Reakce matky na pohlaví vnoučete: Jak byste reagovali?
Ahoj maminky, potřebuji se vypsat, jsem z toho celé odpoledne špatná.
Čekáme 2. miminko po 9 letech od prvního dítěte. 2. miminko je docela vymodlené (3 x zamlklé těhotenství, 1x ukončeno ve 14. týdnu pro VVV neslučitelnou se životem), pomohlo až IVF, naštěstí vyšel první pokus.
Dneska jsme měli 2. screening, vše v pořádku, čekáme zdravého chlapečka.
Natočili jsme video, kde syn vystřelil konfety, vyletěly modré papírky, tím se dozvěděl, že bude mít bráchu. Všichni šťastní, že máme vůbec zdravé miminko na cestě! Toto video jsme poslali nejbližší rodině.
Od mojí mámy přišla reakce: Já i děda chceme holčičku, 4 chachaři.
Nic jiného, nenapsala, jako třeba jsme rádi za zdravého chlapečka....Sestra už má 2 velké kluky (22 a 15), proto ti chachaři.
Jako chápete to? Že je někdo tak bezcitný nebo hloupý? Co je jako za výraz chachar? Po všech těch peripetiích, kdy hrozilo, že další vnouče už mít nebudou, tak oni nemají radost ☹ Celý odpoledne jsem tady z toho špatná a vůbec už se mi nechce jí něco sdělovat, vůbec se o něčem bavit 🙄😢
Naštvalo by vás to taky? Jak byste to řešily? Mám v plánu utnout komunikaci na minimum, tohle už opravdu přehnala...
Moje máma taky preferovala vnučku a teď máme Honzíka a je z něj pár, na to, že chtěla holčičku si ani nevzpomene. Tak neboj, bude to taky tak, prostě zbytečné řeči, zdravé dítě je přece dar! Je zbytečně se trápit...
mně přijde, že strašná spousta lidí z téhle generace v tomhle věku je hrozně negativní a přednasraná. Já už se naučila většinu komentářů házet za hlavu a nic lepšího neočekávat. Rodiče a jejich chování nezměníš, ale o tom, do jaké míry si takové věci budeš brát, si rozhoduješ sama. Buď ráda, že čekáte zdravé mimino a blbé řeči hoď za hlavu
@monib66 no, s tou vesteckou kouli máš pravdu. Mi babička řekla že je dobře že jsem šla na interupci, 😕🤔 přitom to bylo úplně jinak, samovolně jsem potratila - přestalo se vyvíjet- ale musela jsem revizi. A prý ne abych chtěla dítě- nezvladnes to.
@martina0888 Sama znáš svoji mámu nejlépe a víš co můžeš čekat, třeba to myslela jako vtip i když je to opravdu hloupé a neomalené. Chapu, ze chtějí vnučku,ale radi by meli byt za zdravé vnouče bez ohledu na pohlaví.
@martina0888 Já mám tohle slovo spojené prostě s chlapem 🤷 Chápu, že máš nervy na pochodu, hormony a pořád c sobě máš ten strach, co když se ještě něco pokazí - ale v klidu, fakt tím nikdo pravděpodobně nic nemyslel, každý příbuzný má sám nějaké očekávání a různě vhodně je sdělí 🤷 Myslím, že pitváním podobných věcí se sama připravuješ o klid, který teď potřebuješ víc než ujišťování příbuzných, jak jsou na větvi z představy dalšího chlapa v rodině, když si třeba sami tajně mysleli na holčičku. Vůbec myslím nemusíš pochybovat, že priorita je zdravé dítě, ale příbuzní se snaží případné problémy ani nepřipouštět, tak prostě řeší pohlaví. Není v tom nic proti tobě, miminku.
@martina0888 naprosto rozumím. to jim to nedochází, co řekli? mají být rádi za zdravého syna, za zdravé dítě vůbec, že budete mít druhé a malý bráchu. pohlaví člověk neovlivní. mě též zklamalo to, jak nejbližší přijali mé oznámení těhotenství, jsem to tušila, tak jsem nedělala nic zvláštního při tom oznámení, vzali to hrozně chladně, div že ne negativně. někteří se urazili asi, že to nevěděli dříve, ale vyšší věk, předchozí problémy u prvního dítěte, druhé je tedy ok, tak jsem s oznámením u třetího nespěchala ani u lidí v rodině a blízkých přátel. úplně mezi širší okruh to hodlám pustit co nejdéle, pokud vůbec, z přátel vědí dvě nejbližší kamarádky a vzaly to krásně oproti rodině, bohužel.
@kolibricek36 to je hrozný co řekla ☹ ale úplně vidím tu svou jednu, dokud ještě žila, taky dovedla být negativní, když neměla náladu.
@zerog no, babička neskousla že jsem se vdala a odešla bydlet jinde. A nejde publikovat co mi řekla, když jsem se za svobodna, měla jsem už po 30-ce, vrátila pozdě večer domů.
Bylo by mi to moc líto od vlastní rodiny 🙁 neuměla bych to neřešit a neco bych měla potřebu k tomu říct. Já sama jsem zvědavá, co nám řeknou , že čekáme třetí dítě - vztahy máme dobré, ale oni jedou v tom že jediný správný pocet jsou dvě.
@martina0888 Osobně chápu, že se tě to dotklo. Řekla bych jim to narovinu. Tchýně taky řekla ať ani nechodíme na návštěvu když neporodim holku a když se malá narodila tak jí rok neřekla jménem protože se ji nelíbilo a chtěla aby jsme jí dali jméno, které vybrala ona.🙈 Až když jí muž rázně vynadal ze to není TO DÍTĚ , tak ji teda začala oslovovat jménem. Tyhle ročníky jsou nějak citově zakrnělý a navrh si nevidí do pusy.
@alubif Zajímavý přístup ke vztahům v rodině. Myslíš si, že ona jakožto dcera má přebírat zodpovědnost za chování svých dospělých rodičů? Proč? 🤷♀️ Nelze plýtvat snahou donekonečna. Určitě se ty vztahy nepokazily zničeho nic, ale opakovaným neomaleným chováním právě těch rodičů. Starší generace by si měla sakra už uvědomit, že za své chování a za své řeči jsou zodpovědní jen oni sami, nikdo jiný. Ne výchova, ne doba, ne jejich děti. A že za chladné vztahy s dcerou si mohou sami. Žádné, že by tam málo jezdila a málo se snažila.
@kolibricek36 to je hrozný 🥲 co si někdy myslí,do čeho všeho můžou v dospělosti kecat.utect jediné možné.
Hele já naprosto rozumím tomu, že tě jejich reakce mrzí. Je skvělé, že je miminko zdravé a je to to jediné, na čem záleží ❤️. Ale zkus si to tak nebrat. Já mám své rodiče moc ráda, vím, že oni mě taky, ale občas z nich padají podobné perly. První těhotenství - syn se narodil s novorozeneckou sepsí, byl na JiP, rodiče za mnou přišli den po porodu na návštěvu, já v úplným hajzlu a táta při pohledu na moje břicho zahlásil, jestli tam to dítě nezapomněli. Druhé těhotenství - posílám večer po porodu fotku dcery (v té době jí tedy byly asi tři hodiny) a mamčina odpověď byla: "No miss z ní asi žádná nebude." Třetí těhotenství (to nakonec bohužel nedopadlo) - po jeho oznámení mi přišla od táty zpráva, jestli jsme snad králíci. Prostě jiná generace; myslej si, že jsou vtipný.
@martina0888 někdy taky nechápu reakce rodičů, bohužel oni nepřemýšlí o tom, jak to můžeš chápat ty a nehledě na tvůj stav. Kdy hormony víc pracují, ale za mě to nejsou jen hormony, ale prostě pocit. Každopádně maminky někdy opravdu nechápou a zapomínají už jak jim tehdy bylo nebo mohlo být kdyby. Je to síla... Mam taky někdy pocit z mCh rodičů, že jsou mimo a relace to ani nemluvím... Jsem v 32+1 tt a můžu říct, že pozornost moji mami je na nule... Bohužel.. Občas zavolá ale onejmout a promluvit si.. To. Nehrozí... A to jsem prvorodička... Ale mám starší sestru která už rodila a tam byla péče jejej hhhhh takže vidíš, že nejsi v tom sama.. Každopádně kašli na to... Ty se soustřeď na mimo a tvoji rodinu a co už si myslí oni.. Vem to už prostě povrchně, protoze ty svému dítěti tohle neuděláš tak koukej dopředu a neotačej se... Aspoň tak to vidím já.. Držím ti. Palce opravdu ❤️
@lvl16 souhlasím s tebou, když to čtu to zamrzí... Koukám, že kazdyho trápí ty naše rodiče a reakce nebo chování celkově. Jak říkám máme rádi rodiče ale... Proto koukat dopředu a nelamat si hlavu protože oni se nad tím nepozastavují natož, aby je napadlo, že vás to mohlo mrzet. Ztráta času se nervovat... Souhlasím zdraví miminka je top ❤️
@martina0888 a jak bych to řešila... Minimum kontaktu a prostě se soustředit na sebe a svoji rodinu... Nebýt zlá, ale srovnat si to v hlavě sama pro sebe, abych to dala.... Opravdu záleží na tom, aby si byla Psychicky v pořádku a obkloppvat se lidmi, který mají tyhle řeči a rozhazují tě, nemáš zapotřebí je mít blízko. Ale ber to jako můj názor... Když by se mě. Mamka zeptala, co semnou je, samozřejmě bych se vyjádřila slušně a stručně.
@martina0888 jjj to znám... A když jim. Člověk něco vypráví nebo se svěřuje... Diví se jakou blbost jim. Říkáš... Jsi jako mimozemšťan.. To. Znám
@martina0888 naprosto tě chápu, u nás zase samé holky. A celkově to druhé těhotenství nebylo žádné nadšení. Taky jsem to obrečela…. Bylo to teda ze strany tchánů, neřeším to, omezila jsem celkově kontakt na minimum, bohužel je tam ohledně vnoučat vice třecích ploch…..
Rodiče občas řeknou leccos co mrzí, dávají nevyžádané rady, ale v zájmu dětí je dobré být "splachovací", děti potřebují babičky a dědečky, tak nějakoé blbé řeči je lepší si tak nebrat osobně. Žili jiný život, v jiné době a většinou asi netuší co může zranit...
Promiň, nechci být nezdvořilá, ale rodiče nejsou bezchybní bozi a i oni můžou mít hloupé a neomalené reakce. Reakce tvé mamky je fakt hloupá. Sorry..neříkám že je jinak hloupá, ale ta reakce je fakt omezená..
Nicméně chce to se obrnit. Její hloupou reakci nech jenom jí. Nepřijímej ji a nevsakuj, prostě ji přenech tvé mámě ať to žere ji.
Buď nad věcí. Raduj se z miminka je to vaše miminko váš život. Rodiče jsou v životě důležití, ale v některých případech a momentech se jejich role přeceňuje. Máš svůj život. Mamka ať si myslí co chce.
Případně bych jí dala ještě šanci to napravit. Dala bych se s ní na to téma nějak do řeči. Pokud se nechytne a pojede svoji, tak jí nastav hranice.

Ahoj, úplně tě chápu! Mám podobnou situaci. Máme v rodině samé kluky. V naší rodinné linii já i brácha máme samé kluky. Můj otec mi taky kdysi řekl, že už je to nuda a že holka by byla lepší, protože by to byla změna, že by to bylo jiné... fakt super no... ale jako co s tím máme dělat, tohle se nedá ovlivnit bohužel. Ani při přirozeném ani při umělém početí to nelze ovlivnit. Ani při IVF si nemůžeme vybírat pohlaví, takže se s tím nedá nic udělat. Je to prostě osud, musíme se s tím smířit.