatý v inkubátore, takže ho zo začiatku rozčuľovalo i oblečenie a nieto ešte nejaká zavinovačka. aj keď nebol zavinutý, tak to bolo úžasne kľudné miminko a nebudili ho ani trhavé pohyby. Skús kúpiť jednu rychlozavinovačku a jednu klasickú viazačku a uvidíš, čo ti bude vyhovovať viac. Samozrejme ešte pred porodom vezmi manžela do obchodu, kde ich predávajú a ukáž mu, čo sa ti páči, aby bol v prípade potreby schopný tam dojsť a kúpiť to, čo budeš chcieť.
Lnené semienko ani maliník som neužívala, nejako som to do seba nemohla dostať. Bavila som sa o tom s 2 gynekológmi a tí mi tvrdili, že je to len pre lepší pocit rodičky, že pre seba niečo spravila. Vraj to neublíži, ale ani nebolo dokázané, že to nejako pomáha. A napadlo ma, pokiaľ si doma pečieš chlieb, tak ho dávaj do chleba. Jedine v tomto spracovaní som schopná toto semienko pozrieť.
Dudlíky som mala dva. Každý mal iný tvar a aj tak musel ísť manžel kúpiť ďalši, lebo mladému pánovi nesedeli v puse. Skús kúpiť jeden tvarovaný a jednu obyčajnú latexovú kytičku (vraj kojené deti majú radšej netvarované dudlíky) a uvidíš, čo bude tvojmu prckovi "chutiť". A možno bude nedudlíkové dieťa.

lakukacka
autor
18. zář 2012

Zatím díky!
Myslela jsem si, že výtok nebude nic strašného. Sice jsem se o tom u doktora nezmiňovala, ale při prohlídce nikdy nic neříkal. A výtok je opravdu jen výtok bez čehokoli okolo.
Na předporodní kurzy nechodím, ani toho nijak extra o těhotenství a porodu moc nečtu. ☹ Taknějak si říkám, že kdyby se něco dělo, poznám to buďto já nebo doktor.
Tím předporodním vyšetření jsem právě myslela to kolem 36. týdne - monitor. Plus tedy ještě asi půjdu na konzultaci s doktorem/kou z porodnice. Jestli půjdu na prohlídku porodních sálů, to nevím. Také hlavně nevím, jestli bych chtěla.. abych se pak nebála 🙂
Co do porodnice s sebou, to vím, to jsem zjišťovala. Spíš jsem to myslela tak, co Vám se tam hodilo a co byste fakt doporučili.
Manža je naštěstí v pohodě a jezdí semnou nakupovat, atd. Navíc si říkám, že kdyby náhodou, tak mu napíšu seznam a on to pak nakoupí 😉

veruska007
18. zář 2012

@lakukacka

Ahoj, jestli nebudeš chodit na monitory, podle mě o nic nepřijdeš. Taky jsem rodila 2x o dva týdny dřív a na monitoru jsem byla pokaždé jednou... a stačilo 😉. Akorát čekáš, tlukot srdíčka je super, ale budeš toho mít dost, až to budeš poslouchat při porodních kontrakcích 😀

Do porodnice s sebou: doporučuju baterku (když budeš v noci vstávat, kojit... já u kojení četla i v noci, tak baterka byla super. Nebo když jsem hledala něco v šuplíku). A knížky na čtení (za 4 dny kojení jsem přečetla 2 bichle). Jinak s sebou nepotřebuješ skoro nic, pro sebe kosmetiku, ručníky, pro mimčo až věci na odchod domů, plínky. Osvědčilo se mi pár vlastních látkovek, v nemocnici jsem dostala jen dvě erární a využila jsem další 3. Také jsem měla granulovaný čaj na podporu laktace, Hipp, dobrý a rozkojila jsem se už 2.den!

Jo, a super byl široký a dlouhý šál - dávala jsem ho malému přes postýlku, aby mohl spát - v noci bylo i v noci dost světla a budilo ho to.

Dudlíky byly v porodnici zakázané a mladší dudlíky od začátku nenášel, starší ho vzal na milost na růst zoubků někdy v půl roce, ale do roka byl zas bez dudlíku.

Rychlozavinovačky za mne vůbec, obě děti byly dost živé, hned se z toho vykopaly. Není nad klasickou zavinovačku, ten mladší v ní vydržel půl roku, bez toho neusnul.

jennyska
18. zář 2012

@lakukacka Ahoj, téma je duplicitní a proto ho zamykám. Prosím, vyhledej si v našem fóru již založená, starší, fungující témata a přidej se tam 🙂 hezký den, J*

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru