icon

Náhlý převoz sanitkou do porodnice. Která má přednost? Ta registrovaná nebo ta nejbližší?

strasidelko
7. říj 2019

Ahojky všem.
Chtěla jsem se zeptat jak to chodí hovne ohledně sanitky.
Zajímalo by mne, kdyby přítel nestihl přijet z práce nebo byl nějak mimo dosah a na mne to náhle přišlo a já si zavolala sanitku zda jim muzu říct do jaké nemocnice chci zavést.

Jsem na Praze 5 a mám kousek Motol, ale jsem registrovaná na Bulovku. Takže je mi jasné kdybych vytocila 155, tak mi pošlou tu nejbližší a ta je z Motola kam by se asi sanitka opět měla vracet.

Nemáte některá zkušenost. Nechci jinak.
Děkuji všem.

Strana
z2
zuzajulie
8. říj 2019

@zelenoockaa teď mám štěstí, ze už bydlím poblíž, tak už je to bez debat 😀 a někde porodit musím 😀

astyna88
8. říj 2019

Ja jsem poroila o tri tydny drive a vzali me v registrovane. No,on tam taky zrovna skoro nikdo nerodil 😀 malokdo rodi presne na termin.

zelenoockaa
8. říj 2019

@zuzajulie Spousta porodnic registrace vůbec nemá, když budete rodit tak vás přijmout tam kde mají zrovna volno :D

skarol
8. říj 2019

@merope proč by tě taxikář nevzal? To se dá považovat za neposkytnutí první pomoci, to si asi nikdo na triko nevezme ne? Já jela do porodnice taxíkem a pán to ani nepoznal. Přece se mu nemusíš zpovídat se svojí "diagnózou" ne?

merope
8. říj 2019

@zelenoockaa V Praze jsou naopak registrace v podstatě hned na začátku těhotenství a kdo se nezaregistruje, má problém resp. zoufale shání, kde ho ještě vezmou.

@skarol Nemusíš se zpovídat s diagnózou, ale pokud zjistí, že veze těhotnou k porodu, vzít nemusí. Někoho někam vézt opravdu není neposkytnutí první pomoci - naopak pokud si budeme "hrát" na poskytování první pomoci, pak v tu chvíli je volání 155 právě to poskytnutí a vožení kamkoli špatně (myšleno taxikářem, jasně že partner prostě veze).

skarol
8. říj 2019

@merope kamarádce praskla voda při procházce centrem Prahy. Byla tuším ve 29tt. Pár metrů od nich stálo taxi a kdyby je pán hned neodvezl k Apolináři, tak o miminko přijdou. Šlo o minuty. Ano, auto bylo znečištěné, taxikář to neřešil, ani to nechtěl zaplatit. Prý se mu tam dějí horší věci (třeba zvracející opilci).

jironymou
8. říj 2019

@strasidelko mne to cislo primo nabidli..🙂 ze maji svoji sanitku, kdyby neco...

zelenoockaa
8. říj 2019

@merope Ano registrace tam jsou ale v případě porodu musí přijmout i neregistrovanou, přece ji nenechají porodit před porodnicí...

janita3
8. říj 2019

@strasidelko Také jsem řešila případný převoz sanitkou do porodnice, protože jsme s manželem neřidiči a já byla na rizikovém těhotenství. Bydlím na Praze 5 a registrovala jsem se do Motola, což bylo nejblíže, takže by byl převoz do Motola jasný. Zvažovala jsem ještě Krč, tak i já pátrála jak to tedy je, nu a v Motole jedna sestřicka řekla, že po Praze vozí do registrované porodnice, druhá zase že do té nejbližší, tak se v tom vyznej 😳 Každopádně za mě taxikem po Praze do porordnice áni náhodou, nikdy nevíš... Já to opravdu hodně řešila, ptala se i na placené převozové vozy a bylo mi řečeno - rovnou volat 155 a to jsem ještě na rizikovém nebyla.

merope
8. říj 2019

@zelenoockaa Tak pokud už bude přímo rodit, tak to by ji asi vzali (překotný porod a podobně), ale jinak ji prostě pošlou tam, kde je registrovaná.

@skarol Tak je rozdíl prasklá voda ve 29tt, ale i tam je otázkou, zda kdyby zavolali záchranku, nebude to přinejmenším podobné (závisí taky, kde přesn byli, v Praze je dojezd sanitky často v řádu minut) - a rozdíl klasický porod. Nám naopak na kurzech říkali, že si případně máme u taxíku ověřit předem, zda nás vezmou jako těhotné anebo volat prostě 155.

berrusska
9. říj 2019

Já tedy nejsem z Prahy ale ještě před porodem mi mudr sama od sebe vypsala papíry na sanitku kdyby manžel nebyl doma. Porodnici jsem mela 20minut jízdy. Byla jsem prvorodicka , kontrakce rovnou po 5minutach a malá se narodila za hodinu a půl. Takže já osobně bych raději volala sanitku než taxi. Sanitka bude vždy rychlejší v případě například kolon. Já rodila v neděli takže nakonec byl manžel doma.

journals
9. říj 2019

Asi takhle - nikdy od nikoho jsem neslysela, ze volat rychlou kvuli normalne probihajicimu zacatku porodu je dobry napad. Naopak, ta sanitka muze byt sakra dulezita nekde jinde! Pekne to je popsano i na fb Bulbem zachranare a vulvou porodni asistentky.
Co se registrace tyce - meli by vozit do nejblizsi (logicky - zavolam rychlou = akutni stav), ale pokud zachranari uznaji ze situace neni tak vyhrocena a jsou normalni + maji info o tom, ze je volno, vezou do te s registraci

astyna88
9. říj 2019

No,kdyz tady ctu o tom cernem svedomi ohledne tehotne v sanitce. Holky,proboha....sousedka mela anginu, zavolala si v noci kvuli tomu sanitku a to bydli naproti Krci. Lido si je volaj pro takive hlouposti a vy radeji zaplatite taxi, nechate se tam pripadne buzerovat,kdyz mate narok na sanitku. Me je teda zivot ditete cennejsi, taxikem bych nejela. Ostatne,me pred dvema lety ani jedna ze ctyr nevzaly. Ze si mam volat sanitku....tak jsem jela ja blazen kombinaci mhd - metro - mhd - pesky 3 km k apolinari. Kdybch mela hned kontrakce,volam sanitku. Je blby,ze kazdy rika neco jineho,kde vas zavezou.

janita3
9. říj 2019

@astyna88 Přeeesně jak píšeš, lidi si volají rychlou i na kontrolu k očnímu 🙄 NIKDO neřekne ani slovo, když si k porodu těhotná zavolá rychlou. Jako jet taxikem je za mě naprostotá nezodpovědnost, každý porod nese svá rizika.

astyna88
9. říj 2019

@janita3

Jako jo,kdyz se nekdo citi lepe v taxiku,ktery stoji vsude na cervenou, nevezmou ho v porodnici prednostne a taxikar mu vubec nepomuze a jeste na konci klepat penize z penezenky...pri dnesnim trendu rizikovych teh, jak po ivf,tak ve vyssim veku,tak se divim,ze sanitky s nimi nejezdi casteji.

Ale k veci. Me odveze manzel, auto mame, na sluzebky nejezdi a ja planuju preckat co nejdele doma,protoze uz dve deti mame a muz btam se mnou dlouho byt nemohl. Ale vzhledem k tomu,ze druhy porod byl prekotny a do hodiny bylo po vsem,tak se musim hlidat,aby pak doma neasistoval spis manzel...

anakolut
10. říj 2019

@astyna88 Souhlasím. Já měla taky blbý pocit, že si volám na převoz sanitku. Nejdříve jsem volala sestřenici, která pracuje na gynekologii, že mám zakalenou plodovou vodu, že mám strach a ona mi řekla, ať na manžela vůbec nečekám a volám rychlou. Tak jsem volala se staženým žaludkem, že mi vynadají. Naopak mi řekli, že kdyz mam tu vodu zakalenou, že je dobře, že jsem je zavolala. Díky Bohu a sestřenici, že jsem je zavolala. Nakonec to byl překotný porod a kdybych nejela s nimi, tak porodim s manželem v autě. Převoz rychlou při prasklé vodě nebo rychlém nástupu kontrakcí mi určitě nepřijde zneužívání rychlé.

ivannka92
10. říj 2019

Ahoj, ja volala sanitku kvuli prekotnemu porodu, prijeli kdyz uz byla mala venku 🙂 A vzali nas uplne v pohode a samozrejme do porodnice, kde jsme byli registrovani, i kdyz to bylo o dost dal. Podle me zalezi, na koho narazis. Ale kdyz nejsou blbi, tak snad vyjdou vstric, prece jen v Te porodnici uz te znaji a maj vsechny udaje o Tobe a miminku ;)

drep
10. říj 2019

@ivannka92 umíš si třeba představit, že tě do nejbližší porodnice vezou ne proto, “ že jsou blbí”, ale proto, že mají třeba už nahlášeno, že sebou mají mrsknout, protože žádné volné auto a dva visící výjezdy? A že kdyby si někdo stěžoval, že moc dlouho čekal a zjistilo se, že jeli někam mnohem dál než do nejbližší porodnice, že by nikoho nezajímalo, “že tam tebe o mimíska přece znaj”?

ivannka92
10. říj 2019

@drep Ano, mas pravdu, napsala jsem to hloupe, je to samozrejme vec okolnosti. U me treba vazne slo o to, ze znaj myho “mimiska”, protoze muj mimisek mel zdravotni problemy, ktery byly pripraveny resit po porodu prave v Podoli a meli pro to potrebny informace a prostredky. Kazdopadne diky za Tvuj mily a vstricny ton.

merope
10. říj 2019

@drep Tak on bude asi velký rozdíl Praha a zbytek republiky - protože v situaci, kdy je do některých porodnic převis poptávky, by to pak taky mohlo vypadat, že by těhotné kašlaly na registrace a pak prostě jenom "kempovaly" před porodnicí a nechaly se pak zavézt rychlou prostě do té, kam chtějí a nikoli tam, kde mají registraci. Což bude možná prostě ten důvod, proč rychlá veze v podstatě automaticky tam, kde je registrace, a jenom ve výjimečných případech jinam (překotný porod, stop stav...).

Strana
z2