Jméno Jonatan

mariti
24. led 2018

Holky, nemáte někdo chlapečka Jonatana? Jak mu říkáte? Nebo i pokud nemáte, jaké Vás napadají zdrobněliny nebo zkrácené verze? Jméno se mi líbí, ale z vlastní zkušenosti vím, že dlouhé jméno není moc praktické. Ještě máme na seznamu Eliáše, ale těch je zas poslední dobou docela hodně, myslím. Díky za tipy.

gepe
24. led 2018

@mariti my jsme chteli klasickyho Jonatána, avsak prvni byla holcicka a nasledne jsem upustili od daneho jmena ve vsech variantach vcetne Tve bez diakritiky.
Jon, "Džon", Jony, "Džony", Naty, Nat, Jona, Jonatanek, "Džonatánek", aj.

tinaprofi
24. led 2018

Džonatánek je hustej 🙂))))) se omlouvám, ale je to vtipný ...si vždycky vybavím macha a šebestovou 🙂))))

terezapetrova
24. led 2018

@tinaprofi mluvíš mi z duše ale nechtěla sem "prudit" 😆😆😘

gepe
24. led 2018

@tinaprofi @terezapetrova no to prvni, co kazdeho napadne pri jmene Jonatan/Jonatán/Jonathan. V Cechach. My si tim prochazeli delsi dobu, ja chapu Vase pobaveni i psa od pani Kadrnoskove 🙂
Ono moc vsak zdrobnelin neni, leda co si vytvori lide sami.

terezapetrova
24. led 2018

@gepe tak ne úplně každy treba sebestovou sledoval na druhou stranu na každé jméno se něco najde

tinaprofi
24. led 2018

já to vůbec nemyslím zle ani by mě nenapadlo prudit 🙂)) je to logický, že to lidi napadne, s tím musí člověk počítat :D V cizině je to v normálu páč nevědí, která bije a navíc venku nemaj ten folklor dělat si ze jména prdel jako češi 🙂)))))))

gepe
24. led 2018

@terezapetrova @tinaprofi holky, ale ja se nezlobim 🙂) ja to taky nemyslela zle, nebo ze prudite 🙂 my si s tim, ze chceme Jonatana zazily uplne to samy 😃 jen jsem prave napsala, ze chapu, ze Vas to pobavilo 🙂 Manzel chtel Jonatana, protoze ma rad od detstvi pisnicku od Olympiku - Muj strycek Jonatán. Jinak vseobecne je spojovan prave s machem a sebestovou, Nase zkusenost par let 😃 Kdybych s tim mela problem, nevypisu ty zdrobneliny atd vyse. 🙂
Tina - presne tak s cechy.

terezapetrova
24. led 2018

@gepe osobně sem to vubec nepochopila takže se zlobite, pohodaaa

tinaprofi
24. led 2018

Mám holky dvojčata a jedný jsem chtělá dát jméno Kazi, za mě je to nádherný staročeský jméno, ale tak udělala jsem kompromis a dala Silvii :D my žijeme venku, takže tady by nikdo po původu nepátral, v čechách by ji to asi dali "sežrat" :D spíš si myslím, že každý jméno dává děcku takový předurčení, možná je to šílená teorie, ale věřím tomu, že jména lidi hodně ovlivní

mariti
autor
24. led 2018

My to máme trochu jinak - nějak jsme zakotvili u biblických jmen, což Jonatán splňuje. S tím machem a šebestovou - jasně, ale ono se fakt na každé jméno něco najde, takže tohle prostě neřeším. Zase je fajn, že je to mezinárodně používané jméno, pro nás výhoda. Ono najít jméno, aby splňovalo všechny nároky, oběma se líbilo, hezky znělo (i dohromady s příjmením), dalo se kloudně zkrátit nebo zdrobnit, není zase tolik. Je to docela oříšek. No, ještě nejsme rozhodnuti. Vlastně jsem už jednou jonatana zavrhla a zase se k němu vrátila. Bude to u nás ještě zajímavý, ale třeba to bude nakonec Tamarka. Mám pocit, že pěkných dívčích jmen je víc. Ale každopádně - gepe, díky - je fakt, že se tam toho dá vymyslet docela dost, když se člověk trochu odváže. Myslím, že dneska často slýchám i podstatně divočejší jména, doba je hodně otevřená.

