icon

Reakce matky na pohlaví vnoučete: Jak byste reagovali?

martina0888
2. pro 2024

Ahoj maminky, potřebuji se vypsat, jsem z toho celé odpoledne špatná.
Čekáme 2. miminko po 9 letech od prvního dítěte. 2. miminko je docela vymodlené (3 x zamlklé těhotenství, 1x ukončeno ve 14. týdnu pro VVV neslučitelnou se životem), pomohlo až IVF, naštěstí vyšel první pokus.
Dneska jsme měli 2. screening, vše v pořádku, čekáme zdravého chlapečka.
Natočili jsme video, kde syn vystřelil konfety, vyletěly modré papírky, tím se dozvěděl, že bude mít bráchu. Všichni šťastní, že máme vůbec zdravé miminko na cestě! Toto video jsme poslali nejbližší rodině.
Od mojí mámy přišla reakce: Já i děda chceme holčičku, 4 chachaři.
Nic jiného, nenapsala, jako třeba jsme rádi za zdravého chlapečka....Sestra už má 2 velké kluky (22 a 15), proto ti chachaři.
Jako chápete to? Že je někdo tak bezcitný nebo hloupý? Co je jako za výraz chachar? Po všech těch peripetiích, kdy hrozilo, že další vnouče už mít nebudou, tak oni nemají radost ☹ Celý odpoledne jsem tady z toho špatná a vůbec už se mi nechce jí něco sdělovat, vůbec se o něčem bavit 🙄😢
Naštvalo by vás to taky? Jak byste to řešily? Mám v plánu utnout komunikaci na minimum, tohle už opravdu přehnala...

Strana
z3
eliras
11. pro 2024

Ahoj, u nás to bylo tak, že můj táta si hrozně přál vnučku. S vnuky, které má od mého bráchy, se nikdy moc nebavil, nejevil zájem, a přitom si bral hrozně osobně, že oni se jej styděli. No ale na jejich vztahu s bráchou je obecně všechno špatně. Každopádně když zjistil, že já taky čekám kluka, tak okamžitě tentýž den začal mluvit o tom, že to máme zkusit znovu a třeba se pak povede holka. A několikrát od té doby - v přítomnosti syna!!! - říkal, že holky/vnučky jsou lepší. Syn z toho sice nemá ještě rozum, je to miminko, ale přesto by se ve mě krve nedořezal. No náš kontakt je nyní minimální. Mamka mi sice tvrdí, že se kaje a že by vnuka viděl rád, ale třeba posledně když ji k nám doprovodil na návštěvu, tak se na něj ani nešel kouknout a jen seděl na gauči.

Být tebou, dám rodičům určitě šanci a pak se uvidí podle toho, jak se k mimču budou doopravdicky chovat.

markaterka
12. pro 2024

@ajdy01 Taky jsem měla problematické vztahy z matkou, ji nezměním, tak jsem změnila já přístup, jsem prostě spachovací, to, co povídá, když se mi to nelíbí, hážu za hlavu. Nejdřív mi to nešlo, ted už jo, máme společný zájem, a to štěstí našeho Honzíka a pro něj je třeba se přenést přes ptákoviny, které mě dřív štvaly....

martinka0209
14. pro 2024

Mě to teda nepřijde vtipné ,ani takhle ústně kdyby to řekli,ale zavolala bych osobně jestli to myslí vážně, protože mě to ranilo,tak jestli to mysleli jako vtip,tchýně mi třeba řekla u druhého těhotenství ( už jsme měli holku) když to bude kluk třetí už neplanujete😂,takže i kdyby to byl kluk stále plánujeme tři děti a máme tři holky,teď ujistujeme okolí ,že tři děti nám opravdu stačí 😂

bedrunka35
14. pro 2024

Pokus o vtip , hodila bych to za hlavu já už 4te těhotenství radši ani neoznamuji 🤣 moje máma třetí vnučku ještě ani neviděla a to ji bude 5 . Máš teď citlivé reakce řekni ze te to urazilo a vyčisti vzduch 😜

pampelina18
14. pro 2024

Prostě se pokusili o vtip a zároveň vám dali na jeví aby to třetí byla holka 😂 nebujt hned uzkoprsa. Prostě každá generace má jiný styl humoru. Já zase nechápu ten trapný humor 12-20 letych děti.

rnika
14. pro 2024

@martina0888 Teda chápu, že tohle zabolí. Někdy si prarodiče nevidí do pusy.... Zkus se nad to povznést. My máme 4 kloučky - co jsem si vyslechla by vydalo na knihu 🙈 Moje babi mě už u třetího posílala na potrat, že je to moc, čtvrté těhotenství naštěstí nekomentovala. Jinak mezi dětma jsem prodělala 3SP a tchýně mi řekla, že to určitě byly holčičky, že určitě nejsem schopná je donosit....pamatuji si to doteď i když už je to 5 let. Ale kluky teď samozřejmě zbožňují. ( jo mmch, moje máma má 6 vnuku, taky občas pronese, že tu holčičku by ještě ráda, ale dodává, že ode mě už ne - protože my máme děti moc....ale od bráchy, který má dva by to ještě šlo, taky mám pocit, že nevidí, že i tyhle řeči můžou zraňovat ). Radujte se z miminka, nekaž si tím náladu.

ajdy01
15. pro 2024

@markaterka my to vyřešili tím, že jsme veškeré kontakty s tchýni utnuly už se vůbec nestýkáme a náš život je od té doby o dost šťastnější 🙂

alice180
15. pro 2024

@pampelina18 tak ještě, že dali najevo, aby třetí byla holka. Já myslím, že žádný takový najevo není třeba dávat.

markaterka
16. pro 2024

@ajdy01 Docela Vás chápu Na druhé straně, je to dobré i pro dítě, děti? Zájem dítěte by měl být víc než naše nechut, aspoň si to myslím. A vidím v rodině, jak se dítě na tchyni těší i když já ji fakt moc nemusím...

ajdy01
17. pro 2024

@markaterka v tom největším to mi věřte 🙂za dva roky si nevybudovali žádný vztah dcera k ní nikdy nešla sama od sebe tchýně ty návštěvy u nich raději trávila drbama než aby si s malou hrála

markaterka
31. led 2025

@leiron Jojo, někdy ty řeči jsou fakt zranující. Asi to tak nemyslí, ale je těžké se s tím srovnat.

markaterka
31. led 2025

@martina0888 Takhle to vypadá, když se dřív mluví než myslí. Ach jo, rodiče člověk nevymění, tak nezbývá než doufat, že to tam nemysleli a vnoučátka mají rádii bez ohledu na pohlaví... u mých rodičů to tak bylo, tak by zejména matka dala přednost vnučce, kdyby si mohla vybírat, ale ted by toho našeho lumpíka nevyměnila za nic na světě, ani za tu holčičku samozřejmě....

Strana
z3