Alternativní gynekolog na Vysočině - těhotenství bez UTZ
Dobrý den, mé přání je prožít těhotenství bez ultrazvuků a (pro mě) zbytečných vyšetření. Pokud bych cítila, že něco není ok, lékaře bych jistě navštívila. Jinak je pro mě naprosto zbytečný. Jenže, mám práci, kde pro mě není možné v těhotenství fungovat a tak potřebuji neschopenku. Tu mi nynější doktor předepsal bez problémů. Jenže s tím se táhnou i kontroly, vyšetření apod. Snažila jsem se panu doktoru vysvětlit, že nechci další ultrazvuky ani vyšetření. Jenže po hodinové diskuzi mi řekl něco ve smyslu, že pokud si ty vyšetření nezaplatím a nepůjdu na ně, tak mi zruší neschopenku, protože nemá z čeho vyčíst můj stav. Jaký na to máte názor? Neznáte prosím nějakého doktora nejlépe v okolí Jihlavy či Pelhřimova, který by vyslyšel mé prosby, napsal neschopenku a nechal ženu v klidu žít se svým tělem a miminkem?
@saprlote
Pri bezproblemovem tehotensvi jsou pojistovnou hrazene tri ultrazvuky - ve 12, 20 a 30tt. Pokud dalsi nechces platit, nemusis. Do poradny se ale chodi jednou za mesic, pozdeji pak jednou za tri tydny a jednou za 14 dni, na kontrolu bilkoviny v moci, zmereni tlaku a dalsi drobnosti. Neprijde mi zas tak hrozne, na tohle vysetreni chodit, naopak treba kamaradce zemrela maminka na komplikace po preeklampsii, a prave ta se zjisti kontrolou bilkoviny v moci a tlakem. Kdybys sla k lekari az ve chvili, kdy bys preeklampsii na sobe poznala, uz by to neslo daleko vetsi rizika pro tebe a miminko. Bud rada, ze se v Cechach dela tolik kontrol - ano, je to obcas otravne, ale zase - cetla jsem spoustu clanku od maminek, kterym napr. ve Velke Britanii zemrely deti, protoze se tam delaji kontroly jen minimalne - treba streptokok se tam nezjistuje u kazde tehotne, jako u nas.
Pokud budes na neschopence (a tedy na rizikovem tehotenstvi), tak lekar samozrejme musi ultrazvuk udelat casteji, protoze se predpoklada, ze jsi na neschopence z nejakeho duvodu.
Pokud mas nevhodnou praci a jinak bezproblemove tehotenstvi, neni to absolutne duvod k vystaveni neschopenky - je to vec, ktera se resi se zamestnavatelem.
Zadny lekar (ani obvodak) ti nenapise neschopenku na 9 mesicu s tim, ze te pak ''necha na pokoji'', byl by to naprosto nezodpovedny pristup a osobne bych takovyho lekare nechtela zazit ani za nic.
Jeste dodam, ze v minulem tehotenstvi jsem mela hematom, na ktery se prislo ultrazvukem (nemela jsem zadne potize), pricemz nasadili utrogestan a hematom se krasne vstrebal. Mozna by se vstrebal I bez utrogestanu, kdovi, ale taky jsem mohla treba potratit.
Osobne sice duveruji svemu telu nadevse, ale zajet si jednou za mesic na gyndu fakt neni zadnej problem.
Jeste me k tomu napadlo - ultrazvukem se zjistuji napr.vyvojove vady (treba vada srdicka), kdy se miminko da zachranit tim, ze je poslane hned po porodu na operaci. Pokud se tohle vi dopredu a vsechno je dopredu nachystane, zachrana miminka je daleko pravdepodobnejsi, nez pokud se vsechno necha nahode a po porodu se na vadu ani vcas nemusi prijit. Nezlob se, ale tvuj pristup je proste nezodpovedny.. jde o zdravi tveho ditete. Po porodu budes taky muset jezdit s ditetem k lekari.
@tulena Tak rozsah testu je fakt na kazdem z nas, ja bych taky v pripade zvyseneho rizika downu nesla na dalsi vysetreni, ale nejit po cele tehotenstvi do poradny uz je trochu extreme.
A nechces se odstehovat treba do nektere rozvojové země? Nikdo ti nebude nutit ultrazvuk, ockovani, odbery a nic pro tebe tak nepodstatneho... Lekaři budou lehce dychat, nám instatnim (normalnim) matkam taky a tobe a dalsim EKO matkam taky. Jo a vem si sebou kámošky..
Nic si z tech urazek nedelej. Mnohe maji hned tendenci hodnotit, co je normalni a co je nutne odsoudit. Ja byla na utz i na screeningu, odmitla jsem test na cukrovku. Paradox je, ze nejvic v klidu to vzal muj gyndar. 😀
Zakladatelko už teď se mi jevíš jako sobec hned ze dvou důvodů. Ten první: chceš po lékaři, aby ti napsal neschopenku, ačkoliv důvody pro vystavení neschopenky nebude mít lékař k dispozici-tím doktora vystavuješ profesnímu selhání a můžeš ho dostat do problémů. A ten druhý: už teď dáváš přednost sama sobě a svým vnitřním (jistě všeříkajícím, vědu a přístroje a ultrazvuky nahrazujícím) pocitům než svému dítěti.Jak to asi bude vypadat po narození?
Jako chápu,jsi asi eko - bio - z kořínků, zurčícího potůčku a vzduchu žíjící bytost, ale jsou prostě okamžiky, kdy musíš opustit lůno přírody a vejít do ordinace a přestat se bát bludů , že UTZ poškozuje plod.
@panickatlamicka tak test na cukrovku je dost casto odmitany, to opravdu neni nic co by nebylo bezne..
@kristynatita no podle mne je jedna věc nechat si postižené děťátko a druha vec je ta, že diky USG se da přijít na nějakej problém, který se da řešit hned po porodu,ale samozřejmě na specializovaném pracovišti napr.Motol.Jsou tady na MK take příběhy miminek.
Mně osobně by zajimal názor otce dítěte a taky bych se bála abych si to jednou nevycitala ....
Na konikovi je super to,ze po zalozeni diskuze nebo napsani nazoru kupa diskutujicich neodpovida na dotaz,neradi,ale venuje se psychoanalyze,kdo je jak zodlovedny/nezodpovedny,kdo je eko,bio,slunickovy,posuk,parazit,blba matka...vsichni nejlip vedi,co maji delat ti druzi.
@tulena No, není to moje dítě. Ale pokud se něco stane, tak si pak tyhle alternativní ... stěžujou v médiích, jak se na ně doktoři vykvajzli, zanedbali péči a kdesi cosi. Podávají žaloby, tahají je po soudech a vůbec si nepřipouští, že chyba byla primárně na jejich straně. A pak pořádají pseudosemináře o tom, jak je české zdravotnictví na draka a lepší je alternativa...
Máme jedno z nejlepších zdravotnictví na světě, rozhodně není zadarmo, takže lékaři neposílají lidi na zbytečná vyšetření. UTZ u těhotné NENÍ zbytečný, ba naopak. Je hodně důležitý. To, že tomu některý rádobyhipízačky nerozumí, neznamená, že to tak není.
@majaaa82 uved prosim konkretni pripad alternativni rodicky, co se neopravnene soudi s lekarem za zanedbani pece. Dekuji.
Ja diky takovym diskutujicim potom trpim ztratou identity 😀 od vseho mam trochu, ten alternativni proud je mi sympaticky, ale treba doma jsem nerodila a utkat koberecek z konopi taky neumim. 😀 @pajula123
@majaaa82 No, já bych zas ten UTZ tak nepřeceňovala... běžný je tak posledních cca 20 let a nejsem si jistá, že by vedl k nějakému výraznému zlepšení péče o těhotné. Takže pokud někdo za celé těhotenství absolvuje celý jeden (ten ve 20tt), tak není o nic nezodpovědnější, než ten kdo ho vyžaduje při každé kontrole.
@tulena mozna ji to vadi proto, ze na utz se poznaji jak uz vady mozku, srdce, napr.down i jine 'nemoci' a maminka se muze rozhodnout pro potrat. Kdyz o tom nevi a porodi nemocne dite jen proto ze utz nechrela, je to jeji rozhodnuti-trpi ale tak ona i dite, pak prinejlepsim detsky domov, ustav, lecba (pokud je mozna), kompenzacni pomucky, neplnohodny zivot...a casto z penez dan.poplatniku.
Kazda ma pravo se rozhodnout, ale at za to bere i nasledky.
@absintka19 jak muzes vedet, ze trpi zena i dite? Podle me je pani naopak smirena i s variantou, ze dite nebude zdrave. A vady na mozku utz neodhali, tedy aspon ne vsechny..protoze kdyby jo, tak bych tehdy vedela, ze se mi ma narodit autista. A tou vetou, ze postizeni a rodiny postizenych ziji neplnohodnotny zivot jsi myslim nejednu z nas zvedla ze zidle..
Ja taky ne. @tulena
Konkretne ultrazvuky pri kazde kontrole nutne nejsou. Za nutny povazuju ja osobne ten ve 20tt, mozna jeste ve 30tt, kde se daji zjistit dulezite vyvojove vady a diky tomu, ze se o nich vi dopredu, se da potom zachranit vcasnou operaci zivot ditete. Ultrazvuk ve 12tt povazuju za prinosny pro zenu, ktera vi, ze v pripade postizeneho ditete tehotenstvi ukonci nebo pro zenu, ktera si bude tehotenstvi vice uzivat, pokud vi, ze je dite pravdepodobne zdrave. Zakladatelka se ale nebavila o ultrazvuku pri kazde kontrole, ale celkove o dochazeni na tehotenske kontroly. Me treba test na bilkovinu v moci a kontrola tlaku zbytecna neprijde. Pokud ma nekdo doma tlakomer a koupi si v lekarne prouzky na kontrolu moci, tak proc se nehlidat doma, ale konkretne ta preeklampsie je stav, na ktery se drive velmi casto umiralo. Test na cukrovku a dalsi vysetreni krve (streptokok, krevni obraz atd) taky nepovazuju za zbytecne.
Ano, nezodpovednych lidi, kteri davaji detem spatnou stravu nebo pred nimi kouri, je dost, ale to neznamena, ze kdyz je x lidi nezodpovednych, ze ja budu taky.
Kazdy ma pravo volby, ale pokud si nekdo stezuje na to, jak to tady funguje, tak pak at systemu zaroven nezneuziva ve forme neschopenky.
hodně vad se z ultrazvuku ani z krve,ani z plodové vody nevyšetří,nám se narodil syn postižený-má vzácnější vadu a tu by mi nezjistil nikdo,protože je tolik vad,že by jim to trvalo dost dlouho.A ty děti jsou ve svém světě šťastné,kdo nepoznal,nepochopí a tak kdo nezažil,ať nesoudí...,my bysme prďolu nikam nedali a můžu říct,že je to na jednu stranu štěstí,kvůli kterému se naše rodina ještě více stmelila
@psya to je bohuzel porad jpp. Tim nezpochybnuji tva slova.

Mě ani tak nevadí že by byla na neschopence...v téhle republice mizí do "černé diry"miliony nám před očima a ještě se to tváří buhvijak legálně..jen nepochopím že se někdo dobrovolně v dnešní době může vzdát některých věcí a spoléhat jen na přírodu. ..