Psychika po nevolnostech. Může se to vrátit?

10. dub 2021

Ahoj, omlouvám se za anonym, ale je to mi to nepříjemné přiznat. Prožila jsem pekelné nevolnosti a zpustilo mi to úzkosti. Ta hlavní obava je teď to, zda se to nemůže vrátit? A pokud jo, zda to může být stejné peklo jako v 1. Trimestru? Jsem teď v půlce těhotenství, žaludek už je hodný, ale psychika se ne a ne srovnat.

lentilkah
10. dub 2021

V takove mire jako na zacatku uz by se to vratit nemelo, ale muzou zacit jine "lahudky" jako paleni zahy, bolesti zad atd.

cilkat
10. dub 2021

Opravdu se prvotrimestrální nevolnosti obvykle nevrací ani během těhotenství, ani po porodu, při kojení a pod... Ale používáš slovo "úzkost", což zní dost zásadně... dokážeš si rozmyslet, čeho se nejvíc bojíš? Jde o nějaký pocit ohrožení?

autor
10. dub 2021

@cilkat bylo mi hodně zle, myslela jsem ze to nedám. Zpětně se divím, ze jsem to vydržela a jsem si jistá, ze znovu už to prostě nezvládnu ( fyzicky i psychicky) proto jsem použila Úzkost. Do TP je daleko a já vůbec nevím co bude, zatím mě to těhotenství položilo na lopatky :(

cilkat
10. dub 2021

Obě těhotenství mi bylo dost zle... stejně jsem do toho šla znovu a možná ještě pujdu, ač poprvé po prvním trimestru jsem si říkala, že rozhodně nikdy více. Proč narážím na to slovo "úzkost"... moje zkusenost je mimo jiné ta, že se hnou hormony a nutí mě se bát... částečně je to asi přirozený stav, ale pokud by to mělo přerůstat v opravdu "nedávám to", chce to fakt řešit s doktorama. Minimálně sehnat někoho, kdo vás pohlídá, aby tě to nesemlelo třeba v šestinedělí, kdy je ta houpačka ještě rychlejší a navíc máš vedle sebe drobečka, který je na tebe plně odkázaný. Hormony jsou fakt svině.

autor
10. dub 2021

@cilkat a když tě to pustilo a začala si zase jist a nebát se, že všechno vyhodíš, byla jsi hned v pohodě psychicky? Já tomu možná po těch X týdnech ani nemůžu uvěřit, že už bude třeba jen dobře. :( Hormony v tom mají asi taky prsty

cilkat
10. dub 2021

Právě, že nebyla. Pamatuju si z těhotenství spoustu obav z toho, co bude dál, jak to bude, jestli to zvládnu, jestli bude mimi v pořádku... ale i třeba jestli se manžel vrátí z práce a podobně (je doktor... ne třeba voják...)

autor
10. dub 2021

@cilkat hlavou mi jdou i jiné strachy, to je pravda

cilkat
10. dub 2021

Hormony. Držte se, fakt to je časté. A opravdu se nebojte to s někým probrat, kdyby se to zhoršovalo - odhadnout u psychiky, co je ještě v normálu, nebývá z vlastního pohledu snadné.

lentilkah
10. dub 2021

Zive si pamatuju, jak mi bylo, kdyz jsem cekala syna. Lezela jsem na dlazdickach u zachodu, klepala se jako ratlik, brecela a myslela si, ze uz nevstanu.
Rikala jsem si, ze tohle uz nikdy nechci zazit.
No a jsem tehotna znovu a spatne mi bylo taky, sice mene, ale bylo.
Zenska vydrzi fakt vsechno, drzim palce, at se z toho co nejdrive zotavis- jak dusevne, tak telesne.

autor
10. dub 2021

@lentilkah byly to takové stavy jako popisuješ :( Děkuju

zmrzlinka
10. dub 2021

První těhotenství jsem prozvracela.Skoncila jsem j na kapackach.Porod byl příšerný.Bylo to nejhorší období mého života.Vzpamatovala jsem se z toho rok.Ale syn byl úžasné miminko a je to bezva kluk,který za to všechno stál.Kdyz mu byli tři ,tak jsme se rozhodli pro druhé děťátko.Nasteští jsem otěhotněla hned a těhotenství i porod byl lepší.Mame krásnou dceru.
Neboj bude líp 💙❤️❤️ Zkus dělat něco co Ti dělá radost.... čti si nebo koukej na seriály , filmy a odpočívej.Pak už na to nebude čas 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru