Kdy plánovat druhé miminko? Zahlasujte a poraďte!
Ahoj maminky
Zajímalo by mě kdy jste plánovali druhé miminko? Já jsem 9 měsíců po porodu, a chtěla bych dvě děti, ne moc daleko od sebe. Děkuji za odpovědi 🌹
já chtěla děti tak do dvou let od sebe... Moje tělo mělo jiné plány - rok a půl po porodu jsme ještě neměla menstruaci. (ve výsledku mají odstup 3,5 roku a taky dobrý)
Já mám děti necelé 2 roky od sebe. Nejdřív to byl docela záhul, ale jak si spolu začali být schopní hrát nebo se nějak zabavit, tak super. A malá pak byla i dost nápomocná - když se zvládala postarat o sebe, tak pomáhala i prckovi.
My se o druhém bavili a nakonec se domluvili po 2 narozeninách staršího. Mladší se pak narodila, když měl starší 2 a 10 měsíců.
Toto je co člověk, to názor. A i když Ti tu všichni napíšou, jak to mají a jestli jim to ve výsledku vyhovovalo, budou se ty názory lišit natolik, že si to stejně musíte rozhodnout podle sebe.
Já chtěla ideálně rozestup 2,5 - 3 roky, aby už to starší bylo trochu samostatné (a abych nabrala síly, protože byla neskutečně náročné mimino), ale abych se mezi tím pokud možno nemusela vracet na chvilku do práce... Vyšlo to hned, takže máme rozestup 2,5 roku a neměnila bych.
Ja chtěla teda jedno, mám dvě omylem. Rozestup rok a čtvrt. A myslím, že ideální rozestup je 4-6 let.
Jediná výhoda v malém věkovém rozdílu je, že všechny ty hrůzy malýho dítěte So člověk odbude naráz. Sice dvojnásobne, ale naráz. To je z výhod vše.
Otěhotněla jsem 18 měsíců po porodu a považuji to (pro nás) za uplně ideální.
Neplánovali. 😆 Otěhotněla jsem, když bylo první 13 měsíců. Je to fajn, máme dvě holky 1 rok a 10 měsíců od sebe.
2. Dite jsme chteli ale urcite ne hned po sobě. Snazili jsme se 2 roky
Maji od sebe 6 let a uplne mi to vyhovovalo a tim ze jsou oba kluci dokonci si i hezky casto hrajou a vylety a dovolene taky v pohode 🙂.
Dokonce i kamosi co k nam prijdou od starsiho nemaji problem s prckem a hrajou si vsichni.
Na druhou stranu statsi obcas deka i neco sam takze je i cas na mladsiho , nebo i naolak se starsim delame veci pro starsi a maky je treba ve skolce nebo s druhym rodicem 🙂
My jsme začli kolem toho 8/9 měsíce po porodu,kluci jsou 2 roky a 7 měsíců od sebe( ms od 3 měsíce staršího..)takže přes rok sexu bez ochrany než se zadaril sourozenec,
Druhé jsme chtěli hned a zatím se to přes dva roky nedaří 😃 takže plány by byly, ale…
Ahoj, syn bude mit v unoru 4 roky a ja mam v unoru termin a cekame holcicku😊Za nas byl 4lety vekovy rozdíl idealni a chteli jsme to tak 🙂
Asi v roce a 3/4 starsi jsem si to dokazala predstavit, uz byla docela samostatna a rozumely jsme si. A dosla k tomu, ze ted nebo nikdy. Otehotnela jsem, kdyz ji bylo 23 mesicu, takze jsou od sebe 2 roky a 8 mesicu... a bylo to husty. Ona uz byla rozumna, dalo se s ni celkem domluvit, ale mladsi byl prvni rok dost nespavej dabel. Vubec nevim, jak jsem nejaky ty prvni mesice prezila 😀 Ted jim je 3,5 a 6 a jako samozrejme lepsi, ale zadny spolecny zajmy se moc nekonaji a ona spis uz potrebuje nejakou sofistikovanejsi zabavu a to mladsi zatim nevydrzi... nicmene vidim, ze kamaradky, co maji dve deti stejnyho pohlavi, jsou vetsinou nejak vic v pohode.
Planovala jsem +/-2roky, dcera je 5.6.2013 a syn 1.6.2015, takze plan vysel 🤭😅
Kamarádky mi "vysvetlily", že ideální je 2,5 roku 😁. A když jsem nad tím přemýšlela,i my to přijde fajn...
Ale: 1. Malokdy to fakt naplanujes přesně (a je to dobre), 2. Hrozně záleží na povaze děti (a jejich kombinaci) a 3. Záleží i na tobě, tvých prioritách, potřebách (někdo potřebuje větší pauzu,ať se dá do kupy, jde třeba i na chvíli do práce, někdo si to zase chce "odbyt" najednou a už se pak věnovat sobe).
Takže... všechno je vlastně ideální🙂
Nechceš děti daleko od sebe, takže moje rada minimálně 6 let je asi k ničemu. Ale já bych do toho dřív nesla.
Já mám rozestupy 15 měsíců, 25 měsíců a 3,5 roku. Nejnáročnější pro mě bylo samozřejmě těch 15 měsíců, ale jen na chvíli, než dcera staršího syna dohnala. Pak bylo super mít skorodvojčata. Nejhorší pro děti byl rozdíl 3,5 roku, protože mladší dcera byla zvyklá na to být benjamínek a najednou do toho miminko....Musím říct, že naštěstí nikdy jsem nepociťovala nějakou materiální nouzi a i s manželem jsme v pohodě s tím, že máme čtyři děti. Ale je hrozný a smutný (při všem respektu k tomu, že každý jsme jinak nastavený), když tady máma jedináčka v diskuzi výš píše, že ji dává větší smysl auto pro ni, než druhé dítě.
Chtěli jsme děti blízko sebe, tak když dcera měla dva roky, tak jsme se začali snažit o druhé. Mysleli jsme si, že to bude hned, jako první těhotenství...ale příroda to chtěla jinak, nakonec máme rozdíl mezi dětmi 6 let. No, není to úplně ideální, ale všechno v životě vždy nejde ovlivnit.
Ja chtela druhe nez pujdu do prace, pokud bych nastoupila, uz bych do druheho nesla. Mame za sebou dlouhou cestu a neuspech a starsi se nam taky nepovedla uplne hned, proto jsme to nechteli s druhym hrotit (ikdyz sem moc chtela).. proste se zadari pred praci, nebo budeme mit jedno. Holky jsou od sebe 2,5 roku, druha se nam povedla prekvapive rychle a kazdy den za obe dekuji. Planovat muzes co chces.. ale tohle uplne naplanovat nejde.
Mladsi je ted 8 mesicu, starsi zacala nedavno chodit do skolky. Zatim mi prijde takovyhle rozestup fajn. Jasne ze je to narocne, ale mame hodne “fungujiciho” tatinka a mladsi je fakt strasne hodna holcicika .. takze zatim je to fajn. Vetsi rozestup bych nechtela. Pro Tebe dobry, ale jak mi rekla kamaradka co ma deti 7 let od sebe .. “nikdy nemas sanci pokrejt potreby obou.. co bavi starsiho, nebavi mladsiho a obracene.. kazdej vikend je boj co budem delat”
Naši kluci jsou od sebe 21 měsíců (plán byl tak 2,5 roku, ale zadařilo se dřív). Vzhledem k povahám (starší hysterik + mladší provokatér) to bylo občas o nervy (a období od 6 do 18 měsíců mladšího mám trochu v mlze 😄), ale neměnila bych. Teď máme druháka a třeťáka a hoši jsou fakt parťáci, pár hodin se spolu zvládnou zabavit i sami, dojdou spolu ze školy... Mladší je hodně napřed, fyzicky i sociálně, takže se s ním už dá podniknout spousta věcí (už někdy v jeho čtyřech letech jsme zvládli první výjezd autobusem do Tater s kolegy z práce). Nebojte se a jděte do toho...
My chtěli s manželem roční rozdíl dětí.. vlastně jsem otěhotněla na tento věkový rozdíl plus minus, ale o miminko jsme přišli.. pak se nám nedařilo a nakonec se povedlo, že budou mít děti od sebe přesně 2 roky 😁☺️ zatím teda nevím, jaká bude realita, porod druhého nás teprve čeká.. ale těšíme se na něj ☺️
Děkuji za odpovědi, taky bych chtěla aby neměli věkový rozdíl velký, a chtěla bych se ještě zeptat zvládáte to finančně? Resp. myslíte že budete? Já mám mateřskou teď a pokud bych třeba otěhotněla do dvou let , tak nevim jestli bych šla do práce nebo jsem tu i četla že chce maminka miminko další než nastoupí do práce, zajímá mě jak bych to s přítelem zvládala on má hezký peníze plus mateřská ale jak jsem viděla u prvního prcka ty výdaje byly a jsou větší a větší a při pomyšlení že je to vlastně zdvojnásobí...bude to zajímavé😃
No my budeme mít rozdíl 2 roky, zase takové extra výdaje s druhým miminkem nečekám. Na dceru jsme si výbavu pro miminko nakoupili, takže většinu bude mít po ni 😁 takže náklady s kterými počítám plenky, očkování, případně UM sem tam nějaké oblečení spíš z rozmaru než z nutnosti.. 😁☺️ sama nevím, jaká bude potom realita, ale zvládli to jiní tak snad my taky 😁
Finančně jsme to měli úplně v pohodě (bydlíme ve vlastním v Praze, takže od toho se to i odvíjí). Základní věci jsem měla po starší, ale druhé dítě bylo kluk, který zrovna tu velkou růžovou garderóbu nemohl podělit 😀 Takže výdaje byly hlavně za oblečení a klučičí hračky. Teoreticky jsem ani v jeho 3 letech nemusela do práce, ale šla jsem, abych o ni nepřišla. Starší jsem chtěla dát do školky později (ve 4 letech), i proto jsem se nechtěla na pár měsíců vracet do práce. Naštěstí ten věkový rozdíl vyšel dobře.
Chtěli jsme děti blízko u sebe a mezi holkami je 17 měsíců. Nám to vyhovovalo, protože si spolu vyhrály. I teď mají pořád super vztah a ani ránu bez sebe.
Pokud porodis dřív než budeš mít vybraný rodicak,tak ti ho vyplatí jednorázově. To vůbec nebylo,když jsem měla děti, naopak u prvního jsem měla 7500 Kč RP od porodu do dalšího porodu po 22 měsících, zbytek propadl a potom už jsem měla jen 6111 Kč ( tehdy se to měnilo a byly s tím problémy, složitě RP na otce a potom zase zpátky a ta varianta bez nároku na PPM vyšla níž než předtím). Tohle je za mě úplně luxus,co prosadili, pro rodiče, kteří mají děti brzy po sobě. Tehdy se s rp ani nedalo hýbat v průběhu pobírání.
Výhoda je,že člověk v podstatě všechno na miminko doma má. Výdaj nově byl jen za plenky v podstatě. A další věc je bonus na dítě, který je taky na druhé dítě vyšší.
Já si to spočítala, fakt jsem si dala tu práci a vyšlo mi, že na druhé dítě nemáme. Někomu to přišlo smutné, ale mě opravdu po všech propočtech vychází, že auto bude lepší a levnější investice než dítě.
Přece nemůžeme srovnávat auto a dítě. Dítě není investice,to je žrout peněz. Auto je v některých případech nutná věc. Ale pořád je auto levnější než dítě, zvlášť,pokud není nové. My máme auta dvě, děti tři. Když jsem měla jen dvě děti a byly malé, neměli jsme žádné auto.

5 let, dříve jsem nechtěla, jsem spoko. Ještě si vyhrajou! A zároveň jsem měla klid a pohodu s druhým, kdy starší byla MŠ a pak v ZŠ.