lv
24. led 2018

Krásné jméno -Jony, Naty..

terezapetrova
24. led 2018

@mariti ted mi došlo, ze synům oblíbeny učitel ze skolky je Jonathan, je Angličan a nikdo mu neřekne jinak nez Josh. Jinak souhlas s tim, ze vybrat jméno je spis ořech nez oříšek 🙂 m se u druhého rozhodovali asi 6,5 mesice 😬

gepe
24. led 2018

@mariti neni vubec zac 🙂 u nas to byl favorit par let, nasledne se manzel rozmyslel jinak a mame doma Herberta (mame germanske prijmeni). Taky jsme si vyslechli, ale opet neresili. Za me pokud se vam Jonatan libi a sedi i k prijmeni, urcite jdete do nej. 😉 drzim pesti.

@terezapetrova ja se fakt nezlobim 🙂 me i manzelovi primera vzdy prisla vtipna.

terezapetrova
24. led 2018

@gepe ja pravé také ne, jen nedorozumění

odula
24. led 2018

@mariti strašná škoda že to jméno má tak pitomou asociaci v čechách. je totiž úplně nádherný, krásnej význam a jedna z úplně nejvíc "cool" postav v Bibli. 🙂 my jsme taky chtěli dát,nakonec jsme se nechali zmasirovat pribuznejma a máme Josefa :D dcera ma ve škole jonathana, říkaj mu Juju (švédsky to vyslovuje Júnatan) což mi připadá děsně roztomilý ale v čechách by to asi zase neprošlo. já kdybych mela jonathana,tak mu říkám buď Džou (Jo) - to mi připomíná jeden roman od Asimova ;) nebo Nat , Džony (ježková to vypadá divně), a tak. vymyslet se toho dá hafo a stejně to člověka napadne až když je dítko na světě🙂

lucyp13
24. led 2018

upřímně se mi to jméno líbí ale je to pes paní Kadrnoškové a přes to vlak nejede :D btw. Macha a šebestovou zná snad každý v každé generaci (myslím v ČR)

odula
24. led 2018

@lucyp13 akorát že pesanovi rikali jonatááán, kdežto tohle skvělý jméno se správně vyslovuje Jónatan. ;)

bekyc
24. led 2018

Bratranec má syna Jonatana, všichni mu říkaj Jony. 🙂

mariti
autor
24. led 2018

A vidíte, naši sousedi zase měli pejska Sama, a přitom jméno Samuel, Sam, Samík je dnes taky docela na vzestupu. No, a mě to zas asociuje toho jezevčíka z dětství, už asi napořád, holt těch vzpomínek z dětství se člověk nezbaví... Ale taky se mi to jméno líbí (jenže už je "obsazené", mají kamarádi). Jinak díky za tipy a zkušenosti, musím říct, že zase o tomto jménu víc uvažuji, tím spíš že i manželovi se líbí.

kafr
24. led 2018

Ač jsem milovnice večerníčků, první se mi vybavil strýček Jonatán.
Je to krásné jméno, na všechny se vykaslete, oni si zvyknou. Dlouhým jménům fandím, většinou se dá vymyslet hodně variací.
My budeme mít Šarlotoku. Tuším, že ne každému v rodině to je vhod, ale nikdo se mi to neodvážil říct do očí 😁 a protože bude malá po mě a manželovi, tak si svoje jméno taky uhájí. Už teď je to pěkná divoška, úplně se těším, koho to porodim.

kafr
24. led 2018

*Šarlotku

ludovika6
24. led 2018

Jméno se mi líbí moc. Ale je jasné, že u nás bude takové "nápadné" (mě teda jako první napadnou jablka 😉, na pes paní K.). K zdrobnělinám už zmíněným přidám ještě Natýnek. Není to teda přímo od Jonatana, ale kamarádi tak říkají malému Natanaelovi. A Jonášovi zase říkají Jonku,on si jako malý říkal Jojo. Ono to opravdu prostě časem vyplyne...
My máme doma Tobiáše, Rafaela a Benjamína, takže k nám by Jonatán zapadl 😉. Mně se ještě líbil moc právě Jonáš nebo Eliáš, ale to neprošlo přes manžela.

babanci
7. čer 2019

Bomba jméno, do toho bych šla.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru