Toxoplazmóza. Můžu si nechat udělat testy?

deniss88
25. říj 2019

Dobry den maminky, chtela 3 bych se zeptat, asi možná plasim, ale vrta mi to hlavou...
Mame doma pul rocni stene, obcas se stane, ze olizne lejno, co najde venku, driv ho dokonce i kolikrat pozrela... Nyni jsem zacala nějak plasit, kdyz jsem cetla o nákaze toxoplazmozou, snazim se vyhýbat primemu oliznuti od psa, i ruce, casto se myji, ale stejně, je nákaza nejak vysoka? Je mozne nechat si udělat popr.testy?
Jsem 32tt,dekuji

sudylichozrout
25. říj 2019

@deniss88 Toxoplazmozou se mhzes nakazit od kocicich vykalu, ale ta kocka musela predtim snist nakazenou mys (ktera je primarnim hostitelem) a jeste se musi sejit hromada dalsich veci. Ze by ses nakazila od domaciho psa, ktery sem tam sezere bobek jineho domaciho psa... No, nevim. Dost nepravdepodobne.

amazonkajanik
25. říj 2019

@deniss88 štěně by mělo být už očkováno a v základu se dělá leptospiroza,toxoplasmosa,psí tetanus,psinka a v druhé dávce vzteklina. Alespoň naši to tak mají,ale mám je z útulku a toho mladšího až jako 10měsíčního.

amazonkajanik
25. říj 2019

@deniss88 tak stačí zadat toxoplazmoza a hned na wiki je popis.přenos je jen z kočky,nebo z nemyteho ovoce a zeleniny na které se vytento.a v 3.trimestru už riziko přenosu na plod není. My necháváme psi očkovat hlavně kvůli tomu,že loví myši a žerou je ,takže se vzdy ujišťuji,že to je ta vakcína,která má to všechno,co jsem vypsala výše

korneliusa
25. říj 2019

@amazonkajanik Ve třetím trimestru je naopak riziko přenosu nejvyšší. Zato následky při případném přenosu jsou minimální.

korneliusa
25. říj 2019

@deniss88 Vykašlali se na testy, jen se budeš zbytečně stresovat. I kdyby ses nakazila, tak s tím už nikdo nic nenadělá.

zelenaesmolda
25. říj 2019

@deniss88
ja bych teda v prvni rade resila proc pes zere hovna,pravdepodobne mu chybi nejaky vitamin nebo mineraly a pravidelne ho odcervovala.

marelle
26. říj 2019

@amazonkajanik Toxoplazmóza se u psů ani koček neočkuje. Stejně tak psí tetanus není v základu, ale musí být pejsek naočkován zvlášť. To jen pro upřesnění 😊

marelle
26. říj 2019

@deniss88 dle mého názoru je pravděpodobnost nákázy a poškození plodu ve vašem případě velmi nízká. Váš pejsek by musel zbaštit bobek kočky, která má zrovna primoinfekci, aby vylučovala do okolí infekční stádia. Musel by vás olíznout na pusu. Vy byste navíc musela být toxoplazma neg, tzn nemít protilátky. Uvádí se, že protilátky má až 70% populace. U netěhotných proběhne jako viróza, takže to ani nemusí být dignostikováno. Takže bych z toho velký strach neměla. Musela by to být obrovská shoda náhod. A vy byste v průběhu těhotenství musela prodělat toxoplazmu jako tu “virózu”, což byste si pravděpodobně všimla. Přeji hezký den.

deniss88
autor
26. říj 2019

@zelenaesmolda ona je jeste stene, vyzivu ma dobrou, na to dbáme, spis mi přijde, že ji to prostě chutna... Cetla jsem o tom, ze to dela spousta psů...

deniss88
autor
26. říj 2019

@marelle dekuju, ja jsem ted za 2 mesice prave virozu mela, ale jen ryma, skrabani v krku, ktera do, tydne odeznela, ale vzpomněla jsem si na to.

pathan
26. říj 2019

Testy jsem si delat nechala, požádala jsem o to gynekologa, ale hlavně proto, že jsme se prestěhovali na menší město, máme zahradu a na ni se prohánějí cizí kočky. Sice všechnu sklizeň myju, ale dcera mi několikrát rukama od hlíny sáhla na obličej, tak jsem pro svůj klid chtěla vědět, jestli mám protilátky. A nemám, takže jsem se nechala otestovat i v druhém trimestru.
Existuje web venovany přímo toxoplazmoze. To, ze s pripadnou infekci nejde nic delat, zas tak pravda uplne neni... http://toxoplasmoza.cz/?p=22

nazka
26. říj 2019

@amazonkajanik máš pravdu, psa bych se nebála. Ale známá zrovna chytla toxoplazmozu ve 32tt. Od kočky

nazka
26. říj 2019

@deniss88 od psa bych se fakt nebála. Jde hlaveň o ty kočky. Když třeba vyskočí na stůl, nebo kuchyňský pult, můžou to přenést i na ovoce.. Znama to měla od kočky.

deniss88
autor
26. říj 2019

@nazka a vse proběhlo v pořádku?

pajamo
26. říj 2019

@nazka mám doma dvě kočky i když ne teda venkovní a na stole klidně spí a chodí si taky kde chtějí a toxoplazmózu nemám, dělali mi testy obě těhotenství. Zase bych tím lidí neděsila. Ty bakterie jsou hlavně v zemině nebo kočičím trusu, ale to by to musela sníst.

nazka
26. říj 2019

@deniss88 neproběhlo. Ale to nebudu šířit dál. Bylo to v době mého těhotenství a byla jsem z toho docela paf, protože jsem v Řecku krmila zaběhlý kočky. Doma v baráku máme kočku taky, dokonce i dva psy. Vážně se nestresuj. Kdybys ji chytla, určitě by se to projevilo. Vyhybej se kočkáma a jejich styku s jídlem, je jen moje rada .

nazka
26. říj 2019

@pajamo je spousta lidí, co má doma kočky. Dokonce i my ji máme a mám dva psy, který líbám a nebojím se toho. Jen říkám, že známá to bohužel v tom 3.trimestru chytla. Ale byla to nové přivezená venkovní kočka. A ještě nebyla ani její.

vendes
26. říj 2019

Uvařte psovi nečištěné držky a přestane s pojídáním h*ven.

zelenaesmolda
26. říj 2019

@deniss88
nekdy to psi delaji kdyz moc hltaji protoze telo si z potravy nestihne vzit potrebne latky

deniss88
autor
26. říj 2019

@vendes dobre, dekuji

deniss88
autor
26. říj 2019

@zelenaesmolda to dela, hlta jak pitoma...

zelenaesmolda
26. říj 2019

@deniss88
v tom muze byt problem,zkuste ji davat zradlo po troskach a pomalu aby tolik nehltala

vendes
26. říj 2019

@deniss88 Strašně to teda smrdí, když se to vaří.

deniss88
autor
26. říj 2019

@vendes to vim, drstky jsou humus... 😅

maki90
26. říj 2019

@deniss88 nevyšiluj. Riziko nakažení je od psa minimální. Nejhorší je nedostatečně tepelně upravené maso a nemyta zelenina. Ani s těmi kočkami to není tak horké. Jsem veterinarka, v praxi se pohybuji 10 let a jsem toxo-negativní. Dokonce jsem obě těhotenství pracovala
téměř až do porodu, beze strachu ☺️a ne, proti toxoplazmoze se opravdu neockuje.

amazonkajanik
27. říj 2019

@marelle jo,teď jsem se šla mrknout do ockovaku a zamenila jsem to s parvavirozou. Ale vim,že jsem na toxoplasmosu chtěla taky a nikdy mi neřekli,že to není. Mám fenu z útulku,předchozí majitelé jí tyrali a krom odpadků,měla možnost se najíst jen ulovenim toulavé kočky a to jí zůstalo.ale domácí ignoruje

baarmanka
Odpověď byla odstraněná
Zobraz

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru