icon

Klystýr - panická hrůza. Jak se mu v porodnici vyhnout a přitom se vyčistit?

widowblack
29. pro 2019

Tady se ví vše a i se občas dobře poradí ... čím víc se mi blíží termín tak mám panickou hrůzu z klystýru - někomu to přijde ftipný ale já si nesu trauma z dětství kdy mi před slepákem "příjemná" sestra dělala klystýr 🙈 no hrůza ... u prvního porodu mi ho nestihli udělat ( šla sem akutním císařem) ale měla sem sebou yal gel - ten je teď k nesehnání . Poradtě jak se vyčistit aby mi nemuseli dělat ve špitále klasickej klystýr ... děkuji

Strana
z3
krista25
29. pro 2019

@widowblack jako chápu to 😁taky to není moje hobby 😁. Třeba mě to bylo v tu chvíli úplně u pr... 😁Jak jsem měla křížový bolesti tak jsem se jen modlila ať je konec 😁.

gingerbread
29. pro 2019

@krista25 presne takhle jsem to mela ja😁 normalni kontrakce plus krizovy bolesti 14 hodin takze klystyr mi byl ukradenej😁

janablizka
29. pro 2019

Můžeš ho odmítnout,ale není to žádná hrůza.

aselluska
29. pro 2019

@widowblack nerodila jsem, ale ze zkušenosti po laparce se není čeho bát, naopak. Nechala jsem, proč mi ho dělali. Po operaci jsem byla ráda, že s bolavým břichem nemusím 3 dny řešit ještě velkou potřebu, to by bylo mnohem horší. Beru to tak i u porodu. Budeš mít už tak bolavý spodek a ještě chodit na velkou. Alespoň 2-3 dny bych nechala tělo odpočinout. Klystýr samotný mi vůbec nebyl nepříjemný, nevadil, asi záleží na personálu. Je to jen můj názor a můj náhled na věc ...

martaskaaa
29. pro 2019

@aselluska přesne, po mě chtěli abych šla na velkou než mě pustili domů a bála jsem se toho jak čert kříže, a to bude horor 😂 jenže po tom klystýru a " super stravě" nebylo moc co kadit a dali mi nějaký čípek, já si ho schválně nevzala a vzala si čípek na hemoroid a to mě prohnalo taky, ale naštěstí dobrý. Horší to bylo až když mi dali brát železo, to jsem brečela bolesti a klystýr bych hned brala zas 😄😄😄

klara319
29. pro 2019

Rodila jsem před 11dny a na klystýr se mně nikdo neptal a já sama jsem si na něho ani nevzpomněla. Je fakt, že jak jsem tlačila tak něco vylezlo ale v tu chvíli mně to bylo úplně jedno. Měla jsem myšlenky na správné tlačení a na to aby byla malá co nejrychleji venku 🙂 Ale chápu tě, když má člověk z něčeho strach těžko se ho zbavuje. Tak přeju rychlý a bezkomplikovany porod 🍀

lenka_mrazkova
29. pro 2019

Já dostala od PA na výběr, že krom klystyru můžu dostat jen čípek, tak jsem raději zvolila ten. A vše v pořádku.

puhelin
29. pro 2019

Po klistyru mi praskla voda do 10 minut. Do te doby 11 hodin v kontrakcich. Po klistyru byl syn do hodiny na svete.
Moc jsem ho ocenila i proto, ze posledni mesic jsem mela bolestivou zacpu. Prosila jsem sestru, at mi ho da co nejdriv.

fiiif
29. pro 2019

@widowblack nemusíte si ho nechat udelat, není to povinnosti. ale ja mela a vlastne jedine co, tak jsem citila jak se mi nafukuje bricho a po par minutach jsem "běžela" na zachod ale je fakt ze do dvou hodin byl maly na svete =) zavadeni jsem necitila vůbec, zadna bolest nic..

widowblack
autor
29. pro 2019

Tak já se toho nebojim ale můj psychickej blok je z toho mega mega velkej !!! Tak jak se někdo boji zubaře jak čert kříže - tak já k nim chodím spát i když mi vrtaj a dělaj opravy v puse . Chápu že to pomůže že to nebolí ale ta psychika je mocná tak moc že se bojim že bych se z toho tam zhroutila... 🤣

sudylichozrout
29. pro 2019

@martaskaaa Tak s tim jsem mela taky potiz 😀 Nechteli me pustit z porodnice, dokus se nevytento. Ja mam vseobecne lina streva, takze zadne kazdy den rano se nekona. Nakonec jsem si od sestry vzala cipek, neco jsem vytvorila a vsichni byli spokojeni 😀 Ale jak ma zakladatelka panickou hruzu z klystyru, tak ja ji mam z cehokoliv, co se musi do zadecku davat, jsem na to od jiste foby fakt cimprlich a premluvit se k aplikaci cipku pro me byl heroicky vykon 😀

sudylichozrout
29. pro 2019

Jinak malicko odbocim od tematu, ale kdyz uz jsme se tu tak sesly nad porodnimi tematy... Rodila jsem 2x a 2x jsem mela jen krizove kontrakce. Ty jsou fest pekelne. Myslite, ze je mam ocekavat i ted, nebo se nektere z vas stalo, ze mela pri dalsim poeodu ty normalni? Pry jsou mene bolestive, tak se modlim, abych mela kliku... 😀

widowblack
autor
29. pro 2019

@sudylichozrout tak neporadim/ neutěším s kontrakcemi ale jsem ráda že nejsem sana kdo má paniku z toho že se někdo / něco má dotknout zadku 🤣

sudylichozrout
29. pro 2019

@widowblack Ne, to nejsi 😀 Tvrdim, ze muj zadecek je jednosmerka a dovnitr fakt nic nesmi. Ale ten klystyr jsem si dat nechala. Pred prvnim porodem jsem z toho mela desny strach, ale PA byla fakt super a vlastne jsem aplikaci ani necitila. U druheho jsem uz byla celkem pripravena na to, co me ceka a snesla jsem to. Ale cipky, vysetreni per rectum, nebo nedej boze analni sex, tak to fakt ne.

widowblack
autor
29. pro 2019

@sudylichozrout tak s jednosměrkou to mám stejně🤣

sudylichozrout
29. pro 2019

@widowblack Pritom treba kamoska si jiste intimni praktiky strasne vychvaluje, ja ji v tomhle vubec nechapu 😀

renmi
29. pro 2019

No ja jsem treba tři dny pred porodem litala na záchod jak dívá, takze jsem byla docela vyprázdněna, ale musím rict, ze jsem se na klistyr moc,, netesila,, 😂 ale nebylo to vůbec nic hroznýho sestřička byla velmi opatrná a jemná a musím rict, ze se mi pak asi ulevilo, takový pocit příjemného vyprázdnění, myslím si, ze by jsem mela pak stach tlacit, pro me by to bylo strašný se tam po... :D Takzde jsem byla klidna a rodila jsem poprve a nevedela jse jaky to tlaceni je, ze jento úplně jak tlačit na velke, takze jak rikam, byla jsem rada prázdná 😂😂😂

kejt29
30. pro 2019

@sudylichozrout s temi bolestmi se obavam, ze nepotesim. Ja mela vzdy klasicke bolesti a ve vsech trech pripadech byly bolesti naprosto totozne. Jen delka se zkracovala 😂

penelopaw
30. pro 2019

A co si napsat rovnou do porodního plánu, že klystýr zásadně NE?

V některých porodnicích se provádí rutinně, máš ale samozřejmě právo ho odmítnout, a pokud se bojíš, že třeba nebudeš schopná se bránit, tak instruuj i manžela nebo nějaký doprovod, aby na tohle upozornili. Že při porodu vyjede občas ven i něco jiného než miminko se stává, řekla bych, že personál s tím počítá, a asi neznám nikoho, ani jsem neslyšela historku, že by tam ženská pustila všechno, jako když si dá klystýr (to se kolikrát člověk nestačí divit, co se do něj "vejde").

Já jsem k. v porodním plánu měla, ale nakonec jsem ho již s rozběhlým porodem odmítla, protože a) jsem ho tam měla kvůli zácpám, na které trpím a u prvního porodu to byl masakr, gynekologické sestry a lékařka fakt nechápaly, že si nedojdu sama, nemohla jsem brát laktulózu, na níž jsem byla zvyklá, a po císaři to pak byla opravdu "radost" jít po třech dnech na záchod, b) před porodem jsem stihla být doma na wc, tkaže jsem klystýr nepovažovala za nezbytný. PA sice po porodu utrousila něco ve smyslu, že šlo ven i něco jiného než dítě, ale zjevně to nebylo tak zásadní a mně to v tu chvíli bylo naprosto šumák. Jen mi teda bylo líto dcerky, když vylezla ven, že to bylo to první, co asi viděla, protože narotovala hezky správně obličejem dolů 🙂.

pasiba
30. pro 2019

Tak ja z porodu považuju klystýr za tu nejpříjemnější věc 😀 moc sem se na něj těšila a oni mi ho potřetí nestihli dát a to jsem o něj prosila. Mě vždy krasně prohřeje a posune blíž k porodu. Psychicky i fyzicky. Je to pro mě takový bod, kdy už vím, že brzy bude konec. Tak ho odmítni. Asi nebudeš jediná. Ne každý to považuje za příjemný bod programu jako ja 😀

astyna88
30. pro 2019

@sudylichozrout

Hm,ja je mela taky vzdy jen krizove 😐 do tretice to same?

andrea93133
30. pro 2019

Klistýr můžeš odmítnout. Mám 3 týdny od porodu a brala jsem ho jako samozřejmost, není to nic nepříjemného, alespoň pro mě nebylo. Pěkně jsem se prohřála a vyprázdnila a při tlačeni jsem se do toho opřela co to šlo a žádná nehoda se nestala, takže pro mě super věc i když už jsem měla při příjmu kontrakce po 3 minutách, takže 10 minut jsem opravdu nevydržela to držet 😂 není se čeho bát a jak tu píšou holky, na nehody jsou tam zvyklí 😉

marla86
30. pro 2019

@widowblack tak ja mam opacny problem, pri prvnim prekotnem porodu jsem klistyr nestihla a slo ven vse, mela jsem zezacatku blok a nechtela poradne zatlacit, pak mi sestra rekla, at si z toho nic nedelam, ze jsou zvykle na vsechno a tak jsem se do toho teda oprela, opravdu se vsim vsudy 🙈 ted jsem podruhe tehotna, a az pojedu do porodnice, uz ve dverich budu volat po klystyru 🤪

legelata
30. pro 2019

Klystýr jsem ani necítila, proti kontrakcím to bylo jako pohlazení, není důvod se tak bát 😉 A odmítnout jde...

legelata
30. pro 2019

@marla86 Umřu, promin 😅

ah1234
30. pro 2019

@marla86 ja tiez vzdy hovorim, ze rodit druhykrat, tak jacim klystyr a epidural uz od dveri 😀 vdaka tymto dvom veciam mam neskutocne pozitivne spomienky na porod

ah1234
30. pro 2019

@widowblack ja ta v tom psychickom bloku chapem, mna sa nikto nemoze dotknut na chrbte v oblasti obliciek, mam traumu z detstva, jak som mala zapal obliciek a otec ma nahodou stlacil na tom mieste, ked sa steklil. Mam z toho paniku, ze aj na masazi vzdy musim vysvetlit obrovsku oblast, ku ktorej sa maser nemoze ani priblizit.. takze ano, klystyr nie je zly, za mna super vec, ale ak mas z toho taku paniku jak ja z tych "obliciek", tak by som im hned povedala, ze ho nechces a vybavene 🙂

cikitkapb
1. led 2020

@jjasmina Velká... u mě s klystýrem tak dlouho čekaly, až ho nestihly a posrala jsrm doktorce boty... mno kdybych rodila na 4 jak jsem chtěla, poseru si syna. 😂

jjasmina
1. led 2020

@cikitkapb No já si ho nejspíš udělat necham, max kdybych to měla jako kamarádka , že dva dny před porodem chytla prujmy, tak ji v porodnici řekly, že je pročištěná dost 😀 No necham to na dr

agnes_123
23. čer 2020

Já u toho panikarila, ale zpětně vím, že to nic nebylo. Pomáhá mluvit se sestřičkou, svěřit se s obavami dopředu a tak. Zkrátka komunikace ☺ protože to mi pomohlo- že mi sestřička řekla, kdy to začne, jak to začne, co se děje, kdy to skončí 😃😃

Strana
z3