icon

Sport v těhotenství, jaký?

arny100
10. lis 2016

Ahoj. Je tu někdo kdo sportoval před těhotenstvím každý den ( běhání cca 1 hod- 10 km) Můžu běhat do doby např. 8 tt ? A jaký sport v těhotenství jste měli,aby jste se cítíli dobře a také jste nebřibrali např. 30 kg. Mám také pravidelnou stravu cca 2,5-3 hod. tak doufám, že i pravidelná a zdravější strava bude plusem 🙂

Strana
z2
klaudyse
1. bře 2017

@adrianaklicova ono záleží, někdo trpí na žaludek, někdo zase nadýmání, někdo průjem, to záleží pak na situaci spíše ... ale rozhodně to není nemoc, tak já z toho vědu třeba vůbec nedělám 🙂 Horší je pak někdy přemáhat ty chutě, kdy bych stále něco jedla a cpala se vším možným :D

arnostek
2. bře 2017

Ahoj holky, já už pár let závodně běhám (ted je teda pauzička 🙂), na oficiální tréninky (úseky na dráze, posilka s těžkými váhami apod.) jsem se vyprdla asi v 10. týdnu a od té doby si tak volně klušu ( 40 - 70 min. max) podle pocitu - tempo neměřím, tep neměřím, prostě jak to zrovna jde, když to jde dobře a je hezky, tak si to prodloužím, když hůře, tak to zkrátím. Kromě běhu ještě doma cvičím (yóga, posilování - hlavně nohy, zadek, záda, ruce), chodím plavat. Jinak jsem si myslela, jak začnu chodit víc plavat, ale paradoxně se při plavání začínám cítit nějak divně a naopak běhání je teď moc fajn. Tak plavání nějakou dobu vynechám a pak to zase zkusím - ono je to každý týden jinak 🙂.

V běžném životě učím, kromě jiného, učím 12h TV týdně, tak tam je té aktivity taky dost (ale snažím se už nedělat dopomoc a předvádět jen (pro mě) bezpečná cvičení.

A musím říci, že děkuji za každý týden/den, kdy to jde 🙂

mikuleee
3. bře 2017

Ahoj holky, cvičtě, nebojte se toho, ale poslouchejte své tělo! Nabízím super knihu, která mi hodně pomohla, a já se nevzdala cvičení ani v těhotenství, mrkněte ke mě do mého bazaru....sportu zdar i v těhotenství a držím palečky!

trilien
13. bře 2017

@thez TRX je v tehotenstve OK. Na mna sa trener díval ako na blázna, keď som vravela, že sa v tehotenstve bojím cvičiť v takej intenzite ako predtým. TRX sme šli pravidelne, čo som čítala tak bolo vyslovene vyslovene medzi doporučenými formami tréningov, nakoľko zabezpečuje oporu a stabilitu. Jedine čo by som vynechala sú cviky na prieme brušné svaly, ale na drepy, výpady, chrbát a brucho super. Najviac som sa bála veslovacieho trenažéra a potom som zistila, že aj ten je doporučený, len treba držat tepovku 🙂

thez
14. bře 2017

@trilien tak to jsem ráda, že je TRX ok 🙂 nepamatuješ si prosím jaké byly ty další doporučené treningy? A jaká tepovka je v těhotenství optimální? Někde jsem tuším četla do 140, ale nejsem si vůbec jistá. Není to taky třeba dle stadia těhotenství?

arnostek
14. bře 2017

Tepovka je podle věku, tuším, že do 29-ti je to do 150, do 39-ti je to do 145. Ale moc bych se na to neupínala - prostě si hlídej ať se přehnaně nezadýcháváš. Přece jen každá žena je v jiné výchozí kondici, má jinou maximání tepovou frekvenci a jinou hranici ANP - tu bych si hlídala ze všeho nejvíce.

luj89
14. bře 2017

@trilien tak me treba TRX v tehotenstvi nedelalo dobre.. :-\. Je to vsechno hodne individualni. Urcite bych to mezi doporucene sporty pro tehotnou nebrala. Tedy pokud beru v uvahu klasicke cviky klasickou lekci. Navic bych mela obavu o kompetentnosti v radach tehotnym u tereneru.

trilien
14. bře 2017

@luj89 prečo myslíš, FTVŠ + kurzy pre fyzioterapiu a niekoľko kurzov cvičenia pre tehotné + niekoľko rokov skúsenosti cvičenia s tehotnými sú u trénera nedostatočná kvalifikácia? 😉 nerýpem, len sa pýtam. Nenašla som lekára, čo by cvičil s tehotnými, moja fyzioterapeutka tiež nemá cvičenie s tehotnými, tak som si vybrala z okruhu známych práve človeka, čo má skúsenosti a poznám ho roky.

trilien
14. bře 2017

@thez cvičili sme na bosu (odporučenie len do určitého mesiaca, vraj max 6-7) + s gumičkami. Mne osobne vyhovovalo pomalé tempo s predýchavaním. Tepovku sme neriešili. Sú weby, kde sa to dá vypočítať, odporučenia sú na 70% MTF. Ale povedala by som, že je to tak,ako píše arnostek, úplne individuálne. Ty sa musíš cítiť dobre a v pohode a čo sedí jednému, nesedí druhému. Niekom TRX vyhovuje, inému nevyhovuje. Niekto bude chodit na HEAT a iný ma aj bez tehotenstva pocit, že na takej hodine skolabuje.

ange_de_la_morte
14. bře 2017

Řekla bych že pokud je všechno vpořádku, může se člověk věnovat svým sportovním aktivitám, dokud je mu to příjemné .... Já jsem přiliš ze svého systému neslevila, do poloviny těhotenství jsem i dál jezdila na koni ( pak se mi už špatně na koně šplhalo a bolely mne kyčle) , ale dále jsem dělala kolem koní ( až do porodu), běh se psem postupně přešel spíše v rychlou chůzi, dále jsme chodili na tůry ( i když ke konci už jsem chodila bez batohu), v druhé polovině jsem si taky zamilovala gravidjógu .... Jediné na co mne od počátku upozonovala doktorka byl fakt, že vysportované ženy mají horší porody ( delší) - ano já nakonec rodila 38 hodin ( a to počítám až od příjezdu do porodnice)

luj89
14. bře 2017

@trilien Ne, to si nemyslim 🙂

trilien
14. bře 2017

@luj89 ja by som necvičila s niekym s trojmesačným rekvalifikačným kurzom bez vzdelania a skúseností, kto si hovorí tréner 😉 ani by som to nikomu nedoporučila

thez
14. bře 2017

@ange_de_la_morte proč mají vysportované ženy delší porod? Myslela jsem že čím více svalů a čím lépe ty svaly pracují, tím více by měly pomáhat při porodu, ne? A ne mu bránit ☹ ach jo, chci sportovat , ale raději tedy nechci být vysportovaná, to bude těžký 😅

kituska20
14. bře 2017

Já teda rodila se vším všudy od první mini kontrakce tak 4 hodiny 🙂 zabrat mi dala až poslední půl hodina

ange_de_la_morte
14. bře 2017

@thez : no mi to vysvětlovala fyzioterapeutka ve škole - pánev je hodně posílená a svalstvo pak činí odpor při tom ,,roztahování,, nebo jak to říct .... možná to nebude pravda a já jsem měla dlouhý porod kvůli něčemu jinému, neřešila jsem to detailně

thez
15. bře 2017

@ange_de_la_morte ok, diky. Zkusím to někde načíst 🙂

lovely_creature
15. bře 2017

@thez Jde o to co vidíš za pojmem vysportovaná. Rodičky co mají udržovanou fyzičku zvládají lépe porod, protože je to energeticky náročný, takže pokud jsi zvyklá na fyz aktivitu jsi odolnější než holka co po 15ti minutách rychlé chuze padá unavou. Problém je pokud máš výrazně posílené všechny svaly ( třeba pánevní dno ), to se pak svaly hůř roztáhnou, uvolní při porodu... Takže udržuj si fyzičku, ale nesnaž se vyrýsovat do podoby kulturistky🙂

thez
15. bře 2017

@lovely_creature tak jasně, nějaké rýsování v těhotenství je stejně asi blbost. Pod pojmem vysportovaná si právě představuju ženu co např. pravidelně zvedá těžší váhy. To je i částečně můj případ, ale myslím že svaly se dají nabrat právě i třeba z TRX, ale když nebudu posilivat břicho, tak myslím, že by to mělo být ok, ale raději se tedy zaměřím spíše třeba na plavání. Díky

tawiyelan
15. bře 2017

Ahoj, když jsem byla těhotná, tak jsem běhala do konce 4. měsíce, pak už to nešlo, protože jsem co 200 m zastavila, abych se vyčůrala. Na konci 6 měsíce jsem byla na dovolené v Dolomitech, takže vysokohorská turistika, a 7., 8. a 9. měsíc jsem byla denně ve vodě, protože jsem byla těhotná přes léto 2015 a asi si pamatujete ty vedra. Ve vodě = normální plavecký trénink, cca 2,5 km za hodinu. Jo a do konce 7. měsíce jsem jezdila na kole... No a pak jsem rodila asi 42 hodin, protože moje svaly nechtěly malého pustit ven... Po porodu jsem chtěla zase jít hned běhat (ach ty hormony), ale vydržela jsem to měsíc a od té doby zase běhám. Skoro denně. S kočárem 🙂

ange_de_la_morte
15. bře 2017

@lovely_creature : o vysportované dno pánevní se nejspíše jednalo u mne - z jízdy na koni se pánev posílí celkem slušně 😀

klaudyse
15. bře 2017

@ange_de_la_morte to je fakt! to bych řekla, že to bude ten dlouhý porod. Jako jezdkyně si celkem slušně dokážu představit, že to posílení pánve je u jezdců abnormální :D

robin92
4. kvě 2018

Kdyz jsem byla tehotna, tak jsem sice nebehala, to me moc nebavi, ale delala jsem si rychle prochazky, jezdim na kole a to skoro az do porodu a musim rict, ze me to krasne drzelo v kondici, po porodu kondice trochu ochabla, ale brzy jsem se vratila zpet 🙂. Obcas vyrazime s kamaradkou na kone, ale je jen zridka. Ale co me trapi, ze me od porodu docela boli svaly, kdyz to nekdy asi prezenu.

yanyt
31. říj 2019

@klaudyse ahoj mohla bych se zeptat kolik sis udržovala tepovku? Dívám se, že tato diskuze je starší ale není jich moc tak se chytám každé😊
@ivikak

klaudyse
31. říj 2019

@yanyt já tepovku nějak zvlášť neřešila, prostě do pohody a abych se ne příliš zadývávala, teď v druhém těhotenství jsem nosila i prvního v krosně na zádech v Krkonoších na túrách a prostě všechno pocitově, ale lilo ze mě jako z konve :D

yanyt
1. lis 2019

@klaudyse mě právě ty články vyděsili, jen si nedovedu představit že prostě budu sedět doma, žádné omezeni nemám.
Pohyb je pro mě důležitý, cítím se po něm dobře
My právě byli v létě v srpnu taky V Krkonoších, to byl vlastně začátek a běžné jsme nachodili denně 15 km a cítila jsem se plná energie, samozřejmě následně jak jsme došli na pokoj tak jsem padla a musela jsem jít hned aspoň na hodinu spát, ale u dcerky jsem přestala těhotenstvím běhat a šlo to poznat že jsem celých 9 měsíců nic nedělala, do práce jsem jen do konce 5. Měsíce potom mi našli problém tak jsem byla doma a šíleně isem5 se zadychavala. Teď chodím do práce stále, chci teda do začátku mateřské a odpoledne po práci si vážně nestihnu sednout.

drep
1. lis 2019

@yanyt tepovku jsem neřešila, řešila jsem dech. Nejsem profi sportovkyně, ale před otěhoteněním jsem tak 2x týdně běhala a 2x týdně měla intenzivní reiningový trénink (jezdectví). Jezdila jsem celý první trimestr, pak už se na to gynekoložka netvářila, běhala jsem jen ze začátku, pak jsem byla příšerně unavená. Ale jsme turisti, jakože fakt (slovy mého šéfa, když jsme se potkali cestou do práce: “tak já nestačím holce v sedmém měsíci gravidity). Chodila jsem tak, abych mohla promluvit (upřímně si tak hlídám i tepovku u běhu, abych byla schopná zavolat psa k sobě, ale víc už bych toho říct nezvládla) ale ne vykladát.

yanyt
1. lis 2019

@drep tak děkuji za reakci. Já před těhotenství s dcerou běhávala cca 4x týdně, ale těhotenstvím jsem skončila a krom procházek a výletu jsem nesportovala nijak, což si pamatuju že jsem měla šílený problém s dechem. A s kondičkou po porodu jakbysmet. Po porodu abych zhubla a dostala jsem se do formy jsem začala dost aktivně cvičit a krom toho jsme každý víkend vesměs na horách. No já si prostě nedovedu představit, že bych měla dnem zjištění těhotenství sedět doma, pohyb mě nabíjí obzvlášť když sedím v kanceláři. První trimestr jsem chodila alespoň 2x týdně, ale je pravda, že jsem byla někdy vycucnutá, teď pomalu končím 5. měsíc a cítím se konečně fajn.
A včera jsem měla na lekci tolik energie, jen mě zarazila cvičitelka s tou tepovkou, snažila jsem se mít skoro max 140 tepů/m ale neměla jsme pocit zadýchání.
Dneska mám 2.screening tak se zeptám na tu tepovku doktora, ale můj dr. je takový že stále tvrdí, že těhotenství není nemoc tak myslím, že to bude v pohodě.

drep
1. lis 2019

@yanyt já jsem na běhání fyzicky neměla, sice jsem měla totálně bezproblémový těhotenství, ale utahaná jsem prostě byla. Ale mám to do práce 3km, tak jsem chodila pěšky, v práci jsem běhala na konzília po celém areálu a chodila zásadně do schodů pěšky a dál jsme jezdili po výletech jak jsme zvyklí. Myslím, že tepovka okolo 140/min je fakt rozumná a klidně bych se jí držela, já si moc na sportovní udělátka nepotrpím, takže sporttester ani chytrý hodinky nemám... ale pokud sportuješ, tak znáš svý tělo a myslím, že rozumně poznáš, co jde a co je moc. Mě při větší zátězi pak tvrdlo břicho, tak to mi vždycky ukázalo, že to už je moc. Po porodu to zatím se sportem není žádná sláva, ale pragmaticky jsem dala přednost práci a s tím už to moc nezvládám skloubit, ale zase chodím hodně jak s kočárem, tak s nosítkem. Sice jsem už asi byla někdy v lepší kondici, ale jako kardiovaskulární prevence se to počítá 😉

me_druhe_ja
1. lis 2019

@yanyt Nordic walking jako náhrada za běh super. 🙂 Pak plavání, ale mě ke konci dostihla mykoza. :( A tehotenska joga.
Pokud probíhá těhotenství v pořádku, opravdu to není nemoc a je nesmysl nedelat nic.

Strana
z2