Potrat před 24. tt nebo nemocné dítě. Máte zkušenost?

bettyel
22. srp 2023

Ahoj,
včera jsem byla seznámena s moji situací těhotenství a naše malá má strašně moc odchylek že je tam pravděpodobnost že bude postížená ( DS vyloučen z plodové vody) má vyvojové vady o kterých mi tvrdili že to nemusí byt nic vážného a až včera nám genetička oznámila tuhle zprávu, byli jsme v šoku protože jsme vůbec netušili že budeme postaveny před takové životní rozhodnutí buď postižené dítě, nebo potrat.
Nikdo nám ale neřekl že na 100% bude nemocná to nedokážou říct. Vůbec si nevím rady, nechci tady od vas radu co mam dělat, ale zajímají mě vaše zkušenosti jak jste to zvládly, nebo jak to probíhalo všechno ať jste se rozhodli jak jste se rozhodli.

lencaa11
22. srp 2023

@bettyel zde by vám určitě poradili skrz vaší situaci držím palečky ať to vše dopadne dobřehttps://facebook.com/groups/528823197789986/

bettyel
autor
22. srp 2023

@lencaa11 děkuji moc za námět na skupinu ❤️❤️

lencaa11
22. srp 2023

@bettyel NZ je tam hodně žen které měli stejný nebo podobnou zdravotní komplikaci

marketa1218
22. srp 2023

@bettyel Tohle je strašně těžké rozhodnutí, nejsou vám ani schopni říct jaké odchylky to miminko má? O jaké postižení se jedná?
Mně vyšlo u dcerky zvýšené riziko DS, špatná krev tedy jenom. Nechala jsem si udělat Panorama test, ale věděla jsem ,že miminko s DS bych si nechala, mám k ním blizko. Ale nějaké jiné postižené méně slucitelne se životem bych asi nezvládla. Situaci nezávidím, mluvte doma o tom hodně. Strašně moc držím palce 🍀

misha31
22. srp 2023

@bettyel o jake vady se jedna nebo mohlo by se jednat? Uz jsem cetla spoustu diskuzi, kde byli Dr presvedceni o postizeni a narodilo se zdrave dite

bettyel
autor
22. srp 2023

NT hodnota 2,8mm.
U plodu rozšířená IV. Komora.
Pravostranný Ao oblouk.
Syndrom Rubisten byl zjištěn, ale podle UTZ se to neda odhadnou jestli má vše co patří k tomuto syndromu, ale spousta věci se může objevit v pozdějším vývoji. A nelze vyloučit, že bude mít další fenotypové projevy, jako mentální postížení, růstová retardace nebo faciální dysmorfie

zelenaesmolda
22. srp 2023

@bettyel
Pri tolika postizenich by byl takovy zivot pro dite trapeni.Sla bych na interupci.

fyii
22. srp 2023

@bettyel je to tezke rozhodnuti, ale tech vad je dost a to jeste v realite muze byt i neco dalsiho. Mam dcerku s vyvojovou vadou, ktera je slucitelna se zivotem, ale ma celozivotni omezeni. Pred porodem jsme to nevedeli, syn je absolutne zdrav i ostatni deti v rodine. Jako nas to pouze omezuje, ale muze zit relativne plnohodlnotny zivot. I tak vedet, ze bude mit tyto problemy hodne bych si rozmyslela tehotenstvi. Mam vsak kamarada s dvojcatama, ty se narodili v 28tt a ty toho maji fakt hodne jak mentalne tak fyzicky a cim jsou starsi tim vice je videt jak moc to je pro rodice narocny, stale vyplavavaji dalsi problemy, ted posledni novinka epilepsie.Rozhodnuti neni lehke, drzim palce at se rozhodnete jakkoliv.

marselina
22. srp 2023

@bettyel pani z bytovky od naproti cekala chlapecka. na genetice ji rekli ze bude slepy, hluchy plus dalsi postizeni.
miminko si nechala, ma uz 15let. narodil se jako zdrave miminko, sportuje s ve skole ma same jednicky.

halasovci007
22. srp 2023

@bettyel zažila jsem něco podobného, ale nám z dodatečných testu z pupecnikove krve a močového měchýře malého vyšlo, ze vady močového ústrojí jsou neslučitelné se životem, ta čísla byla úplně mimo tabulky a sami doktoři navrhli ukončení těhotenství v 25tt myslím. Byl to strašný šok. Šla jsem na prohlídku a přijela bez dítěte. Už je to přes rok a půl a myslím na to teda porad. Hlavně teď kdyz každý měsíc přijde v mem okolí na svět nějaké miminko. Zrovna i dneska jedno blízké kamarádce.. Jednu zdravou princeznu doma máme, asi nám osud toho chlapečka proste nepřál, takže holt zůstane jedinacek. Držím palce ať se rozhodnete správně. Já byla rozhodnuta, ze pokud by mohl žít alespoň trochu plnohodnotný život, ze si ho nechám..Osud mi to nepřál a možná ze to tak proste mělo být, jelikož by možná trpěl i on pokud by si to uvědomoval vůbec , ale hlavně dcera i zbytek rodiny pokud by byl opravdu když to tak řeknu - ležák.

malinkata
22. srp 2023

@bettyel držím Vám palce, ať se rozhodnete jakkoliv ❤️

werik153
22. srp 2023

@bettyel nemám vlastní zkušenost naštěstí. Ale mám bohužel případy v okolí. Kamarádka říkala, že jí dali hodně léků, se z ní malé vylezlo téměř samo, v 20tt že byla tak sjeta že si to téměř nepomatuje a že je za to ráda, ta měla teda vadu neslučitelnou se životem, vnitřnosti toho miminka nebyli uvnitř těla ale navrchu... mělo rozštěp hrudního koše až k močovému měchýři a vše venku 🙄

bettyel
autor
22. srp 2023

@werik153 je to strašný čím si musíme my ženy projít.. byla bych nejraději kdyby mě uspali a probudili až bude po všem... takhle to vůbec psychicky nezvládnu.. mám strašný strach co se bude dít a hlavně mám strach že už pak nikdy nebudu moct mít dítě.. tady o to jsme se snažili rok ... tolik probrečených menstruací... a pak přijde toto... svět je strašně nespravedlivej.

halasovci007
22. srp 2023

@bettyel držte se, uplne s vámi soucitim. Mate to ještě těžší v tom rozhodování. Pokud se rozhodnete pro ukončení tehotentvi a pokud mužu radit, já nejsem pro nějaké léky, ale pokud se rozhodnete ukončit těhotenství, dejte si vše co vám nabídnou. Já to tak udělala a byla jsem uplne sjeta. Některé otřesné vzpomínky vidím v mlze-možná i tím ze jsem se snažila na to všechno radeji zapomenout.

marketa1218
23. srp 2023

@bettyel ❤️

walmic
23. srp 2023

@bettyel úplně chápu tvé pocity. V r.2018 jsme šli na 2.screening, kde zjistili vážnou VV srdce, velký šok, přicházeli jsme vysmátí, odcházeli zdrceni. Následovalo další vyšetření a konzultace s odborníky, následně nejhorší rozhodování v našem životě. Jsme s manželem zdravotníci a už jsme viděli hodně nešťastných rodin nemocných dětí, navíc jsem chtěla pro syna parťáka, ne závazek, až tady nebudeme. Po “porodu/potratu” , kdy se mi neodloučila placenta a museli mne revidovat, kdy pak hrozily srůsty dělohy, následovalo hrozné období. Na to tě nikdo nepřipraví, musíš si to odžít. Nemohla jsem se podívat na těhotnou, pořád se ptala proč my…Přesto jsem věděla, že to bylo správné rozhodnutí! Hlavně od té doby nosím bolest já ve své srdci, necítí bolest on ani rodina, netrápí se . Když máš nemocné dítě, toužíš vzít veškerou bolest na sebe a já měla možnost to udělat.
Nepatříme k těm, co se jim hned zadaří, takže jsem byla fakt zoufalá. Pak jsem prodělala během 2 let dvakrát naději, ale potratila jsem. Hrozné období. Nakonec kvůli věku a psychické náročnosti jsme podstoupili IVF-úspěšně. Takže jsem se dočkala druhého syna. A teď, když už jsem spokojeně plánovala další etapu života mi život nadělil nečekaně další těhotenství.
Takže bych ti chtěla přát moc sil v rozhodování a velkou naději, aby vše bylo dobré. Někdy prostě nevíme, co nám osud naloží a proč a kdybychom viděli dopředu, možná bychom se tolik netrápili.
Určitě si zjisti, co vše vady miminka znamenají pro život, a ptej se!!! Mluv s partnerem otevřeně, řada rodičů to spolu nezvládnou, starat se o nemocné dítě, je to náročné, žena přijde o práci, úbytek peněz, výčitky…
bolí to, moc, vím
Drž se!!

andyna85
23. srp 2023

Řešila jsem něco podobného. Holčičce chyběl kus chromozomu, ani na genetice nevěděli, co přesně to bude znamenat. Přerušení těhotenství nám bylo nabídnuto, ale mi si chtěli holčičku nechat. Nakonec nás malá opustila sama měsíc před termínem. Budou to 3 roky a teď nám tu běhá rok a půl starý raubíř 🙂.

rickym
Autor odpověď smazal
Zobraz
rickym
23. srp 2023

@bettyel byla jsem na ukončení kvůli Edwards syndromu. Kdyby tě cokoliv zajímalo, napiš soukromou zprávu. Je mi to moc líto:(

lentilkah
23. srp 2023

To me moc mrzi. Ja byla na ukonceni pro DS, sijove projasneni bylo pres 8, vady na srdicku, krevni testy uplne mimo. Geneticka nechapala, ze jsem miminko vubec tak dlouho donosila.
Casem to preboli, ted mam dve zdrave deti.

bettyel
autor
23. srp 2023

Tak zítra v 8 hodin jdu na to.. mám strašný strach vůbec nevím jak to bude probíhat..

bonavoxa
23. srp 2023

Je mi to moc líto. My byli s manželem pokaždé rozhodnutí si miminko nechat, ať se bude dít cokoli a důvěřovat vyšší moci. Ale tím pádem, že se nám to nestalo ( při prvním těhotenství miminko v děloze poslední měsíc nerostlo, mělo abnormálně malou hlavičku dle UTZ, dcera se narodila hypotrofická a má PAS), tak si nechci hrát na hrdinu, že bych to opravdu zvládla.

lencaa11
23. srp 2023

@bettyel držím palce ať to vše proběhne co nejlíp ☘️☘️

malinkata
23. srp 2023

@bettyel držím pěsti. Kéž by se doktoři mýlili 😪

lentilkah
23. srp 2023

Nejspis ti pripravi porodni cesty- davaji se tycinky, ktere nabobtnaji, pripadne balonek. Pak zavedou tablety pro vyvolani porodu. Dava se i epidural, aby to probehlo bez bolesti. Nabidnou ti i leky na uklidneni.
Drzim palce, at to mas co nejrychleji za sebou.

bettyel
autor
23. srp 2023

@lentilkah a je nějáká možnost že to bude celé probíhat pod narkózou??

werik153
23. srp 2023

@bettyel zkus se zeptat v nemocnici, pod narkózou asi ne, ale můžeš si zaplatit třeba rajský plyn, nebudeš si na to pak vůbec pamatovat.

lentilkah
23. srp 2023

@bettyel V tomhle tydnu uz bohuzel, to jde do nejakeho cca 12tt-14tt podle velikosti plodu.

lentilkah
23. srp 2023

@werik153 To co pises je hloupost, plyn max.ulevi od bolesti.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru