2 císaře a potřetí těhotná
Ahoj holky,
jdu si k vám pro radu. Včera se mi objevily na testu /pro jistotu dva) dvě čárky, takže je situace jasná. Bylo to neplánované, ale stalo se. Potíž je v tom, že mám jen 15 měsíců od druhého porodu císařem a jsem maximálně vystrašená. Nevím jestli to těhotenství vůbec zvládnu, jestli je to zdravotně únosné, takže kdo má zkušenosti s více císaři šup sem. Straší dcera je od mladšího 3,5 roku, nevím jestli děti 2 roky od sebe nebude moc velká řež, manžel je aktuálně taky v šoku, takže moc podpory nemám. ☹ Tak trochu doufá, že to není pravda a padl už i návrh potratu, což je prostě pro mě hrozný....
Ahojky, moc sem nezapadam ale dnes jsem prisla od meho gynekologa a rekl mi spatnou zpravu ze ma jizva na deloze ma asi 2-3mm takze mi druhe tehu nedoporucuje. Jsem 26 mesicu od cisare. Zda se mi to jako spatny sen ☹ tolik jsem druhe mimi chtela. Je mi 28.
@lucyyyyy22 Můj gynekolog mi řekl, že to, jak je jizva tlustá nemá velkou vypovídací hodnotu, protože i tlustice umí rupnout a naopak tenká vydrží bez problémů. Je to jen taková orientační záležitost....Zkus konzultovat ještě jinde, nejlépe specializované pracoviště s dobrým ultrazvukovým přístrojem. 🙂 Jsou holčiny, které měli v jizvě dokonce i dírku... Jinak teda nevím jak tloušťku jizvy změřil, protože mě jizvu na začátku 3. těhu zkontrolovali, ale pořádně přeměřit, se to dá až v těhotenství, kdy je děloha napnutá a to ještě s plným močákem...
@dadushe dekuji moc za prispevek. Meril mi to vaginalne ultrazvukem. Dal mi i zpravu a rekl, ze to jeste muzu zkonzultovat jinde. Tak asi by bylo nejlepsi Podoli nebo Apolinar, ze?
@lucyyyyy22 když jsem se ptala po prvním císaři gyndaře na UTZ jizvy, tak se mi "vysmál" že to je fakt zbytečný a nic to neřekne... Nakonec jsem s ní měla trápení, kuchli mně kvůli ní i podruhý, ale to bylo až ke konci - začli poslové a ona se za tři dny ztenčila na 0,5mm, tak nebylo o čem mluvit...
@betina držím palce, at se rozhodneš to nejlíp... Já mám za sebou 2SC, tedka se doslova stavím na hlavu, abych otěhotněla potřetí... S dopomocí mnoha lékařů, všichni o těch dvou císařích ví a nikdo neřekl půl slova proti...
@lucyyyyy22 Tak to bych šla rozhodně ještě na konzultaci jinam. Určitě bych se po vyrknuti jednoho ortelu nesmirila s tím, ze to tak musí být. Držím palce.
Ahoj, já jsem teď 11 dní od třetího SC a zatím vše v pořádku. Těhotenství mi bylo ukončeno 37+2 skrze jizvu, že začínala trošku táhnout. Nebolelo to víc jak ty dvě SC před tím. Jinak malý měl 3040g a byl absolutně v pořádku i když jsem ho tam chtěla ,,dopékat co nejdéle''. V porodnici jsme byli 6 dní a hurá domů. Já už mám tedy větší děti, kluky 7 a 9 ty už s něčím pomůžou a sami se o sebe postarají. Finančně to snad také nějak zmákneme, přeci jenom mám tři kluky, tak po sobě lecos podědí. Přeji Ti aby Tvá volba byla opravdu tou nej pro Vás všechny.
sestřenka má za sebou dva císaře - první prosinec 2010 a druhý duben 2014 a čeká další na květen 2016. Zvládá to, já bych do toho osobně nešla, rizika jsou veliká, ale lékař ji ujišťuje, že nevidí v ničem problém. Chce to asi více hlídání. Jinak já mám synky po 2 letech, zápřah to byl první rok, teď už je to v pohodě - vyhrají si 🙂
@lucyyyyy22 Apolinář,poslala jsem ti IP. 😉
tak se nám 1.12. po 4 sekci narodil Ondrášek.těhu, mimi i porod byli ok,rodila jsem na 38tt. jen pak jsem měla menší problém s jizvou ,protože jsem dostala infekci.ted po měsíci už je to dobrý.
@betina Ahoj! Já mám za sebou také 3 císaře a všechno v pohodě. Dokonce jsem ani nerodila před termínem. V tomto ohledu mít strach asi nemusíš. Dnes už je to běžné. Před 18 lety mi řekli, že už mít další dítě po dvou císařích nemůžu, a před dvěma roky mi řekli, že naprosto bez váhání můžu jít do třetího...🙂 Časy se mění. Spíš jde o to, zda to finančně ustojíte.
Mně před 4 roky U Apolináře řekli, že bych po 2 císařích další dítě mít neměla ,ale asi je to idividuální.
@anetka1701 Ahoj.ja jsem mela obe holky cisarem a to jsem otehotnela neplanov.Holky mam 13.mesicu od sebe
Ted kdyz ma mladsi rok rikam si jeste troufnu tak za dva roky na dalsi.Mam ale dobreho gynekologa tak dam na jeho radu kdyz se budu rozhodovat
Po druhém císaři mi další těhotenství zakázali.....ale všechno je jinak . Máme doma kluiky 17,5, 14 let a 19 měsíční překvapení....neplánovanou princeznu. Těhu nejlepší ze všech a porod taky. A i když už nejsem nejmladší matka....prožívám jedno z nejkrásnějších období. Děkuji tam nahoře, že nám tohle překvapení seslal ☹ 😀
@leryl ja bych je nebrala zas tak vazne, stari pani doktori jsou tam konzervativni, mladsi se vseho boji. Minuly tyden jsem tam po 2 cisarich cisarem porodila treti a naprosto v pohode, dokonce byla moznost rodit spontane, pokud se maly vyklube do terminu na coz se mi prirozene vyprdnul... Jinak i kdyz neni deloha uplne v cajku, tak se s tim da pracovat, pripadne se udelat rekonstrukce jizvy, u me k temto krokum melo dojit ale prcek byl rychlejsi. Srusty mi popraskaly jeste v tehu a dle panu doktoru bych si to mohla strihnout klidne jeste jednou, pokud se mi jizva opet dobre zhoji...
3 sekce a taky v pohode...od 4 me zrazovali ze mam ted potreti vetsi jizvu na deloze...mimi bylo vetsi a chtelo ven rychle ....ale do 4 nejdu 😃
Mám 3 SC, všechny děti se narodily dřív a ten poslední dokonce 31+1 ale to s SC nesouviselo... Doktorka sice nadšená nebyla nejradši by mě viděla na přerušení ale to jsem zamítla.. Děti mám od sebe po 4 letech a poslední tedy neplánované a neměnila bych.. Ještě dodávám, že mám DMO a dá se to zvládnout 🙂
mam za sebou dva sc (2011 a 2013),ted jsem potreti tehotna a dle dr mam cast jizvy jiz nezmeritelnou a hrozi mi ruptura, ale nikdo nedokaze rict, jak dlouho to takhle jeste deloha vydrzi. Mam byt pry vklidu a polehavat. Nemate s tim nekdo podobnou zkusenost?? Da se v tomhle stavu dite donosit do nejakeho prijatelneho tydne pro porod?? Jsem z toho uplne na prasky, doma dve deti a manzel skoro porad na sluzebkach.
joo a jeste dodavam ze jsem teprve 24+5 tt
@iv_ca Kamarádka měla podobný problém a ležela v nemocnici tři týdny a nakonec mimčo donosila do 37tt. Držím moc palce a snaž se fakt šetřit.
@julietta111 to rada slysim, fakt me to desi ... hlavne kdyz clovek nevi co ma ocekavat, nikdo nic nerekne ... jeden dr v nemocnici ze je to na hospitalizaci do konce tehu, dalsi ze to nevidi ta tragicky a posledni doktorka si z toho delala legraci a ze pry muzi delat vse ... tak at si pak clovek vybere ... a to vsechno doktori z jedne nemocnice a ani nemaji stejny pristup a nazory. Ach jo ... deti ted pojedou na tyden k babicce, tak si odpocinu.
@iv_ca otazkou je jak mysli ze je nezmeritelna?? Ze ji nedohledne na ultrazvuku nebo ji dohledne a je tam tenka???
Kazdopadne pokud to lze tak lezet,vstavat pres bok,nic tezkeho nezvedat,pokud mozno nic nezvedat a nic nedelat a hlavne zadne prudke pohyby...tim nic nepokazis 😉
Jinak ja mam za sebou sekce tri a jizvu mi nikdy nikdo nemeril....a to je mam 2011,2012 a 2015....
Hlavne zadny stres....a kdyby praskla voda nebo jsi mela i jen poslicky na nic necekej a hned do porodnice 😉 pro jistotu.
Hodne stesti a zdravi vam vsem.
@shine2015 no jakoby na utz najednou cast jizvy chybela, ta prostredni cast neni videt. Navic mam ve zprave psany:defekt jizvy kryt mocovym mechyrem. Ale co to znamena, mi lekar nerekl. Pri druhem tehotenstvi mi jizvu merili akorat pred porodem, ale v prubehu tehu taky ne. A ted najednou tohle ...
@iv_ca defekt jizvy kryt mocovym mechyrem znamena ze neni videt cela jizva z duvodu ze ji prekryva mocovy mechyr....jako ze je mocovy mechyr a za nim je cast jizvy tudiz ji nelze hodnotit....ale oni stejne rikaji ze nikdo nerekne jak ta vnitrni jizva drzi nebo nerekne s urcitou presnosti ...proste jizva po sekci je riziko hlavne kdyz by jsi mela stahy delohy....proto i pri poslickach nebo kdyby prdla voda ihned jed a na nic necekej. A hlavne bez zase na sekci a nevymyslej blbosti jako ze by jsi rodila klasicky.....ja teda pri tretim tehu jela akutne a od zacatku jsem mela stahy co mi praskla voda a nakonec to vypadalo ze sal ani nestihneme...mimi lovili kdo vi odkud,mela jsem stahy po 1-2min a uz se modlila at stihneme sekci at uz me uspi.....tri a pul hodky od prduti vody...takze vyjed klidne zbytecne 😉 ale radeji driv a bude to ok. A byla jsem 39+0...druhy den jsem mela jit planovane na sal.....
@iv_ca drzim palce, at je vse v pohode a hlavne se zbytecne nestresuj. Ono pokud je to vubec pravda a mas pres jizvu jen blanku, ale placentu zcela nekde jinde, tak se nic hrozneho nedeje. Odpocivej, telo si pomuze. Me gyndarka jancila, otehotnela sem a posledni nalez pred tehu u ni byla prve ta blanka, cili v podstate protrzena deloha, prcka sem donosila, co se delohy tyce bezproblemove tehotenstvi, dle uz par tydnu pred porodem nbranilo nic prirozenemu porodu, ktery se prirozene nekonal, protoze maleho sem do terminu nevyhnala, takze opravdu hlavne klid. Sila jizvy neni dulezita, dulezita je jeji pruznost a tu zmerit nejde, takze pokud tam nemas diru, neni to nic hrozneho a i kdyby na konci tehotenstvi ruptura byla v miste jizvy a ty tam tu placentu nemas, tak to tebe ani dite na zivote neohrozi, dle kazuisik se sem tam stane ze mimcu kouka treba ousko, jednu sem videla, ze dokonce rucicka a nevedel nikdo nic dokud maminka nemela planovanou sekci, dost sem to studovala prave kvuli moji gyndarce, navic sem byla vedena jako rizikova diky trombomutacim, tak sem to konzultovala i na poradnach s lekari. Ale ono zalezi, na koho natrefis, mladi vidi riziko ve vsem neb to zacina byt dost nevdecna profese a nechteji si znicit karieru, stari jsou stara skola a je to s nimi podobne, ti co sem tam vyjedou za hranice a jezdi po konferenci maji rozsirenejsi obzory a koukaji na veci vice objektivne...
@iv_ca Je děsný jak se nemůžou shnodnout. To je dobře, že budeš moct odpočívat. A jak často Ti budou jizvu kontrolovat?
@shine2015 jeje, tak to bud rada, ze si treti mela ted, protoze za par let uz by ti rozrozene nikdo cisare po dvou sekcich pri normalnim nalezu neudelal, pojistovny tlaci, aby byl u nas stejny pristup jako na zapade a rodilo se prednostne klasicky i po dvou sekcich po prechozi kontrole na UZ zda neni dolni segment ztenceny... Bude to stejne jako v devadesatkach, jden rok doktor kamaradce tvrdil ,ze po jedne sekci v zadnem pripade nemuze rodit klasicky, leda na reverz a nebo prijet z pokrocilym porodem a rok pote ji rodil prirozene bez reverzu, protze to najednou u nas bylo lege artis a najednou pro druhy cisar nebyla indikace 😀

Ahoj holky, tak jsem byla ve čtvrtek na UTZ, to jsem byla na začátku 6tt. Takže srdíčko tam samozřejmě nebylo, embryo je tam jedno...dr.mi nedoporučovala pokračovat vzhledem k těm dvěma císařům , ale říkala, že bych byla více sledovaná, vedená jako riziková a že by samozřejmě bylo těhu ukončeno ve 38.týdnu sekcí. Říkala, že je to samozřejmě moje rozhodnutí. Pokud se rozhodnu pro přerušení, tak co nejdříve...začíná to ted jako klasicky - neí mi dobře, unavená, na zvracení atd....manžel se přiklání spíše k ukončení, má strach jednak o mě fyzicky, abych to zvládla a jednak taky finančně...nemohla bych jít na "normál" mateřskou, musela bych alespon nějak částečně pracovat, což si, upřímně, neumím ted představit. jedno dítko ve škole dvě ve školce, miminko a u toho něco pracovat....připadám si unavená, stará (psychicky i fyzicky). Jsem spíše nakloněná, že to vzdám, ale pak přijde chvíle, kdy si řeknu...nějak to dáš...:(