Jsem opravdu tak strašná nebo je to i ve druhých?
Ahoj,
vím,že poslední dobou jsem trochu " na pěstí" nejraději jsem sama nebo s manželem a bez otázek typu jak se těšíš, už se ti to blíží viď atd.... Zrovna včera jsem byla za svou babičkou a ta mi řekla, že doufá, že jí napíšu až pojedu do porodnice, načež jsem jí odvětila, že nehodlam psát nikomu, že jedu a všichni se včas dozví, až se malej narodí. Samozřejmě se urazila. Když jsem tohle říkala mámě, tak ta mi odvětila, že jí to snad povím, opět jsem odvětila že NIKOMU opravdu nehodlám oznamovat, že jedu do porodnice, že nevidím důvod, proč bych to všem měla hlásit. Bylo mi odpovězeno, aby na mě mohli myslet. No dobrý ale to mě nijak nepomůže. Z porodu se nijak nestresuju, jen aby byl malej v pohodě a to je tak vše. Chci si porod v klidu " užít" s manželem a ne neustále odpovídat na otázky a smsky typu UŽ? nevidím na tom nic špatnýho oni to za mě neodrodí. No máma náš rozhovor zakončila tím, že tedy od teď, když neuvidí naše auto u domu tak mi bude volat, což mě nehorázně dorazilo. Přijde mi, že nechtějí respektovat moje rozhodnutí nebo jsem prostě tak přecitlivělá a beru to moc vážně? máte podobný pocity? já fakt nevim
Plně Vás chápu, taky čekám, že nás budou bombardovat. Oznámíme odjezd do porodnice a vypnu mobil nebo alespoň zvuk a odepíšu až potom. Jak píšete, jsou to akorát nervy navíc. Držím palce abyste to zvládla v klidu. 🙂
Ahoj,myslím,že chceš docílit toho,aby respektovali tvé přání,bez využití nějakého kalkulu s vypnutým telefonem,závorou na dveřích a pod. .Ostatně nějak tak jsi to napsala v příspěvku. Od tvojí mamky to vypadá dost sprostě,ale věřím,že to nemyslí zle,jen by měla pochopit,že když bude po tvém,tak to není žádná "prohra".
mi to přijde normální, že se rodina zajímá a chce to vědět, mají tě rádi, určitě mají i strach aby bylo vše v pořádku, u nás byl hlavně tatka hrozně nervozní-jeho malá holčička bude mít dítě. když jsme jeli psali jsme SMS, po narození jsme volali-u staršího manžel, já jsem byla ráda že jsem, u mladšího jsem volala já z porodního sálu, byla jsem Ok. napiš at jsou v klidu, vypni si zvuk nebo telefon a je to
@joyfulgirl Nevidím jediný důvod pro to, to komukoliv říkat. 🙂 Já to řeknu jen mamce, protože nám bude hlídat starší dceru a manželovi už jsem říkala, že si nepřeju, aby komukoliv volal, že jedeme rodit. Stačí mi ty "debilní", vlezlé dotazy, které už tak měsíc musím odrážet. V pondělí jsem měla termín, takže denně mi teď chodí min. 3 smsky od různých členů rodiny typu" Tak co?" "Už?" "Ještě nic?" Nereaguju, je to vlezlé a úmorné a upřímně ty lidi nechápu, osobně bych si takhle obtěžovat nikoho nedovlila, protože sama vím, jak je to otravné, ty poslední týdny a dny. Takže za mně si to udělej tak, jak to cítíš a vykašli se na všechny okolo, tohle se točí jen kolem tebe a ne kolem tvojí matky, babičky apod. 🙂
Asi bych to vyřešila tak, že bych se s nimi domluvila, že jim sice dám vědět, než pojedu do porodnice ALE jasně bych jim řekla, že si nepřeju, aby nás bombardovali telefonátama a smskama během porodu, že budeme potřebovat klid a po porodu že jim samozřejmě dáte vědět, aby nebyli napnutí. Chápu, že to prožívají, ale měli by respektovat Vaše přání a nechat Vás na pokoji. Takto by se to podle mě mohlo vyřešit ke spokojenosti na obou stranách, nemohou si pak stěžovat, že jste jim nedali vědět, ale každý rozumný člověk musí chápat, že při porodu potřebujete klid. Pokud toto nepochopí, neřešila bych to absolutně a byl by to jejich problém. V porodnici bych si samozřejmě vypnula zvonění a bylo by to🙂 Rodila jsem dvakrát, dopředu jsem dala rodičům i tchánovcům vědět, to mi nevadilo, ale aby mě někdo volal na "porodní sál", to je opravdu nevhodné a obtěžující. Není podle mě nic jednoduššího, než si oba, Vy i manžel, vypnout zvonění nebo i mobil (dopředu je na to můžete upozornit, aby nezačali plašit, že se děje něco špatného🙂 při porodu a budete mít klid. Je to Vaše moc důležitá chvíle, na kterou potom budete vzpomínat, tak bych si jí taky nenechala kazit.
@joyfulgirl Já jsem našim zavolala, že vyrážíme. Přišlo mi to normální. Máme k sobě blízký vztah a když se u nich něco děje, tak jsem také ráda, že mi zavolají. Během porodu mi nevolali, čekali až se ozvu, ale samozřejmě na mne mysleli 🙂 U druhého dítěte to už bylo jasné, že se ozvu, protože někdo musel hlídat první dítě. Teď čekám třetí a samozřejmě se budu muset také ozvat, aby mi obě děti pohlídali. U prvního dítěte člověk řeší spoustu věcí, které už u dalších dětí tolik neřeší a zpětně mi přijde, že jsem zbytečně některé věci hrotila 😀 Ale samozřejmě je to tvoje věc a můžeš si dělat co chceš a jak to cítíš. Já jsem se zkusila vžít do jejich pocitů a asi bych chtěla jednou vědět, že moje děti jedou do porodnice a že se něco děje. 🙂
Myslím, že jsi nervózní a přecitlivělá jako všechny těhule v cílové rovince 😀 Zrovna včera jsem se trochu nepohodla s kamarádkou prvorodičkou, která měla v pondělí termín a vyštěkla na mě, že už jí nebaví, jak se jí na to pořád každý ptá, že až to bude, tak to bude. Tak jsem jí jen v klidu řekla, že by měla být ráda, že má kolem sebe lidi, kteří se o ní zajímají, že kdyby ona a narození jejího dítěte bylo každému u zadele, že by jí to asi mrzelo...... Moje máma je trochu hysterka a třeba nechtěla vědět, až pojedeme rodit, aby se nestresovala. Ale chápu rodiče, kteří o tom chtějí vědět co nejvíc, jsi pořád jejich dítě a porod není každodenní záležitost. Kdyby mamka měla před sebou nějaký závažný lékařský zásah, asi by si taky chtěla vědět, kdy to bude a ne až po tom......
@joyfulgirl Mám dceru a určitě bych taky chtěla vědět, že začala rodit vnoučátko.... Záleží, jak blízký máte vztah. My jsme volali automaticky a po druhé pro hlídání a pak jednou během porodu, že jdeme na císaře. Zkuste se na to dívat z té druhé strany, kdyby jste Vy byla matka a Vaše dcera čekala mimčo...🙂 Jinak pokud je to způsob, jak mamce zabránit, aby během porodu co hodinu volala, tak to chápu. Já bych se ale domluvila tak, že dáme vědět jak začneme rodit a pak až co se narodilo a myslím, že každý rozumný člověk by toto respektoval a během porodu nevolal... 🙂
kasli na ne a nikomu nevolej, ja taky nikomu nic nerekla a to jsem do porodnice u prvniho jela v 8 a porodila az o pul pate odpoledne... vsichni porad prudily kdy budu rodit a kdyz jsme pak volala tchyni tak reakce byla jako uz fakt tak brzo (3 dny pred terminem) a maminka reagovala ze ji bylo divne ze nejsem cely den na netu, ale ze nechtela rusit pokud bych rodila.. u druheho to nasi vedely, protoze jsem jim v 5 rano volala ze jim privezu syna a reakce kdyz jsme prijely byla a to jako fakt rodis 😀 (14 dni pred terminem) a kdyz sem jim za dve hodiny volala ze je mala na svete tak si mysleli ze si delam srandu ze uz.
Chápu obě strany 😉 Ty potřebuješ klid a pohodu a co nejmíň otázek a stresu. Oni zas co nejvíc odpovědí a informaci 😀 Prioritou jsi ale ty (dítě) a tak by měli tvoje přání respektovat, minimálně se je snažit pochopit. Ne se dětinsky šprajcovat a vztahovačně se urážet. To je ovšem teorie, praxi znám osobně moc dobře 😝
Naprosto s tebou @joyfulgirl souhlasím. Taky jsem u narození první dcery nikomu nepsala že jedu do porodnice. Akorát by se všichni stresovali, psali a navíc, chtěla jsem si to "užít" jen s manželem. Všem jsme pak jen psali/volali že holčička je na světě a vše je v pořádku...
U synka už to bylo jiné, protože naši hlídali dcerku a tak věděli, že jedeme do porodnice. Táta byl nervózní, pak volal naštvaně manželovi když jsme od nich odjížděli že projel zákazem vjezdu a at dává laskavě pozor. Pak se mu omlouval (toto u něj nebývá zvykem) že byl nervózní. Nicméně mého muže to taky vykolejilo a paradoxně jsem ho při cestě do porodnice uklidňovala já... Já osobně bych taky nevyžadovala aby mi blízcí hlásili odjezdy do nemocnice apod. zvlášť když by to bylo jejich přání...
Chápu, že se bojí, ale musí pochopit, že ted nejde o ně, ale o TEBE a MIMINKO...a manžela..🙂
Pro rodiče je těžké přijmout, že už nejsme jejich malé děti, ale čím dřív to pochopí, tím líp...
Takže držím palce.
Takže myslím, že rozhodně nejsi přecitlivěla, taky by mě to pěkně štvalo.
Dřív mobily nebyly a lidem se v ledasčem žilo lépe...🙂
@joyfulgirl buď ráda, že to nechtějí v přímém přenosu přes webku 😀 tvůj porod - tvoje věc. chápu tě, rozumím. rodina se těšit může, ale měli by respektovat tvé přání. napiš jim až bude hotovo.
Já to cítila jinak. Byla jsem ráda, že se mnou moji blízcí sdílí radost, těšení i obavy.... takže moje mamka, ségra i tchýně věděly, že "jedu". Se třetím to věděly i kolegyně z práce a starší děti a opravdu jsem byla ráda, že jsem ze začátku mohla smskovat a vtipkovat 🙂. Ze sálů jsem pak už jen zavolala manželovi mamce a ti pak zprávu předávali dál 🙂. Když mě dovezli na pokoj, tak jsem holkám v práci zavolala, aby si ke konci pracovní doby daly něco dobrého a zapily zdraví naší Adélky 🙂.
Ach ano, já si na porod cíleně vypnula telefon a nikomu nic neřekla a v porodnici napsala do papírů, že si nepřeju, aby kohokoli kromě mého muže o čemkoli informovali. Jak to dopadlo? Máti zjistila, že to neberu, tak volala ROVNOU NA PORODNÍ SÁL. Takže v tu úplně nejhorší chvíli, v přechodu mezi první a druhou dobou porodní, když jsem měla ty nejhnusnější porodní bolesti, byla jsem absolutně vyděšená, bez sebe, jak mi bylo blbě, se mnou porodní asistentka řešila, že volá moje matka a páčila ze mě souhlas, že jí může poskytnout informace a dávala mi kázání o tom, že se k vlastní matce nechovím hezky, aniž by věděla, jak to v naší rodině chodí atd. Takže jestli můžu radit, pro jistotu nikomu ani nesdělujte, kde budete rodit. Byl to přesně ten přístup "mně je jedno, jak si to představueš, ale JÁ chci vědět, co se děje a mám na to právo, bez ohledu na to, jak to tobě zkomplikuje život"
@joyfulgirl -- já byla v porodnici už před porodem a jezdil za mnou manžel, který informoval rodiče o vývoji 🙂 Ale měla jsem jednu hrozně otravnou kamarádku (spíš známou), která mi pořád psala sms, pořád se vyptávala, včetně toho jak hezký jsou tam doktoři, atd. Bylo to hrozně otravný, ale nechtěla jsem si vypnout mobil kvůli manželovi. Ale jak jsme šli přímo na sál, tak jsem mobil vypla a zapla jsem ho, až jsem chtěla ostatní informovat o narození dcery 🙂
Ale jinak, když si to představím jednou v budoucnosti... chtěla bych vědět, že moje velká holčička už jede do porodnice, chtěla bych na ní myslet, držet palce a těšit se na zprávy 🙂 Ale kdyby to ona tak nechtěla, tak by mi nezbylo nic jinýho než to přijmout.
Nejsi divná. Bohužel porodem to nekončí.Pak se všichni budou ptát kojíš/nekojíš? Kaká,má dudlík a proč ne a proč tamto a ne toto atd.
Prvni rada od mamky byla: vsem rikej, ze mas termin porodu minimalne o tyden pozdeji nez skutecne mas, a snazim se to tak rikat, tak uvidime. Hodlam napsat je oznameni az bude mrnous venku. My ted bojujeme s otazkama na pohlavi, my to proste nevime a nikdo nam neveri, ale je mi to fuk, jejich vec. Jak rika @benjik bude hur..kojeni, dudlik, plenky, sladkosti, pripadne satkovani, spani, chozeni..porad bude neco, chce to klik a usmivat se, rikat jasne a pak proste nebyl cas psat co se deje.. 😉
Tak jak jsem pochopila, máte vztahy v rodině dobré, myslí to s tebou dobře a mají prostě strach, ale chápu, že ti neustálé vyptávání není příjemné. Já jsem ještě když to šlo, zavolala mamce, že jsem v porodnici a rodím, ať nemá strach a že se jí ozveme až bude malá na světě a jsem ráda, že jsem to udělala, teď když mám sama dítě tak to chápu o to víc.
@guinea: ona byla jinak moc milá a podporující, ale asi si nedokázala představit, že jinde holt v rodinách nepanujou úplně harmonické vztahy. A holt se trefila do nejblbější chvíle... Nebyla to její chyba, krom toho, že se prostě měla držet toho, co bylo v papírech a neřešit to s ženskou uprostřed porodu. Dneska bych to utla hned s tím, že jsem jasně řekla, že nikomu žádné informace podávat nemají, tenkrát jsem byla o dost mladší a manipulovatelnější, no 🙂 Tohle je všechno hrozně individuální, jsou matky, kterým prostě je nejvhodnější neříkat vůbec nic... a jsou matky, kterým jde zavolat všechno, aniž by to mělo nepříjemné důsledky.
@joyfulgirl Jako by jsi mi mluvila z duše! Neboj, nejsi divná a naprosto ti rozumím.. Řešíme totiž neustále to samé, možná ještě v horším rozsahu. 1. Mám již týden po termínu, takže denně odpovídám na x SMS, že se ještě nic neděje a na otázky typu: Jéé, ty jsi ještě celá?, na to už odpovídám, že už mám týden po porodu, jen jsem spolkla meloun.. 😉 2. S manželem máme rodiče rozvedené, takže se o příchod vnoučátka stará hned čtvero prarodičů + ostatní členové rodiny, kolegové z práce atd.. 3. Moje maminka je navíc bývalá zdrav. sestra porodnice, kde se chystám rodit, takže ta neustále kontroluje, zda-už nejsem náhodou na příjmu! My to vyřešili tak, že jsme všem samozřejmě slíbili, že až budeme vyrážet směr porodnice, HNED VŠEM PÍŠEME!!, ale taky se začneme ozývat teprve až se cvrček narodí. 🙂 Takže jim zkus takhle zacpat papulu, ať jsou v klidu a doufej v rychlý porod, že tě nikdo nestihne bombardovat! Já si myslím, že když jsme šli syna plodit, tak jsme taky nikomu nehlásili: Jdeme na to, držte palce! 😉 O porodu si myslím to samé, je to naše intimní chvíle a nevidím důvod, proč bych u toho měla telefonovat s tchýní, mamkou, sestrou, atd atd..
@lauranosi No já jsem tím ale myslela to, že porodní asistentka má chápat, že porod není vhodná doba na diskuzi o rodinných vztazích - to za prvé, a za druhé, že jí do toho je šumák, člověk ty nemocniční papíry přece vyplňuje proto, aby bylo jasno, a ne aby se dával prostor k diskuzím. No a s tím věkem je to fakt, já sem ráda, že tyhle věci řeším až v tomhle věku, kdy si nenechám jen tak něco nakukat a umím se ohradit. Dřív jsem to taky neuměla...
@joyfulgirl Ahoj, tak u nás je to tak, že když babička řekla ať dám pak okamžitě vědět, že jedu rodit tak jí mamka setřela s tím, že nevidí důvod proč, že dám určitě vědět až se malý narodí, ale sama mamka čeká, že jí to volat asi budu, protože mi nemáme auto tak že by mě odvezla do porodnice, ale kdyby to bylo rychlý a musela bych rychlou tak jim dám vědět až se narodí. 🙂 jediný kom zavolám že jedu bude přítel, protože chce být u porodu, babičce bych stejně nedala vědět ani kdyby jí tohle mamka neřekla a to z toho důvodu, že celý moje těhotenství se chová na zabití (pořád mi tlumočila kde kdo koho zabil atd., detailně mi vyprávěla v prvním trimestru o jejích potratech apod.) a to trvalo do tý doby než mi ruply nervy a přede všemi jsem jí poslala do jistých míst s tím, že ještě jednou a už s ní nikdy nepromluvím a vnuka neuvidí...možná přehnaná reakce ale všichni drželi se mnou tak v pohodě 🙂 a myslím že jim nic vysvětlovat nemusíš, důležitý je dát vědět že je na světě a že jste v pořádku 🙂
Ahoj, jak se nezbláznit? Dnes mám druhý termín, zatím se nic neděje, ale už tak týden nás příbuzenstvo bombarduje, jestli už? Mám to dítě ze sebe snad vytlouct? Už se to začíná přiostřovat, jsme z toho s manželem nervozní. Jediné, co chceme, je klid. Samozřejmě dame všem vědět, až se malý narodí. Ale co jim pořád máme říkat? A jak reagovat na rádobyvtipné poznámky??
Před časem mě uzemnilo, když jsem měla od mamky nepřijaté hovory. Volám jí zpátky v obavách, co se hrozného stalo a ona mi potřebovala říct, že dcera naší známé už jela do porodnice a že tedy každou chvíli porodí, ale že je to trochu divné, protože tam jela už v 8, teď je 12 a nic se neděje!!!
No abych to shrnula, mamka je hroznej stresař a já jsem si uvědomila, že takto teda ne. Myslím, že je úplně šumák, jaký kdo má se svými nejbližšími vztah, my jsme na tom dobře, ale já jí nikdy nechtěla zbytečně přidělávat starosti a tak to i zůstane. Až porodím, tak se všichni dozví, opravdu ani nestojím o to, aby byl můj porod nějaká reality show a vědělo o něm široké okolí i mimo rodinu. Přeskočí obavy a zbude jen radost z miminka 🙂
@jani2013 Jo, přesně, reality show. Některý lidi by nejradši znali veškerý detaily. Přijdu z kontroly, řeknu, že je všechno OK, ještě jsem tak ochotná říct, že srdíčko bije ukázkově 😀 Ale mám jim snad vykládat, na kolik jsem nebo nejsem otevřená ??? No ale úplně vidím, jak lační po informacích. A ještě mě vždycky uzemní, když mi někdo popřeje rychlý porod a ať to moc nebolí, ať to bolí co nejmíň a podobný výrazy. To fakt dodá člověku odvahy. Ach jo. Snad je jasný, že porod bolí, ale nejdůležitější je to mimino, ne??

@joyfulgirl Já jsem mámě+ tchýni napsala, že jdu po kontrole okamžitě rodit..... blbý nápad 😀 Rodila jsem 3 dny..poslední den jsem vypnula mobil, protože se to fakt nedalo, každých pár hodin sms, jeslti "užžžžž" (i přes milion ubezpečení, že po porodu hned dáme vědět). Některé to neodradilo, tak volali manželovi na soukromý, služební.... 😅 Dopředu by mě to nenapadlo, ale fakt mě to štvalo hrozně (slušně řečeno) 😅