CS1 - znamená to, že jsem na prst otevřená?

peggy2
30. pro 2014

Ženy prosím vás mám od včerejška v průkazce CS1 - znamená to,že jsem na prst otevřená? Děkuji za odpovědi 😵

apacheee
AMBASADORKA
30. pro 2014

Ne, to v žádném případě, jen to znamená, že se na čípku udály nějaké malé změny - např. že je měkčí nebo se lehce zkrátil. Nepíšeš, v jakém jsi týdnu, ale neboj, já měla změny na čípku už někde od 20. týdne, nakonec jsem měla až CS7 a rodila jsem normálně v termínu 38+3. Pokud jsi zkraje těhotenství, může to naznačovat, že máš zvolnit. Já například chodila do poměrně náročné práce (učitelka MŠ) a ještě jsem měla hodně fyzické aktivity, takže mi doktor doporučil raději zvolnit a předepsal mi magnesium🙂

fykyska
30. pro 2014

NE 🙂
CS nebo-li cervix score je stav hrdla děložního, čípku ještě jinak jeho stav připravenosti k porodu 🙂 V každém určitém týdnu by čípek měl odpovídat určitému stavu. Lékaři na to mají svoje tabulky ovšem všichni kontrolují určitých 5 bodů parametrů a to je:
1. naléhající část plodu, 2. dilatace hrdla, 3. zkrácení čípku, 4. konzistence čípku, 5. jeho směr. Ke každému z nich přiřadí lékař hodnotu 0-2body a jejich součtem je tzv. cervixscore.
Takže nejvyšší počet může být 10 🙂
To tedy znamená, že pokud má žena v 24tt např. CS7 asi není něco dobře protože hrdlo vykazuje změny, kdežto pokud má žena v 38tt CS 7 je to hezký ukazatel že se tělo připravuje na porod .
CS není směrodatné je to pouze takové zatabulkování hrdla aby byla průkazka vyplněna a porodníci věděly cožeto mezi těma nohama je 😀 🙂 změny na hrdle z CS 1 NA porod mohou přijít klidně z hodiny na hodinu 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru