Na co mám po porodu nárok? Jsem na ÚP

gabrielaroz
30. pro 2017

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat zda někdo nemá zkušenost nebo nějakou známou kamarádku co má níže uvedený problém.

V době otěhotnění jsem byla "nezaměstnaná" respektive jsem byla vedená na úřadu práce a živila se jako chůva bez smlouvy a dělala vlastně všechno možné ALE na černo jak se to vezme v době půl roku. Zpětně jsem jinak dva roky zaměstnaná byla na smlouvu, ale to mi je jaksi asi k ničemu, ale raději píšu všechny detaily. Takže zkráceně jsem pracovala po celou dobu a po podání výpovědi jsem si dávala čas na zkoušku všeho možného což mi vyhovovalo pul roku takto, zjistila jsem, že jsem těhotná s tím že jsem dále pracovala jako chůva bohužel v nějakém 3 měsíci už jsem nebyla potřeba a tak jsem občas vzala brigádu abych si vydělala. Tím, že jsem byla a nadále jsem vedená na uřadu práce bych se chtěla zeptat jak mam postupovat až se malý narodí jaký mám možnosti. kam se obrátit a případně zda některá z Vás má podobnou zkušenost. Od uřadu momentaně pobírám příspěvek na živobytí, ale spíše mě ted zajímá co mě čeká až se malý narodí jaké mam možnosti a cca na co mám nárok. S partnerem žijeme společně, ale každá koruna na víc se vždy hodí.

Děkuji
s přáním hezkého večera 🙂

leniczka23
31. pro 2017

No..to ze se tu verejne priznas ze makas na cerno a pobiras tudiz nepravem prispevek na bydleni teda nebudu komentovat..
Pritel pracuje? Nebo taky ne? Pokud pracuje a pracuje aspon 280 dnu za posledni rok, muzes po narozeni zazadat o materskou na nej.to se zarizuje jeste pred porodem.pokud ne, tak musis pockat az se prcek.narodi a pak nabehnout na urad a zazadat o rodicak.. muzete pak zkusit porodny, na to jsou kalkulacky na internetu, bude se pocitat jeho prijem kdyz ty ,,zadny" nemas. Tak to omrkni jestli dosahnete. No a pak treba pridavky na deti a tak..chce si to zjistit a spocitat na tom netu no.

slayc
31. pro 2017

aby ti vzniknul narok na materskou, musis mit odpracovano 270 dni za posledni dva roky, pokud za tebe na brigade nehradili, tak mas smulu, praci na cerno ti nikdo neuzna a jestli na to na urade navic prijdou, budes muset vse vracet;) Pokud splnis podminku za posledni dva roky 270 dni odpracovano a pojisteno, ale o praci prijdes, je tu druha podminka, ze musis od ukonceni zamestnání do 180 dni nastoupis na materskou, tuhle podminku nesplnis, takze budes pobirat rovnou rodicovsky prispevek. Co se tyce porodneho, posuzuji tebe a tveho partnera a vase prumerne mesicni prijmy, prispevky se do toho nezapocitavaji, pokud preshanete prumerny mesicni prijem 14300,- na porodne narok neni (brigady, na ktere jsou smlouvy se pocitaji taky jako prijem, nevim za jak dlouhou dobu je potreba je vykazovat)

blahova_andrea
31. pro 2017

@leniczka23 nemůže si zažádat o mateřskou na přítele. to by ten přítel na tu mateřskou taky musel jít.

blahova_andrea
31. pro 2017

žiješ s přítelem a stejně pobíráš příspěvek na živobytí? to asi není všechno ofiko, stejně jako ta tvá práce, co? nárok budeš mít rozhodně na rodičovský příspěvek. zbytek se odvíjí od vašich příjmů, trvalých bydlišť apod. na netu jsou kalkulačky hodně přesné. my kdysi pobírali jeden rok přídavek na dítě i příspěvek na bydlení a vyšlo mi to dost přesně. stejně jako my pak na úřadě skutečně přiznali. každá dávka se ale posuzuje z jiných hledisek. dokládají se jiné skutečnosti za jiná období. na porodné by jste asi dosáhnout mohli, podle toho jak to popisuješ, ale taky si to zkus spočítat.

leniczka23
31. pro 2017

@blahova_andrea no vzdyt tak jsem to myslela.. ve vetsine pripadu si lze v praci dohodnout, ze nez skonci PPM bude muz chodit do prace na dohodu, nebo na brigadu na jinou smlouvu. Protoze to mozne je. Takze plat na vic. Takze muze.

j.a.n.i
31. pro 2017

@leniczka23 Ale rozhodně na ni nemůže muž jít před porodem, ale nejdříve 6 týdnů po něm... plus tedy ne každý zaměstnavatel je ochoten podvádět, protože pokud bude dělat stále stejnou práci, tak to nic jiného než podvod není.

leniczka23
31. pro 2017

@j.a.n.i jo to jsem zapomnela zminit, ze muze az 6 tydnu po porodu. Mysleka jsem tim to zaridit uz pred porodem.
A podvod to rozhodne neni. Je dovoleno si pri PPM brigadne privydelat? Je. Takze pokud pro me bude mit zamestnavatel jinou praci kde bych si mohla privydelat neni to rozhodne zadny podvod. To by to asi nebylo povolene ne?

blahova_andrea
31. pro 2017

@leniczka23 no to ale není mateřská přes přítele, ale prostě půjde na mateřskou. to pak mateš slovíčky 😉 jinak ve většině prací právě nakloněni tomuto naopak nejsou. i když to tak nějak občas jde, tak to neradi dělají a "zbytečně" papírují na víc.

leniczka23
31. pro 2017

@blahova_andrea jo pardon ja uz zapomnela ze tady se slovickari😁😁
Jinak je mi jedno kde k cemu nakloneni jsou nebo nejsou, ja ji poradila jednu z variant, odpovedela na otazku. Zkusit to muze.
Neminim tady s nekym diskutovat.

blahova_andrea
31. pro 2017

@leniczka23 nejde o slovíčkaření, ale jsou věci, u kterých když to jedno slovíčko změníš, tak dáš větě jiný rozměr, význam a to pak mate ostatní. někde je holt žádoucí se vyjadřovat přesně a používat správná slova 😉

nemíníš diskutovat, když píšeš do diskuse? 😀 ok

leniczka23
31. pro 2017

@blahova_andrea ano pani dokonala..🙂
Hezky Novy rok preji..😉

j.a.n.i
31. pro 2017

@leniczka23 A jak bys to jako chtěla zařizovat už před porodem, když k tomu potřebuješ příjmy za posledních 12 měsíců počítáno k datu nástupu na PPM? To si jako myslíš, že je účetní jasnovidec a ví, že tam bude ten dotyčný ještě za nějakých cca 7 či více týdnů pracovat a ví jaký bude mít plat.
A už chápu proč všemu říkáš slovíčkaření - protože neumíš číst 😀 jinak bys neodpovídala bludy, neb já jsem jasně psala, že pokud bude dělat STEJNOU práci, tak je to podvod... ano, pokud by dělal jinou, tak to jde, ale už vidím zaměstnavatele, jak bude nadšeně dotyčnému dávat jinou práci, jen aby mohl pobírat PPM - co z toho bude mít?
A ano, tobě může být jedno čemu jsou či nejsou zaměstnavatelé nakloněni, ale jemu ne, protože pokud ho s tím pošle zaměstnavatel do háje, tak má smůlu, resp. na PPM klidně nastoupit může, ale s nějakou jinou smlouvu si může trhnout nohou, takže místo 100% platu bude brát 70% a žena nic, jo, to se vyplatí😝

gabrielaroz
autor
31. pro 2017

Asi jak vydim tak nemá cenu se tu s kýmkoli radit. Protože tohle co se tu občas píše a jak se občas některé dokážete jenom strefovat. A nikdo neřekl ze to chci řešit ted pouze se na to chci připravit. Ano partner pracuje a když jsem otěhotněla tak jsme spolu ani nebyly a nejdřív jssm s nim moc nepocitala tak ano šla jsem na úřad abych měla z čeho žít. Chtěla jsem poradit jak mám postupovat az porodim ne jak někdo tu napsal, ze to chci vyřizovat ted. Dekuju těm co napsali a poradily, ale některé z vás opravdu neznají veškerá fakta a stejně mají potrebu se strefit. Asi jsem doufala ze tu mužu přijít se vším a pokud jsem půl roku pracovala jak jsem pracovala nevidím nic špatného ze jsem chtěla zkusit více prací a rozhodnout se co vlastně do budoucna chci dělat opravdu a co by me naplnovalo jeste nez jsem otěhotněla jsem si zazadala o kurz na chuvu abych měla rekvalifikační kurz a mohla se tim živit na hpp bohužel to uz jsem měla malého v brisku a bylo pozde. Člověk napíše par řádku a vy na druhé straně nic dal nevidíte ale přesto soudíte a neodpustite si poznamku. Hezky nový rok všem

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru