Rozhodování o třetím dítěti: Je to správné?
Ahoj … Máme dvě zdravé holčičky a teď pozitivní TT , první reakce chlapa nadšeni . Druhý den přišel s tím , že třetí už nechce , že by nás to omezovalo v dovolených , jezdíme na vodu , tůry a tak … Je mi 30 a chlapovi 42 🙁 Stojím před rozhodnutím zda si miminko nechat nebo ne 🙈 Pocity se ve mě šíleně bijou 🙁 Nikdy sem si nemyslela , že bych tohle musela řešit 🙈
@veronikav31 já říkám,že není špatného počasí,jenom špatného oblečení a 15 stupňů na Šiklande je lepší,než sedět na divadelních představení ve 30 ti stupních a tam není skoro žádný stín,tak my s dětmi seděli na sluníčku aby něco viděli, když nebyl stín a manžel stal dole ve stínu s kočárkem a pro miminko,je taky lepší chladněji,jenom ho přioblikneš,hlavně,že neprší a kdyby pršelo,dám jim pláštěnku a na kočár taky
@veronicka89 Ptala ses, jak teď. Teď mám chlapa doma, protože má dovolenou, my máme ještě prázdniny. Příští rok začíná školní rok, takže starší děti půjdou do školy, mladší v době mé práce do dětské skupiny. Jako furt nechápu, co máš za poznámky. Ano, hlídání nemáme. To neznamená, že starší děti nemohou jet třeba na tábor. Nebo máš pocit, že vícečetné rodiny jen sedí doma na zadku a nic nedělají?
@veronicka89 Já měla poobědové nespavce první a druhou. Třetí celkem spala. Čtvrtá a pátá taky jakž takž spí. Nicméně ráno vstávají mladší kolem 6, večer neusnou dřív než kolem 10, starší nespí vůbec a spát chodí kolem 11, dřív neusnou 😉
@somalicats ne nemyslim ze sedi doma ,ale kdybych chtela mit vic deti tak krom toho ze bych to nezvladla financne ,psychicky tak proste ani casove ... protoze kdyz bude chtit jit syn 3 x do tydne na 1 krouzek a druhe dite na jiny a 3 taky na jiny ...tak clovek do nejakych 10 let nebo kdy muze jezdit dite do jineho mesta odpoledne vozi deti jenom po krouzcich...takze v podstate mi prijde ze bud ma clovek ridice chuvu nebo jinou pomoc a kdyz to nema tak se musi proste detem odrikat...
A to ted jsou jen krouzky kde jsou jine bezne veci jak uz pusu vyse nakupy pro deti ( obuv) zabava ,narozeniny kamaradu , navstevy , psani ukolu...
Proste vzdy je neco odsunuto ...bud je to uklid, deti vztah domacnost...
@veronicka89 Jak už tu jednou padlo, to, co uvádíš, jsou relevantní důvody, jestli si pořídit další dítě, nebo ne. Ale pro spoustu lidí to opravdu nejsou relevantní důvody, jestli si dítě již existující v mém břiše nechat, nebo jeho život nechat ukončit. Snažím se vyhnout výrazům, které by budily velké emoce, protože opravdu nikoho neodsuzuju za jeho rozhodnutí jít na potrat. Každý je jiný. Ale já to vnímám tak, že bych stejně dobře mohla maželovi říct ne, tohle naše dítě si prostě chci nechat, vyber z těch starších dvou, kterého se vzdáme. Prostě máme tři děti a můžeme si nechat jen dvě, tak vyber, ale ne tohle. A jsou opravdu i rodiny, které takové rozhodnutí musí kvůli financím udělat, i když to dítě teda může dál žít. Ale tam to nebývá kvůli dovolené nebo dojíždění na kroužky...
@mimco2014 podle toho co čtu bys časem litovala, kdybys to mimi dala pryč.
Tyjo a přijde mi to trochu sobecké poslat někoho na potrat jen kvůli užívání si (a to se na to užívání si taky fakt těším až děti odrostou). Jakože neplanovat ok, ale takhle... Jen tedy jestli řeči o mimi už měl, radost taky měl a teď otočil, fakt to možná bude ten prvotní zachvěv paniky. Nechala bych to pár dní utřepat a třeba to za týden, dva bude u něj úplně jinak. A kdyby ne, rozhodla bych se podle sebe. Protože pokud tohle není rozhodnutí mámy samotné, vždycky se pak ta máma bude ptát co by kdyby.
@veronicka89 ty kroužky děti se +- dají naplánovat na stejný čas. Takhle kamarádky mladší syn chodil na nějaký kroužek i proto, že v ten čas už někam chodil starší a mladší byl stejně ve stádiu hledání co ho baví. A těch kroužků nemusí být moc (jako volnočasový pedagog jsem měla jedno "kroužkované" dítě a když jsem se ptala proč dělá bugr jestli ho to nebaví mi řekl že má každý den něco a chce být občas i doma) a nebo je taky fajn vést děti k samostatnosti, často to jde posadit je na autobus ať dojedou samy, já taky jezdila jako malá ze školy na kroužek sama a bylo mi to víc k užitku než ke škodě 🤷♀️ Ono to vždycky jde nějak zařídit, když je vůle to řešení co vyhovuje tě konkrétní rodině hledat 🙂
@veronicka89 jak koukám na tu fotku s ditetem, moje v tom věku by si tohle uklidilo samo (s pomocí samozřejmě, kdyby ji potřebovalo). Jako je to větší opruz a na dyl než si to uklidit sama, ale dlouhodobě se to dost vyplatí mámě i dětem 😉
@veronicka89 Pominu teď finance, protože ty jsou pochopitelně zásadní - pokud je nemám, nepořizuju si víc dětí.
To ostatní je zase o plánování. Když se ptáš mě - jak už jsem psala, já si práci plánuju dle svých časových možností. Takže tam je pochopitelně dost prostoru na vyzvednutí dětí, odvezení na kroužky (druhorozená už bude chodit s kámoškou, takže teď od září mi jedna starost s kroužkem odpadne), vyzvednutí z kroužků. Nejsem zastáncem toho, aby dítě mělo x kroužků v týdnu, starší holky mají každá 3 kroužky, kdy jeden z nich je v rámci ZŠ, takže nemusí nikam docházet, a jedno je skaut, kam chodí každá 1x týdně, od září poprvé každá v jiném čase, takže to zas bude logisticky trochu náročnější.
O psaní úkolů jsem už psala - děti si je dělají samy, u toho jim asistovat většinou nemusím.
Nákupy - psala jsem - vozí Rohlík, drogerii objednávám 1x za 3-4 měsíce ve větším - vyjde to levněji a dovezou to domů. Boty nekupuju zas tak často a tam si holt zajdeme všichni hromadně - proč ne.
Narozeniny kamarádů - v čem vidíš problém? Oslavy děláme zatím jen pro obě starší a jejich pozvané kamarády, stejně tak jsou obě starší zvané na narozky jiných. To není denně a dá se to v pohodě stihnout.
Zábava - co myslíš zábavou? Výlety? Každou volnou chvíli. Dovolené? Teď o víkendu jsme se z jedné vrátili, děti nadšené. Kino? Zajdeme, hlavně na pohádky, dětské filmy, nebo já sama, manžel má úplně jiný filmový vkus, takže ho do kina s sebou netahám. Večeře ve dvou? To si čas od času objednáme jídlo domů a hodujeme, když děti usnou, pokud chceme někam jít, tak to jdeme tak 2-3x do roka, když je u nás moje mamka.
Návštěvy - já pracuju s lidma (ač jako "vedlejšími" účastníky), po návštěvách necourám, nemám tu potřebu. Maximálně se občas navštívíme s kamarádkou - kolegyní. Děti se s kamarády navštěvují (ty starší zatím).
@veronicka89 taky máme víc dětí - 5 a jedno z toho na hranici mentální retardace. Hlídání máme 2x 1 týden v létě, a to jen pro tři. K tomu máme hospodářství a bydlíme tam, kde lišky dávaji dobrou noc (není tu ani obchod). Jasně, je to jiné, než když jsme měli jen dvě děti a bydleli ve městě. Ale jde to a nemám pocit, že někdo nějak trpí. Děti jsou hodně samostatné, starší mají kroužky podle zájmů, ale samozřejmě ovlivněné dostupností. A dopravují se na ně samy, autobusem, pěšky, na kole... Za mě je to vždycky o kompromisu a všechno má svoje. Mně by se dvěma dětma bylo "neúplno" 🙂
@veronicka89 Ale odříkání je už i s jedním dítětem, s tím do toho přece jdeš, ne? Když se narodí dítě, nic už není, jako dřív. A víc dětí na tom až tak nemění (co do volného času, jinak finančně samozřejmě jo). A počítat předem musíš se vším, situace doma se může změnit ze dne na den - o tom fakt něco vím. A to se taky může stát, i když máš třeba jen dvě...
@veronikav31 tak já nikde nepíšu, ze uklizim od rána do večera, jen ze když si všechno dobre zorganizuju, tak zvládnu vše a všichni jsou spokojeni 🙂 Ad doktoři, všechny mám v dojezdu MHD, dětskou nemocnici 20 minut, obvodaka a pediatra 10 minut pěšky od domu. Pokud jde jen o kontroly, tak to spojíme třeba s nějakým hřištěm. Zubaře řeším, ze jdeme všichni a třeba na gyndě mají dětský koutek a hlídá sestřička 🙂
@veronicka89 jak myslíš kde jsou děti? 🤔
@veroniquecz tak to asi bydlíš ve větším městě,já pediatru mám 20 minut pěšky od bytu,ale jiné kvalitní doktory mám holt dál -30 minut autem,1h autem a ty vyšetření taky nejsou hned.kdyz se synem jedu 30 minut autem na nefrologii,tak většinou odcházíme okolo 11-11.30h,i jsem s ním jela 1,5h na vyšetření do nemocnice.nemocnici v našem městě nemáme,tak organizace je jiná než u tebe,na hřiště chodíme denně kromě víkendů,to jsme na výletech.treba dnes šli oba ke kadeřnici a teď jsme na výstavě lega s hernou(syn chtěl jít,i když lego mají doma a staví si ho),vycházeli jsme v 9h,neplanuji vše do minuty

@veronicka89 -- jj, taky jsem měla kamarádku na takové "dovolené". U našich prvních 4 ty noci byly hrozný a kamarádka mi vyprávěla, jak se doma nudí a jak je přespaná, protože její holčička spala celou noc a pak ještě 2 hodiny dopoledne a 2 odpoledne, a to snad až do 2 let.
Souhlasím s tebou, že každý by měl sám vědět na co má a na co už ne.
A taky souhlasím s tím time managementem -- s příchodem dalších dětí jsem se prostě musela naučit líp plánovat, přemýšlet dopředu, atd.