icon

Kdy plánovat druhé miminko? Zahlasujte a poraďte!

5. led 2025

Ahoj maminky
Zajímalo by mě kdy jste plánovali druhé miminko? Já jsem 9 měsíců po porodu, a chtěla bych dvě děti, ne moc daleko od sebe. Děkuji za odpovědi 🌹

Strana
z3
klokanka31
5. led 2025

Já původně druhé nechtěla, nakonec teď když naší malé jsou 4 a půl roku, tak se pokoušíme o druhé 🙂

jaja01k
5. led 2025

My jsme chtěli děti brzy po sobě, takže jsme se po narození prvního dohodli, že s druhým nebudeme čekat a půjdeme do toho hned 😀

elesse
5. led 2025

Vedeli jsme, ze druhe chceme, ale resit jsme to zacali cca v roce a pul starsiho. Maji mezi sebou 2,5 roku, coz mi prijde fajn na vsechno

95newmommy2020
5. led 2025

Zatím se na to necítím. Malej bude mít v únoru 5. 😆 Finančně mi teď dává větší smysl lepší auto pro mě než sourozenec. Kdybych měla neomezenej rozpočet, tak mám druhé tak po 7 letech.

janule0123
5. led 2025

Začala jsem plánovat ještě před narozením prvního ..chtela jsem deti kousek od sebe 1-2roky odstup .. plan jsem držela i po porodu … at jsou od sebe kousek, v plínkách a dětských problémech at jsme tak nejak v tempu 🤣 at brzo odrostou a muzem podnikat neco s menšíma omezenima , at nevypadnu na dlouho z prace ….. realita … jsou od sebe skoro 4 roky 🤣

antoinet
5. led 2025

Je to úplně na tobě, já mám děti s rozestupem 1,5 roku a třetí pak po dalších 2 letech a pro mě je to ideální, ale ne každý to tak chce. Pár let běháš kolem mrňat a pak ti vyrostou parťáci, co se umí zabavit a mají stejné zájmy.

kristyn86
5. led 2025

Ja jsem chtela cca 2-3 roky od sebe. Ve finale jsou od sebe presne 2,5 roku. Je na tom fajn,ze starsi uz nebyl uplny mimino,ale furt byl pritom maly. Maji podobne zajmy vzhledem k veku,takze kdyz vymyslime zabavu,je vhodna pro oba. I ten rezim maji srovnatelny. Svagrova ma deti cca o rok a pul od sebe a mela dve miminka s rozdilnym rezimem,za me to bylo na budku...Zalezi na vas,jak to chcete,citite a jak to taky vyjde. Rika se,ze pokud jsou sourozenci od sebe 5 a vice let,ze uz to jdou dva jedinacci,ten vztah uz je tam pry jiny. Ale vlastni zkusenost nemam.

trzks22
5. led 2025

Já chtěla rozdíl 3 roky. Zacali jsme se snazit ve 2 letech syna a povedlo se až po 10 mesicich a maji vekovy rozdil 3,5 roku. A prijde mi to idealni. Starsi uz skoro samostatny a pomaha s peci o miminko. Verim ze i az mimi bude vetsi budou si rozumet a hrat si spolu😊 Mensi vekovy rozdil bych nedala, necitila sem se na to.

martt
5. led 2025

Plánovat si to můžeš jak chceš, ale realita může být jiná. Já jsem vždycky chtěla dvě děti s rozestupem max 2,5 roku. Dvě děti mám, ale rozestup mezi nima máme skoro 5 let. Jinak ten velovy rozdíl mezi nima je docela v pohodě. Dokáží si spolu vyhrát a jsou parťáci. Naopak mi třeba starší i pomáhal když chtěl.

daasqua
5. led 2025

Já chtěla rozdíl 2,5-3 roky. 2 roky mi přišly ještě málo, starší nebyla ještě tolik samostatná a nezávislá. 3 roky byly tak max, abych nemusela do práce a aby nebyl velký věkový rozdíl. Jsou od sebe nakonec 2 roky a 7 měsíců, naštěstí jsem nikdy neměla problém s otěhotněním a šlo to hned. Ve 2,5r už byla starší rozumná, pomáhala, neměla už období vzdoru. Byla to celkem pohoda a teď už jsou parťáci. Kdyby byl první syn, bylo by to horší, ten měl vzdor v cca 2,5 letech, plus nebyl zdaleka tak rozumný a šikovný jako dcera.

vlasta1981
5. led 2025

Ja plánovala 5 let ...čas na školu první třídu aťd ..a dopadlo to jak ...23 let .

evellin123
5. led 2025

Ahojky , my máme rozestup 22 měsíců a zatím tedy pořád zahul ,chtěli jsme taky rozdíl 2 až 3 roky ,ale nám to nešlo ani první ani na druhý pokus, takže jsme se začali snažit hnedka po 6 neděli a otěhotněla jsem až ve 13 měsících toho prvního . Teď za 10 dní to budou přesně dva roky od pozitivního testu druhého těhotenství . A ano přikláníme se k tomu,že pokud je starší chlapec je lepší věkový rozestup 2 až 3 roky a více ,ale to je jenom moje zkušenost u holčiček vidím ,že jsou na tom ve vývoji rychlejší ,alespoň u nás to tak zatím plati 😉

merope
5. led 2025

Svého času jsem říkala, že 2 roky jsou ideál, protože když přijdou v 18 měsících hysteráky, už si to nemůžeš rozmyslet. Nakonec jsme ale skončili u jednoho dítěte (a jsme šťastní, že máme aspoň to jedno). Syn už má skoro 6 a sem-tam pokukuji po pěstounské péči.

trzks22
5. led 2025

Ono to asi nejde uplne planovat. Ja taky planovala. Ale proste to neslo tak jak sem chtela. Prvmi syn se nam povedl planovane okamzite. Kdyz jsme se rozhodli ze chceme, zrovna sem mela ovulaci a hmed se to podarilo, necekali sme ani mesic. Byla sem presvedcena ze s otehotnenim nebude problem vse si naplanovala do puntiku a kdyz se nedarilo vis jak pul roku hroutila sem se ze my plany se seypali a uz mi nic nechychazi. Povedlo se az 10 mesic. Ted sem rada, ze je to tak jak je. Ale opravdu radsi neplanovat, pokud chcete blizsi vekovy rozdil, zacnete se snazit az se na to budes citit a ono se to proste bud driv nebo pozdeji povede🙏 Nekdo ma idelani vekovy rozdil 2 roky nekdo 3-4 roky. Zalezi kdo se jak na co citi a jake ma moznosti😊

veruuu_kubesovic
5. led 2025

Až jsem cítila, že je na něj "cas" 🍀 rozhodně jsem nechtěla malý věkový rozdíl mezi dětmi, nakonec cca 4roky...
Protože až nastal čas, tak to prostě "neslo" podle mých představ 🤷‍♀️ takže plány jsou jedna věc, ale sex má zůstat sexem, NE "nutnou povinností k miminku"😔😔😔

swan42
5. led 2025

Kdyz je nechces daleko od sebe, na co ti bude vedet, jak to chteji jini? 🤔

misha31
5. led 2025

Mam 11 letou a brzy ročního chlapecka. Snazit o dalsi jsme se zacali nedavno, jsem po druhem cisari, tak drive to neslo.

trzks22
5. led 2025

@swan42 Myslím, že otázka autorky nebyla o tom, aby jí někdo určoval, nebo se ridila nazorama jiných, ale spíš hledá zkušenosti ostatních maminek. Zajímá ji, jaký věkový rozdíl mezi dětmi zvolily, proč se tak rozhodly popřípade kdy se povedlo. Chápu, že pro někoho může být zbytečné se ptát, když už má autorka jasno, že chce děti blízko k sobě, ale ono to není vždycky jen o hledání té ‚správné‘ odpovědi. Někdy člověk prostě jen potřebuje slyšet, že v tom není sám, ujistit se, že podobně uvažovaly i jiné ženy, a poslechnout si různé pohledy a zkušenosti jiných maminek.

Sama jsem to měla úplně stejně. Všude jsem se ptala, zajímalo mě, jaká rozhodnutí ohledně věkového rozdílu udělali ostatní, a chtěla jsem vědět, jak se cítili oni. Nešlo mi o to, aby mi někdo řekl, co je nejlepší, ale spíš o to slyšet zkušenosti, díky kterým jsem si mohla lépe srovnat myšlenky a utvrdit se, že to, co dělám nebo mám v plánu tak opravdu chci. Proto otázku autorky naprosto chápu a myslím, že hledat názory ostatních maminek je přirozené. Taky mam spousty otázek v sobě ohledně mateřství apod. A kolikrát zde na koňovi položím otázku jen kvůli ujištění, zkušenostem a pdopoře maminek. Kolikrat me to spravne nasměruje, ujisti a uklidní pomuze rozhodnout v urcitych situacich.

Promiň, ale nemám ráda takovýhle rejpaly, co si proste musí jenom rejpnout. Kdyby pani měla jasno, tak se neptá. Od toho ty diskuze tady jsou, ne?

skororozvedena
5. led 2025

Ehm ehm, plánování dětí?!?!? Dvojka se nám zadařila během hledání vhodné antikoncepce, takže rozdíl 19 měsíců, Nikomu rozhodně nemůžu doporučit!!! Život si holt někdy najde svou cestičku... Mezi 2 a 3 mám skoro 3 roky, a to je za me mnohem hratelnejsi, z hlediska matky. A pořád ještě k sobě mají věkove celkem blízko.

zuzkasim
5. led 2025

Mě přišel ideální malý věkový rozdíl, cca 2 roky. První dva máme opravdu 2 roky od sebe a přestože jsou teď už téměř dospělí, stále mi to přijde jako fajn volba. Jako malí si stále hráli spolu, hodně toho spolu podnikali. Jak vyrostli, mají každý jiné zájmy, přesto dovedou dělat dost věcí spolu nebo se vzájemně při svých zájmech podporovat. Např. jeden jede na závody, druhého to nebere, ale jde dělat bratrovi technické zázemí. S náma se třeba na film nepodívají, ale dívají se oni dva spolu. Třetí dítě máme s odstupem 6 let a je to dost. Už nemají vyrovnaný sourozenecký vztah, oni jsou velcí, ona ta malá, už se musí občas menší přizpůsobit, což třeba nemají náladu, ona si chce hrát, oni tu touhu už vždy nemají... Jen dvě děti s větším věkovým odstupem bych opravdu nechtěla, takhle to třetí byla naše volba.

cherie24
5. led 2025

Máme 2 roky a 4 měsíce mezi dětma, 2 holky a přijde mi to super. Jakože někdy je to na budku, někdy si připadám, že lítám jako hadr na koštěti a roky jsem se nevyspala, ale holky si spolu krásně vyhrají a mají podobné zájmy. Mám sourozence od sebe 7 let a 15 let. Moje mamka si to vychvaluje, že si nás všechny užila, já z podhledu sourozence jsem s tím spokojená nebyla ani trochu. Lepší mít doma parťáky kousek od sebe. I když je to na úkor rodiče dokud jsou malé. 🙂

andelka
5. led 2025

No, plánovali.. když jsem přestala kojit, tak jsme tomu dali prostor. Syn měl 13 měsíců. Nekojici a netěhotná jsem byla přesně měsíc. Kluci jsou 22 měsíců od sebe. Mezi druhým a třetím mám rozdíl skoro 7 let a teda taky to má něco do sebe 😁

veronikalam
5. led 2025

Ja bych rekla, ze cim mensi rozestup mezi detmi, tak je to dobre pro deti a cim vetsi rozestup, takk je to lepsi pro rodice. Jinak mi mame rozestup 3 roky a 8 mesicu a jsem sppkojena. Vetsi uz je samostatnejsi a nekdy i pomuze. Puvodne jsme chteli rozestup 2 roky ale staveli jsme v te dobe dum.

swan42
5. led 2025

@trzks22 je rozdil napsat "uvazuju o tom...." a "chtela bych deti ne daleko od sebe"
Navic tohle tema je uplne jasne tak strasne indiviualni a o nahode, ze i kdyby ji tu vsichni rekli, ze uz vcera bylo pozde, tak se muze snazit o dalsi jeden mesic a nebo taky klidne 20 let.
Takze za mne dotaz uplne zbytecny. To je fakt a ne rejpani.
1.chce maly rozdil
2.nikdo ji nazaruci jak dlouho bude otehotneni trvat, tak jaky zkusenosti chce?
Vzdyt to muze dopadnout uplne jinak, nez si naplanuje, na to nepotrebuje diskuzi

swan42
5. led 2025

@veronikalam vetsi rozestup muze byt dobry i pro deti, uziji si pozornost a peci jako mimino/batole samostatne

lis6
5. led 2025

Ono to vůbec nemusí být čím blíže k sobě věkově tím si i lépe budou rozumět. Za mě je důležité aby byla v pohodě celá rodina.
Já osobně bych na to neměla mám děti skoro 4 roky od sebe a je to skvělé.
Některé matky je maj blízko a chtěj to období malých dětí jen přežít a užít si velký parťáky. To mi přijde líto. Chtěla jsem si užít staršího dokud dělal pokroky každý den. Teď už chodí do školky, tak bych stejně byla v práci. A zase si člověk může užívat to miminko...

sigyn
5. led 2025

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že 5 let je možná ideální pro rodiče, ale už ne pro děti. Jakmile starší přejde do puberty, tak to mladší zůstane jako kůl v plotě. Dva roky a méně je pak dost zahul pro rodiče i pro vztah, protože když třeba jedno skončí období vzdoru, druhé začne...Ale ne vždy to jde naplánovat, tak jak by člověk chtěl a některé chyby si člověk uvědomí, až když je pozdě.

lauriak
5. led 2025

Chcela som deti blizko pri sebe ale prva dcera bola extremne narocna a nemala som odvahu mat hned druhe. Nakonec maju rozdiel 3r 3m a je to uplne super. Teraz budeme mat tretie po 5 rokoch po druhej.

martinka_33
5. led 2025

Starsi maj 22 mesicu vekovy rozdil - kdyz prezijes prvni roky hororu, tak pak to ma vyhodu ze muzes delat spolecne aktivity s obema. Mladsi ma 4 a 3/4 roku od prostredniho a super na to ze nebyl zadny horor kdyz byla miminko ale prpste prekáží... nejde jít se starsimi do bazénu, na lyže, brusle, kino... Proste oni maji jiné zájmy a potřeby než tříletá. Je nebaví jít do brouzdaliště, do herny a nejmensi nezvladne to co oni.

Asi bych doporucila se snazit o druhy ve dvou letech prvniho, to budou mit ty 3 roky rozdil, takze uz lepsi ten miminkovsky vek mladsiho ale zaroven ne tak velky rozdil aby nemohli delat veci spolecne.

kristyneckaa27
5. led 2025

Ahoj,hned po porodu jsme věděli že chceme děti blízko od sebe,rozestup max 2 roky. V dceřiném půl roce jsme se dohodli že ano,a povedlo se na poprvé 🙂

Strana
z3