icon

Máte zkušenosti s pomůckou Aniball pro přirozený porod?

lenkynka
24. led 2014

Kamarádka mi říkala,že do toho šla.. Přišlo ji to jako dobrá věc pro lehčí porod. Bohužel zatím nevím jak s tímto balonkem byla spokojena ,protože malá je pořád u ní v bříšku 😉 .Mě by zajímalo jestli s touto pomůckou máte zkušenosti a jaké? 😨 Stojí za to si to koupit ,pomůže to nebo ne? 😅 Silně přemýšlím o tom,že si to objednám a zkusím to 😀

blani8
Odpověď byla odstraněná
mika251
2. črc 2017

@martyina

ďalší prípad na sťažnosť :( indikácia k nástrihu "pán doktor chcel" osobne považujem za mrzačenie ženy.

luj89
2. črc 2017

@mika251 znamena to, ze maji povinnost se pred nastrihem ptat na souhlas? To jsem nevedela..

mika251
2. črc 2017

@luj89
samozrejme! Všetky zásahy sa musia diať s tvojím súhlasom, i keby chceli len napichnúť kanylu. So všetkým ťa musia vopred oboznámiť a ty s tým musíš súhlasiť.
V českých porodniciach sa masívne porušujú práva pacienta, a je fakt načase, aby im to prestalo prechádzať.

mika251
2. črc 2017

Zas Vám to tu trošku zaspamujem, pretože ako vidíte, očividne možete cvičiť s Aniballom od nevidím do nevidím a keď budete mať smolu na porodníka, ktorý neudrží ruky za zády a musí si "strihnúť", tak vám to bude prd platné.
Bohužiaľ v českej realite je nutné nielen mať nacvičené, ale tiež musíte poznať svoje práva a vedieť, čo si lekári možu a nemožu dovoliť.
Všetky z nás pri príjme podpisujeme tzv. Informovaný súhlas, kedy svojím podpisom potvrdzujete, že ste boli informované o všetkých úkonoch, ktoré s Vami budú lekári robiť a že s nimi súhlasíte. Je to obrovský nešvar, kedy im svojim podpisom prakticky vystavujete bianco šek - po tomto podpise už nikomu nedokážete, že sa veci nediali s vašim súhlasom, oni majú Váš podpis, že ste boli o všetkom informované, i keď sa tak v reále nestalo. Preto si tieto papiere vyžiadajte predom už pri monitoroch - musia Vám ich vydať. Poriadne si ich preštudujte a vyškrtnite všetko, s čím nesúhlasíte - v mnohých takýchto súhlasoch je napríklad informácia, že všetky prvorodičky majú nástrih automaticky - podpíšete a Aniball ani nemusíte kupovať. Nachystajte si porodný plán a uveďte do neho, že si nástrih neprajete. Niekoľko krát to ešte zdoraznite pri porode. Poučte partnera, aby nedovolil vziať doktorovi nužky do ruky. Keď Vy nástrih nechcete, tak Vám ho proste nesmú urobiť, i za cenu, že sa natrhnete. Možu Vás nechať podpísať negatívny reverz - áno, bola som poučená, som si vedomá následkov, ale nástrih nechcem.
Ale nesmú strihať bez Vášho súhlasu. To že sa to v porodniciach zhusta deje a že im to prechádza neznamená, že je to v poriadku.
Uf, pardon za moje rozčúlenie, ale každý takýto zbytočný nástrih ma poriadne vytočí. V zahraničí je miera nástrihov okolo 10 - 15 percent, len v Česku je to mnohokrát až 80%. Je to úplne zbytočné mrzačenie žien a je načase, aby to prestalo.

luj89
2. črc 2017

@mika251 moc dekuju za informace! Uz ted vim, ze pristi porod chci jinak (muj porod byl uzasny do chvile, kdy jsme zavolali zachranku, a tedy do prvniho kontaktu se zdravotniky). Nekdy si rikam, jestli vubec ti lidi vedi, jak se zena pri porodu a zejmena pri kontrakci citi. A nezastiram, ze tohle pro me je duvod priste rodit doma.

kaculliv
2. črc 2017

@mika251 byla jsem na prohlídce v porodnici kde se řešil porodní plán a každá tam má uvedeno, že si nepřeje nástřih.. vysvětlovali nám, že to nedělají rádi, že některé maminky si myslí že to snad dělají se zálibou. Dělají to když to je potřeba a doufám, že to tak bude. Také doufám, že mě někdo stříhat nebude, ale např u kamarádky to nestihli a vytlačila malou tak rychle, že se roztrhala celá... jde hlavně o miminko, aby bylo co nejrychleji v pořádku venku. 🙂

mika251
2. črc 2017

@kaculliv

ono to je samozrejme otázka názoru. Mnoho doktorov na jednej strane povie, že nástrih nerobia radi, ale to stejne neznamená, že nenastrihnú skoro každú prvorodičku - pretože sa to tak proste robí. Plus pokiaľ žena rodí na zádech, tak je omnoho vyššia pravdepodobnosť, že sa poraní. Rovnako keď musí tlačiť na povel. Proste je tam mnoho faktorov - na jednej strane doktori hovoria, že to nerobia radi, na druhej strane nehnú ani prstom, aby poraneniu zabránili. Mne napríklad moja dula prikladala na hráz teplý ručník. Čo myslíte, koľko doktorov tuší, že to zabráni poraneniu? Strašne ma dojíma, že jediným spôsobom, akým oni chránia hráz je to, že ju sami porania. Prirodzené natrhnutie sa áno blbo šije, ale zato omnoho lepšie hojí.
Samozrejme sa môže stať to, čo sa stalo Vašej známej, ale to predsa nie je dôvod strihať všetky ženy zaradom.
Ja na toto proste mám jednu jedinú radu - nenechať sa položiť na kozu. Vo vertikálnych polohách sa strihá hrozne blbo 🙂
A nám všetkým samozrejme ide o to, aby bolo miminko čo najrýchlejšie v poriadku vonku - lenže to väčšinou ide i bez nástrihu, ono sa to proste tak úplne nevylučuje.

pucmelinka
2. črc 2017

@mika251 tak v Plzni teda hraz ochrani...alespon vetsina mych kamaradek je bez nastrihu...ja taky, me rodil kamarad,hraz mi pred pruchodem hlavicky rozmasiroval a vkladal vlozky,aby mi hraz ochranil...

rebe
2. črc 2017

@kaculliv Každá to tam určitě nemá, i tady na koníkovi spousta maminek zastává názor, že raději nástřih, než se potrhat. Ale i kdyby, když k nástřihu od rodičky nemají souhlas, tak ho nesmí udělat, dokud není ona nebo miminko v ohrožení života. Ani riziko velkého roztržení neopravňuje udělat zákrok, k němuž nemají souhlas pacientky, prostě ji musí informovat a její souhlas si vyžádat! A ne, o to, aby miminko bylo co nejrychleji venku, rozhodně jít nemá. Porod má své tempo, a dokud miminko není v ohrožení, což při většině porodů není, není důvod porod urychlovat.

nugetka20
4. črc 2017

@rebe Krásná teorie - ale praxe je přesně opačná, ve většině porodnic. Hlavně rychle, už aby to bylo, nejdřív porod uklidnit, maminu oblbnout, aby neměla bolesti, pak najednou průšvih,, že nejsou kontrakce, pak už je najednou problém, že rodička usíná ...... maminka je ve většině porodnic jen číslo, co se musí odškrtnout, nerodí maminky, ale doktoři. Doporučuju pustit video - tuším, že se to jmenovalo Tři životy, nebo tak nějak, dokument z pražských porodnic....nic hezkého, ani příjemného.

luj89
4. črc 2017

@nugetka20 je to Pet zrozeni, jen pro silne povahy.. :-\. Jsem rada, ze v porodnici probehla pouze moje 2. a 3.doba porodni...

alikoaliko
4. črc 2017

Holky, to teda koukám, kde jste to rodily.... Já v Olomouci absolutní spokojenost. PA věděla, že mám s Aniballem nacvičeno, malou nechala projít úplně pomalililinku, spíš ji i tlačila zpět. Nikdy mi neřekla, teď tlačte... byla potichu, jen jednou řekla UŽ NETLAČIT! asi aby nedošlo k poranění. Porodila jsem 4,2 kg bez nástřihu a bez poranění a na zádech teda... Celkově byl porod dlouhý, bolestivý, ale prostředí doslova jako doma. Pořád mě posílali na hodinu do sprchy na balón, mohla jsem jíst i pít co jsem chtěla do poslední chvíle, všichni se usmívali a podporovali mě. Dokument Pět zrození jsem viděla naštěstí až po porodu a to je děs běs... můj porod byl teda přesný opak, než co tam ukazují a to se odehrával tak 6 hodin doma a 14 hodin v porodnici, takže celkem dlouho v nemocničním prostředí.

pmedilkova
4. črc 2017

Za mne urcite doporucuji!!!

kaculliv
9. črc 2017

Ahoj holky, nemohu se dostat přes 29,3 cm, mám pocit, že mi rupnou kříže a ta bolest... mám depku. Porodní cesty vůbec nevypadají, že by se mělo něco dít. 15.7. mám termín.. celý týden u nás ve městě nepoteče teplá voda... chci ať už je malá venku, za celý těhotenství mám nejhorší stav 😢

beduna1
9. črc 2017

@kaculliv neboj se. 29 cm je moc krásný výsledek 🙂 a ještě máš čas nacvičit víc. A i kdyby ne, 29 cm je hezký obvod, tak z toho neměj depky 🙂 🌹

kaculliv
11. črc 2017

Holky četla jsem tady různě, že některé jste cvičily na záchodě... celou dobu jsem byla proti změny polohy protože se rodí v leže a chtěla jsem ať to má nějaký význam... Dnes jsem se dostala v leže zase max na 29 cm a ta bolest zad byla šílená... Tak jsem se naštvala a šla zkusit to wc a hurá bylo to opravdu o dost lepší... nacvičeno dnes 30 cm (termín mám v sobotu a na porod to zatím nevypadá). Prosím ty, které jste cvičily v sedě na wc a potom rodily klasicky, bylo to znát ten rozdíl? mě se na tom wc i lépe tlačilo 🙈. Budu ráda za Vaše postřehy a rady 😇

mika251
11. črc 2017

@kaculliv

"rodí sa v leže" - poloha ležmo je na porod tá najhoršia možná a nikto vás do nej nemôže nútiť. Je nutné si stáť za svojím, poprípade poučiť partnera. Osvietené pôrodnice už od polohy ležmo ustupujú. Dá sa rodiť na pôrodnej stoličke, v podrepu, na všetkých štyroch. Nenechajte sa vmanipulovať do polohy, ktorá je pre vás nepríjemná. Pri polohe ležmo sa pôrodné cesty zužujú až o 30%, kostrč nemá kam uhnúť, takže je vyššia pravdepodobnosť zranenia a tiež je to omnoho náročnejšie, pretože tlačíte do kopca.
Je fakt na nás ženách, aby sme proti tejto škodlivej polohe konečne začali aktívne protestovať.

kaculliv
11. črc 2017

@mika251 moje vybraná porodnice má speciální židli, která umožňuje porod v sedě a mohu si vybrat jakoukoliv polohu (kromě bazénu, ten nemají)... ale když bude plná porodnice, několik rodiček (u nás to hrozí, protože druhá velká porodnice je v rekonstrukci)... tak třeba budu muset brát co je a ten pokoj se speciální židlí nebude ani volný... Také se obávám pohledů a přístupu, jakmile přijdu s něčím jiným...

eliska_mot
11. črc 2017

@mika251 Nerozčiluj se tolik 🙂 - ale cítím s tebou. Prožívám to úplně stejně. Pokud bychom nedojeli do "mé" porodnice, kde si rodička může rodit "jak chce" a kde rutinní nástřihy nedělají, tak se nenechám zmrzačit nikde a rozhodně se nenechám dotlačit do polohy vleže - i kdyby mi hrozili nevím čím. Jsem člověk a mám svá práva a bianko formulář nepodepíšu.
Víš, za mě je to o přístupu nás rodiček. Pokud si maminka koupí aniball nebo epi-no a poctivě s ním cvičí a pak stejně rodí vleže nebo jasně neřekne nesouhlas s nástřihem, tak pak je to holt její boj a její problém.
Dále spousta maminek jde na porod nepřipravených - nic si nenastudovaly, nepřečetly, nezajímaly se, souhlasí se zavedenou praxí, nebo to třeba i chtějí jinak a bojí se. Nenaděláš nic.

V "mé" porodnici před čtyřmi lety přestali dělat nástřihy a hádejte co? 70 % rodiček porodilo bez poranění nebo jen s mírnými oděrkami. Když nastřihnou, je to prý rovno ruptuře 2. stupně, které se bez nástřihu mnohdy ani nestanou. (ruptury vyššího stupně se stávají zřídkakdy a nástřih jim stejně NEZABRÁNÍ). A proč? Protože jsou tam osvícení, nechtějí mrzačit ženy a nechávají hlavně ženu rodit v poloze jí příjemné - porodní lůžko je polohovatelné s madly nahoře, takže se na něm dle mého názoru dá rodit všelijak. A pro "přízemní" maminky zde mají žíněnku, dále porodní stoličku.

sikope
11. črc 2017

Ahoj holky, taky přidám svou zkušenost s aniballem. Dostala jsem se na 28 cm, víc jsem nestihla, protože jsem rodila před termínem. Měla jsem ale pocit, že mám i rezervu, že bych zvládla o centimetřík víc, jen jsem nechtěla spěchat a zbytečně se poranit. Aniball mi šel vytlačit prakticky jen prodýcháním, moc jsem netlačila. To porod byl něco úpně jinýho teda :D v určitou chvíli začalo tělo tlačit samo a bylo fajn, když jsem tomu mohla nechat volnej průběh a jen lehce tomu pomáhat. Malej ale neměl správně dorotovanou hlavu, tak šel ven ztuha a na konci jsem musela tlačit jak kůň ze všech sil. Navíc měl uzel na pupeční šňůře a začaly se horšit ozvy, tak musel rychle ven - proto mám nástřih. Věřím ale, že kdyby měl hlavu správně a nebyl zasukovaný, zvládlo by se to bez nástřihu. Za mě je Aniball dobrý už jen pro ten pocit, že to zvládnete 🙂
Ještě teda musím pochválit personál v Olomouci. Příjemný přístu, neudělail nic, s čím bych nesouhlasila, a s nástřihem se čekalo, až když už se to i mně jevilo jako nevyhnutelný.

eliska_mot
11. črc 2017

Zde o nástřihu hráze: http://www.prirozeny-porod.eu/vse-co-jste-necht... - bod o tom, že nástřih porod neurychlí.

mika251
11. črc 2017

@kaculliv

rozumiem Vašim obavám, ale myslím, že brať v tomto prípade ohľady na personál, je skutočne zbytočné. Oni sú tam pre vás, nie naopak. Pretože to je potom presne to, čo sa stalo užívateľke o pár riadkov vyššie - cvičila s Aniballom a stejne skončila s nástrihom, pretože doktorke to bolo jedno. Nebojte sa dať najavo, čo si prajete a čo si naopak neprajete. Neviem, v ktorej pôrodnici chcete rodiť, ale pôrodný plán vo väčšine z nich už nie je sprosté slovo, naopak. Keď sa ozvete a oni uvidia, že viete, čo si môžu a nemôžu dovoliť, tak mnohé veci budú robiť inak. Informujte aj partnera, pokiaľ bude u porodu, aby aj on vedel, čo si prajete a neprajete a nebojte sa asertívne odmietnuť. To neznamená, že máte byť nepríjemná, alebo agresívne- proste slušne poviete: prosím, nechajte ma vybrať si polohu, táto poloha mi nevyhovuje, ďakujem. Oni vás nesmú nútiť.

mika251
11. črc 2017

@eliska_mot

asi si každý zbytočný nástrih beriem moc osobne. Ide ma poraziť, keď sa žena pripravuje, cvičí a potom stejne skončí zašitá, pretože doktor je s prepáčením blbec.
Chce to viac osvety.

beduna1
12. črc 2017

Ahoj děvčata 😉 můj porod po cvičení s Aniballem... 🙂 po 17 hodinách šílených křížových kontrakcí se narodil náš brouček 3 450g a 50cm. Porod bez nástřihu a bez zranění 🙂 doktorka byla naprosto úžasná moc mi pomohla, abych se neporanila 😉 důležité je jim u porodu říct, že máte nacvičeno 😉 rozhodně se vypuzování balonku a porod miminka nedá srovnat... Ale cvičení mě moc naučilo a bez něj bych to bez nástřihu jistě nezvládla 🙂 hned po porodu jsem si v klidu sedla a nic mě nebolí 🙂 dostala jsem pochvalu od sestřiček i lékařů za krásný porod a tlačení. Nacvičeno jsem měla 32,5 cm. Takže děvčata, nevzdávejte to, stojí to za to 🙂 ❤ a odměnou vám bude to nejkrásnější... Váš poklad ❤

agamonitsa
21. črc 2017

Ahoj holky. Ja jsem ta cizinka se spatnou cestinou, ktera tady psala pred tim. Ja jsem se bala pouzivat Anibal po te dobe kdyz jsem zacala trochu krvacet. Moje gynecolozka take me rikala at si "dam pauzu". Dostala jsem se do 27cm a to jenom jednou nebo dvakrat.
Porodila jsem bez zadneho poraneni. 🙂 Je pravda ale ze syn - Julian - je docela maly, ale stejne obchod hlavy ma 34 (pri propusteni z nemocnice po 3 dni). Hmotnost ale mel jenom 2850, pomalu delame pokroky. 🙂
Porod u me trval 9 hodin od prvni kontrakce. A nejlepsi bylo, ze jsem mela myt vyvolavany porod, ale vsechno se rozbehlo v noci pred tim. 🙂)) V 7 rano, kdyz jsme jeli do nemocnice jsem byla 3cm otevrena (bolesti zacali kolem 3-4), v 11 a neco - 8cm a prave po tom kdyz me doktorka rikala, ze mam 8cm, jsem dostala prvni kontrakci na tlaceni. Po ctre dalsi kontrakci Julian byl na svete. 🙂
Ja jsem tady diskutovala metodu tlaceni jenom dychanim. To jsem nedelala. Bylo to klasicke tlaceni se zdrzovani dechu. A kdyz jsem cvicila s Anibalem jsem se vzdycky znazila ne tlacit a vyndat ho dychanim. Trvalo mi to dlouho. Lehce bylo porodit miminko nez to. 🙂
Co bych doporucila vsem budoucim maminkam, ktere jsou pred 36 tyden jsou datle. Nevim jestli jste cetli ale rika se ze hodne zkraceji prvni dobu porodu. Nevim jestli opravdu me pomohli ty datle, ale ot zacatku jsem mela kontrakce na 3 minuty a pri kazdou jsem opravdu citila jak se mi telo otevira. Sestra me neverila kdyz jsem dostala prvni kontrakci na tlaceni hned po vysetreni, kdyz me rikali, ze mam 8cm. Potom doktorka se podivala a.... no, jo, rodite. 🙂))
I kdyz nebyli datle, a jenom stesti, datle vam ne oskodi. 🙂 Staci 6 denne. Ja jsem ke konci mela asi 10. A maji je levne v Tesco.
Hodne stesti vsem!

P.S. Rodila jsem v Usti nad Orlici. Prala jsem si at mi nedelali nastrih zbytecne a rekla jsem, ze jsem cvicila. Sestra pouzivala nejaky olej, kdyz se miminko dostavalo ven. To asi taky pomaha a setri hraz.

P.P.S. Omlouvam se za cestinu. 🙂

aakkkaaa
22. črc 2017

Moje zkušenost s Aniballem 🙂
Původně jsem do toho jít nechtěla, protože jsem si říkala, že ji budu mít po tom cvičení "velkou". Ale na doporučení jak porodnice, kde jsem rodila, tak mého pana doktora (zároveň je též vyhlášený porodník)), jsem se rozhodla si jej zakoupit. Začala jsem cvičit po ukončeném 36. týdnu. Nejdřív jsem se dostala pouze na 19 cm. Ale postupně cca za 2 týdny jsem se dostala na 28 cm. Po tomhle cvičení, byť mě to tam dole jen lehce pálilo při vytlačování jsem měla na kalhotkách trochu krve. Tak jsem na pár dní přestala a po poradě s Dr. jsem pokračovala. Říkal, že sem tam může podráždit nějaká cévka. No a i když i po tom se sem tam trošinku krve objevilo, nepanikařila jsem, neboť krvácení téměř ihned přestalo. V týdnu před porodem jsem se dostala několikrát na 29,5 cm. Zapsala jsem to do porodního plánu-přání, že mám nacvičíno:D Dále jsem téměř každý den jedla lžíci svařeného lněného semínka a pila čaj z maliníku. Nonstop poslíčci, ale já tomu říkám kontrakce (byť nepravidelné), začali 70 hodin před narozením holčičky. Docela peklo jít rodit po třech téměř probděných nocích. Ale byla jsem v klidu a věřila si, že vytlačit malou, bude raz dva. A taky že jo. Na dvě zatlačení byla bez problému venku. Hlavička měla obvod 34 cm. Byla jsem bez poranění a bez nástřihu. Okamžitě se mi ulevilo od bolestivých kontrakcí a pár hodin po porodu jsem se cítila jako kdybych nerodila🙂 Celé těhotenství jsem měla fyziologicky v pořádku, jen s mírnými otoky v 9. měsíci těhotenství a s bolestmi v pánvi při spaní na bocích. A to mi je skoro 38 let a byla jsem prvorodička. Až na bolestivé kontrakce po oxitocynu, protože jsem se neotvírala, byl porod v pohodě a moc ráda na něj vzpomínám. Takže pokud jste v pořádku a Váš gynekolog nevidí v cvičení problém, tak Aniball doporučuju na 100 procent 🙂 Cvičila jsem až na přestávku (5dní) každý den. Hlavní je začínat vždy u malého obvodu. Vytlačit (přidržovat neustále balonek rukou), změřit a přidat další zkoušce přifouknutí. A používat dostatek lubrikačního gelu! Pokud jsem se necítila, že to bude ok, tak jsem upustila trochu vzduchu. Cvičila jsem většinou 30-45 min. A nevadí mírné nepohodlí, když se zastavíte s balonkem na chvíli před vytlačením a prodýcháváte to a zároveň si to tam dole svalstvo trénujete. Příprava k porodu prostě suprová. Přeju všem hodně štěstí a krásné a pohodové porody!

walkie
28. črc 2017

Ahoj holky, ráda bych se zeptala na porodnici Apolinář a jejich vztak k aniballu!

Cvičím s aniballem už asi 2 týdny s přestávkama, mám nacvičeno 27,5 cm a ještě tam vidím vůli, ALE! vytlačuju vždy v sedě, na zemi, až jakoby na jednom boku. Tohle je ze všech vyzkoušených opravdu pro mě ta nejpohodlnější poloha, ve které jsem si nejjistější, ale dost se bojím, že mi to u Apolináře opravdu nedovolí, máte některá zkušenosti, jak to tam chodí a jestli se dá rodit v sedě?

Moc děkuji za info a držím všem palce, ať se Vám porody vydaří bez zranění! ❤

eliska_mot
28. črc 2017

@walkie Ahoj. Tedy nedokážu si představit, že by mi někdo diktoval, jak mám rodit. Já si myslím, že se drž toho, co je tobě pohodlné a prostě je pošli do háje, když tě budou nutit do něčeho jiného. Kvůli strachu z tohoto v pražských porodnicích jedu radši 50 kiláků ven.

luj89
28. črc 2017

@agamonitsa tak ja rodila taky v Usti a o takove peci si muzu nechat zdat... Mela jsem blbou polohu na tlaceni (nenechali me si vybrat jak chci rodit a ja uz nemela silu odporovat), takze se mi i blbe tlacilo a nasledoval nastrih...zadny olej nepouzili. Mela jsem holt smulu na personal. Celkove chovani zdravotniku v sanitcei v porodce je pro me duvod, proc priste budu zvazovat porod doma.

Strana