Polovenkovní kocour v těhotenství, jak se chráníte?

barcuca
22. říj 2014

Ahoj holky, máte některá polovenkovního kocoura v těhotenství? Jak se chráníte před toxo? Všude jsem četla, že třeba kočku mají, ale domácí a od ní riziko není.Od mala vyrůstám s kočkami. Náš kocour je vykastrovaný a je mu už asi 7 let. Než jsem byla těhotná byl přeléčen antibiotikama kvůli nějakému ekzému na hřbetě. Doktorka mě ujišťovala, že pokud jsem s kočkama od mala, mám na ni pravděpodobně protilátky. A že jsem už v druhém trimestru, kdy už takové riziko nehrozí. Ale stejně mám možná přehnaný strach. Ruce si myju tak často, až mám suché popraskané ruce. Testy mi nikdo udělat nechce. Prý nemám příznaky, ale někde jsem četla, že toxo můžu prodělat bez příznaků. Bydlíme na vesnici, takže tady má každý druhý kočku a lítají nám po zahradě. Moc děkuji=).

barcuca
autor
22. říj 2014

Ještě kocour je venku. Domů chodí se najíst a vyspat. Čím větší zima, tím je doma častěji. I když ho do postele nepouštím...na gauč mi prostě v nestřežené chvilce skočí.

mon_88017
22. říj 2014

@barcuca toxu chytneš spíš ze syrovýho masa a ze špatně umytý zeleniny než přímo od kočky. Navíc infekční oocysty se vyskytujou jen v kočičích exkrementech, takže pokád se ti kocour nevydělá na kanape, nevidim v tom problém 😉
Jinak mně testy na toxoplasmu udělali v těhotenství bez problémů hned při těch prvních odběrech, stačilo říct, že bydíme na vsi a přijdu do styku s hospodářskýma zvířatama.

killi
22. říj 2014

@barcuca Já jsem si nechalala udělat testy na začátku těhu. Prodělala jsem toxo v dospívání ani o tom nevím. Infekční může být syrové maso nebo nemytá zelenina. Nákaza od kočky je pouze z jejich trusu, takže uklízení nechat na partnerovi. Jinak bych se toho nebála, to riziko je minimální.

monni88
22. říj 2014

Ahoj, koukám, že máme skoro stejný termín, akorát já ho mám v březnu. 🙂 Taky máme doma kastrovaného kocoura, kterého pouštíme ven. A večer se mnou dokonce spí v posteli. Nebojte, dbáme na hygienu. 🙂 A stejně tak jako u vás, i náš měl antibiotika než jsem otěhotněla, měl nějak vypadanou kůži na krku a drbal se do krve. 😒 Zpátky k tomu těhotenství, v prvních třech měsících vynášel kocourovi záchod jen manžel, teď už to dělám i já. Četla jsem, že toxoplazmóza se mimo jiné přenáší přes výkaly, a ty ještě musí být víc než den staré. A jak už tu bylo psáno, je pravděpodobnější ji chytit z té nemyté zeleniny a syrového masa. Žádné testy mi taky nikdo nedělal a vše je v pořádku. 🙂 Myslím, že když opravdu člověk dbá na tu hygienu, nemusí se bát, zvlášť když je tvůj organismus na kocoura zvyklý.

barcuca
autor
22. říj 2014

Děkuji moc za uklidnění. Taky jsem četla, že když už to někdo dostal měl to spíš z neumyté zeleniny nebo syrového masa. A můj gynekolog mi říkal, že za jeho dobu praxe se setkal jen s dvěma toxo.

barcuca
autor
22. říj 2014

@monni88 nejen podobný termín=)

v2e2rka
22. říj 2014

Taky máme doma od jak živa kočky,bydlíme na vesnici,v prvním těhotenství mi nikdo testy nedělal,ale teď si je nechám udělat,ale spíše jenom pro mou informaci. Navíc nejvyšší riziko nákazy od kočky je u koťat a s těmi se muchluju od malička,takže strach nemám.

sluneccnicee
22. říj 2014

Ahoj my máme taky polovenkovního kočičáka.... dr jsem se ptala a ohrožení je jen prvním trimestru.neměla bys cistit akorád wc a pokud má kočka průjem tak se nemazlit ....... my se muchlujem furt 🙂

hedusska
22. říj 2014

Máme kocoura, venku byl jen párkrát ale i tak jsem radši nechala čistění záchodu na příteli... Jinak bych se asi nebála..🙂 nebo jeste je možné zajít na veterinu a nechat kočičku vyšetřit...

lucifereeek
22. říj 2014

já jsem toxoplazmozu měla, ale zjistila jsem to až v těhotenství jak se dělají odběry, naštěstí zjistili, že je to již prodělaná toxoplazmoza, takže miminku nic nehrozí. Taky mi říkali, že pokud jsem s kočkama od mala, je možné že už jsem to prodělala dávno.

anulaaa20
24. říj 2014

Já mám kočičku už taky něco málo přes 5 let chodila sem tam ven a teď je cca rok už jen v bytě a ven nechodí testy na toxo mi dělali cca v 10tt při odběrech krve a bylo vše v pořádku záchudek jí pořád čistím ale beru si na to gumové rukavice a to jen tak pro jistotu jinak si myslím že už jí mám dávno prodělanou žila jsem celou dobu na vesnici a s kočkama jsem byla pořád ve styku.. Ale spíš jak přímo od kočky si myslím, že se to spíš chytne ze syrového maso a nebo když si ze zahrádky doneseš třeba mrkev kde před tím udělala číča potřebu špatně omyješ a je to..

barcuca
autor
15. pro 2014

děkuji moc za odpovědi

janie1988
6. led 2015

My máme britskou modrou, žije doma, ale i tak jsme se informovali, jestli nemůže nastat problém. Veterinář řekl, že to bych musela přijít do styku s jeho exkrementy, jako že bych je musela sníst 😎 A že by museli mít průjem, aby byl nakažený. I gynekolog mě ujistil, že je to spíš poplach. Na začátku těhotenství jsem se s kocourem mazlila míň, ale teď to neřeším. Záchůdek vynáší manžel. Něco jiného je asi venkovní kočka, ale u té domácí je to v pohodě.

makost
10. led 2015

Ahoj, mám doma dva kousky. Kastrovanou kocicku a kocourka, kterého to teprve čeká. Oba jsou jak doma i venku. Stejně jako u vas ostatních jsem slyšela, ze pokud jsem s nima dlouhodobě, tak už jsem stejně něco drobného prodělala. Záchod jsem vynášel a i během prvního trimestru. Mimo je v pořádku, kocouři na gauči i v posteli a všichni jsme spokojeni 😀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru