Opravdu jsou teď víc potraty?
Dnes jsem zažila peklo, svagrova 20tt dnes plod mrtvý a nuceny porod. 😢
Naše gynekolozka tvrdí že jsme si vybrali špatnou dobu že teď jsou samé potraty že ona jich nikdy tolik neměla. Já mám zatím jen pozitivní test ale už se děsím toho jejího strašení. Raději hledám jinou doktorku. Jen bych ráda věděla jestli měla aspoň trochu pravdu.
Pracuji na gynekologii a nemáme nijak zvýšený počet potratů, neboj se.
Bohužel. Už dost dlouho se ví, že vystavení se dezinfekci v těhotenství (cca hodinu denně a víc) zvyšuje zhruba dvojnásobně riziko potratu ve druhém trimestru. Jde o výzkumy prováděné na zdravotních sestrách. Teď je dezinfekce využívaná mnohem víc, než kdykoliv dřív.
https://www.reuters.com/article/us-nurses-misca...
Ale zase se zdá, že během posledního roku dost pokleslo množství předčasných porodů, proč se neví. Aby zazněla i nějaká pozitivní informace.
@supermatka Potraty tu bohužel byly vždycky. Znám mnoho žen, které to zažily a všechny ještě v době před covidem. Možná se teď všichni jen víc pozorujeme a víc o tom mluvíme. Svou roli možná hraje i zvýšený stres, kterému jsou těhotné ženy v posledním roce vystaveny. Lékař by neměl pacienty děsit. Je dobře, že jste ho vyměnila.
@zzuzinda moc děkuji za uklidnění ❤️
@ruzova_pastelka děkuji, No dezinfekci jako pečovatelka používám hojně
@petulkadodo také si myslím že je to stresem.
@ruzova_pastelka tam je zmíněna i práce s chemoterapiky, takže bych to zase nehrotila. A je rozdíl hodinu denně v kuse sterilizovat nástroje, a párkrát za den si “oblemcat” ruce.
@bassetlady to je hezky napsané 😄❤️
@supermatka tohle je tema o kterem se strasne malo mluvi..kdyz jsem potratila a nekde jsem to rekla,tak mi spoustu holek reklo,ze to zazilo take..jen se to nerika na potkani☺️Nejsem doktor, ale ten stres ted bude delat hodne..jsem ted podruhe tehotna a vubec ai to neizovam jako poprve ...jsem ze vseho akorat vystrasena..
@supermatka deje se to pořád jen se o tom až tolik nemluví, kdybych nezažila stratu mojí holčičky v 33tt taky bych o ničom nevedela...
@supermatka Potratila jsem ve stejném týdnu minulý rok v únoru. Holčina z mé rodné vsi tento týden. Ani jedna jsme covid neprodělaly. Porodní asistentka i paní v pohřebním ústavu mi obě potvrdily, že se to děje dnes a denně, jen se o tom prostě tolik nemluví. Covid má určité riziko, že se objeví krevní sraženina, která může ovlivnit funkci placenty, ale tohle se prostě, bohužel, stává u v době "normální".
@supermatka měla jsem zamlkle těhotenství v 7tt v březnu roku 2020. Gyndařka mi řekla, že v tu dobu taky víc ženský potracely. Přitom covid se teprve rozjížděl. Třeba se to prostě jen blbě sešlo...
@michaelarousova věřím že máte velký strach. Určitě se vám to nestane znovu ❤️
@katka22688 to je hrozný 😢. Přeji ať už je vše ok ❤️
@supermatka je to život ☹ hneď po 6ti nedelí se nám povedlo splodiť syna už mu sú 3roky, teď jsem znovu tehotná a děsím se aby se to neopakovalo... Švagrove porad web stránku - prazdni kolebka.. A ať o tom mluvi, ať to v sobe nedusí.
@supermatka Moje Dr. nic takového nezmiňovala a to jsem se ptala, jak to je teď v době covidové, jelikož sama jsem těhotná.
Co mi řekla, je, že je míň těhotenství a dokládá to i statistika narozených dětí z roku 2020, podívej se na stránky statistického úřadu. Ale ono to už kleslo i v roce 2019 a zřejmě rok 2021 nebude výjimka a bude míň těhotných, možná i kvůli covidové pandemii ale také silné ročníky už odrodili.
@jelenice_zavodnice a me ti zase přijde že je dosť tehotných..Jdu mrknout tie štatistiky
@katka22688 tak to je dobrý info 👍😄
@jelenice_zavodnice me taky prijde ze je tehotnej snad kazdej druhej😂
@katka22688
@michaelarousova
Holky, není to tak, mrkněte na statistický úřad, už jsem to jednou sem někam dávala, přesná čísla, a rok 2020 byl slabý.
Rok 2020 ano, nikdo nevedel co bude, ale ted je nas tehotnych opravdu hodne, tolik holek kolem sebe jsem tehotnych nemela nikdy 😄 myslim ze lidi si rekli ze kaslou na covid, stejne jsou doma a na dovolenou poradne nemuzou, tak do toho aspon prasti 😂 vcetne nas s manzelem
@jelenice_zavodnice Taky bych byla radsi za mene tehotnych, ale treba v Praze porodnice pry preplnene, nekde navysili registrace a stejne nula mist... obavam se, ze je nas dost 🙂
@fifinka2020 A to s tou registrací víš určitě? Žádná z porodnic co se dívám v Praze nemá nic takového na webu a to se jdu teď registrovat.
A popravdě, nevidím ani moc těhotných, ani u doktora, ani na odběrech ani v ulicích. Možná je to subjektivní, jako třeba to, že někdo má kolem sebe jen těhotné. Uvidíme až příští rok, když zveřejní statistiku za rok 2021 🙂
@supermatka bud v klidu...pracuji jako pecovatelka v domove senioru 12 hodin minimalne 14 sluzeb v mesici...dezinfekci pouzivam porad,stejne tak i doma pro domaci pouziti..myslim jako na uklid....momentalne jsem v 7 mesici a vsechno je zatim v naprostem poradku🙂
@supermatka Souvisí to i s věkem, lepší diagnostikou. Přišla jsem o miminko v 11. t., nejdříve jsem o tom nemluvila, pak jo a překvapilo mě, kolik žen toto zažilo. Pak bohužel i ve 23.t., ale nakonec vše dobře dopadlo u dalšího těhotenství. Nemá smysl si to ale připouštět.
@katka22688 moc děkuji poradím ❤️. Určitě se vám už nic takového nestane ❤️
@nagojka jeeee to je skvělý!! Moc děkuji za info, mě od toho lékař odrazuje a mě se nějak nechce skončit 😄
@supermatka pokud se citis na to fyzicky a v praci ti umozni delat jen to co zvladnes nevidim duvod abys koncila🙂a samozrejme pokud je vsechno v poradku...ja koncim az ted...zitra mam posledni sluzbu,mesic si hodim neschopenku a od cervna hura na materskou...Ted ve 3.trimestru uz citim,ze je ta prace celkem narocna a sem neskutecne unavena...Drzim palce at je vsechno v poradku🙂🤰
@jelenice_zavodnice No, já jsem rodila v UPMD vloni v červenci a porodnice našlapaná k prasknutí, že i nadstandardy předělávali na vícelůžkové pokoje a co tak čtu na fb skupince holek, co tam rodí/rodily, tak je tam našlapáno pořád s drobnými výkyvy.

Nevim, jestli je potratů víc, prostě je to něco co se dělo vždycky, ale myslím, že moc lidí netuší, že se to vůbec může stát a taky se o tom víc mluví. Už kolikrát jsem četla, že maminka třeba netušila, že je něco jako zamlklé těhotenství a že riziko jen klesá, ale nemizí. Ale myslím, že to už pak třeba v tom 25tt a výš bývají výjimky.